Mazurek z dżemem i bezą |
Polecam też mazurek z czekoladą:)
Mazurek z dżemem i bezą, składniki:
na kruchy spód:
300 g mąki,
200 g zimnego masła,
100 g cukru pudru (może być troszkę mniej),
3 żółtka
200 g zimnego masła,
100 g cukru pudru (może być troszkę mniej),
3 żółtka
ok. 5 łyżek dowolnego dżemu (wybieramy kwaskowy, niskosłodzony dżem),
ok. 3/4 szklanki pokrojonych w kostkę brzoskwiń z puszki (opcjonalnie),
na bezę:
3 białka,
150 g cukru,
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Mazurek z dżemem i bezą, przygotowanie:
Mąkę posiekać z masłem lub wyrobić palcami (masło powinno być w małych kawałeczkach), a następnie dodać żółtka i cukier. Wszystko połączyć i szybko zagnieść w kulę. Włożyć na pół godziny do lodówki. Wyłożyć ciastem prostokątną blaszkę (36x25cm). Chłodzić kolejne 30-40 minut. Nakłuć spód ciasta widelcem. Piec w 200 stopniach około 15-20 minut (gdyby ciasto rosło i wybrzuszało się podczas pieczenia, można bardzo delikatnie przekłuć bąble powietrza widelcem). Przygotować bezę: ubić białka na sztywno i stopniowo dodawać cukier. Gdy całość będzie gęsta i lśniąca, dodać mąkę ziemniaczaną, szybko zmiksować. Jeszcze ciepły spód wysmarować dżemem, nałożyć owoce. Na wierzch nakładać łyżeczką bezę (miejscowo, nie trzeba rozsmarowywać równej warstwy). Piec całość jeszcze 15 minut.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
ENGLISH:
for the crust:
300 g of flour,
200 g of cold butter (diced),
100 g of powdered sugar,
3 egg yolks
approx. 5 tbsp of jam, low in sugar,
approx. 3/4 cup of diced peaches (optional),
for the meringue:
3 egg whites,
150 g of sugar,
1 tsp of potato starch
Prepare the crust: add butter to the flour and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg yolks and sugar. Form a disc, cover with plastic wrap and chill in the fridge for 30 minutes. Press the pastry into the bottom of the baking tray covered witch baking paper (36x25 cm). Prick with a fork. Chill for additional 30 to 40 minutes. Bake for about 15 to 20 minutes (200 C) or until golden brown (if there's any air bubbles and the cake is rising unevenly, you can very gently try to pierce the bubble with a fork). Prepare the meringue: beat the egg whites, until stiff peaks form. Gruadually start adding sugar and mix, until thick and glossy. Add the potato starch and mix. Smear some jam on top of the warm crust, place some peaches and spoon meringue on top. Bake for additional 15 minutes. Enjoy:)
Cudeńko na święta :)
OdpowiedzUsuńMazurek- smak Wielkanocy 😊
OdpowiedzUsuńUwielbiam owocowe ciasta!
OdpowiedzUsuńLook's delicious!!
OdpowiedzUsuńxoxo
https://sosweetgirlythings.blogspot.com/
Wygląda bardzo apetycznie. Jest szybki w wykonaniu i to mnie przekonuje aby go upiec.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
che bontà questo piatto *_*
OdpowiedzUsuńReally delicious Natalia ! I love meringue in pastries ! Happy Easter!
OdpowiedzUsuńmam ślinotok na widok tegoż;D
OdpowiedzUsuńJa jeszcze nie zrobiłam i w sumie nie wiem, czy zdążę, a po świętach już nie smakuje tak samo :P
OdpowiedzUsuńPiękny :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa wersja :)
OdpowiedzUsuńMazurka nigdy nie pieklam
OdpowiedzUsuńLove shortbread and this sounds very yummy. Take care Diane
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda na tym zdjęciu 😊
OdpowiedzUsuńLooks delicious 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńThis looks so sweet and light. I think this would be a very popular Easter dessert. The Chocolate Polish Easter shortbread also looks delicious!
OdpowiedzUsuńuuuu, ale bym zjadła!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńWow, that looks and sounds so delicious!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
I love shortbread....
OdpowiedzUsuńHappy Easter to you and yours
Looks so inviting with peaches and cream! Happy Easter to you, Natalia.
OdpowiedzUsuńYes, I love peaches and cream as well
UsuńBezę uwielbiam!
OdpowiedzUsuńWielkanoc kocham przede wszystkim za mazurka, takiego jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńBuziaki i Wszystkiego co najlepsze na Świeta :*
Rozpływam się... jak ja lubię takie słodkości! Naprawdę wygląda do schrupania :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło ♡
Thank you, I have recently been looking for info about this subject for a while and yours is
OdpowiedzUsuńthe best I have discovered till now. However, what in regards to the bottom line?
Are you certain about the source?
I want.
OdpowiedzUsuńZrobiłaś smaka :)
OdpowiedzUsuńZapraszam także do siebie na nowy post - KLIK
Pyszności :-)
OdpowiedzUsuńKocham bezę :)Mazurek wygląda smakowicie! Prosty przepis, na pewno wykorzystam na wielkanocnym stole :)
OdpowiedzUsuńThose delicious polish recipes are awesome!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
Wow, this looks SO delicious...thank you so much for sharing!
OdpowiedzUsuńI would like to make it my Easter Sunday treat!😊😊
And thank you for your recent visit to my blog...it was really great to hear from you!!
Happy Easter x
I'm not sure where you're getting your information, but good topic.
OdpowiedzUsuńI needs to spend some time learning much more or understanding more.
Thanks for great info I was looking for this info for my mission.
This is lovely spring dessert!! Would be just perfect with a nice cup of coffee! Happy Easter!
OdpowiedzUsuńDlaczego nie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę zdrowych i spokojnych świąt.
U mnie nigdy się nie piekło mazurków. Najważniejsza była babka i sernik. Ale Twój mazurek wygląda tak smakowicie, że... kto wie :)
OdpowiedzUsuńIt looks amazing and I am sure although is a perfect dessert for Easter it can also be perfect for any other occasion.
OdpowiedzUsuńsounds delicious
OdpowiedzUsuńRêtro Vintage Maggie | Facebook | Instagram
I can almost taste this now! It sounds delightful!
OdpowiedzUsuńUwielbiam mazurski.Chetnie zapisze przepis. Wesolych Swiat .
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńloved it
NEW DECOR POST | FENG SHUI KITCHEN – THIS IS VERY INTERESTING!!
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
O, mazurek to jest coś, co ja lubię najbardziej! Takie nadzienienie wydaje się lekkie, fajne i wiosenne, więc jak najbardziej na plus!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Uwielbiam owocowe ciasta, więc z chęcią bym spróbowała. Szczególnie teraz na święta. Pozdrawiam i życzę błogiego wypoczynku! :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie i na pewno tak samakuje. Na 100% wypróbuję. Czekam na kolejny twój genialny przepis :)
OdpowiedzUsuńNatalio!
OdpowiedzUsuńPrzesyłam najcieplejsze wielkanocne pozdrowienia Tobie i Twojej Rodzinie.
Wesołych Świąt Wielkanocnych!
Serdecznie pozdrawiam:)
śliczny mazurek...Radosnych i smacznych świąt Wielkanocnych!!!
OdpowiedzUsuńPiękny, wesołych świąt Wielkanocnych :)
OdpowiedzUsuńSo delicious. Would be amazing with chocolate as well!
OdpowiedzUsuńwww.fashionradi.com
Kocham mazurki, czekam na nie cały rok😀Twoj wyglada wspaniale i zapewne tak smakuje. Wszystkiego dobrego
OdpowiedzUsuńo uwielbiam bezy mój ulubiony deser D:
OdpowiedzUsuńQue rico! Espero verte pronto por mi blog! Felices pascuas! 🐇🐇🐇🐣🐣🐣
OdpowiedzUsuńLooks already so yummy! Thanks for the recipe!
OdpowiedzUsuńHappy Easter!
xx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
U nas w tym roku aż dwa mazurki i oba pyszne - uwielbiam te ciasto :D
OdpowiedzUsuńŚwietna wersja❤
OdpowiedzUsuńSmak bajeczny :)
OdpowiedzUsuńVery delicious post.
OdpowiedzUsuńwww.paginasempreto.blogspot.com.br
Oh my, this looks so moist and delicious. I really like this picture, as you placed your dessert on Purple fabric, and I love Purple at Easter, and the red rose made my heart sing. What a lovely photo it is. I would love to try Polish Easter shortbread sometime. There is a Polish Festival in our area in the Fall, and I enjoy going every year. The Polish desserts are amazing there. : )
OdpowiedzUsuń~Sheri
Yes, you make everything look so delicious!! My recipe book keeps getting thicker, Natalia :) Thank you!
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda!
OdpowiedzUsuńMazurka z dżemem i bezą to jeszcze nie robiłam, ale w te święta postanowiłam spróbować. Wzięłam Twój przepis i spróbowałam wykonać sama. Jak się okazało nie było to trudne. Ciasto wyszło super, byłam bardzo zadowolona z tego, że tak to wyszło. Wszystkim mazurek bardzo smakował, chwalili wykonanie i pytali o przepis. Poleciłam im Twój blog :)
OdpowiedzUsuń