Polecam też przepisy na babkę diabelską i babkę waniliowo-cytrynową:)
250 g mąki pszennej,
50 g mąki ziemniaczanej,
100 g masła w temperaturze pokojowej,
120 g cukru pudru,
skórka i sok z małej cytryny,
4 duże jajka w temperaturze pokojowej (żółtka i białka osobno),
łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta mielonej wanilii,
cukier puder do posypania babki
Masło utrzeć na pulchną masę, stopniowo dodawać żółtka, ucierając dokładnie po każdym dodaniu. Dodać stopniowo przesiany cukier puder, wanilię, skórkę z cytryny i sok. Dokładnie zmiksować. Ubić białka na sztywno, delikatnie wmieszać w utartą masę (szpatułką lub łyżką) na przemian z mąką z proszkiem do pieczenia (nic nie szkodzi, jeśli ciasto się rozwarstwi po dodaniu piany, bo wróci do normy po dodaniu całości mąki). Wyłożyć ciasto do bardzo dobrze natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub mąką formy (o pojemności ok. 2 l). Piec w 170 C około 30-40 minut. Gotową babkę oprószyć cukrem pudrem.
ENGLISH:
250 g of flour,
50 g of potato starch,
100 g of butter, room temperature,
120 g of powdered sugar,
zest and juice from small lemon,
4 large eggs, room temperature (yolks and egg whites separated),
1 tsp of baking powder,
a big pinch of vanilla powder,
some powdered sugar for dusting the cake
Beat the butter, until fluffy. Gradually, one by one, add egg yolks, mixing well after each addition. Gradually add sifted powdered sugar, followed by vanilla, zest and juice from a lemon. Mix well. Beat the egg whites, until stiff peaks form. Gently fold into the mixture. Sprinkle sifted flour, starch and baking powder over the batter and fold. Place the batter into very well greased and sprinkled with flour bundt pan (approx. 2 l). Bake in 170 C for about 30 to 40 minutes. Sprinkle with powdered sugar. Enjoy:)
Boska , ideał na święta :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńThis cake is for sure very yummy!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Hello Natalia! I am so thankful you visited my blog.I am also a teacher (I,m already retired though) and as may see, I love cooking too. I see you also published a bundt cake, as we are waiting for Easter, it is a good thing to have one. It is not too much of a tradition here in Chile where I live, but I just love to know about other countries culinary traditions. I see you put potato starch, this is very nice to get a lighter dough. We even add mashed potatoes into breads because that makes them stay fresh for a longer time. Did you know potatoes are originally from the Andes? it is amazing how fast they spread through Europe probably because they are so easy to grow and to stock, they were a great contribution in times of famine too. I will be looking forward to your new recipes.
OdpowiedzUsuńChętnie zjadłabym taką babeczkę :D Wypróbuję przepis jeszcze przed świętami :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
pyszne i proste:)
OdpowiedzUsuńBabka to świąteczny klasyk, nie może jej zabraknąć :)) Twoja wygląda pysznie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Akurat przepis się przyda
OdpowiedzUsuńVery delicious post.
OdpowiedzUsuńwww.paginasempreto.blogspot.com.br
Bardzo tę babkę lubię, zwłaszcza w okresie świąt Wielkanocnych 😉
OdpowiedzUsuńBeautifully golden and tender crumb...a perfect bundt cake!
OdpowiedzUsuńBundt cake always looks so nice! Love its shape. And this one looks like it has terrific flavor. Thanks!
OdpowiedzUsuńprosta i pyszna:)
OdpowiedzUsuńYou do have some great recipes, I would love the added lemon flavour here. Takecare Diane
OdpowiedzUsuńŚwięta bez babki, to jak nie święta :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie, dawno nie piekłam babki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Wygląda rewelacyjnie, mi osobiście bardzo kiepsko wychodzą ciasta . Jednak na święta warto się przemęczyć i upiec takie fajną babkę.
OdpowiedzUsuńSerdeczne pozdrowienia .
Krystyna
Zapraszam do mojej strony
OdpowiedzUsuńhttps://krystynaczarnecka.plKrystyna
Na święta wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię babki nie tylko w wielkanocnym czasie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńThanks so much for your visit. The tomato soup is a great recipe from the Barefoot Contessa from the Food Network TV. Your cake looks so pretty and delicious too..Happy Wednesday..Judy
OdpowiedzUsuńWhat's not to love?
OdpowiedzUsuńThank you, Natalia!!
It looks so delicious!! Yum!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
I love a good bundt cake. Your recipe sounds mouthwatering good!
OdpowiedzUsuńOstatnio coroku robię babkę gotowana, może w tym roku zrobię z Twojego przepisu. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńhmmm, so delicious :D
NEW REVIEW POST | HELLO HEALTHY AND NATURAL SKIN!!!
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Ooo smak dzieciństwa. Najlepsza ucierana ręcznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką babkę :) mój mąż robi taką najlepiej :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam babki! Moja Mama robi najpyszniejsze :-)
OdpowiedzUsuńKojarzy mi się z babcią :)
OdpowiedzUsuńpyszna klasyka :) ja ostatnio robiłam budyniową jest niesamowicie puszysta :)
OdpowiedzUsuńThank you for this delicious receipe,
OdpowiedzUsuńI will follow you too..
Hugs, Ida
Your cake looks terrific, and I'm sure (judging by the ingredients ) that it tastes terrific too!
OdpowiedzUsuń❤️
OdpowiedzUsuńlook simple, but I believe delicious...
OdpowiedzUsuńhave a great day
Jak zawsze wygląda smakowicie :3
OdpowiedzUsuńil mio ragazzo ama la ciambella *_* ci proverò
OdpowiedzUsuńbym do winka ją sobie zjadła;)
OdpowiedzUsuńPiękna, ma taki fajny słoneczny kolor :)
OdpowiedzUsuńale mi smaka teraz narobiłaś!
OdpowiedzUsuńBundt cakes are great and I bet yours is delicious. And the touch of lemon is a bonus. This would be perfect for Easter. Yum!!! Thanks for sharing the recipe!
OdpowiedzUsuńIn Portugal we have acake with potatoes, its called potato cake!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
Babka tradycyjnie związana z naszymi świętami, choć chyba ostatnio troszkę zapomniana. Chyba się skuszę 😊
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Alina
Lubię babki i w ogóle ciasta ucierane! Twoja wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńI love cake I must make this one Thanks for sharing the recipe xoxo Cris
OdpowiedzUsuńhttps://photosbycris.blogspot.com/2019/04/breakfast-in-bed.html
yummy...
OdpowiedzUsuńhave a great day
Mniam wygląd przepysznie :D Muszę sobie koniecznie taką zrobić :D
OdpowiedzUsuńZapraszam także do siebie na nowy post - KLIK
It looks delicious, so soft! I'd love to try it ^^
OdpowiedzUsuńxx
Ale żółciutka :) Prosty przepis w sam raz na Święta :)
OdpowiedzUsuńThe cake looks good.
OdpowiedzUsuńŚwietna babeczka,idealna na zbliżające się dużymi krokami święta :-)
OdpowiedzUsuńThe Polish Bundt cake looks Yummy. I wish I had a piece to go with my tea right now. I had a lemon loaf with my coffee at Starbuck's this morning. I love anything lemon.
OdpowiedzUsuńHave a wonderful weekend.
~Sheri