Gyros to zdecydowanie jedna z lepszych propozycji na konkretny, mięsny posiłek. Można go przygotować w zasadzie z każdego kawałka mięsa. Dziś gyros z karkówki w połączeniu z czerwoną papryką i czerwoną cebulą. Bardzo lubię podawać go z sosem na bazie jogurtu i pieczonymi ziemniakami, ale takie mięso będzie też rewelacyjnie smakować w bułce do kebabu (na przykład typu pita) z zestawem surówek. Bez względu na sposób podania to przepis, który na pewno warto wypróbować. Polecam, smacznego:)
450 g karkówki,
duża czerwona papryka,
2 czerwone cebule,
na marynatę:
sok z 1/2 cytryny,
3/4 łyżeczki granulowanego czosnku,
1-2 łyżki oleju,
2 łyżeczki oregano,
łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego),
łyżeczka rozgniecionej w moździerzu kolendry,
łyżeczka słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki cynamonu,
opcjonalnie szczypta suszonej mięty,
sól, pieprz
sos jogurtowy (opcjonalnie): kilka łyżek jogurtu greckiego, kilka łyżeczek posiekanego koperku, opcjonalnie duża szczypta granulowanego czosnku (lub ząbek startego), sól, pieprz (do smaku)
Połączyć składniki marynaty i dokładnie wmasować w pokrojone na kawałki mięso. Odstawić na 30 minut lub dłużej (można też przygotować gyros od razu). Mięso smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, gdy się mocno zarumieni, dodać pokrojoną w grube paski paprykę i pokrojoną na duże kawałki cebulę. Smażyć wszystko do miękkości mięsa, w razie potrzeby pozbywając się nadmiaru tłuszczu. Podawać z sosem jogurtowym, pieczonymi ziemniakami i zestawem surówek lub w bułce do kebabu.
Zmodyfikowany przepis z tej strony.
ENGLISH:
450 g of pork neck fillets,
1 large red bell pepper,
2 red onions,
for the marinade:
lemon juice from 1/2 lemon,
1-2 tbsp of oil,
3/4 tsp og granulated garlic,
2 tsp of dry oregano,
1 tsp of cumin,
1 tsp of ground coriander,
1 tsp of sweet paprika,
1/2 tsp of cinnamon,
a pinch of dry mint (optional),
salt and pepper
for the yogurt dressing (optional): few tbsp of Greek yogurt, few tsp of chopped dill, a big pinch of granulated garlic (or 1 clove grated), salt and pepper to taste
Combine all the marinade ingredients and cover the meat cut into strips. Set aside for 30 minutes or longer (or start cooking immediately). Sear the meat on hot skillet, until golden brown. Add red bell pepper cut into big strips, followed by chunks of red onion. Cook, stirring, until tender (feel free to remove any excess fat from the pan). Combine all the ingredients for the dressing. Serve gyros with baked potates, salad and some yogurt dressing or in a pita bread. Enjoy:)
Modified recipe from this site.
Przepysznie wygląda. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńLooks delicious!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i szczerze nie robiłam jeszcze z kartkówki napewno sprawdzę i wytestuje przepis... Do tego córka chce byleczki z marchewka super masz przepisy :)
OdpowiedzUsuńLubię gyrosa, a z karkówki jeszcze nie robiłam 😊
OdpowiedzUsuńJak karkówki nie lubię, to w takiej wersji bym wypróbowala :D
OdpowiedzUsuńBrzmi przepysznie 😊
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować takiej wersji;)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, u mnie zawsze z kurczakiem się robi gyrosa :)
OdpowiedzUsuńTakiej wersji jeszcze nie jadłam ale chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńI have never heard of pork neck filets before, I wonder what they call them here! Sounds an interesting dish but I geuess you could use ordinary por filet. Keep well Diane
OdpowiedzUsuńPOżywne jedzenie
OdpowiedzUsuńW niedzielę miałam gyros :)
OdpowiedzUsuńI love gyros!! I've never had pork neck but these sound fabulous!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Looks like a keeper, Natalia :) Sounds just wonderful!!! Thank you!
OdpowiedzUsuńWe LOVE gyros! Can't wait to try yours recipe.
OdpowiedzUsuńNarobilas mi ogromnej ochoty na takie danie 💚
OdpowiedzUsuńThis is delicious dish. If only I could taste it.
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńhmmm so delicious :D
NEW BRANDING POST | FINALLY MET THE YOUNIQUE.
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Seems really good, thanks for sharing!
OdpowiedzUsuńxx
Ale apetycznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńLooks wonderful, very tasty.
OdpowiedzUsuńIdealne danie dla mojego męża. Koniecznie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńJuż wiem co będzie jutro ba obiad.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię Gyrosa,a ten z karkówki wygląda nieziemsko! Wykorzystam przepis, jak mi wróci apetyt na dania mięsne, bo teraz sama już nie wiem co mam jeść i na co mam ochotę!
OdpowiedzUsuńLove gyros!
OdpowiedzUsuńzapach to czuję aż tutaj! <3 pyszna propozycja na smaczny obiad! :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy z norweskiego i deszczowego Bergen!
Uwielbiam gyros! Chętnie bym teraz zjadła. :D
OdpowiedzUsuńDelicious dishes and your blog is very beautiful! 🌷
OdpowiedzUsuńMniam, ale mi smaka narobiłaś na takie jedzonko :-)
OdpowiedzUsuńyummy....
OdpowiedzUsuńhave a great day
Za karkówką nie przepadam, ale to danie wygląda wyśmienicie i chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńWow, this looks incredibly flavorful. Thanks!
OdpowiedzUsuńZ karkówki gyrosa jeszcze nie robiłam, ale smakowicie wygląda i te przyprawy dodane och :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Ale pychotka! A ja właśnie zabieram się za lasagne :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie;)
OdpowiedzUsuńAle tu ciekawie u Ciebie, smacznie i kolorowo :)
OdpowiedzUsuńChętnie zawitam tutaj jeszcze szukając inspiracji na posiłki
Pozdrawiam i Buziaki!
http://alestilos.blogspot.com/
Mąż byłby zachwycony! :D
OdpowiedzUsuńThat really looks delicious. Thanks for your kind visit to me and Happy Spring..Judy
OdpowiedzUsuńLooks good!
OdpowiedzUsuńXoxo.
Cores do Vício
Thanks a lot :D
OdpowiedzUsuńhave a nice day, my friend!
NEW TIPS POST | SECOND SKIN FOUNDATIONS? YES, PLEASE!
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
I think a perfect dish for people who love pork!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńO tak, jak ja uwielbiam gyros!
OdpowiedzUsuńZapachniało wakacjami ;))
OdpowiedzUsuń