dla 2-3 osób:
500 g piersi z kurczaka,
posiekana mała cebula,
2 gałązki selera naciowego,
2 ząbki czosnku,
marchewka,
szklanka ryżu do risotto (Arborio),
50-100 g suszonych pomidorów,
1-2 łyżki posiekanych oliwek (opcjonalnie),
1/3 szklanki białego wina (opcjonalnie),4-5 szklanek gorącego bulionu drobiowego (garnek z nim powinien być cały czas na gazie),
1/2 szklanki startego parmezanu,
3 łyżki masła,
sól, pieprz,suszony tymianek, świeża bazylia
Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Cebulę, marchewkę i seler pokroić w małą kostkę, zeszklić na patelni po kurczaku. Dorzucić surowy ryż, wymieszać go z warzywami, dodać wino i zredukować (około minuty). Dodać posiekane w paski pomidory, dolać chochlę bulionu, wymieszać i poczekać, aż ryż wchłonie płyn, następnie dolać kolejną chochlę i wciąż mieszać. Postępować tak, aż do momentu, kiedy ryz będzie al dente. Gdy danie będzie prawie gotowe, dodać kurczaka i oliwki. Sciągnąć z gazu, dodać ostatnią łyżkę płynu, doprawić, dorzucić parmezan i masło, przykryć pokrywką i odstawić na 5 minut. Posypać posiekaną bazylią i natychmiast podawać.
ENGLISH:
500 g of chicken breast,
1 onion,
2 stalks of celery,
1 carrot,
2 cloves of garlic,
50-100 g of sun-dried tomatoes,
1 cup of Arborio rice,
1-2 tbsp of chopped olives (optional),
1/3 cup of white wine (optional),
4-5 cups of simmering chicken stock,
1/2 cup of grated parmesan,
3 tbsp of butter,
seasonings to taste: sal, pepper, dry thyme, fresh basil
Heat a small amount of oil in a pan, add the chicken cut into bite size pieces and cook, until tender. Set asede. To the same pan add diced onion, celery and carrot. Cook, stirring, for few minutes and add finely chopped garlic. Add the rice and mix with vegetables. Pour in some wine and reduce. Add chopped tomatoes and one or two ladles of stock. Stir constantly and wait, until it's absorbed and add one ladle of stock. Continue to add the stock one ladle at a time making sure to wait until the rice has soaked it all up before adding in another. Add the chicken and olives. Turn the heat off, season to atste, add the last ladle of stock, butter and parmesan. Cover with the lid and wait for 5 minutes. Sprinkle with fresh basil.and serve immediately.
Kocham suszone pomidory!
OdpowiedzUsuńRisotto uwielbiam, także ten przepis wypróbuję na pewno 😀
OdpowiedzUsuńAt this time I am going away to do my breakfast, later than having my breakfast coming yet again to read further news.
OdpowiedzUsuńSuch a healthy, filling and delicious meal!
OdpowiedzUsuńMniam ale ładnie wygląda! :) bardzo fajne masz tutaj przepisy :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite danie!!! Wygląda przepysznie!!! Serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pożywne ;)
OdpowiedzUsuńKolejny pomysł na pierś z kurczaka do wypróbowania 😊 Może nawet jutro zrobię.
OdpowiedzUsuńNice post dear :)
OdpowiedzUsuńWyglada smacznie i bardzo kolorowo:))pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńuwielbiam risotto :)
OdpowiedzUsuńJeszcze takiego dania nie jadłam, więc chętnie bym spróbowała, bo prezentuje się wyśmienicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥ wy-stardoll.blogspot.com
This looks so delicious!! Yum!! Thanks for the recipe!! Have a great weekend!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Thanks a lot :D
OdpowiedzUsuńlooks so yummy :o
NEW TIPS POST | BEAUTY WATER BAR!
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Aż zgłodniałam ;)
OdpowiedzUsuńamazing food blog!
OdpowiedzUsuńOoo, pychota! To danie dla mnie ☺ tym bardziej, że uwielbiam suszone pomidory a w risotto ich jeszcze nie jadłam. Z pewnością niebawem to jedzonko zrobię ☺
OdpowiedzUsuńSo so yummy! Amazing recipe!!!
OdpowiedzUsuńwww.fashionradi.com
pysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńwygląda tak,, że ślinka cieknie;)
OdpowiedzUsuńAleż to apetycznie wygląda, pycha :)
OdpowiedzUsuńTo co lubię.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Wygląda pysznie, tak wiosennie :-)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za risotto :x
OdpowiedzUsuńBardzo lubię risotto, dodatek suszonych pomidorków jest super. Cudnie wzbogaca smak. Zjadłabym z przyjemnością :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Ostatnio przepadamy za risotto z zielonym groszkiem :D Ale z suszonymi pomidorami też brzmi bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNiestety nie jestem fanką ryżu ;)
OdpowiedzUsuńYummy and delicious
OdpowiedzUsuńLove this vibrant risotto.
OdpowiedzUsuńYummmyyyyyyyyyyyyyyy... i get hungry every time i see your blog..
OdpowiedzUsuńhttps://jehanmohammad.blogspot.com/
That looks delicious, I can't wait to have a taste of it. Thanks for the recipe too.
OdpowiedzUsuńThe Glossychic
Wonder Cottage
uwielbiam risotto :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńHumm, looks so tasty!
OdpowiedzUsuńXoxo.
Cores do Vício
This looks like such healthy and delicious meal
OdpowiedzUsuńwww.stylebasket.in
This looks like such a fulling meal
OdpowiedzUsuńwww.stylebasket.in
Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam risotto <3
OdpowiedzUsuńtylko spojrzałam i zrobiłam się głodna jak nie wiem co :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam risotto :-)
OdpowiedzUsuń