5 jajek,
1/2 szklanki cukru,
100 g mąki,
4 łyżki kakao,
szczypta mielonej wanilii,
plaska łyżeczka proszku do pieczenia,
na krem:
250 g mascarpone,
200 ml kremówki,
kilka łyżek cukru pudru (do smaku),
duża szczypta mielonej wanilii,
ok. 250 g wiśni (w sezonie świeżych, poza sezonem rozmrożonych i dokładnie odsączonych lub owoców z soku)
Jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą i puszystą masę.Wymieszać mąkę, proszek i kakao, delikatnie posypać wierzch masy jajecznej i delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę z wyposażenia piekarnika o wymiarach 36x30cm. Piec w 180C około 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika można upuścić blaszkę z biszkoptem na podłogę, aby zapobiec opadnięciu biszkoptu (opcjonalnie). Natychmiast po upieczeniu zawinąć biszkopt w rulon za pomocą czystej ściereczki i odstawić do ostudzenia. Przygotować krem: ubić kremówkę z cukrem i wanilią na sztywno, zmiksować z mascarpone. Wystudzony biszkopt posmarować kremem, ułożyć wiśnie, zwinąć w roladę i chłodzić w lodówce około 1 i 1/2 godziny. Posypać cukrem pudrem.
Zmodyfikowany przepis Mariety Mareckiej.
ENGLISH:
5 eggs,
1/2 cup of sugar,
100 g of flour,
4 tbsp of cocoa,
a big pinch of vanilla,
1 tsp of baking powder
for the filling:
250 g of mascarpone cheese,
200 ml of heavy cream,
few tbsp of powdered sugar ( to taste),
approx. 250 g of sour cherries (use fresh in season or canned/defrosted and drained well)
Beat the eggs with sugar, until pale, thick and fluffy. Mix the flour, baking powder and cocoa and sprinkle the dry mixture over the beaten eggs. Gently fold it in, using a spoon or a spatula. Pour the batter into a shallow baking tray covered with parchment paper (36x30cm). Bake for about 15 minutes in 180C. Immediately roll the hot cake, using a kitchen towel and set aside to let it cool completely. Prepare the filling: beat the cream wirh sugar and vanilla, until stiff peaks form. Add the mascarpone and mix. Unroll the cake and smear with the filling. Place some cherries on top of the cream. Roll again into a jelly roll shape and place in a fridge for about 1 1/2 h. Sprinkle with powdered sugar. Enjoy:)
Pyszności, na widok których cieknie ślinka.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Pięknie wygląda i na pewno jest pyszna, bardzo podoba mi się dodatek wiśni )
OdpowiedzUsuńi właśnie mam ochotę na taką roladkę :D
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym takiej spróbowała :D
OdpowiedzUsuńTakie pyszności też się u mnie pojawią na święta :)
OdpowiedzUsuńYum!! I love anything with cream in it!! This looks amazing!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Co roku robię taką roladę, znika w oka mgnieniu 😉
OdpowiedzUsuńPierwsza klasa ;)
OdpowiedzUsuńMasz tu naprawdę super przepisy. Jak przytyjemy bedzie na ciebie
OdpowiedzUsuńczekolada i wiśnie to pyszny duet:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam roladę:) omom
OdpowiedzUsuńThat looks and sounds delicious. Hope you have a good week, Diane
OdpowiedzUsuńZawsze lubię rolady. Ta wygląda mi na bardzo smakowitą. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńJuż nie pamiętam, kiedy ja wiśnie jadłam. Odkąd zamieszkałam w Anglii to chyba zdarzyło mi się raz w pączku.. a napiłabym się kompotu i wyławiała te wisienki z dzbanka - NAJLEPSZE swoją drogą. Roladka? Nigdy jej nie odmawiam :D
OdpowiedzUsuńJestem bardzo ciekawa smaku! Kolejny przepis do wypróbowania ;)
OdpowiedzUsuńIt reminds me of my favourite black forest cake :-)
OdpowiedzUsuńAttractive colour. Another yummy cake to enjoy.
OdpowiedzUsuńTakie ciasto to coś zdecydowanie dla mnie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńhmmm, delicious :D
NEW OUTFIT POST | ANIMAL PRINT OBSESSION!!!
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Looks really good, I'd love to try it! Thanks for sharing ^^
OdpowiedzUsuńxx
This sounds super duper yummy !!
OdpowiedzUsuńwww.pink-purpledots.blogspot.com
Słodziutko się zrobiło :)
OdpowiedzUsuńadoro questo dolce *_*
OdpowiedzUsuńRolady to ukochane ciasta mojego eM, koniecznie muszę zrobić, bo już naprawdę dawno nie było :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Yum.
OdpowiedzUsuńWszelkie rolady zawsze cieszą moje podniebienie...
OdpowiedzUsuńUwielbiam. Mniam:)
OdpowiedzUsuńHumm sounds delicious!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
Zjadłabym :) Uwielbiam wszystko co z wiśniami :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności. Koniecznie do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! U mnie w domu dzisiaj było ciasto, piekłam brownie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło ♡
That looks so delicious! Thanks for sharing the recipe.
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńOh, that sounds delicious! Yum!
OdpowiedzUsuńOh my, this dessert looks incredible. You know, CHERRIES is my favorite fruit! You really make the best dishes and display them nicely on your posts.
OdpowiedzUsuń~Sheri
How lovely this is perfect for afternoon tea.
OdpowiedzUsuńZ takim kremem musi być pyszna! Planuję zrobić rurki z takim właśnie kremem :)
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńhave a nice day, dear :)
NEW TIPS POST | FEET SHOCK TREATMENT!!!
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Uwielbiam rolady, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńPyszna :-)
OdpowiedzUsuńTa rolada kusi :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna rolada :)
OdpowiedzUsuńcherries, yes, I like it....yummy
OdpowiedzUsuńhave a great day
Looks already super delicious!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
I think so
UsuńZawsze jak patrzę na rolady to mam ochotę taką zrobić, ale wstyd przyznać jeszcze nigdy nie robiłam, bo mam wrażenie, że mi nie wyjdzie. Cóż... chyba czas najważszy się odważyć :) bo wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga zycpiekniej.pl i do obserwacji.
Pozdrawiam ciepło
Wow this is so delicious dear Natalia ,thank you for sharing this one specially as my boys would love it i think :)
OdpowiedzUsuńhugs!
Pychotka:))
OdpowiedzUsuńPamiętam takie rolady z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuń