Szybkie ciasto z jabłkami i orzechami bez miksera |
Dziś zapraszam na kolejne z moich ekspresowych ciast, tym razem to szybkie ciasto z jabłkami i orzechami bez miksera (na oleju). Jest tak proste w przygotowaniu, że poradzą sobie z nim nawet początkujący.
W moim cieście z jabłkami bez miksera znalazły się orzechy laskowe i migdały, ale tak naprawę możecie użyć dowolnych orzechów, ciasto pysznie smakuje również z suszonymi owocami, na przykład rodzynkami czy żurawiną. Możecie tez zupełnie pominąć dodatki w cieście i upiec je z samymi owocami.
Szybkie ciasto z cynamonem, jabłkami i orzechami to bardzo jesienny wypiek. Jest puszyste, wilgotne i tanie w przygotowaniu. Sprawdzi się również w formie muffinek, wtedy należy piec je tylko 20-25 minut. Polecam, bo zawsze się udaje, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z jabłkami:)
Jeśli szukacie przepisu na łatwe ciasto z owocami na oleju, zobaczcie też mój przepis na ciasto z owocami i kruszonką bez miksera:
Przepis na szybkie ciasto z jabłkami i orzechami, składniki:
na blaszkę o wymiarach 10x20cm:
używamy szklanki o pojemności 250ml:
2 i 1/4 szklanki mąki,
1 i 1/4 szklanki mleka,
ok. 3/4 szklanki cukru (lub trochę mniej, u mnie pół na pół biały z brązowym),
1/3 szklanki oleju,
2 jajka,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
czubata łyżeczka cynamonu,
3/4 łyżeczki kardamonu (opcjonalnie),
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
2 jabłka,
ok. 100 g posiekanych orzechów (u mnie orzechy laskowe),
ok. 3 łyżek płatków migdałowych
Przepis na szybkie ciasto z jabłkami i orzechami, przygotowanie:
Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem, orzechami, cynamonem, kardamonem i gałką. W drugiej misce wymieszać jajka z mlekiem i olejem. Połączyć zawartość obu misek, dodając pokrojone w kostkę jabłka - mieszać tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki, posypać dodatkowymi 2 łyżkami brązowego cukru i migdałami. Piec około 50 minut w 180 C.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
ENGLISH:
2 1/4 cup of flour,
1 1/4 cup of milk,
approx. 3/4 cup of sugar (a mix of white and brown),
1/3 cup of oil,
2 eggs,
1 1/2 tsp of baking powder,
1/2 tsp of soda,
1 heaping tsp of cinnamon,
3/4 tsp of cardamon, optional,
1/4 tsp of nutmeg,
2 apples, peeled and diced,
approx. 100 g of chopped nuts,
3 tbsp of almond flakes
Mix the flour with spices, nuts, sugar, soda and baking powder. In another bowl combine eggs, milk and oil. Mix the dry ingredients with wet and add apple - mix just to combine. Place the batter into the bread pan lined with baking paper. Sprinkle with additional 2 tbsp of brown sugar and some almond flakes. Bake for about 50 minutes in 180C. Enjoy:)
Już sobie wyobrażam jak pysznie smakuje :D
OdpowiedzUsuńNe güzel bir tarif ... Akdeniz iklimi bir süre sonra havalar ısınacak ... Sıcak havalar için içecek tarifi de beklerim sizden 😊😊😊
OdpowiedzUsuńAle ono smacznie wygląda :) Jabłka i orzechy to ciekawe połączenie.
OdpowiedzUsuńswietnie :)
OdpowiedzUsuńOoo, a ja dzisiaj kupiłam ponad 3 kg jabłek. To chyba jakaś sugestia :)
OdpowiedzUsuńTakie szybkie ciasta są najlepsze, często robię z bananami i kakao 😉
OdpowiedzUsuńNuts and apples seem like a perfect combo for a wholesome quick bread!
OdpowiedzUsuńlubię takie szybkie ciacha:)
OdpowiedzUsuńTakie szybkie ciasta to ja mogę piec
OdpowiedzUsuńO to cos dla mnie. Proste i szybkie takie jak lubię. Pewnie wkrótce się słyszę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.
Bardzo zachęciłaś:))na pewno wypróbuję:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńTodo es estupendo! Buenas noches precios@! 🤗🤗🤗
OdpowiedzUsuńI have never tried apple bread though I have tried many fruits and vegetables, interesting must give this a try. Have a good Sunday Diane
OdpowiedzUsuńIt looks beautiful, and I'm sure it tastes delicious. I might give that a try, without the chopped nuts.
OdpowiedzUsuńI takie są najlepsze.
OdpowiedzUsuńIt looks absolutely delicious!! Have a great weekend!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Witam, takie ciasta można chyba robić również z innymi owocami np ze śliwkami. Kiedyś próbowałam (właśnie ze śliwkami. Było ekstra. Serdecznie pozdrawiam znad sztalug malarskich Krystyna zapraszam do mojej strony www.krystynaczarnecka.pl
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńświetny przepis:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńIt has cardamom so I'm sure I'd like it, I love that ingredient and this bread looks delicious ^^
OdpowiedzUsuńxx
U Ciebie, jak zwykle goszczą pyszności:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto, z dodatkiem jabłka, orzechów i cynamonu musi fajne smakować :)
OdpowiedzUsuńO yumjak u ciebie pysznie :) musze kiedys zrobic :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńOMG, I would love to try this bread, it looks so tasty and delicious. I will try it, hope won't be a complete disaster. You have so many interesting ideas, love your blog and I am happy you visited my blog and gave me the possiblity to discover yours. Would you like to follow and support each other?
OdpowiedzUsuńHave a beautiful evening and hope to hear from you again!
Quick to prepare and quick to disappear! Thank you, Natalia :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPychotka! Sporo różnych dodatków! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńi fell in love with your recipes dear Natalia !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńyou are outstandingly TALENTED :) and i find this recipe one of the best of all and sounds so healthy
THANK YOU SOOO MUCH FOR THE SWEETNESS MY FRIEND!
Koniecznie muszę upiec takie cudo! Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPołączenie idealne ;)
OdpowiedzUsuńThis apple bread looks yummy!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Oh WOW...I have to try this bread...it looks delicious!😊😊
OdpowiedzUsuńThank you so much! xxx
Wygląda przepysznie ^^ Chętnie przetestuję przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Oh my, this looks good. So moist and Yummy. I wish I had a piece to go with my coffee this morning. Apple desserts always remind me of Autumn.
OdpowiedzUsuń~Sheri
This looks so good--a wonderful combination of sweet, fruity, and nutty. I would like it as muffins too.
OdpowiedzUsuńI love to eat cake while drink coffee... yummy.
OdpowiedzUsuńHave a wonderful spring
Przepis bardzo mi się podoba, bo lubię szybkie ciasta. Do gustu zwłaszcza przypadła mi wersja muffinkowa, bo po oleju widzę, że struktura ciasta będzie właśnie taka lekka jak do muffinek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Przejrzałam kilkanaście przepisów na Twoim blogu (głównie te ze słodkościami :D) i chyba zaraz popędze po blachy. Mam nadzieję, że nieutalentowane kucharki też mają szansę zrobić takie pyszności :D
OdpowiedzUsuńHey very nice blog!
OdpowiedzUsuń