Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć kilku rodzajów mięsa. Ja proponuję przygotowanie plastrów schabu w szybkim sosie chrzanowo-koperkowym. Przepis nie wymaga dużego nakładu pracy, plastry mięsa wystarczy szybko zrumienić, a następnie tylko udusić do miękkości w sosie. Oprócz koperku do sosu będzie pasować też natka pietruszki lub inne ulubione świeże zioła. Smacznego:)
400-500 g schabu (plastry),
2-3 czubate łyżeczki chrzanu (lub do smaku),
1-2 szklanki bulionu lub wody,
mała cebula,
1-2 ząbki czosnku,
ok. łyżeczki mąki ziemniaczanej,
kilka czubatych łyżeczek posiekanego koperku,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, suszony tymianek, granulowany czosnek
Plastry schabu oprószyć solą i pieprzem, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić drobno posiekaną cebulę, smażyć do zeszklenia, a następnie dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć pół minuty, dodać mięso. Zalać całość płynem, tak by lekko zakrywał składniki. Dodać chrzan i doprawić. Dusić do miękkości mięsa, około godziny. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody lub bulionu, dodać drobno posiekany koperek.
ENGLISH:
400-500 g of pork fillets,
2-3 heaping tsp of horseradish (or to taste),
1-2 cups of broth or water,
1 small onion,
1-2 cloves of garlic,
approx. 1 tsp of potato starch (or cornstarch),
few heaping tsp of chopped dill,
seasonings to taste: salt, pepper, thyme, granulated garlic
Sprinkle the meat with salt and pepper. Heat a small amount of oil in a pan , add the meat and cook, until golden brown on both sides, set aside. Add finely chopped garlic, cook, stirring, for few minutes and add miced garlic. Cook fo 30 seconds and add the meat back in. Cover with liquid, add some horseradish, season well and simmer on low heat for about 60 minutes or until tender. Mix the starch with some water, creating a slurry. Add mixture to the sauce, and simmer until thickens. Add finely chopped dill. Enjoy:)
mam ochotę na takie pyszne mięsko;)
OdpowiedzUsuńDelicious, I love the flavour of horseradish. Happy week Diane
OdpowiedzUsuńUwielbiam schab w różnych kombinacjach :D Na pewno skorzystam z przepisu, bo wygląda bardzo smakowicie :D Szkoda, że tylko jedna fotka haha
OdpowiedzUsuńCoś pysznego na obiadek widzę :-). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńLooks really good Natalia!!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :) Musze kiedyś wypróbować ale bardziej przy weekendzie :)
OdpowiedzUsuńbuziaki:*
Nowy post -> WWW.KARYN.PL
Prezentuje się pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, na pewno tak samo smakuje 😉
OdpowiedzUsuńThis sounds and looks very good! Wishing you a Happy Easter! Thank you for following my blog. I am following yours here too.
OdpowiedzUsuńUwielbiam schab w sosie chrzanowym :) Zwykle robię z marchewką, ale muszę spróbować z dodatkiem koperku :)
OdpowiedzUsuńmusi smakować i pachnieć cudnie;)
OdpowiedzUsuńTaki schabik musi obłędnie smakować i pachnieć.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
looks good!
OdpowiedzUsuńBeautiful recipe.
OdpowiedzUsuńwww.paginasemrpeto.blogspot.com.br
Printing out this recipe to try!! Yum!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
So very flavourful with that horseradish sauce!
OdpowiedzUsuńThanks for the recipe, all those different seasonings you put in there sound delicious.
OdpowiedzUsuńsounds great dish for Easter dear Natalia!
OdpowiedzUsuńhappy Easter my friend
Lubię sosy chrzanowe. Przypominają mi się ozorki w takim właśnie sosie, klasyk PRL-u ;)) Czy ktoś to jeszcze pamięta? Pozdrawiam serdeczńie ;)
OdpowiedzUsuńJest bardzo dobry, ja robię jeszcze taki z piekarnika :)
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńhmmm, I need to try
NEW REVIEW POST | THE BEST PRODUCT FOR SPLIT ENDS!!!!
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
I'd love to try it, thanks for the recipe!
OdpowiedzUsuńxx
wygląda pysznie, z chęcią wypróbuję bo ostatnio polubiłam duszone mięso:)
OdpowiedzUsuńSosik rewelacyjny :-) Moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńPyszności, tym bardziej, że schab kojarzy się z tym, że jest suchy
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :D
OdpowiedzUsuńAkurat mam zamrozony kawałek schabu
OdpowiedzUsuńLove horseradish! Don't think I've ever combined it will dill, though -- gotta try that. Thanks!
OdpowiedzUsuńSchab na wspaniały obiad wielkanocny . Przy okazji Wesołych Świat Wielkiej Nocy zyczy Krystyna
OdpowiedzUsuńzapraszam do mojej strony
http://krystynaczarnecka.pl/
Que buena pinta! Quiero probar! ! Espero verte pronto por mi blog! Besos! 🌷🌷🌷
OdpowiedzUsuńOne of my favorite meats is Pork. I have it about once a week. This recipe of Braised Pork with Horseradish Dill Sauce looks really good. Thanks for sharing.
OdpowiedzUsuń~Sheri
I love dill sauce...
OdpowiedzUsuńlovely food...yummy
Jak z sosem chrzanowym, to akurat na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńhave a nice day :D
NEW FASHION POST | ALL ABOUT DENIM!!!!
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Bardzo fajna propozycja :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co zawiera chrzan :)
OdpowiedzUsuńPyszne mięsko kochana :-)
OdpowiedzUsuńI love this recipe! I grow horseradish and never know what to do with it, this is just perfect ☺
OdpowiedzUsuńI love anything with dill! This sounds amazing!
OdpowiedzUsuńWhat's not to love? Thank you, Natalia! And my husband thanks you, too :)
OdpowiedzUsuńPyszności :D
OdpowiedzUsuńRobiłam go ostatnio w niedzielę na obiad. Pycha!
OdpowiedzUsuń