Babka diabelska |
Polecam też inne przepisy na babki :)
Polecam również moją babkę w 5 minut z jabłkami i czekoladą :)
Babka diabelska, składniki:
50 g kakao,
120 ml gorącej wody,
220 g brązowego cukru (lub zwykłego),
120 ml oleju,
2 duże jajka,
duża szczypta mielonej wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym lub ekstraktem),
190 g mąki,
3/4 łyżeczki sody,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
120 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
na polewę: rozpuszczona czekolada lub kilka łyżeczek kakao, kilka łyżeczek cukru pudru, kilka łyżeczek mleka
120 ml gorącej wody,
220 g brązowego cukru (lub zwykłego),
120 ml oleju,
2 duże jajka,
duża szczypta mielonej wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym lub ekstraktem),
190 g mąki,
3/4 łyżeczki sody,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
120 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
na polewę: rozpuszczona czekolada lub kilka łyżeczek kakao, kilka łyżeczek cukru pudru, kilka łyżeczek mleka
Babka diabelska, przygotowanie:
Kakao wymieszać trzepaczką z gorącą wodą, by nie było grudek. Dodać cukier, wymieszać, aż cukier w większości się rozpuści. Dodać olej i jajka. Wymieszać. Połączyć z mąką, sodą, proszkiem i wanilią - mieszać tylko do połączenia składników. Dodać jogurt lub śmietanę, krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do grubo wysmarowanej masłem i obsypanej kakao blaszki (pojemność około 2 l). Piec w 170 C przez 50-60 minut. Gotową babkę oblać prostą polewą z kakao, cukru pudru i mleka lub czekoladą.
Oryginalny przepis tutaj.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
ENGLISH:
50 g of cocoa,
120 ml of hot water,
220 g of brown sugar (or white),
120 ml of oil,
2 large eggs,
a big pinch of vanilla,
190 g of flour,
3/4 tsp of soda,
1/2 tsp of baking powder,
a pinch of salt,
120 ml of sour cream or Greek yoghurt
for the glaze: melted chocolate or few tsp of cocoa, few tsp of milk and few tsp of powdered sugar
Whisk the cocoa with hot water, making sure ther are no lumps. Add the sugar and mix, making sure the sugar is mostly dissolved. Add oil and eggs, mix. Add flour, soda, vanilla and baking powder, mix just to combine. Add yoghurt or sour cream and mix. Place the batter into the bundt cake (very well greased and sprinkled with cocoa). Bake for about 50 to 60 minutes in 170C. Mix the cocoa with some powdered sugar and milk to taste and to create a thick glaze. Pour it over the cake. Enjoy:)
See the original recipe.
50 g of cocoa,
120 ml of hot water,
220 g of brown sugar (or white),
120 ml of oil,
2 large eggs,
a big pinch of vanilla,
190 g of flour,
3/4 tsp of soda,
1/2 tsp of baking powder,
a pinch of salt,
120 ml of sour cream or Greek yoghurt
for the glaze: melted chocolate or few tsp of cocoa, few tsp of milk and few tsp of powdered sugar
Whisk the cocoa with hot water, making sure ther are no lumps. Add the sugar and mix, making sure the sugar is mostly dissolved. Add oil and eggs, mix. Add flour, soda, vanilla and baking powder, mix just to combine. Add yoghurt or sour cream and mix. Place the batter into the bundt cake (very well greased and sprinkled with cocoa). Bake for about 50 to 60 minutes in 170C. Mix the cocoa with some powdered sugar and milk to taste and to create a thick glaze. Pour it over the cake. Enjoy:)
See the original recipe.
Na miniaturze myślałem ,że to jakaś góra na środku morza :D
OdpowiedzUsuńAkurat szukam przepisu na babkę 😉
OdpowiedzUsuńChocolate - my favorite!! This looks so yummy!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńNa pewno będzie ulubiona mojej córki:))uwielbia kakao i czekoladę:))))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńO taką babeczkę to ja bym z chęcią zjadła :-)
OdpowiedzUsuńPycha! 😍
OdpowiedzUsuńBabka wygląda na wilgotną i pyszną :) Lubię czekoladowe smaki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Kocham takie ciacha :D
OdpowiedzUsuńOj nigdy bym nie wpadła, że diabelską babkę można z Wielkanocą połączyć :))) a jednak
OdpowiedzUsuńjaka kakaowa!:)
OdpowiedzUsuńIt turned out so beautiful! I love that soft, tender and smooth crumb.
OdpowiedzUsuńUwielbiam mocno czekoladowe wypieki :D
OdpowiedzUsuńThe cake looks already so yummy!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda diabelsko pysznie! :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam takich pyszności. Przy najbliższej okazji wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńOj, jak dawno nie jadłam babki, muszę to nadrobić. Twoja wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju babki, moja mama piecze najlepsze :D
OdpowiedzUsuńI love chocolate cake! Have a great week!
OdpowiedzUsuńSounds and looks delicious.
OdpowiedzUsuńUwielbiam przepisy na babkę i ten chętnie wypróbuję! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpodziel się!:D wygląda pysznie <3
OdpowiedzUsuńjuż nazwa mi się podoba :D
OdpowiedzUsuńPyszności <3
OdpowiedzUsuńJa w sobotę też piekłam babkę z ciasta mandarynkowego,z przepisu który dostałam od koleżanki mieszkającej w USA :) Twój przepis bardzo ciekawy,w najbliższym czasie muszę spróbować,bo uwielbiam kakao :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Apetycznie wygląda mmmm:)
OdpowiedzUsuńwaw...devil?....hope delicious.
OdpowiedzUsuńhave a great day
Przepis się przyda na nadchodzące święta! A wcale nie jest to takie trudne!
OdpowiedzUsuńThis looks so good, I love chocolate cake!
OdpowiedzUsuńMocno czekoladowe wypieki są najlepsze :).ale dlaczego diabelska?
OdpowiedzUsuńPewnie dlatego, że taka intensywnie czekoladowa i ciemna, tak ją nazywają Amerykanie ☺
UsuńJogurtowe babki są najlepsze. Delikatne i lekkie :)
OdpowiedzUsuńChocolat cake? you Devil!!!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
Yum yum, my husband would love this as well. Have a good week, Diane
OdpowiedzUsuńVery delicious recipe.
OdpowiedzUsuńwww.paginasempreto.blogspot.com.br
Brzmi dobrze :)
OdpowiedzUsuńZastanawiałam się, dlaczego ta babka nazywa się "diabelska" :D
OdpowiedzUsuńmusi być przepyszna, kocham czekoladowe ciasta, może skuszę się na nią! <3
Pozdrawiam ciepło ♡
OMG, it looks so yummy! :) Have a nice week.
OdpowiedzUsuń--
O diário da Inês | Facebook | Instagram
O matko! To coś zdecydowanie dla mnie :) Taką babkę zjadłabym z wielką chęcią :)
OdpowiedzUsuńTaka babkę bym nawet teraz zjadła :)Musze zapisać przepis :)
OdpowiedzUsuńPyszna babeczka :-)
OdpowiedzUsuńlove to have this in my breakfast..
OdpowiedzUsuńhttps://jehanmohammad.blogspot.com/2019/03/3-types-of-graduates-ft-grace-karin.html#more
Que buena pinta, me encanta este tipo de bizcocho! Feliz martes y gracias por tu visita! ♥️♥️♥️
OdpowiedzUsuńdangerous name but really delicious cake dear Natalia
OdpowiedzUsuńi love chocolate and so do my kids and i am going to try this one for sure
Thank you soooooo much for yummy blog and recipes :)
hugs!
Thanks a lot :D
OdpowiedzUsuńhmmm, looks very delicious my friend
NEW REVIEW POST | LANCÔME: EAU MICELLAIRE CONFORT - CAN YOU BELIEVE IT?
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Zapowiada się wspaniale. Czekoladowo i niezbyt słodko.
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) Z chęcią bym sie na nią skusiła, ponieważ bardzo lubię czekoladę i kakao :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie wypieki, więc na sam widok mi ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna :-)
OdpowiedzUsuńZapisuje przepis na święta :D Mniam !
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda. Uwielbiam takie słodkości. :D
OdpowiedzUsuńJak przeczytałam nazwę to od razu pomyślałam, że musi mieć w sobie sporo %%% xD A tu klops, hehe :D Ale dla mnie na plus, bo alkoholu nie tykam na kakao lubię :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wspaniale, aż ślinka cieknie na sam widok ;) Ja w tym roku planuję na święta babkę majonezową ;)
OdpowiedzUsuń