marca 10, 2019

Babka waniliowo - cytrynowa / Vanilla Lemon Bundt Cake


Babka waniliowo - cytrynowa przepis
Babka waniliowo - cytrynowa 


Przed Wielkanocą lubię testować nowe świąteczne przepisy, w tym przepisy na babkę. Dziś bardzo prosta, maślana babka waniliowo - cytrynowa. Z podanej ilości składników upieczemy małą, zgrabną babeczkę, idealną na przykład do święconki. Ja polecam upiec taką babkę z podwójnej porcji, bo znika naprawdę błyskawicznie:) Polecam, smacznego:)

Zobaczcie inne moje przepisy na babkę :)

Polecam też tradycyjną babkę piaskową:



Babka waniliowo - cytrynowa, składniki:


120 g masła w temperaturze pokojowej,
150 g cukru,
duża szczypta mielonej wanilii lub ziarenka z laseczki waniliowej,
skórka starta z 1/2 cytryny,
2 jajka w temperaturze pokojowej,
200 g mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 szklanki jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej,
3 łyżki soku z cytryny,
cukier puder

Babka waniliowo - cytrynowa, przygotowanie:


Masło utrzeć z cukrem, wanilią i skórką cytrynową. Stopniowo dodawać jajka, miksując po każdym dodaniu. Stopniowo, w trzech turach, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać jogurt i sok z cytryny, zmiksować. Ciasto przełożyć do bardzo dobrze natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub mąką blaszki na babkę o pojemności 2 litrów (ja natłuszczam blaszkę kawałkiem zimnego masła, by utworzyła się grubsza warstwa). Piec około 40 minut w 160 C. Po ostygnięciu wyciągnąć babkę z formy i oprószyć cukrem pudrem (aby była bardziej cytrynowa, można polać lukrem cytrynowym).

Oryginalny przepis na stronie kwestiasmaku,com.

ENGLISH:

120 g of butter (room temperature),
150 g of sugar,
a big pinch of vanilla,
zest from 1/2 lemon,
2 eggs (room temperature),
200 g of flour,
1 tsp of baking powder,
1/2 cup of Geek yogurt (room temperature),
3 tbsp of lemon juice,
powdered sugar

Beat the butter with sugar, vanilla and lemon zest. Gradually, one by one, add eggs, mixing well after each addition. Gradually add flour with baking powder and mix. Add yogurt and lemon juice, mix to combine. Place the batter into the bundt pan (really well greased and sprinkled with flour or breadcrumbs). Bake for about 40 minutes in 160C. Cool the cake, remove from the pan and sprinkle with some powdered sugar.

See the original recipe.


48 komentarzy:

  1. A perfect tea time treat! Love the tender smooth crumb.

    OdpowiedzUsuń
  2. I wish I had a piece of this right now!! It looks absolutely delicious!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  3. Babki to ulubione ciasto mojej Mamy ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię takie proste babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. chętnie skuszę się na ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Swego czasu często robiłam babki cytrynowe, pyszne są :)

    OdpowiedzUsuń
  7. The cake looks already very yummy!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam tą babkę, obok marmurkowej moja ulubiona 😉

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam twoje przepisy❤

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale mam ochotę na wypieki z cytryną teraz, niedługo będzie okazja, by i ten przepis wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda pysznie:) Przepis w sam raz na święta:) Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  12. Pretty enough for entertaining :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Z chęcią bym zjadła :) Uwielbiam jeść babki w zwykłe dni jako dodatek do kawy i książki :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Babka wygląda rewelacyjnie :) Lubię cytrynowe nuty w wypiekach.

    OdpowiedzUsuń
  15. Looks and sounds yummy! Have a good day!

    OdpowiedzUsuń
  16. Muszę ją zrobić uwielbiam babki! :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda obłędnie, uwielbiam babki:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam takie lekkie babki. Cytrynowa chyba moja ulubiona :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda przepysznie, jestem przekonana że smakuje niebiańsko :) Przepis przyda mi się przed wielkanocą, dziękuję!
    Pozdrawiam ciepło ♡

    OdpowiedzUsuń
  20. I'd like a slice right now! It looks really delicious!

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam babki. Zrobię na Wielkanoc, zapiszę sobie przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Good week and good recipe.

    www.paginasempreto.blogspot.com.br

    OdpowiedzUsuń
  23. vanilla makes taste and smell good. Love it.

    have a great day

    OdpowiedzUsuń
  24. se ve absolutamente delicioso y esponjoso,abrazos.

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam babki , chętnie zapisuje przepis.Pozdrawiam serdecznie .

    OdpowiedzUsuń
  26. so yummm..wanna try this at home.

    https://jehanmohammad.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  27. Thanks a lot :D

    looks very delicious my dear :D

    NEW REVIEW POST | JOWAÉ: HYDRATING WATER MIST.
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  28. Mniam! No to spotkały się dwa przeciwieństwa, bo mnie kuchnia zupełnie nie pociąga i gotuję, bo muszę, bo trzeba coś jeść, bo znudziło mi się jadanie na mieście. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Pychotka!!! Uwielbiam takie babki do kawusi!!! Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  30. Pychotka :)
    Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  31. Wyglada przepysznie! Uwielbiam takie wypieki ;)

    makeupnoprofessional.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  32. Looks soft and fluffy. Have a great day!

    OdpowiedzUsuń
  33. Uwielbiam babkę cytrynową. Jest doskonała w swojej prostocie :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Takiej babki waniliowo- cytrynowej z jogurtem greckim jeszcze nie robiłam. Muszę spróbować.
    Kiedyś na święta robiłam z kolei babkę serowo- cytrynową.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  35. This looks so light and refreshing, perfect for spring!

    OdpowiedzUsuń
  36. Wypróbuję na Wielkanoc! pozdrawiam ;))

    OdpowiedzUsuń
  37. It's a shame you don't have a donate button! I'd definitely
    donate to this excellent blog! I suppose for now i'll settle
    for book-marking and adding your RSS feed to my Google account.
    I look forward to brand new updates and will share this
    site with my Facebook group. Chat soon!
    http://www.999naima.cn/home.php?mod=space&uid=238570&do=profile&from=space
    https://lokhtiha.com/member.php?u=2326-AthenaHold
    http://lt.365-book.com/home.php?mod=space&uid=26981&do=profile&from=space
    http://sifethesobyf.mihanblog.com/post/comment/new/95/fromtype/postone/fid/15112383495a13aacd586aa/atrty/1511238349/avrvy/0/key/d564529242e99f1846962d09e77a75d9/

    OdpowiedzUsuń
  38. website - http://www.voipcontent.com/author/timsmiths787 - Keep looking for more such useful
    information; stay informed, stay healthy. These attacks usually are connected with physical symptoms like nausea, vomiting, sensitivity to light, and sound.
    So far, exercise and balanced diets are thought as two of the most crucial factors that lead to healthy and
    strong body.

    read - https://wallinside.com/post-64830277-s-korea-foreigner-casinos-see-early-2018-sales-upward-16pct.html

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger