Pasztet z mięsa z rosołu |
Pasztet z mięsa z rosołu jest idealny na ciepło, jako drugie danie lub przystawka, oraz na zimno jako dodatek do kanapek. U mnie w wersji drobiowej z włoszczyzną, bez wątróbki, ale bardzo dobrze sprawdzi się też z innym mięsem i dodatkiem dowolnych ziół czy przypraw. Smacznego:)
Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na kurczaka, polecam też moje kotlety po zbójnicku:
Przepis na pasztet drobiowy z warzywami, składniki:
ok. 600 g ugotowanego mięsa z kurczaka,2 ugotowane marchewki,
mały kawałek ugotowanego selera,
cebula,
2 jajka,
ok. 4 czubatych łyżek bułki tartej,
ok. 3 łyżek oleju lub masła,
przyprawy do smaku: ok. łyżeczki soli, majeranku i ziół prowansalskich, pieprz, 3/4 łyżeczki granulowanego czosnku i słodkiej papryki, szczypta gałki muszkatołowej,
kilka łyżek posiekanego koperku lub natki pietruszki
Przepis na pasztet drobiowy z warzywami, przygotowanie:
Cebulę drobno posiekać i zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Mięso, ugotowane warzywa i cebulę zmielić w maszynce do mięsa lub robocie kuchennym. Połączyć z pozostałymi składnikami pasztetu, dokładnie wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej keksówki, piec w 180 C około 40 minut.Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
ENGLISH:
approx. 600 g of cooked chicken (from the chicken stock),
2 cooked carrots (from the stock),
small piece of cooked celeriac (from the stock),
1 onion, diced,
2 eggs,
approx. 4 heaping tbsp of bread crumbs,
approx. 3 tbsp of butter or oil,
seasonings to taste: 1 tsp of salt, marjoram and Herbs de Provence, pepper, 3/4 tsp of granulated garlic and sweet paprika, a pinch of nutmeg,
few tbsp of chopped dill or parsley
Heat a small amount of oil in a pan, add diced onion and cook, until transluscent. Blend the meat, cooked vegetables and onion. Combine with the rest of ingredients, mix well. Place into the greased bread pan and bake for about 40 minutes in 180C. Serve warm or cold in a sandwich. Enjoy:)
A co myślisz o pasztetach z fasoli, albo cieciorki? :)
OdpowiedzUsuńWegetariańskie też lubię, chociaż mięsne to moje ulubione☺
Usuńdomowy pasztet zawsze wygra ze sklepowym ;) fajnie,że z mięsa z "odzysku" ;)
OdpowiedzUsuńWhat a great way to use leftover chicken! Terrific recipe -- thanks.
OdpowiedzUsuńNever made a pate. Time to do.
OdpowiedzUsuńTen pasztet wygląda bardzo delikatnie i smacznie.
OdpowiedzUsuńIdealny na zimno do kanapek.
Serdecznie pozdrawiam:)
Praktyczny przepis :)
OdpowiedzUsuńto prawda:)
UsuńŚwietny pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu, na pewno zrobię ten pasztet :)
OdpowiedzUsuńThank you for the new addition to my recipe box. I have never tried making something like this before, but it looks amazing, Natalia :)
OdpowiedzUsuńPasztet wyglada przepysznie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu 😉
OdpowiedzUsuńomom ale bym jadła;)
OdpowiedzUsuńThis looks so delicious!! Thanks for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
A ja zawsze nie miałam pomysłu co z tym mięsem z rosołu zrobić :D
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam pasztetu i rosołu :)
OdpowiedzUsuńZaczynam żałować, że nie mam robota kuchennego :P
OdpowiedzUsuńCzęsto taki jadam.
OdpowiedzUsuńWpadnij i do mnie.
Jak zawsze wyglada pysznie :)
OdpowiedzUsuńI love pate! :)
OdpowiedzUsuń--
O diário da Inês | Facebook | Instagram
Oh very nice recipe
OdpowiedzUsuńxx
A great use of leftover, Natalia. I need to try this next time when I make stock again.
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńhmm, sounds amazing :D
NEW GET THE LOOK POST | WEEKLY TREND: THE CARAMEL!
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Nie robiłam nigdy sama takiego pasztetu :) wygląda bardzo smacznie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na to co można zrobić z mięsem z rosołu.
OdpowiedzUsuńNiestety nie przepadam za pasztetami, więc to dla mnie nie jest :D ale myśle, że polecę rodzicom
OdpowiedzUsuńCzęsto moja mama robi taki pasztet :)
OdpowiedzUsuńThanks for sharing, it looks really nice!
OdpowiedzUsuńxx
Looks tasty!
OdpowiedzUsuńXoxo.
Cores do Vício
kupuję ten pomysł :)
OdpowiedzUsuńThat looks yummy!
OdpowiedzUsuńThe Glossychic
Wonder Cottage
Oh that looks really yummy!
OdpowiedzUsuńRaindrops of Sapphire
Świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu!
OdpowiedzUsuńO tak, uwielbiam pasztet <3
OdpowiedzUsuńO tak! Uwielbiam dobry pasztet
OdpowiedzUsuńNo to jest po prostu genialne :)
OdpowiedzUsuńThis looks so yummy! I love it!
OdpowiedzUsuńwww.jessicabroyles.com
Bardzo praktyczny przepis
OdpowiedzUsuńPychota i wykorzystanie mięsa którego w innej postaci nikt nie chce zjeść. :)
OdpowiedzUsuńSounds delicious! :)
OdpowiedzUsuńXO
S
https://s-fashion-avenue.blogspot.com/
Hi
OdpowiedzUsuńLooks delicious!!
xoxo
marisasclosetblog.com
Estupendo post! Muchas gracias por tu última visita, espero verte pronto por mi blog! ♡♡♡
OdpowiedzUsuńdobrze wiedzieć, że można go wykorzystać w taki sposób i uzyskać nowe, pyszne danie
OdpowiedzUsuńTeż taki robię, jest bardzo smaczny :-)
OdpowiedzUsuńRównież w taki sposób wykorzystuję mięso z rosołu :)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobny i zawsze jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńJa mięsa nie jem, ale dla moich mięsożerców chętnie zrobię taki pasztet, to na pewno smaczniejsze i zdrowsze niż wędliny ze sklepu :).
OdpowiedzUsuńMięsa nie jem, ale nie jestem za marnowaniem żywności. Tutaj nic się nie zmarnuje, i prawidłowo :)
OdpowiedzUsuńDzięki za taki przepis. Nie mogę za nic jeść kupowanych w sklepach pasztetów, a taki zrobiony przez siebie na pewno nie zaszkodzi.
OdpowiedzUsuńZamiast maszynki do mielenia czy robota mogę użyć blender?
OdpowiedzUsuńMożna ☺
Usuń