Marokański tagine to aromatyczny gulasz z mięsa i warzyw przygotowywany w tradycyjnym naczyniu o tej samej nazwie. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby to pyszne danie przygotować na zwykłej patelni. Za każdym razem można dorzucić do niego inne składniki, różne kawałki mięsa (oprócz wieprzowiny) i ulubione jarzyny. Ja tym razem postawiłam na kurczaka, oliwki i słodkie ziemniaki, które dobrze komponują się z mieszanką wspaniałych arabskich przypraw. Danie dobrze smakuje z kuskusem, ryżem, kaszą i ziemniakami. Smacznego:)
500 g piersi kurczaka,
garść oliwek,
duży słodki ziemniak,
2 cebule,
2 duże ząbki czosnku,
gałązka selera naciowego (opcjonalnie),
2 łyżeczki miodu (lub do smaku),
kilka łyżek soku z cytryny (do smaku),
łyżeczka słodkiej papryki,
łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego),
1/2 łyżeczki rozgniecionych nasion kolendry,
1/2 łyżeczki granulowanego imbiru,
1/4 łyżeczki cynamonu,
ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego,
opcjonalnie odrobina mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu,
sól,pieprz i ostra papryka, do smaku
Kurczaka pokroić w kostkę, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Na patelnię po kurczaku wrzucić półplasterki cebuli, posiekany seler i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Oprószyć przyprawami, dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać kurczaka, zalać całość płynem, tak, by lekko zakrywał składniki. Dusić do miękkości składników, w razie potrzeby zagęszczając sos mąką rozmieszaną w małej ilości wody lub bulionu. Pod koniec gotowania wrzucić oliwki, dodać miód i sok z cytryny do smaku.
Zmodyfikowany przepis z tej strony.
ENGLISH:
500 g of chicken breast,
a handful of olives,
1 large sweet potato,
2 onions,
2 cloves of garlic,
1 stalk of celery, optional,
2 tsp of honey, (or to taste),
few tbsp of lemon juice, to taste,
1 tsp of sweet paprika,
1 tsp of cumin,
1/2 tsp of ground coriander,
1/2 tsp of granulated ginger,
1/4 tsp of cinnamon,
approx. 2 cups of chicken stock or water,
some corn starch or potato starch to thicken the sauce, optional,
salt, pepper, chili, to taste
Cut the chicken into bite size pieces. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and cook, until lightly golden. Set aside. To the same pan add halfmoons of onion and diced potatoe and celery. Cook for few minutes and sprinkle with spices, add finely chopped garlic and cook for another minute. Add the chicken back in and cover everything with stock. Simmer on low heat, until tender. Add lemon juice and honey, to taste. Mix the starch with some water, creating a slurry and add to the sauce, if necessary. Serve over cousous, rice or potatoes. Enjoy:)
Modified recipe from this site.
Z ogromną przyjemnością zjadłabym taka potrawę, wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
The chicken and olives dish looks delicious. I just had nachos with chicken yesterday. The sauces that you use in your dishes really add zest to the meal.
OdpowiedzUsuńWishing you wonderful May days.
~Sheri
skusiłąbym się by spróbować :D
OdpowiedzUsuńWygląda fajnie, kolorowo. Chętnie bym spróbowała nowych smaków :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis
OdpowiedzUsuńZa oliwkami nie przepadam, ale poza tym wygląda nieźle :)
OdpowiedzUsuńŚwietne przepisy. Zaobserwowałam bloga, będę tu często zaglądać za nowymi pysznościami ;) Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńDelicious!
OdpowiedzUsuńI love my tagine I use it quite often. Hope you are well Diane
OdpowiedzUsuńOliwki w tym daniu wydają się być ciekawą opcją 😉
OdpowiedzUsuńI have never made a tagine...chicken and olives sound really wonderful together.
OdpowiedzUsuńMorrocan dishes are well-known for their yumminess. I suppose any olives will do whether green or black.
OdpowiedzUsuńAromatyczne ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie:)))bardzo lubię potrawy z kurczakiem:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńThis is what I would like to be having for dinner tonight. Amazing!
OdpowiedzUsuńwww.fashionradi.com
Wow, this looks so yummy!! I love all of the ingredients, so it's another one I definitely want to try!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Thank you, Natalia. We will enjoy :)
OdpowiedzUsuńAnd your photographs are outstanding!
Oj, to musi być pyszne, bo tak wygląda i wnioskuję po składnikach!Zapisuję przepis. Miłej Majówki Natalio!
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem smaku, patrząc po składnikach, musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńlooks delicious :D
NEW TIPS POST | MOTHER’S DAY GIFT GUIDE!
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Looks delicious.
OdpowiedzUsuńWow, this looks so yummy!!
OdpowiedzUsuńxoxo
Ariadne ♥
De volta ao retrô | Facebook | Instagram
I like olive...delicious and healthy....
OdpowiedzUsuńhave a wonderful spring
Wyglda bardzo smacznie. Pozdrawiam :) jusinx.blogspot.com.
OdpowiedzUsuńthis dish looks delicious
OdpowiedzUsuńThe Glossychic
Wonder Cottage
zrobię sobie jutro:)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie ale w swojej wersji bym nie dowała oliwek, bo ich nienawidzę i cynamonu bo jestem uczulona :D. Tak czy siak myślę, że byłoby pyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę miłej majówki!
Wygląda fantastycznie, bardzo jestem ciekawa smaku.
OdpowiedzUsuńEvery thing looks delicious!!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
Potrawa bardzo smakowicie wygląda, aż chętnie bym spróbowała ^^
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Ale cudownie wygląda❤
OdpowiedzUsuńLooks great! I'd love to try it.
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńhi natalia
OdpowiedzUsuńthis sounds like a delicious dish! love those flavours. i really like your pretty floral background on your blog too. cheers sherry
kocham oliwki omom i kurczaka:)
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńlooks so delicious :D
NEW REVIEW POST | NYX: HD STUDIO PHOTOGENIC CONCEALER!
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Wygląda pysznie :) skoro obejdzie się bez naczynia to muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńWstyd się przyznać ale jeszcze nie jadłam oliwek :)
OdpowiedzUsuńWow, this looks SO colourful and delicious...I know I am going to enjoy it!
OdpowiedzUsuńThank you so much! xxx
Great. Tagine is a healthy cooking.
OdpowiedzUsuńThanks for your comment on my blog.
I love this dish! Haven't made it in ages -- and now, of course, you have me craving it. :-)
OdpowiedzUsuńSuch a lovely looking dish.
OdpowiedzUsuńThanks for sharing the recipe.
All the best Jan
O, uwielbiam takie jednogarnkowe dania, które można podać z jakąś kaszą i obiad gotowy! To jest połowa moich obiadów :) A o tagine jeszcze nigdy nie słyszałem!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Wygląda przepysznie :-)
OdpowiedzUsuńLubię potrawy z kurczakiem a gdy są to jeszcze jednogarnkowe to przepadam za nimi.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Thanks for the recipe. I will definitely try.
OdpowiedzUsuń