Pieczona owsianka już od dawna jest na blogach śniadaniowym hitem, ale moja sprawdzi się wspaniale jako zdrowszy deser. To dla mnie taka inna wersja szarlotki, z płatkami owsianymi i kokosem. Jeśli mam serwować ją na śniadanie, zdecydowanie ograniczam ilość miodu i cukru lub nie dodaję ich wcale, rano zdecydowanie wystarcza mi słodycz owoców. Do owsianki pasują tak naprawdę wszystkie owoce - u mnie tym razem z jabłkami i gruszkami, ale rewelacyjnie sprawdzą się wszelkie owoce jagodowe. Smacznego:)
na 4 porcje:
2 szklanki płatków owsianych górskich,
1/2 szklanki wiórków kokosowych,
1/2 szklanki miodu (lub mniej),
szklanka mleka krowiego, migdałowego lub domowego kokosowego,
1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego,
łyżeczka cynamonu,
jajko,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki cukru trzcinowego,
1/2 szklanki posiekanych migdałów,
duże jabłko i dwie gruszki
Płatki wymieszać z wiórkami, cynamonem, proszkiem do pieczenia i migdałami. W drugiej misce wymieszać mleko z miodem, olejem i jajkiem. Połączyć zawartość obu misek. Do 4 ramekinów nałożyć porcje pokrojonych w kostkę jabłek i gruszek. Na owoce nałożyć owsianą masę. Posypać odrobiną cukru trzcinowego i ewentualnie odrobiną wiórków kokosowych. Zapiekać około 20 minut w 180C lub do momentu, gdy wierzch się zarumieni. Podawać na ciepło lub na ciepło lub na zimno.
Zmodyfikowany przepis Laury Vitale.
ENGLISH:
for 4 portions:
2 cups of rolled oats,
1/2 cup of flaked coconut,
1/2 cup of honey (or less),
1 cup of milk (cow, almond or coconut),
1/4 cup of melted coconut oil,
1 tsp of cinnamon,
1 egg,
1 tsp of baking powder,
2 tbsp of brown sugar,
1/2 cup of chopped almonds,
1 large apple and 2 pears, peeled and cut into cubes
Mix oats, cinnamon, baking powder, almonds and coconut. In another bowl combine milk, honey, oil and egg. Mix everything together. Place the fruit into prepared ramekines and top with oat mixture. Sprinkle with some sugar and a bit of coconut. Bake for about 20 minutes in 180C or until set and golden brown on top. Serve warm or cold. Enjoy:)
Modified recipe by Laura Vitale.
Ciekawy pomysł!
OdpowiedzUsuńChcę się przekonać do owsianki. Jako dziecko jej nie cierpiałam - była taka rozpaćkana z mlekiem. ;-)
Teraz widzę piękne i ciekawie przyprawione owsianki na Instagramie i blogach i nabieram chęci.
Twój pomysł jest ciekawy i robię sobie zakładkę, by wypróbować. :-)
Kocham klasyczną wersję owsianki, może posmakuję również w tej pieczonej 🙂
OdpowiedzUsuńsycące, zdrowe i pyszne śniadanie:)
OdpowiedzUsuńWonderful way to prepare oatmeal! Thanks. :-)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i zdrowo:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńThis looks delicious!
OdpowiedzUsuńJak ciasteczko ;D
OdpowiedzUsuńW takim wydaniu i ja bym polubiła owsiankę :P
OdpowiedzUsuńUwielbiam owsiankę, często robię sobie na śniadanie do pracy w suszoną żurawiną i orzechami. Chętnie zjadłabym taką pieczoną :)
OdpowiedzUsuńune recette gourmande j'adore
OdpowiedzUsuńbonne soirée
Uwielbiam pieczoną owsiankę :)
OdpowiedzUsuńThis looks absolutely delicious!! Another recipe to try!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Your recipe includes honey and coconut milk. Love them.
OdpowiedzUsuńhave a great weekend
It looks healthful and delicious!
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować, bo jeszcze nie jadłam pieczonej owsianki. Wygląda na smaczną propozycję :)
OdpowiedzUsuńu nas owsianka gości kilka razy w tygodniu, w takiej wersji musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńTakiego przepisu nie znałam
OdpowiedzUsuńPychotka! Owsianki są super a te pieczone są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńPyszna i pięknie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńnie jestem owsiankowa;)
OdpowiedzUsuńPycha, bardzo lubię pieczoną owsiankę na śniadanie i na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńDoskonała! Wygląda niezwykle apetycznie <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam owsiankę. :)
OdpowiedzUsuńLubię tylko pieczone!
OdpowiedzUsuńIt looks really good, thanks for the recipe ^^
OdpowiedzUsuńxx
Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńNiecodzienny sposób na pyszna i zdrowką owsiankę- super xx
OdpowiedzUsuńBankowo zrobię :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńsmacznego wieczoru:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiej owsianki wygląda strasznie apetycznie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńThanks for your visiting my blog 😊 I followed your blog 😊
OdpowiedzUsuńPyszne i treściwe śniadanie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, totalnie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńJakie zdrowe śniadanie :)
OdpowiedzUsuńKocham owsianki pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńi loved this recipe dear natalia !!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńi always found oatmeal little dull but this dish sound really delicious and healthy both
thank you so much for sharing my friend!
Ale masz tu pyszności! <3
OdpowiedzUsuńOwsiankę lubię, ale zapiekanej jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie, kocham owsianke pod kazda postacia takze napewno sprobuje :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
makeupnoprofessional.blogspot.com
Na pewno jest pyszna i zdrowa. Może kiedyś się przekonam do owsianki. Z wiorkami kokosowymi może być niezła :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
dawno nie jadłam czegoś takiego :)
OdpowiedzUsuń