kwietnia 03, 2019
Klopsiki w sosie cebulowym / Meatballs in Onion Gravy
Bardzo lubię przygotowywać klopsiki i zawsze staram się przygotować je troszkę inaczej. Dziś zapraszam na łatwe klopsiki w sosie cebulowym, które mogą być ciekawą odmianą dla klopsików w sosie pomidorowym czy śmietanowym. Bardzo dobrze smakują z ziemniaczanym puree, ryżem lub kaszą. Smacznego:)
Polecam tez wiele innych moich przepisów na klopsiki:)
na klopsiki:
500 g mielonego mięsa
pokrojona w kosteczkę i przesmażona cebula,
duży ząbek czosnku,
duże jajko,
ok. 1/4 szklanki bułki tartej,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, suszony majeranek i/lub inne ulubione suszone zioła (bazylia, tymianek, zioła prowansalskie)
sos:
2 duże cebule,
2 gałązki selera naciowego,
duża szczypta cukru,
2 ząbki czosnku,
ok. 2 szklanek wody lub lub bulionu drobiowego,
łyżeczka koncentratu pomidorowego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
Przygotować klopsiki: połączyć mięso z pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po klopsikach wrzucić pokrojoną w półplasterki cebulę. Posypać odrobiną cukru, doprawić. Smażyć na bardzo małym ogniu, aż cebula mocno zmięknie i się skarmelizuje. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany seler i czosnek. Po minucie wrzucić klopsiki, dodać koncentrat i zalać całość płynem. Dusić do miękkości i zgęstnienia sosu przez ok. 20 minut. Doprawić sos do smaku.
ENGLISH:
for the meatballs:
500 g of ground meat,
1 large egg,
1/4 cup of bread crumbs,
1 small onion (finely diced and fried for few minutes),
1 big clove of garlic (finely diced and fried),
seasonings to taste: salt and pepper, sweet and hot paprica, dry marjoram and/or any other dry herbs of your choice
for the gravy:
2 large onion,
2 stalks of celery,
2 cloves of garlic,
a big pinch of sugar,
approx. 2 cups of water or chicken stock,
1 tsp of tomato paste,
seasonings to taste: salt, pepper, dry thyme and rosemary
Mix all the meatball ingredients. Using wet hands, shape the meatballs. Sprinkle each one with extra bread crumbs (you can fry a small portion of the meat to check the seasonings). Preheat the oil in a pan and cook your meatballs for couple minutes for each side, until golden. Set aside. to the same pan, add the onion cut into halfmoons. Sprinkle with sugar, season well and cook on a very low heat, until soft and carmelized. Add finely chopped selery and garlic, cook for a minute. Add the meatballs back in. Add the tomato paste and cover everything with stock. Simmer, until tender and thick for about 20 minutes. Season to taste. Serve over mashed potatoes or rice. Enjoy:)
AUTOR:
Natalia
Ciekawy przepis. Klopsiki są mniejsze niż mielone i uważam,że to bardzo dobra opcja. Cebulą tak przygotowaną zagęszczam sosy. Zapisuję i zrobię na niedzielny obiad.
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu wszyscy przepadają za klopsikami, pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńso yummy my dear
NEW TIPS POST | BEAUTY NEWS TO TRY NOW!
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Dawno nie jadłam klopsików. Może niedługo zrobię 😊
OdpowiedzUsuńNie przepadam za cebulką 😐 Ale z innym sosem chętnie bym zjadła 🙂
OdpowiedzUsuńU nas klopsy sa często wiec przepis zostanie wyprobowany
OdpowiedzUsuńteż lubię klopsiki, fajny sos:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńLove meatballs! :)
OdpowiedzUsuń--
O diário da Inês | Facebook | Instagram
OMG, I love this recipe. I love meatballs and I like very much to use onions in my cooking. I will try this recipe because it seems very delicious!
OdpowiedzUsuńThanks for sharing.
Are you interested in following each other? If you do please let me know on my blog and I will folow back right the way.
Regards,
Flo
Klopsiki to bardzo wdzięczne danie z którym można pokombinować, te wyglądają baaardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam mielone mięso w każdej postaci więc klopsiki mnie zachwyciły. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńa ten przepis chętnie polece mojej mamie, będzie zadowolona :D
OdpowiedzUsuńThis meatball dish looks amazing. I love onions too. You are such a good cook.
OdpowiedzUsuńHave a good rest of the week. : )
~Sheri
This is a perfect meal for my husband! He is a huge fan of meatballs and meatloaves.
OdpowiedzUsuńI love meat balls. Looks good and delicious.
OdpowiedzUsuńAle pycha!
OdpowiedzUsuńLubię robić takie klopsiki zawsze wiem że na taki obiad dzieci się skuszą i nie będą wymyślać :D Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńApetyczne te klopsik, bardzo lubię takie dania;)
OdpowiedzUsuńprzypominam o konkursie u mnie (zasady nieco zmienione, teraz jest bez karteczki na zdjęciu) https://www.obiadgotowy.pl/2019/03/konkurs-zasmakuj-radosci-na-wielkanoc.html
Pożywne ;)
OdpowiedzUsuńI have to try this recipe, it looks really good!
OdpowiedzUsuńxx
These sound so delicious!! They would be so good with a big pot of spaghetti!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
I always eat meat ball....but, your food looks more delicious...yummy.
OdpowiedzUsuńHave a great day
Interesting recipe! Thanks for sharing it :)
OdpowiedzUsuńShoot for the stars | ☆ ☆ ☆ | Facebook page | ☆ ☆ ☆ | Instagram
Pychotka!!! Serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńWow I want that on my table for dinner, please!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
Lubię wersję z siekaną natką pietruszki ;)
OdpowiedzUsuńComfort food at its best! Thank you, Natalia!!
OdpowiedzUsuńThis looks absolutely delicious!! It is making my mouth water. Have a great weekend!
OdpowiedzUsuńuuuu a ja taka głodna;D
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna propozycja, ślinka mi pociekła, bo jestem przed obiadem...
OdpowiedzUsuńZapraszam do wzięcia udziału w moim Konkursie, szczegóły na blogu :)
muszę przyznać, że jeść klopsiki to ja lubię bardzo ale robię je jakoś stanowczo zbyt rzadko
OdpowiedzUsuńPyszne i sycące danie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cebulowe rzeczy!
OdpowiedzUsuńreally delicious dear Natalia !
OdpowiedzUsuńhere we call this dish "Kofty" and is quite popular in colder provinces
i never add sugar though and i am not familiar with sweet papers
Fajna alternatywa dla tych tradycyjnych w sosie pomidorowym. Często też robię je w sosie pietruszkowym.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńKlopsiki wyglądają cudownie ! Uwielbiam takie, robiłam dość często, szczególnie jak syn był mały, dodawałam kasze manną :) były pycha.
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuń