marca 24, 2019

Babka diabelska / Devil's Food Bundt Cake


Babka diabelska przepis
Babka diabelska


Jeśli szukacie przepisu na wielkanocną babkę i uwielbiacie czekoladę, dzisiejszy przepis jest wart wypróbowania. W tym amerykańskim cieście znajdziemy dużą ilość kakao, co sprawia, że babka diabelska jest naprawdę intensywnie czekoladowa. Dla prawdziwych miłośników czekolady babkę warto oblać ciemną polewą z kakao lub rozpuszczoną, ciemną czekoladą. Jest naprawdę pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu. Polecam nie tylko na Wielkanoc, smacznego:)

Polecam też inne przepisy na babki :)

Polecam również moją babkę w 5 minut z jabłkami i czekoladą :) 



                                         Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube


Babka diabelska, składniki:


50 g kakao,
120 ml gorącej wody,
220 g brązowego cukru (lub zwykłego),
120 ml oleju,
2 duże jajka,
duża szczypta mielonej wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym lub ekstraktem),
190 g mąki,
3/4 łyżeczki sody,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
120 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego

na polewę:  rozpuszczona czekolada lub kilka łyżeczek kakao, kilka łyżeczek cukru pudru, kilka łyżeczek mleka

Babka diabelska, przygotowanie:


Kakao wymieszać trzepaczką z gorącą wodą, by nie było grudek. Dodać cukier, wymieszać, aż cukier w większości się rozpuści. Dodać olej i jajka. Wymieszać. Połączyć z mąką, sodą, proszkiem i wanilią - mieszać tylko do połączenia składników. Dodać jogurt lub śmietanę, krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do grubo wysmarowanej masłem i obsypanej kakao blaszki (pojemność około 2 l). Piec w 170 C przez 50-60 minut. Gotową babkę oblać prostą polewą z kakao, cukru pudru i mleka lub czekoladą.

Oryginalny przepis tutaj.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:



ENGLISH:

50 g of cocoa,
120 ml of hot water,
220 g of brown sugar (or white),
120 ml of oil,
2 large eggs,
a big pinch of vanilla,
190 g of flour,
3/4 tsp of soda,
1/2 tsp of baking powder,
a pinch of salt,
120 ml of sour cream or Greek yoghurt

for the glaze: melted chocolate or few tsp of cocoa, few tsp of milk and few tsp of powdered sugar

Whisk the cocoa with hot water, making sure ther are no lumps. Add the sugar and mix, making sure the sugar is mostly dissolved. Add oil and eggs, mix. Add flour, soda, vanilla and baking powder, mix just to combine. Add yoghurt or sour cream and mix. Place the batter into the bundt cake (very well greased and sprinkled with cocoa). Bake for about 50 to 60 minutes in 170C. Mix the cocoa with some powdered sugar and milk to taste and to create a thick glaze. Pour it over the cake. Enjoy:)

See the original recipe.

55 komentarzy:

  1. Na miniaturze myślałem ,że to jakaś góra na środku morza :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat szukam przepisu na babkę 😉

    OdpowiedzUsuń
  3. Chocolate - my favorite!! This looks so yummy!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno będzie ulubiona mojej córki:))uwielbia kakao i czekoladę:))))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  5. O taką babeczkę to ja bym z chęcią zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Babka wygląda na wilgotną i pyszną :) Lubię czekoladowe smaki :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj nigdy bym nie wpadła, że diabelską babkę można z Wielkanocą połączyć :))) a jednak

    OdpowiedzUsuń
  8. It turned out so beautiful! I love that soft, tender and smooth crumb.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam mocno czekoladowe wypieki :D

    OdpowiedzUsuń
  10. The cake looks already so yummy!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda diabelsko pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dawno nie jadłam takich pyszności. Przy najbliższej okazji wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj, jak dawno nie jadłam babki, muszę to nadrobić. Twoja wygląda apetycznie.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju babki, moja mama piecze najlepsze :D

    OdpowiedzUsuń
  15. I love chocolate cake! Have a great week!

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam przepisy na babkę i ten chętnie wypróbuję! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. podziel się!:D wygląda pysznie <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja w sobotę też piekłam babkę z ciasta mandarynkowego,z przepisu który dostałam od koleżanki mieszkającej w USA :) Twój przepis bardzo ciekawy,w najbliższym czasie muszę spróbować,bo uwielbiam kakao :-)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  19. Apetycznie wygląda mmmm:)

    OdpowiedzUsuń
  20. waw...devil?....hope delicious.
    have a great day

    OdpowiedzUsuń
  21. Przepis się przyda na nadchodzące święta! A wcale nie jest to takie trudne!

    OdpowiedzUsuń
  22. This looks so good, I love chocolate cake!

    OdpowiedzUsuń
  23. Mocno czekoladowe wypieki są najlepsze :).ale dlaczego diabelska?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie dlatego, że taka intensywnie czekoladowa i ciemna, tak ją nazywają Amerykanie ☺

      Usuń
  24. Jogurtowe babki są najlepsze. Delikatne i lekkie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Chocolat cake? you Devil!!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  26. Yum yum, my husband would love this as well. Have a good week, Diane

    OdpowiedzUsuń
  27. Very delicious recipe.

    www.paginasempreto.blogspot.com.br

    OdpowiedzUsuń
  28. Zastanawiałam się, dlaczego ta babka nazywa się "diabelska" :D
    musi być przepyszna, kocham czekoladowe ciasta, może skuszę się na nią! <3
    Pozdrawiam ciepło ♡

    OdpowiedzUsuń
  29. OMG, it looks so yummy! :) Have a nice week.
    --
    O diário da Inês | Facebook | Instagram

    OdpowiedzUsuń
  30. O matko! To coś zdecydowanie dla mnie :) Taką babkę zjadłabym z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Taka babkę bym nawet teraz zjadła :)Musze zapisać przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  32. love to have this in my breakfast..

    https://jehanmohammad.blogspot.com/2019/03/3-types-of-graduates-ft-grace-karin.html#more

    OdpowiedzUsuń
  33. Que buena pinta, me encanta este tipo de bizcocho! Feliz martes y gracias por tu visita! ♥️♥️♥️

    OdpowiedzUsuń
  34. dangerous name but really delicious cake dear Natalia

    i love chocolate and so do my kids and i am going to try this one for sure
    Thank you soooooo much for yummy blog and recipes :)
    hugs!

    OdpowiedzUsuń
  35. Thanks a lot :D

    hmmm, looks very delicious my friend

    NEW REVIEW POST | LANCÔME: EAU MICELLAIRE CONFORT - CAN YOU BELIEVE IT?
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  36. Zapowiada się wspaniale. Czekoladowo i niezbyt słodko.

    OdpowiedzUsuń
  37. Wygląda przepysznie :) Z chęcią bym sie na nią skusiła, ponieważ bardzo lubię czekoladę i kakao :D

    OdpowiedzUsuń
  38. Uwielbiam takie wypieki, więc na sam widok mi ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  39. Zapisuje przepis na święta :D Mniam !

    OdpowiedzUsuń
  40. Przepysznie wygląda. Uwielbiam takie słodkości. :D

    OdpowiedzUsuń
  41. Jak przeczytałam nazwę to od razu pomyślałam, że musi mieć w sobie sporo %%% xD A tu klops, hehe :D Ale dla mnie na plus, bo alkoholu nie tykam na kakao lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Prezentuje się wspaniale, aż ślinka cieknie na sam widok ;) Ja w tym roku planuję na święta babkę majonezową ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger