325 g mąki,
1/2 łyżeczki sody,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki zmielonych goździków (opcjonalnie),
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
80 g wiórków kokosowych,
100 g posiekanych orzechów (opcjonalnie),
200 ml oleju,
szklanka cukru,
4 jajka,
300 g startej na tarce marchewki (2 duże marchewki)
Mąkę połączyć z przyprawami, wiórkami, sodą, orzechami i proszkiem. W drugiej misce połączyć olej i cukier, dodawać po jednym jajku, mieszając po każdym dodaniu. Dodać marchewkę. Wsypać suche składniki, wymieszać tylko do połączenia składników. Przełożyć do bardzo dokładnie natłuszczonej formy o średnicy 23-24 cm, piec około 60 minut w 180C. Oblać lukrem, czekoladą lub ulubioną polewą,
Przepis znalazłam tutaj.
Niedawno otrzymałam miłą niespodziankę od Olejarni Niwki. W paczce znalazły się wspaniałe oleje do przetestowania, wszystkie oczywiście z pierwszego tłoczenia: rzepakowy, słonecznikowy, z pestek dyni, sezamowy, z ostropestu i z lnu złocistego.
To właśnie ten ostatni wzbudził moje największe zainteresowanie, ponieważ nie od dziś znane są cudowne właściwości tej odmiany lnu.
Szukając informacji na jego temat możemy dowiedzieć się między innymi tego, że obniża poziom cholesterolu, wspomaga profilaktykę chorób krążenia i nadciśnienia, pomaga przy problemach żołądkowo-jelitowych, dobrze wpływa na wzrok. To wszystko dzięki temu, że olej z lnu jest pełen dobroczynnych kwasów omega i witaminy E. Taki skład powoduje też, że olej jest wyjątkowo uniwersalny (dotyczy to zresztą wszystkich prezentowanych przeze mnie olejów z pierwszego tłoczenia) - można stosować go wewnętrznie oraz zewnętrznie.
Olej lniany ma dość intensywny smak, dlatego warto uważać z jego ilością na talerzu. Świetnie łączy się jednak z warzywami, podkreślając smak zdrowych sałatek, z mięsem, śledziami, kaszą, cebulą, czosnkiem. Będzie idealnym składnikiem wielu zimnych sosów.
Wszystkie panie będą zachwycone jego działaniem na skórę i włosy. Olej wspaniale sprawdzi się do popularnego domowego zabiegu olejowania włosów, jako składnik domowych maseczek, a także do zmywania makijażu. W naturalnej pielęgnacji oleje z pierwszego tłoczenia są naprawdę niezastąpione, od wielu lat testuję ich cudowne możliwości i naprawdę są lepsze od wielu drogeryjnych kosmetyków.
Oleje z Olejarni Niwki wyróżniają się przepięknymi, ciemnymi buteleczkami, w których obowiązkowo należy przechowywać tak drogocenne oleje, oraz ciekawą szatą graficzną etykiet. W dodatku wszystkie oleje, w tym olej lniany, są dostępne w przystępnych cenach. Dostępne są trzy rozmiary buteleczek: o pojemności 250ml, 500 ml i 1000 ml. Ma to dużą zaletę, ponieważ jeśli nie jesteśmy pewni, czy dany olej nam posmakuje, możemy dokonać wyboru mniejszej, a co za tym idzie, tańszej wersji.
Jeśli cenicie sobie zdrowy tryb życia, a także interesują Was produkty naturalne i tworzone z pasją, oleje z Olejarni Niwki będą na pewno rewelacyjnym wyborem. Polecam:)
ENGLISH:
325 g of flour,
1/2 tsp of soda,
1 tsp of baking powder,
2 tsp of cinnamon,
1/2 tsp of ground cloves (optional),
1/4 tsp of nutmeg,
80 g of coconut flakes,
100 g of chopped walnuts (optional),
200 ml of oil,
1 cup of sugar,
4 eggs,
300 g of grated carrot (approx. 2 large carrots)
Combine flour, spices, soda, coconut and baking powder. In another bowl mix the oil with sugar. gradually add egg and mix well. Add carrot and mix.. Add dry ingredients and mix, just to combine. Pour into the very well greased bundt pan (23-24cm) and bake for about 60 minutes in 180C. Pour with icing, melted chocolate or glaze of your choice. Enjoy.
See the original recipe.
Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :) Jusinx.
Przepis nie wydaje się trudny, więc może spróbuję! :)
OdpowiedzUsuńLooks amazing, I like quick recipes it might be good with zucchini too.
OdpowiedzUsuńO, bardzo ciekawe ciasto. Myślę, że zrobię sobie przy najbliższej okazji :) Oleje też fajna sprawa, ja lubię mieć dużo takich rzeczy w kuchni.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Sama mam chęć przetestowania tych olejów 😉
OdpowiedzUsuńI noticed cake resipes 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńOleje fajne, w sumie wcześniej nie słyszałam o takiej odmianie oleju z lnu :P
OdpowiedzUsuńCiasto z marchewką już robiłam, ale z marchewką i wiórkami kokosowymi jeszcze nie.Poza tym twoja babka wygląda pysznie,a z przyprawami korzennymi na pewno jest przepyszna. Jaka wspaniała kolekcja olei, cudownie opakowana!Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńPiekłam na święta ciasto marchewkowe, nie pomyślałam aby upiec babkę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Tego przepisu trochę się boję, bo nie przepadam za gozdzikami
OdpowiedzUsuńOstatnio myślałam o tym, żeby upiec marchewkową babkę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
smakowita baba:)
OdpowiedzUsuńBabka marchewkowa na pewno pyszna :D A oleje świetne i taka różnorodność:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Marchewkowa na pewno smaczna :)
OdpowiedzUsuńI haven't had a carrot cake in a long while...yours looks wonderfully delicious!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, musze spróbować i informacje o olejach bardzo cenne.
OdpowiedzUsuńOh, love this! And with walnuts, it has to be perfect! A great cake! Thanks!
OdpowiedzUsuńPiękna ta babka Ci wyszła :)
OdpowiedzUsuńCarrot Bundt Cake contains coconut, must be delicious...yummy
OdpowiedzUsuńHave a wonderful day
It looks absolutely delicious!! I love carrots!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
I love carrot cake, but have never had it in bundt form. This looks easy enough and quite delicious! Thanks for the recipe :)
OdpowiedzUsuńTakiej babki jeszcze nie jadłam :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńsounds great my friend
NEW TIPS POST | EASY SPRING MAKEUP (5 PRODUCTS ONLY)!!
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
I have never tried this, so thanks for sharing! :)
OdpowiedzUsuńShoot for the stars | ☆ ☆ ☆ | Facebook page | ☆ ☆ ☆ | Instagram
Babka wyglada smakowicie
OdpowiedzUsuńLubię proste i szybkie w wykonaniu przepisy na ciasta. Ciekawe propozycje olejów .
Pozdrawiam :)
This cake looks delicious and healthy too, can't wait to try it!
OdpowiedzUsuńBabki z marchewką jeszcze nie robiłam, ale chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna babeczka :)
OdpowiedzUsuńTeraz możesz eksperymentować w kuchni z tymi olejami :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie nowy wpis. Pozdrawiam cieplutko :)
wow ile oleje, ale bym olejowała włosy :DDD
OdpowiedzUsuńa uwielbia ciastomarchewowe więc taka babka byłabby dla mnie mega;DD
Always love the look of a bundt cake -- such a pretty shape. This carrot version looks terrific. Thanks!
OdpowiedzUsuńI love too
UsuńOleje naprawdę interesujące :) Jeśli chodzi o babkę to niestety jeszcze nie jadłam nawet typowego ciasta marchewkowego, ale słyszałam o tym cieście tyle dobrego, że naprawdę chętnie w końcu spróbuję jakiegoś wypieku z marchewki. ;)
OdpowiedzUsuńUżywam oleju z tej firmy, a dokładniej z czarnuszki który dobrze wpływa na cere :) Ciasto wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBuziaki:*
Nowy post -> WWW.KARYN.PL
I love carrot cake, yum yum. Have a good day Diane
OdpowiedzUsuńOh, my... I can't wait to taste this!! Thank you, Natalia :)
OdpowiedzUsuńIt looks really delicious,thanks for sharing the recipe ^^
OdpowiedzUsuńxx
Ale świetny przepis! Wygląda mega smacznie:)
OdpowiedzUsuńSuper te oleje :)
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńhmmm, delicious my friend
NEW PERSONAL POST | WHAT IS FREEDOM FOR YOU?
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Now my month is watering!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Yum.
OdpowiedzUsuńFajne ciasto, bardzo lubię takie nieskomplikowane przepisy :)
OdpowiedzUsuńOh wow...this looks absolutely delicious!! Carrot cake has always been one of my all time favourites...and with coconut added? I can't wait to give it a try!😊😊
OdpowiedzUsuńThank you so much for sharing this! xxx
Tez czasem piekę ciasto marchewkowe z bakaliami, jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńThat looks wonderful. It sounds like it would be especially good with cream cheese icing.
OdpowiedzUsuńFaktycznie brzmi dość prosto i zdecydowanie pysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Uwielbiam wypieki z dodatkiem marchewki :)
OdpowiedzUsuńWoah! I'm really enjoying the template/theme of this site.
OdpowiedzUsuńIt's simple, yet effective. A lot of times it's tough to get that "perfect balance" between usability and appearance.
I must say that you've done a excellent job with this.
Additionally, the blog loads super quick for me on Safari.
Outstanding Blog! It is appropriate time to make a few
plans for the longer term and it’s time to
be happy. I’ve learn this put up and if I may just I
wish to suggest you few attention-grabbing things or tips.
Perhaps you could write next articles regarding this article.
I desire to read more issues approximately it!
Ahaa, its pleasant dialogue concerning this paragraph here at this weblog, I have read all that, so now
me also commenting at this place. http://cspan.org/
Wspaniała babka:))
OdpowiedzUsuń