kwietnia 10, 2019

Tradycyjna babka ucierana / Polish Bundt Cake


Tradycyjna babka ucierana przepis


Babki nie może zabraknąć na świątecznym stole, dlatego dziś polecam tradycyjną babkę ucieraną. Podczas przygotowania ciasta warto pamiętać, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej, babka przypomina troszkę w smaku babkę piaskową. Przepis na nią znalazłam w bardzo starym wydaniu Kuchni Polskiej. Polecam nie tylko na Wielkanoc, smacznego:)

Polecam też przepisy na babkę diabelską i babkę waniliowo-cytrynową:)

250 g mąki pszennej,
50 g mąki ziemniaczanej,
100 g masła w temperaturze pokojowej,
120 g cukru pudru,
skórka i sok z małej cytryny,
4 duże jajka w temperaturze pokojowej (żółtka i białka osobno),
łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta mielonej wanilii,
cukier puder do posypania babki

Masło utrzeć na pulchną masę, stopniowo dodawać żółtka, ucierając dokładnie po każdym dodaniu. Dodać stopniowo przesiany cukier puder, wanilię, skórkę z cytryny i sok. Dokładnie zmiksować. Ubić białka na sztywno, delikatnie wmieszać w utartą masę (szpatułką lub łyżką) na przemian z mąką z proszkiem do pieczenia (nic nie szkodzi, jeśli ciasto się rozwarstwi po dodaniu piany, bo wróci do normy po dodaniu całości mąki). Wyłożyć ciasto do bardzo dobrze natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub mąką formy (o pojemności ok. 2 l). Piec w 170 C około 30-40 minut. Gotową babkę oprószyć cukrem pudrem.

ENGLISH:

250 g of flour,
50 g of potato starch,
100 g of butter, room temperature,
120 g of powdered sugar,
zest and juice from small lemon,
4 large eggs, room temperature (yolks and egg whites separated),
1 tsp of baking powder,
a big pinch of vanilla powder,
some powdered sugar for dusting the cake

Beat the butter, until fluffy. Gradually, one by one, add egg yolks, mixing well after each addition. Gradually add sifted powdered sugar, followed by vanilla, zest and juice from a lemon. Mix well. Beat the egg whites, until stiff peaks form. Gently fold into the mixture. Sprinkle sifted flour, starch and baking powder over the batter and fold. Place the batter into very well greased and sprinkled with flour bundt pan (approx. 2 l). Bake in 170 C for about 30 to 40 minutes. Sprinkle with powdered sugar. Enjoy:)








52 komentarze:

  1. This cake is for sure very yummy!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Hello Natalia! I am so thankful you visited my blog.I am also a teacher (I,m already retired though) and as may see, I love cooking too. I see you also published a bundt cake, as we are waiting for Easter, it is a good thing to have one. It is not too much of a tradition here in Chile where I live, but I just love to know about other countries culinary traditions. I see you put potato starch, this is very nice to get a lighter dough. We even add mashed potatoes into breads because that makes them stay fresh for a longer time. Did you know potatoes are originally from the Andes? it is amazing how fast they spread through Europe probably because they are so easy to grow and to stock, they were a great contribution in times of famine too. I will be looking forward to your new recipes.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie zjadłabym taką babeczkę :D Wypróbuję przepis jeszcze przed świętami :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Babka to świąteczny klasyk, nie może jej zabraknąć :)) Twoja wygląda pysznie :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Very delicious post.

    www.paginasempreto.blogspot.com.br

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo tę babkę lubię, zwłaszcza w okresie świąt Wielkanocnych 😉

    OdpowiedzUsuń
  7. Beautifully golden and tender crumb...a perfect bundt cake!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bundt cake always looks so nice! Love its shape. And this one looks like it has terrific flavor. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  9. You do have some great recipes, I would love the added lemon flavour here. Takecare Diane

    OdpowiedzUsuń
  10. Święta bez babki, to jak nie święta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda apetycznie, dawno nie piekłam babki.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda rewelacyjnie, mi osobiście bardzo kiepsko wychodzą ciasta . Jednak na święta warto się przemęczyć i upiec takie fajną babkę.
    Serdeczne pozdrowienia .
    Krystyna

    OdpowiedzUsuń
  13. Zapraszam do mojej strony
    https://krystynaczarnecka.plKrystyna

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię babki nie tylko w wielkanocnym czasie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  15. Thanks so much for your visit. The tomato soup is a great recipe from the Barefoot Contessa from the Food Network TV. Your cake looks so pretty and delicious too..Happy Wednesday..Judy

    OdpowiedzUsuń
  16. What's not to love?
    Thank you, Natalia!!

    OdpowiedzUsuń
  17. It looks so delicious!! Yum!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  18. I love a good bundt cake. Your recipe sounds mouthwatering good!

    OdpowiedzUsuń
  19. Ostatnio coroku robię babkę gotowana, może w tym roku zrobię z Twojego przepisu. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  20. Thanks a lot :D

    hmmm, so delicious :D

    NEW REVIEW POST | HELLO HEALTHY AND NATURAL SKIN!!!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Ooo smak dzieciństwa. Najlepsza ucierana ręcznie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam taką babkę :) mój mąż robi taką najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam babki! Moja Mama robi najpyszniejsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. pyszna klasyka :) ja ostatnio robiłam budyniową jest niesamowicie puszysta :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Thank you for this delicious receipe,
    I will follow you too..

    Hugs, Ida

    OdpowiedzUsuń
  26. Your cake looks terrific, and I'm sure (judging by the ingredients ) that it tastes terrific too!

    OdpowiedzUsuń
  27. look simple, but I believe delicious...
    have a great day

    OdpowiedzUsuń
  28. Jak zawsze wygląda smakowicie :3

    OdpowiedzUsuń
  29. il mio ragazzo ama la ciambella *_* ci proverò

    OdpowiedzUsuń
  30. bym do winka ją sobie zjadła;)

    OdpowiedzUsuń
  31. Piękna, ma taki fajny słoneczny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Bundt cakes are great and I bet yours is delicious. And the touch of lemon is a bonus. This would be perfect for Easter. Yum!!! Thanks for sharing the recipe!

    OdpowiedzUsuń
  33. In Portugal we have acake with potatoes, its called potato cake!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  34. Babka tradycyjnie związana z naszymi świętami, choć chyba ostatnio troszkę zapomniana. Chyba się skuszę 😊
    Pozdrawiam Alina

    OdpowiedzUsuń
  35. Lubię babki i w ogóle ciasta ucierane! Twoja wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  36. I love cake I must make this one Thanks for sharing the recipe xoxo Cris

    https://photosbycris.blogspot.com/2019/04/breakfast-in-bed.html

    OdpowiedzUsuń
  37. Mniam wygląd przepysznie :D Muszę sobie koniecznie taką zrobić :D
    Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  38. It looks delicious, so soft! I'd love to try it ^^
    xx

    OdpowiedzUsuń
  39. Ale żółciutka :) Prosty przepis w sam raz na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Świetna babeczka,idealna na zbliżające się dużymi krokami święta :-)

    OdpowiedzUsuń
  41. The Polish Bundt cake looks Yummy. I wish I had a piece to go with my tea right now. I had a lemon loaf with my coffee at Starbuck's this morning. I love anything lemon.

    Have a wonderful weekend.

    ~Sheri

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger