kwietnia 16, 2019

Schab w sosie chrzanowo-koperkowym / Braised Pork with Horseradish Dill Sauce

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć kilku rodzajów mięsa.  Ja proponuję przygotowanie plastrów schabu w szybkim sosie chrzanowo-koperkowym. Przepis nie wymaga dużego nakładu pracy, plastry mięsa wystarczy szybko zrumienić, a następnie tylko udusić do miękkości w sosie. Oprócz koperku do sosu będzie pasować też natka pietruszki lub inne ulubione świeże zioła. Smacznego:)

400-500 g schabu (plastry),
2-3 czubate łyżeczki chrzanu (lub do smaku),
1-2 szklanki bulionu lub wody,
mała cebula,
1-2 ząbki czosnku,
ok. łyżeczki mąki ziemniaczanej,
kilka czubatych łyżeczek posiekanego koperku,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, suszony tymianek, granulowany czosnek

Plastry schabu oprószyć solą i pieprzem, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić drobno posiekaną cebulę, smażyć do zeszklenia, a następnie dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć pół minuty, dodać mięso. Zalać całość płynem, tak by lekko zakrywał składniki. Dodać chrzan i doprawić. Dusić do miękkości mięsa, około godziny. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody lub bulionu, dodać drobno posiekany  koperek.

ENGLISH:

400-500 g of pork fillets,
2-3 heaping tsp of horseradish (or to taste),
1-2 cups of broth or water,
1 small onion,
1-2 cloves of garlic,
approx. 1 tsp of potato  starch (or cornstarch),
few heaping tsp of chopped dill,
seasonings to taste: salt, pepper, thyme, granulated garlic

Sprinkle the meat with salt and pepper. Heat a small amount of oil in a pan , add the meat and cook, until golden brown on both sides, set aside. Add finely chopped garlic, cook, stirring, for few minutes and add miced garlic. Cook fo 30 seconds and add the meat back in. Cover with liquid, add some horseradish, season well and simmer on low heat for about 60 minutes or until tender. Mix the starch with some water, creating a slurry. Add mixture to the sauce, and simmer until thickens. Add finely chopped dill. Enjoy:)




42 komentarze:

  1. mam ochotę na takie pyszne mięsko;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Delicious, I love the flavour of horseradish. Happy week Diane

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam schab w różnych kombinacjach :D Na pewno skorzystam z przepisu, bo wygląda bardzo smakowicie :D Szkoda, że tylko jedna fotka haha

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś pysznego na obiadek widzę :-). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie :) Musze kiedyś wypróbować ale bardziej przy weekendzie :)

    buziaki:*
    Nowy post -> WWW.KARYN.PL

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie, na pewno tak samo smakuje 😉

    OdpowiedzUsuń
  7. This sounds and looks very good! Wishing you a Happy Easter! Thank you for following my blog. I am following yours here too.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam schab w sosie chrzanowym :) Zwykle robię z marchewką, ale muszę spróbować z dodatkiem koperku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. musi smakować i pachnieć cudnie;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Taki schabik musi obłędnie smakować i pachnieć.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Beautiful recipe.

    www.paginasemrpeto.blogspot.com.br

    OdpowiedzUsuń
  12. Printing out this recipe to try!! Yum!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  13. So very flavourful with that horseradish sauce!

    OdpowiedzUsuń
  14. Thanks for the recipe, all those different seasonings you put in there sound delicious.

    OdpowiedzUsuń
  15. sounds great dish for Easter dear Natalia!
    happy Easter my friend

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubię sosy chrzanowe. Przypominają mi się ozorki w takim właśnie sosie, klasyk PRL-u ;)) Czy ktoś to jeszcze pamięta? Pozdrawiam serdeczńie ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jest bardzo dobry, ja robię jeszcze taki z piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Thanks a lot :D

    hmmm, I need to try

    NEW REVIEW POST | THE BEST PRODUCT FOR SPLIT ENDS!!!!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  19. I'd love to try it, thanks for the recipe!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  20. wygląda pysznie, z chęcią wypróbuję bo ostatnio polubiłam duszone mięso:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Sosik rewelacyjny :-) Moje smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszności, tym bardziej, że schab kojarzy się z tym, że jest suchy

    OdpowiedzUsuń
  23. Akurat mam zamrozony kawałek schabu

    OdpowiedzUsuń
  24. Love horseradish! Don't think I've ever combined it will dill, though -- gotta try that. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  25. Schab na wspaniały obiad wielkanocny . Przy okazji Wesołych Świat Wielkiej Nocy zyczy Krystyna

    zapraszam do mojej strony
    http://krystynaczarnecka.pl/

    OdpowiedzUsuń
  26. Que buena pinta! Quiero probar! ! Espero verte pronto por mi blog! Besos! 🌷🌷🌷

    OdpowiedzUsuń
  27. One of my favorite meats is Pork. I have it about once a week. This recipe of Braised Pork with Horseradish Dill Sauce looks really good. Thanks for sharing.

    ~Sheri

    OdpowiedzUsuń
  28. I love dill sauce...
    lovely food...yummy

    OdpowiedzUsuń
  29. Jak z sosem chrzanowym, to akurat na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Thanks a lot :D

    have a nice day :D

    NEW FASHION POST | ALL ABOUT DENIM!!!!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  31. Bardzo fajna propozycja :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Uwielbiam wszystko co zawiera chrzan :)

    OdpowiedzUsuń
  33. I love this recipe! I grow horseradish and never know what to do with it, this is just perfect ☺

    OdpowiedzUsuń
  34. I love anything with dill! This sounds amazing!

    OdpowiedzUsuń
  35. What's not to love? Thank you, Natalia! And my husband thanks you, too :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Robiłam go ostatnio w niedzielę na obiad. Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger