Curry zawsze wychodzi pyszne, w końcu jest pełne aromatycznych przypraw. Ja zawsze staram się przygotowywać je trochę inaczej, dodając mięso i różne warzywa. Dzisiejsze curry wyróżnia się jednak oryginalnym dodatkiem pasty z nerkowców, która nadaje daniu kremowości i charakterystycznego smaku. Ilość pasty w daniu zależy od naszych preferencji, podobnie w przypadku pikantnych przypraw. Curry pysznie smakuje z ryżem basmati i domowym chlebkiem naan. Smacznego:)
500 g piersi kurczaka,
2-3 czubate łyżki pasty z nerkowców (lub do smaku),
mały bakłażan,
mała marchewka,
2 gałązki selera naciowego (opcjonalnie),
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,,
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
2-3 łyżeczki przyprawy garam masala,
1-2 łyżeczki kuminu,
łyżeczka granulowanego imbiru,
1-2 łyżeczki kardamonu,
3/4 łyżeczki kurkumy,
łyżeczka słodkiej papryki,
sól, pieprz, chili (do smaku),
1-2 szklanki wody lub bulionu
Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić pokrojone w kostkę warzywa, oprószyć indyjskimi przyprawami i krótko smażyć. Wrzucić z powrotem kurczaka, zalać całość płynem, tak by lekko zakrywał składniki. Dodać pastę z nerkowców i koncentrat. Dusić na małym ogniu do miękkości składników i zgęstnienia sosu, około 20-25 minut..
ENGLISH:
500 g of chicken breast,
2-3 heaping tbsp of cashew paste (or to taste),
1 small eggplant,
1 small carrot,
2 satlks of celery, optional,
1 large onion,
2-3 cloves of garlic,
3 tsp of tomato paste,
2-3 tsp of garam masala (or to taste),
1-2 tsp of cumin,
1 tsp of granulated garlic,
1-2 tsp of cardamon,
3/4 tsp of turmeric,
1 tsp of sweet paprika,
salt, pepper, chili (to taste)
1-2 cups of chciken stock or water
Dice the chicken and sprinkle with salt and pepper. Cook, on a preheated skillet, until lightly golden. Set aside. To the same pan, add chopped vegetables followed by the spices. Cook, stirring, for a minute. Add the chicken back in, cover with liquid. Add some tomato paste and cashew paste. Simer on low heat, until thickens for about 20 to 25 minutes. Serve over rice and with naan bread. Enjoy:)
kwietnia 25, 2019
Curry z kurczakiem i pastą z nerkowców / Chicken and Cashew Paste Curry
AUTOR:
Natalia
bakłażan
,
curry
,
daniamiesne
,
kuchnia indyjska
,
kurczak
,
marchewka
,
Skworcu
,
warzywa
,
współpraca
I noticed this recipes 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńPomysłowe połączenie z pastą, ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię curry, choć przedkładam zielone, tajskie ponad żółte, indyjskie.
OdpowiedzUsuńJadłam ostatnio szaszłyki z sosem z orzeszków, który mnie absolutnie zachwycił! Ależ się ucieszyłam widząc u Ciebie pastę z nerkowców! Pozdrawiam ;))
Na pewno syci :)
OdpowiedzUsuńMoże niedługo zrobię, bo jeszcze nie jadłam kurczaka w tym wykonaniu :)
OdpowiedzUsuńmmm bym zjadła;)
OdpowiedzUsuńbardzo aromatyczne danie:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię curry z kurczaka. Ciekawe dodatki.Jeszcze nie spotkałam pasty z nerkowca, muszę poszukać w sklepach ze zdrową żywnością.Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńMniam, aż zgłodniałam.. wieczorem 😜
OdpowiedzUsuńLooks good and sounds spicy! Thank you for sharing the recipe.
OdpowiedzUsuńMniam! Uwielbiam kurczaka z curry ale z pastą z nerkowców to nie próbowałam :) Interesujące
OdpowiedzUsuńHello
OdpowiedzUsuńhmmm seems delicious!!
xoxo
marisasclosetblog.com
sure....
UsuńHow do you say delicious in Polish?
OdpowiedzUsuńThanks, Natalia :)
It's 'pyszne'😊
UsuńYum!! It looks absolutely delicious!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
I though chicken curry is an Asian food... I love it...yummy
OdpowiedzUsuńHave a wonderful spring
I adore cashews! This looks really flavourful and tasty, Natalia.
OdpowiedzUsuńThis looks delicious !
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis nie jadłam jeszcze takiego dania:) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSounds super yummy ! Thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńwww.pink-purpledots.blogspot.com
Nigdy nie jadłam czegoś podobnego. Wyprobuje przepis
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy ten dodatek pasty z nerkowców, wart wypróbowania :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Curry to jedno z moich ulubionych potraw! Twoje wygląda fenomenalnie i mam na nie ochotę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Och coś czuję, że to danie na pewno by mi posmakowało :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam curry.
OdpowiedzUsuńMy husband loves chicken dishes. This one sounds like it would score me major brownie points if I made it for him. Yummy!
OdpowiedzUsuńNati, curry z kurczakiem wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wszelakie przyprawy ale nie znoszę zapachu i smaku kminu rzymskiego.
Pozdrawiam:)
Muszę przyznać, że zaciekawiłaś mnie tym daniem. Chętnie wypróbuję przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Bardzo fajny przepis :) Wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńPyszny przepis warty spróbowania. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńI need to try!!! delicious
NEW REVIEW POST | NEUTROGENA SKIN DETOX: WORTH IT?
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
I love curries with bread or basmathi rice.
OdpowiedzUsuńBardzo fajne i syte danie :-)
OdpowiedzUsuńWow, this curry looks amazing...I will have to try it!😊
OdpowiedzUsuńThank you so much for sharing xxx
Wow, this looks absolutely amazing...and I bet it tastes even better!
OdpowiedzUsuńThank you so much for sharing...😊😊
Have a super weekend xxx
lubię takie dania ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie!!! Serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńwhat a wonderful idea to add cashew paste - it would definitely add creaminess and flavour. I do love a tasty curry. cheers sherry
OdpowiedzUsuń