Proste ciasto czekoladowe z kruszonką |
Dzisiejszy przepis będzie najlepszym rozwiązaniem, gdy trzeba szybko upiec coś pysznego dla wielu gości. Proste ciasto czekoladowe z kruszonką na dużą blachę to coś, co powinno posmakować każdemu. Do ciasta możemy dorzucić ulubione bakalie, kawałki czekolady, a nawet pestki słonecznika, które będą przyjemnie chrupać w gotowym cieście. Pod kruszonkę sprawdzi się też większość sezonowych owoców. Polecam na ekspresowe pieczenie, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszne ciasta i desery :)
Polecam również proste ciasto z brzoskwiniami z puszki i kruszonką:
Proste ciasto czekoladowe z kruszonką, składniki:
na blaszkę o wymiarach 36x25cm:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:
1/2 szklanki oleju,
1 i 1/2 szklanki mleka,
1 i 1/2 szklanki cukru,
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
3 i 1/2 szklanki mąki,
szczypta mielonej wanilii, opcjonalnie - można zastąpić cukrem waniliowym lub ekstraktem,
4 jajka,
1 i 1/2 szklanki mleka,
1 i 1/2 szklanki cukru,
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
3 i 1/2 szklanki mąki,
szczypta mielonej wanilii, opcjonalnie - można zastąpić cukrem waniliowym lub ekstraktem,
4 jajka,
2 płaskie łyżki kakao
na kruszonkę:
ok. 5 czubatych łyżek mąki,
płaska łyżka kakao,
5 łyżek cukru,
ok. 80 zimnego masła
5 łyżek cukru,
ok. 80 zimnego masła
2-3 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
na polewę (opcjonalnie)
roztopiona czekolada lub kilka łyżek kakao, kilka łyżeczek cukru pudru i kilka łyżeczek mleka
Proste ciasto czekoladowe z kruszonką, przygotowanie:
W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem i kakao, szybko wymieszać (mieszamy tylko do połączenia składników, mogą zostać grudki, zbyt długie mieszanie spowoduje, że ciasto wyjdzie suche) Ciasto nałożyć do wyłożonej papierem blaszki. Składniki na kruszonkę połączyć i wyrobić palcami na grube okruchy, posypać ciasto. Piec w temp. 180 stopni ok. 40 minut. Połączyć kakao, cukier puder i mleko, by otrzymać gęstą polewę. Polać ciasto.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
ENGLISH:
1/2 cup of oil,
1 1/2 cup of milk,
1 1/2 cup of sugar,
2 heaping tsp of baking powder,
3 1/2 cup of flour,
a pinch of vanilla,
4 eggs,
2 tbsp of cocoa, levelled
2 tbsp of cocoa, levelled
for the crumble:
70 of cold butter,
5 heaping tbsp of flour,
1 tbsp of cocoa,
5 tbsp of sugar,
2-3 tbsp of coconut flakes (optional)
for the glaze (optional):
melted chocolate or few tbsp of cocoa, few tsp of powdered sugar, few tsp of milk
Mix the flour with cocoa and baking powder. In another bowl mix the eggs, oil, vanilla, sugar and milk. Add the dry ingredients and mix, just to combine. Pour the batter into the pan lined witch baking paper (36x25cm). Prepare the crumble: mix sugar, flour, cocoa and the coconut. With your hands, work in butter until large clumps form. Sprinkle the crumble on top of the batter and bake for about 40 minutes in 180C. Combine cocoa, powdered sugar and milk to reach a consistency of a thick glaze. Pour the glaze over the cake (or glaze with melted chocolate). Enjoy:)
Ależ Ty kusisz kobieto!!! Ciasto wygląda rewelacyjnie! Zapisuję przepis.Zrobię jak będzie miała przyjechać córka,ona uwielbia czekoladowe ciasta.Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo smaczne ;)
OdpowiedzUsuńYum!! This looks amazing!! Thanks for the recipe!! Have a great weekend!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
chętnie wypróbuję ten przepis :D
OdpowiedzUsuńProste, a smaczne, uwielbiam to ciasto i robię je dosyć często 🙂
OdpowiedzUsuńWonderful to enjoy with coffee or tea! The crumble sounds really great.
OdpowiedzUsuńOj skosztowałabym tego ciasta <3
OdpowiedzUsuńlubię takie ekspresowe ciacha:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis :) wygląda bardzo apetycznie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo smakowicie się prezentuje :D Chętnie wypróbuję przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
pyyyysznie!<3
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto :-) częstuje się :-)
OdpowiedzUsuńSuper! Kolejny przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń✾ imdollka.pl ✾
Natalia what delicious chocolate crumble!!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! Z pewnością posmakuje nie jednej osobie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Robiłam podobne, ale następnym razem spróbuję z tymi wiórkami i z kruszonką, to będzie ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńIt looks delicious. I will be giving this recipe a try when I have visitors next month.
OdpowiedzUsuńPysznie na niedzielę *.*
OdpowiedzUsuńI love chocolate and this looks really good, I have to try it ^^
OdpowiedzUsuńxx
Wygląda całkiem przepysznie! Uwielbiam takie proste ciasta :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam twoje przepisy. Już cała moja rodzina inspiruje się twoim blogiem
OdpowiedzUsuńBardzo lubię piec, proste, szybkie i smaczne ciasta, więc chętnie skorzystam Twojego przepisu. Piękne masz talerzyki :)
OdpowiedzUsuńThe addition of the chocolate / cocoa makes it even more appealing!
OdpowiedzUsuńThank you :)
Czekoladowe i z kruszonką to po prostu prawdziwa uczta dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńmmmm wygląda pysznie! :D
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda naprawdę pysznie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Mmmmm my husband would just love this but he is trying to get some weight off that went on over Christmas so it will have to wait LOL. Have a happy week Diane
OdpowiedzUsuńProste,a pyszne❤
OdpowiedzUsuńSmakowite <3
OdpowiedzUsuńbardzo fajne ciasto
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie proste ciasta. Twoje prezentuje się super :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z kruszonką :) Ciasto wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie proste i łatwe do zrobienia ciasta :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto! Uwielbiam czekoladowe smaki :) Na pewno skusiłabym się na kilka kawałeczków :)
OdpowiedzUsuńI like coconut flakes, because I think that it will make more tasteful...yummy.
OdpowiedzUsuńthank you for your recipe.
Have a great day
Huuummm, so tasty!
OdpowiedzUsuńXoxo.
Cores do Vício
I ll definately try this... the cake looks so soft n spongy
OdpowiedzUsuńwww.stylebasket.in
Przepysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Witam :) zrobilam to ciasto, scisle trzymajac sie proporcji. Wyszlo suche i zastanawiam sie, czy tylko 1/2 szkl oleju ?
OdpowiedzUsuńWitam, tak, tylko pół szklanki oleju (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml). Jeśli ciasto wyszło suche, to znaczy, że było za długo mieszane po dodaniu suchych składników - to jest typowe ciasto muffinkowe, które trzeba mieszać tylko do połączenia składników mokrych z suchymi, mogą nawet zostać grudki, najważniejsze, by nie przesadzić z mieszaniem, wtedy wychodzi wilgotne i puszyste☺
UsuńUwielbiam ciasto czekoladowe w każdym wydaniu. Twoje pięknie się prezentuje na fotkach. Samemu robiłam różne jego wariacje ale i wypróbuję Twój przepis. Wygląda to bardzo przepysznie.
OdpowiedzUsuńFaktycznie proste ciasto się wydaje, jestem ciekawy jak mi pójdzie zrobienie go.
OdpowiedzUsuń