Włoskie ragout z kurczaka |
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z kurczakiem, a TUTAJ więcej przepisów inspirowanych kuchnią włoską:)
czerwona papryka,
2 gałązki selera naciowego,
mała marchewka,
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego (można też użyć passaty, pomidorów z puszki lub świeżych latem),
garść oliwek,
kilka łyżek posiekanej świeżej bazylii,
2 liście laurowe,
ok. 3/4 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, tymianek, rozmaryn
ENGLISH:
500 g of boneless, skinless chicken thighs,
1 red bell pepper,
2 stalks of celery,
1 small carrot,
1 large onion,
2 cloves of garlic,
few tbsp of chopped, fresh basil,
2 heaping tsp of tomato paste (you can also use passata, can of tomatoes or fresh tomatoes during Summer),
a handful of olives,
2 bay leaves,
approx. 3/4 cup of chicken stock or water,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, rosemary, thyme
Heat a small amount of oil in a pan, add the chickem and cook, until lightly golden on both sides. Set aside. To the same pan, add diced carrot, celery and onion. Cook for few minutes, then add strips of red bell pepper and finely chipped garlic. Add tomato paste and cook for half a minute. Add the chicken back in and cover everything with the liquid. Simmer on low heat, until tender and the sauce has thickened (feel free to add more liquid, if evaporates too quickly). Add some olives and fresh basil. Serve over rice, pasta or potatoes. Enjoy:)
Modified recipe by Laura Vitale.
Na obiad z kurczakiem po włosku polecam również mojego kurczaka a la pizza:
Przepis na włoskie ragout z kurczaka, składniki:
500 g udek z kurczaka bez skóry i kości,czerwona papryka,
2 gałązki selera naciowego,
mała marchewka,
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego (można też użyć passaty, pomidorów z puszki lub świeżych latem),
garść oliwek,
kilka łyżek posiekanej świeżej bazylii,
2 liście laurowe,
ok. 3/4 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, tymianek, rozmaryn
Przepis na włoskie ragout z kurczaka, przygotowanie:
Udka zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić pokrojone w drobną kostkę cebulę, seler i marchew. Smażyć kilka minut, dodać paski papryki, a następnie drobno posiekany czosnek. Dodać koncentrat, krótko smażyć, wrzucić kurczaka i zalać całość płynem tak, by lekko zakrywał składniki. Doprawić, dodać liście laurowe. Dusić na małym ogniu około 20 minut lub do miękkości składników i zgęstnienia sosu (gdyby płyn za szybko wyparował, można dolać więcej w trakcie duszenia). Wrzucić oliwki i świeżą bazylię.
Zmodyfikowany przepis Laury Vitale.
Zmodyfikowany przepis Laury Vitale.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
ENGLISH:
500 g of boneless, skinless chicken thighs,
1 red bell pepper,
2 stalks of celery,
1 small carrot,
1 large onion,
2 cloves of garlic,
few tbsp of chopped, fresh basil,
2 heaping tsp of tomato paste (you can also use passata, can of tomatoes or fresh tomatoes during Summer),
a handful of olives,
2 bay leaves,
approx. 3/4 cup of chicken stock or water,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, rosemary, thyme
Heat a small amount of oil in a pan, add the chickem and cook, until lightly golden on both sides. Set aside. To the same pan, add diced carrot, celery and onion. Cook for few minutes, then add strips of red bell pepper and finely chipped garlic. Add tomato paste and cook for half a minute. Add the chicken back in and cover everything with the liquid. Simmer on low heat, until tender and the sauce has thickened (feel free to add more liquid, if evaporates too quickly). Add some olives and fresh basil. Serve over rice, pasta or potatoes. Enjoy:)
Modified recipe by Laura Vitale.
Ależ to rewelacyjnie wygląda!!! Lubię włoskie smaki, więc przepis zapisuję.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwyjątkowo aromatyczne danie:)
OdpowiedzUsuńPożywne ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam każdy twój przepis ❤️
OdpowiedzUsuńThanks for the recipe!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Mniam - pychotka
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi smaka muszę wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńBUZIAKI:*
Nowy post -> WWW.KARYN.PL
Pysznie wygląda i na pewno tak smakuje 😊
OdpowiedzUsuńGood recipes 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńomom już mi pachnie:D
OdpowiedzUsuńI love chicken dishes and this sounds really good. Hope all is well in your part of the world. Diane
OdpowiedzUsuńZ kuchni włoskiej to zasmakowałam w spaghetti bolognese. Może zrobię sobie tego kurczaka w weekend, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kuchnię włoską 😍
OdpowiedzUsuńpychotki :D Coś dla mnie :D
OdpowiedzUsuńwow...yummy..
OdpowiedzUsuńI love red bell pepper...hot...spicy.
Have a great day
I'm printing this one out to try!! It looks delicious!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Que rico!! Feliz fin de semana y gracias por pasarte por mi blog! ♡♡♡
OdpowiedzUsuńHello, thanks for your receipt. It looks really tasty. Have a nice day. Best regards Jana
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńhmmm looks so yummy!
NEW TIPS POST | FATHER’S DAY GIFT GUIDE – FOR LESS 20€.
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Chicken thighs are the best part of a chicken! Your ragout looks so flavourful and amazingly delicious.
OdpowiedzUsuńLooks wonderful, very tasty.
OdpowiedzUsuńto musi być pyszny obiad!! :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie . Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńPychota na tależu.
OdpowiedzUsuńTalerzu oczywiście.
OdpowiedzUsuńMniam, dla mnie obiadek idealny :-)
OdpowiedzUsuńZamiast kurczaka dodałabym indyka :) Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńAle to pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńZawsze żałuję, że nie mam jeszcze takiej wprawy w kuchni, żeby przyrządzać takie cuda:)
Looks like a great combination of flavors, Natalia! Thank you :)
OdpowiedzUsuńbardzo smacznie wygląda!
OdpowiedzUsuńUwielbiam jeść takie przysmaki:) Gorzej u mnie z gotowaniem ale takimi przepisami zachęcasz do gotowania:)
OdpowiedzUsuńOhh I love Italian food! One of my faves!!!
OdpowiedzUsuńwww.fashionradi.com
Pięknie wygląda, kolorowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńMmm! Zjadłabym :). Tyle smaku w jednym daniu :)
OdpowiedzUsuńja dziś też kurczaczka sobie walnę:)
OdpowiedzUsuńMogłabym spróbować zrobić, ale bez oliwek :D
OdpowiedzUsuńRzadko gotuję takie rzeczy, ale wygląda naprawdę zachęcająco :D
OdpowiedzUsuńLubię takie smaki, więc zapisuję do wypróbowania :-)
OdpowiedzUsuńWhat a delicious recipe for "Italian" chicken goulash. I would like to serve this with polenta, what do you think?
OdpowiedzUsuńWould you recommend that? I love the tomato base and the addition of a little red pepper is wonderful!
I have 'passata' in my pantry and you are the first person that I've read about that knows what it is -- it is not in the stores near me so I order it online!
So glad to have found your delicious recipe blog and I am now a happy new subscriber, Natalia, as a result of being able to find you from your comment and visit to my food blog!
Ciao,Roz
I think polenta is a great choice, it's not very popular in here, but definitely delicious☺
OdpowiedzUsuń