Dziś zapraszam na pyszną pieczeń z mięsa mielonego. Podsmażone warzywa, które dodałam do mięsnej masy, nadają jej wilgoci i jeszcze lepszego smaku. Taka pieczeń wspaniale smakuje na ciepło i na zimno, na przykład jako dodatek do kanapek. Sprawdzi się też na świątecznym stole. Polecam, smacznego:)
1 kg mięsa mielonego,
duża marchewka,
2 gałązki selera naciowego,
2-3 ząbki czosnku,
duża cebula
2 duże jajka,
ok. szklanki bułki tartej
ok. łyżeczki soli,
duża szczypta słodkiej papryki i pieprzu,
2 czubate łyżeczki ulubionych suszonych ziół (np.: majeranek, tymianek, oregano, bazylia),
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
na glazurę (do smaku):
kilka czubatych łyżeczek keczupu,
1-2 łyżeczki musztardy,
1-2 łyżeczki miodu,
duża szczypta wędzonej papryki
Seler, cebulę i czosnek drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na wiórki. Usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć do przestygnięcia. Połączyć wszystkie składniki pieczeni, dokładnie wymieszać. Mięso uformować na kształt bochenka, ułożyć na blaszce. Połączyć składniki glazury, do smaku. Piec około godziny w 180 stopniach (po 30 minutach pieczenia posmarować pieczeń glazurą,; gdyby wierzch za szybko się rumienił, przykryć całość folią).
ENGLISH:
1 kg of ground meat,
1 large onion,
2 big stalks of celery,
1 large carrot, grated
2-3 cloves pf garlic,
2 large eggs,
2 tsp of Italian dry herbs (oregano, marjoram, thyme, basil),
1 cup of bread crumbs,
2-3 tsp of chopped parsley or dill
1 tsp of salt, a pinch pepper, a big pinch of sweet paprika
ENGLISH:
1 kg of ground meat,
1 large onion,
2 big stalks of celery,
1 large carrot, grated
2-3 cloves pf garlic,
2 large eggs,
2 tsp of Italian dry herbs (oregano, marjoram, thyme, basil),
1 cup of bread crumbs,
2-3 tsp of chopped parsley or dill
1 tsp of salt, a pinch pepper, a big pinch of sweet paprika
for the glaze (to taste):
few heaping tsp of ketchup,
1-2 tsp of mustard,
1-2 tsp of honey,
a pinch of smoked paprika
Heat a small amount of oil in a pan, add the finely chopped vegetables alnd grated carrot, cook, stirring, until soft. Set aside to coll for a bit. Mix all of the meatloaf ingredients. Form the meat into a loaf shape and bake for about an hour in 180 C. Mix all the glaze ingredients, to taste. Brush the meat with the glaze after 30 minutes of baking. Cover with foil, if browns too quickly on top. Enjoy:)
Natalia looks absolutely delicious !!
OdpowiedzUsuńAle smacznie wygląda. Muszę kiedyś taką zrobić 😊
OdpowiedzUsuńIdealna pieczeń na zbliżające się święta wielkanocne.
OdpowiedzUsuńBardzo często robię taką pieczeń, tyle, że bez mięsa 😉
OdpowiedzUsuńLooks delicious, very tasty.
OdpowiedzUsuńświetny do kanapek;)
OdpowiedzUsuńOne of my husband's favourites! Yours looks so good with that tomato glaze.
OdpowiedzUsuńMore yummy comfort food for this chilly, gray day! Sounds like a winner, Natalia. Thank you!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie:))chętnie wypróbuję przepis:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńI have not made a meatloaf for ages thanks for the reminder. Have a good weekend, Diane
OdpowiedzUsuńooo wygląda extra!<3
OdpowiedzUsuńNa Wielkanoc :) ❤️
OdpowiedzUsuńI haven't added vegetables to meatloaf before but this sounds so delicious!! I can't wait to try it!! Have a great weekend!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Uwielbiam zapiekane warzywka ❤❥
OdpowiedzUsuńI like the look of the meat loaf, sure would like to try a piece of it.
OdpowiedzUsuńQue rico y sano! 👏👏👏! Espero verte pronto por mi blog! Feliz día! 🌼🌼🌼
OdpowiedzUsuńLooks incredible! Turned out so nice looking by the photo.
OdpowiedzUsuńwww.fashionradi.com
Fajny pomysł na inną wersję tego dania
OdpowiedzUsuńAleż ma piękny kolor dzięki warzywom! ;)
OdpowiedzUsuńI expect that meat make bread more nutritious and delicious...yummy
OdpowiedzUsuńHave a great day
Dawno nie robiłam pieczeni tego typu
OdpowiedzUsuńSuch a great recipe! :)
OdpowiedzUsuń--
O diário da Inês | Facebook | Instagram
uwielbiam dania mięsne! przepysznie wygląda, chyba sama zrobię podobnie, ale zmienię nieco warzywa :D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, lubię takie pieczenie z warzywami! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńale bym jadła:D
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńhmmm, I need to try
NEW DECOR POST | SMELLS LIKE SPRING AT HOME!
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Ja nie jem mięsa, ale moi rodzice to byliby zachwyceni, zresztą już na samym zdjęciu wygląda na pyszne. :)
OdpowiedzUsuńRadosnego weekendu życzę. :)
wygląda przepysznie, jestem ciekawa ja smakuje :D
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda:) Muszę wypróbować:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie 💛
OdpowiedzUsuńJestem mięsożercą ale i warzywa lubię więc przepis dla mnie w sam raz :-). Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńYour recipes look delicious.Thanks for visiting my little blog.Hugs.
OdpowiedzUsuńi don't eat meat because of stomach issue but my kids eat and specially they love meat burgers
OdpowiedzUsuńi make them but this one sounds excellent dear Natalia!!!!!!!!!!!!!!
i will definitely try it soon :)
bardzo ciekawy przepis. Ja robię pieczen, ale taką tradycyjną, a ta jest warta wypróbowania w takiej wersji. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Muszę wypróbować. Dzięki :)
OdpowiedzUsuńNow my month is watering :)
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Have a nice Saturday
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, myślę, że dodatek warzyw dodaje lekkości :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńZjadłabym taką :-)
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis! Nie jadłam pieczeni robionej w domu, ale koniecznie muszę to zmienić!
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie i na pewno tak smakuje...Pozdrawiam pa...
OdpowiedzUsuńI haven't tried this but looks nice!
OdpowiedzUsuńxx
Mniam - już mi ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńWyglada apetycznie :) ja ostatnio piekłam pieczeń rzymską :)
OdpowiedzUsuńCoś pysznego aż ślinka cieknie :-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMoże to będzie mój pomysł na.... niedzielny obiad. A co zaskoczę męża!
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam tego typu pieczeni ;)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńta marchewka nadaję fajnego kolorku :)
OdpowiedzUsuńSmakowity!
OdpowiedzUsuńoo takie taką pieczeń to ja lubię
OdpowiedzUsuńme too
OdpowiedzUsuń