lutego 06, 2019

Pieczona owsianka / Baked Oatmeal

Pieczona owsianka już od dawna jest na blogach śniadaniowym hitem, ale moja sprawdzi się wspaniale jako zdrowszy deser. To dla mnie taka inna wersja szarlotki, z płatkami owsianymi i kokosem. Jeśli mam serwować ją na śniadanie, zdecydowanie ograniczam ilość miodu i cukru lub nie dodaję ich wcale, rano zdecydowanie wystarcza mi słodycz owoców. Do owsianki pasują tak naprawdę wszystkie owoce - u mnie tym razem z jabłkami i gruszkami, ale rewelacyjnie sprawdzą się wszelkie owoce jagodowe. Smacznego:)

na 4 porcje:

2 szklanki płatków owsianych górskich,
1/2 szklanki wiórków kokosowych,
1/2 szklanki miodu (lub mniej),
szklanka mleka krowiego, migdałowego lub domowego kokosowego,
1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego,
łyżeczka cynamonu,
jajko,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki cukru trzcinowego,
1/2 szklanki posiekanych migdałów,
duże jabłko i dwie gruszki

Płatki wymieszać z wiórkami, cynamonem, proszkiem do pieczenia i migdałami.  W drugiej misce wymieszać mleko z miodem, olejem i jajkiem. Połączyć zawartość obu misek. Do 4 ramekinów nałożyć porcje pokrojonych w kostkę jabłek i gruszek. Na owoce nałożyć owsianą masę. Posypać odrobiną cukru trzcinowego i ewentualnie odrobiną wiórków kokosowych. Zapiekać około 20 minut w 180C lub do momentu, gdy wierzch się zarumieni. Podawać na ciepło lub na ciepło lub na zimno.

Zmodyfikowany przepis Laury Vitale.

ENGLISH:

for 4 portions:

2 cups of rolled oats,
1/2 cup of flaked coconut,
1/2 cup of honey (or less),
1 cup of milk (cow, almond or coconut),
1/4 cup of melted coconut oil,
1 tsp of cinnamon,
1 egg,
1 tsp of baking powder,
2 tbsp of brown sugar,
1/2 cup of chopped almonds,
1 large apple and 2 pears, peeled and cut into cubes

Mix oats, cinnamon, baking powder, almonds and coconut. In another bowl combine milk, honey, oil and egg. Mix everything together. Place the fruit into prepared ramekines and top with oat mixture. Sprinkle with some sugar and a bit of coconut. Bake for about 20 minutes in 180C or until set and golden brown on top. Serve warm or cold. Enjoy:)

Modified recipe by Laura Vitale.


42 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł!
    Chcę się przekonać do owsianki. Jako dziecko jej nie cierpiałam - była taka rozpaćkana z mlekiem. ;-)
    Teraz widzę piękne i ciekawie przyprawione owsianki na Instagramie i blogach i nabieram chęci.

    Twój pomysł jest ciekawy i robię sobie zakładkę, by wypróbować. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham klasyczną wersję owsianki, może posmakuję również w tej pieczonej 🙂

    OdpowiedzUsuń
  3. sycące, zdrowe i pyszne śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wonderful way to prepare oatmeal! Thanks. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie i zdrowo:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  6. W takim wydaniu i ja bym polubiła owsiankę :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam owsiankę, często robię sobie na śniadanie do pracy w suszoną żurawiną i orzechami. Chętnie zjadłabym taką pieczoną :)

    OdpowiedzUsuń
  8. une recette gourmande j'adore
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam pieczoną owsiankę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. This looks absolutely delicious!! Another recipe to try!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  11. Your recipe includes honey and coconut milk. Love them.
    have a great weekend

    OdpowiedzUsuń
  12. It looks healthful and delicious!

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę koniecznie wypróbować, bo jeszcze nie jadłam pieczonej owsianki. Wygląda na smaczną propozycję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. u nas owsianka gości kilka razy w tygodniu, w takiej wersji musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pychotka! Owsianki są super a te pieczone są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszna i pięknie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pycha, bardzo lubię pieczoną owsiankę na śniadanie i na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Doskonała! Wygląda niezwykle apetycznie <3

    OdpowiedzUsuń
  19. It looks really good, thanks for the recipe ^^
    xx

    OdpowiedzUsuń
  20. Niecodzienny sposób na pyszna i zdrowką owsiankę- super xx

    OdpowiedzUsuń
  21. Nigdy nie jadłam takiej owsianki wygląda strasznie apetycznie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Thanks for your visiting my blog 😊 I followed your blog 😊

    OdpowiedzUsuń
  23. Pyszne i treściwe śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam, totalnie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Jakie zdrowe śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Kocham owsianki pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  27. i loved this recipe dear natalia !!!!!!!!!

    i always found oatmeal little dull but this dish sound really delicious and healthy both
    thank you so much for sharing my friend!

    OdpowiedzUsuń
  28. Owsiankę lubię, ale zapiekanej jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. Wyglada pysznie, kocham owsianke pod kazda postacia takze napewno sprobuje :)


    Pozdrawiam
    makeupnoprofessional.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  30. Na pewno jest pyszna i zdrowa. Może kiedyś się przekonam do owsianki. Z wiorkami kokosowymi może być niezła :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger