Tym razem zapraszam na coś troszkę lżejszego. Sajgonki to świetny pomysł na pożywną i zdrową przekąskę, ale nafaszerowane kurczakiem, warzywami i makaronem bardzo dobrze sprawdzą się też jako lekki obiad. Sos do kurczaka i warzyw, który wykorzystałam w przepisie, to znany już Wam sos do kurczaka generała Tso - to zdecydowanie jeden z naszych ulubionych azjatyckich sosów, dlatego dość często ląduje w moich daniach daniach typy stir fry. Sprawdza się również w dzisiejszych sajgonkach. Możemy je zjeść w formie widocznej na zdjęciu lub w popularnej, mniej zdrowszej wersji smażonej. Wtedy dokładnie zlepione sajgonki smażymy na głębokim tłuszczu do chrupkości. Smacznego:)
na 10-12 sajgonek:
10-12 arkuszy papieru ryżowego,
200 g makaronu ryżowego vermicelli,
czerwona papryka,
500 g kurczaka (pierś lub udka bez skóry i kości),
cebula,
2 marchewki,
2 gałązki selera naciowego,
duża garść szpinaku,
na sos:
łyżka startego imbiru,
3 ząbki drobno posiekanego lub startego czosnku,
4 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki miodu,
2 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny,
4 łyżki wody,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
ok. 2 łyżek mąki ziemniaczanej
Kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Na patelnię po kurczaku wrzucić pokrojone w paski warzywa, smażyć, aż delikatnie zmiękną, ale pozostaną chrupkie. Wrzucić kurczaka. Połączyć składniki na sos, zalać składniki na patelni i gotować kilka minut, do zgęstnienia sosu. Papier ryżowy oraz makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na miękkie arkusze papieru nakładać porcje makaronu, kurczaka z warzywami w sosie i trochę szpinaku. Ciasno zwijać (jak krokiety), zlepiając brzegi odrobiną wody. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej, ewentualnie usmażone do chrupkości.
ENGLISH:
10-12 sheets of rice paper,
200 g of rice nodles vermicelli,
1 red bell pepper,
500 g of chicken breast or boneless, skinless chicken thigs,
1 onion,
a handful of fresh spinach,
2 stalks of celery,
2 carrots
for the sauce:
1 tbsp of grated ginger,
3 cloves of minced garlic,
4 tbsp of soy sauce,
2 tbsp of honey,
2 tbsp of rice wine vinegar or lemon juice,
4 tbsp of water,
2 tbsp of tomato paste,
approx. 2 tbsp of potato starch
Cut the meat into bite sized pieces. Cook, on a small amount of oil, until golden and tender. Set aside. Cut the vegetables into strips and stir fry for a couple of minutes, until remain a bit of their crispiness. Add the chicken back in. Combine all the sauce ingredients, add to the same pan and boil for few minutes, until thick and glossy. Prepare the noodles and rice paper according to package instructions. Place portions of noodles, chicken and vegetables and some spinach onto each sheet of rice paper, fold to create a spring rolls, sealing the edges well with some water. Serve warm or room temperature or fry in a deep oil, until cripsy and golden. Enjoy:)
marca 22, 2019
Sajgonki z kurczakiem / Chicken Spring Rolls
AUTOR:
Natalia
daniamiesne
,
kuchnia azjatycka
,
kurczak
,
makaron
,
marchew
,
papryka
,
przystawki
,
Skworcu
,
szpinak
,
współpraca
Kocham sajgonki, zrobiłaś mi ogromną ochotę :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne zdjęcie! Sajgonki wyglądają przepysznie :) Mój blog
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie:))na pewno kiedyś wypróbuję:))pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńjak dawno nie jadłam sajgonek!
OdpowiedzUsuńThese spring rolls look fantastic!
OdpowiedzUsuńTakiej wersji sajgonek nie widziałam😉
OdpowiedzUsuńThey look absolutely delicious!! Have a great weekend!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Nigdy sama nie próbowałam zrobić sajgonek ;)
OdpowiedzUsuńI love spring rolls and these look delicious. I don't think I can get rice paper here so I would have to use filo pastry. Happy weekend Diane
OdpowiedzUsuńzawsze chciałam skosztować to danie
OdpowiedzUsuńSo nice and so yummy! :)
OdpowiedzUsuń--
O diário da Inês | Facebook | Instagram
Prezentują się wspaniale ;) Muszę przyznać, że jeszcze nie jadłam sajgonek. Koniecznie muszę to nadrobić ;)
OdpowiedzUsuńthese look delicious Natalia!
OdpowiedzUsuńQue buena pinta, creo que es una comida parecida en mi país! Sarmale! 😋😋😋
OdpowiedzUsuńCo prawda jest dopiero 8 rano, jednak narobiłaś mi takiego smaka i ochotę na sajgonki, że normalnie nie wytrzymam. Przepis na pewno wykorzystam!
OdpowiedzUsuńhttp://sar-shy.blogspot.com
These rolls look incredible! Great job!
OdpowiedzUsuńwww.fashionradi.com
Bardzo lubię sajgonki, dawno nie robiłam.A Twoje z mięsem drobiowym, więc tym bardziej smaczne!
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńhmmm, look delicious :D
NEW TIPS POST | BEAUTY PEARLS ARE SKIN BEST FRIENDS!
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Często mam ochotę zrobić sama sajgonki, a jak przychodzi co do czego to wymiekam. Może wykorzystam twój przepis i je w końcu przyrzadze.
OdpowiedzUsuńCertainly delicious. Happy weekend.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam
OdpowiedzUsuńale mi smaku na sajgonki zrobiłas
OdpowiedzUsuńJuż dawno takich nie jadłam. Chyba niedługo muszę spróbować zrobić 😊
OdpowiedzUsuńO to przepis idealny dla mnie, zawiera wszystko to co lubię :D
OdpowiedzUsuńja bym zjadła wszystkie na raz;)
OdpowiedzUsuńSajgonki traktuję jako przekąskę :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam sajgonki, choć przyznaję, że robię wyłącznie z krewetkami ;) pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńtak dawno nie robiłam, ze aż o nich zapomniałam, a papier w szafce;)
OdpowiedzUsuńcudne zdjęcia:)
Sounds delicious, thanks for the recipe ^^
OdpowiedzUsuńxx
Hope to try these very soon. Thanks, Natalia!
OdpowiedzUsuńŚliczne, z wielką chęcią spróbowałabym tych sajgonek :)
OdpowiedzUsuńSajgonek nigdy sama nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńjakoś jeszcze nigdy nie robiłam, chyba muszę nadrobić zaległości :)
OdpowiedzUsuńJa raz jadłam sajgonki i byłam w szoku że są takie dobre :) chętnie skorzystam z przepisu. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńI always eat egg roll...
OdpowiedzUsuńyour chicken spring roll look new for me, but I believe its delicious....yummy.
have a great day
my boys would love it i know it well Natalia!
OdpowiedzUsuńi bet your family is so happy with your happy healthy recipes :)
lucky family indeed
you are so skilled my friend!
Prezentują się bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sajgonki, a już tak dawno nie jadłam!
OdpowiedzUsuń