Po wczorajszej słodkiej rozpuście proponuję coś zdrowszego, czyli batoniki owsiane z komosą ryżową, migdałami i masłem orzechowym. Mimo tego, że są pełne dobrych składników, zaspokajają potrzebę na popołudniowe małe co nieco. Ten przepis warto potraktować jako bazowy do stworzenia swojej ulubionej mieszanki do batoników. Wspaniale sprawdzą się tu wszelkie rodzaje orzechów, płatków, pestek, czy past orzechowych. Będą świetne również z posiekaną czekoladą. Gotowe batoniki są delikatnie chrupiące z wierzchu i bardziej miękkie, ciągnące w środku. Zachęcam do troszkę zdrowszych, słodkich eksperymentów. Smacznego:)
85 g masła,
1/3 szklanki miodu,
2 łyżki syropu klonowego (można zastąpić miodem),
1/4 szklanki surowej komosy ryżowej,
1-2 łyżki masła orzechowego,
1/2 szklanki posiekanych migdałów,
łyżka cukru trzcinowego,
łyżeczka cynamonu,
3 szklanki płatków owsianych górskich,
1/2 szklanki wiórków kokosowych
polewa: 2 płaskie łyżeczki kakao, czubata łyżeczka masła orzechowego, cukier puder do smaku, kilka łyżeczek wody lub mleka (polewę możemy zastąpić rozpuszczoną czekoladą)
Masło rozpuścić z miodem, syropem klonowym, cynamonem i cukrem.Gdy cukier całkowicie się rozpuści, połączyć miodową mieszankę z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem blaszki (20x30 cm), dokładnie docisnąć całość do dna foremki. Piec około 25 - 30 minut w
180 C, do wyraźnego zrumienienia. Odstawić do całkowitego ostygnięcia i pokroić na batoniki dowolnej wielkości. Połączyć składniki polewy do smaku, polać batoniki.
Zmodyfikowany przepis Gemmy Stafford.
ENGLISH:
85 g of butter,
1/3 cup of honey,
2 tbsp of maple syrup,
1/4 cup of raw quinoa,
1-2 tbsp of peanut butter,
1/2 cup of chopped almonds,
1 tbsp of brown sugar,
1 tsp of cinnamon,
3 cups of rolled oats,
1/2 cup of coconut flakes
for the glaze (you can subsitute with melted chocolate): 2 tsp of cocoa, 1 tsp of peanut butter, powdered sugar (to taste), some milk or water
Melt the butter with honey, maple syrup, sugar and cinnamon. Combine with dry ingredients, mix well. Press the mixture into the pan (20x30cm) lined with baking paper. Bake for about 25 to 30 minutes in 180 C or until golden brown. Set aside to cool completely and cut into bars. Mix all the glaze ingredietns and pour over the bars. Enjoy:)
Modified recipe by Gemma Stafford.
these granola bars looks delicious !
OdpowiedzUsuńGood recipes 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńna drugie śniadanie do pracy w sam raz, dodają energii i pysznie smakują:)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają. A czasem mam ochotę na coś słodkiego i jednocześnie zdrowego 😊
OdpowiedzUsuńChyba naprawdę zacznę eksperymentować! :) Ten przepis jest świetny, bardzo mi się podoba i aż chce mi się jeść :D jestem wielką fanką różnego rodzaju batoników, to świetna przekąska np. na drugie śniadanie w pracy :) przepysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło ♡
Wyglądają pysznie, idealna przekąska!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne i zdrowe!
OdpowiedzUsuńI love granla bars!!!!
OdpowiedzUsuńWanna try to do this recipe! :D
XO
S
https://s-fashion-avenue.blogspot.com
Idealne jako przekąska w ciągu dnia 😉
OdpowiedzUsuńSą świetne:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńale to pychota:D
OdpowiedzUsuńBatoniki owsiane super wyglądają :D Takich jeszcze nie próbowałam, więc chętnie kiedyś takie zrobię :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam oraz dziękuję za odwiedziny ♥ wy-stardoll.blogspot.com
wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńo mniem, mniam! Skorzystam z przepisu
OdpowiedzUsuńOh yum!! The granola bars look so delicious!! Another one to try!! Have a great weekend!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Wonderful post! We are linking to this great post on our website.
OdpowiedzUsuńKeep up the great writing.
Mega przepis! Podkradam!^^
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają! Na pewno będą lepsze, jeżeli chodzi o zdrowie, przygotowane w domu, bez żadnych sztucznych składników.
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam https://bitasmietanka.blogspot.com/ ;)
Love the recipe and will certainly be giving them a try.
OdpowiedzUsuńzjadłabym teraz sobie do kawki:)
OdpowiedzUsuńLubię takie batoniki :D
OdpowiedzUsuńJa robię ciasteczka owsiane - bananowe.
OdpowiedzUsuńSerdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich.
http://krystynaczarnecka.pl/
Krystyna
Great post! x.
OdpowiedzUsuńKolejny Twój przepis, który zrobię :)
OdpowiedzUsuńI love granola bars!
OdpowiedzUsuńI am so thankful for this recipe, definetly need to try them and I hope they taste as good as the ones you can buy.
take a look at my BLOG and my INSTAGRAM
If only I could reach into my computer screen and help myself to a few pieces of your granola bars. Lol!
OdpowiedzUsuńZjadłabym ;))
OdpowiedzUsuńHomemade granola is my favourite go to snack! These look fantastic.
OdpowiedzUsuńOhh my these bars look amazing! So good!
OdpowiedzUsuńwww.fashionradi.com
idealna na drugie śniadanie do szkoły:)
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś skorzystać z tego przepisu, bo wyglądają świetnie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie, lubimy tego typu przekąski :)
OdpowiedzUsuńOj, wcinałabym wcinała :)
OdpowiedzUsuńWygldaja pysznie
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńI like Granola Bars when I was kid...yummy.
OdpowiedzUsuńhave a great day
Ale mi ochoty narobiłaś na takie batoniki :-)
OdpowiedzUsuńapetyczne :) myślę, że u nas zniknełyby błyskawicznie :)
OdpowiedzUsuń