Włoski chlebek z kurczakiem i warzywami |
W drożdżowym cieście na włoski chlebek z ciasta na pizzę możemy zamknąć kawałki ugotowanego lub pieczonego kurczaka i ulubionych warzyw. Moje stromboli powstało z części mięsa, które zostało mi po ugotowaniu rosołu. W połączeniu z podsmażonymi warzywami i aromatycznymi ziołami zupełnie odmieniło swój smak. Taki nadziewany chlebek bardzo dobrze smakuje z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Polecam smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów kuchni włoskiej
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów kuchni włoskiej
Jeśli lubicie włoskie smaki, polecam również moje łódeczki bolognese:
Przepis na włoski chlebek z kurczakiem i warzywami, składniki:
na 4 bagietki:
moje najlepsze ciasto na pizzę, (można też wykorzystać swoje sprawdzone ciasto, ale trzeba wtedy dostosować ilość składników)
600 g pieczonego, smażonego lub gotowanego mięsa z kurczaka,
czerwona papryka,
mała cukinia,
cebula,
2-3 ząbki czosnku,
garść oliwek,
kilka bardzo czubatych łyżek startego sera,
2-3 gałązki selera naciowego, opcjonalnie
3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego,
kilka łyżek posiekanej świeżej bazylii i/lub pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, tymianek
moje najlepsze ciasto na pizzę, (można też wykorzystać swoje sprawdzone ciasto, ale trzeba wtedy dostosować ilość składników)
600 g pieczonego, smażonego lub gotowanego mięsa z kurczaka,
czerwona papryka,
mała cukinia,
cebula,
2-3 ząbki czosnku,
garść oliwek,
kilka bardzo czubatych łyżek startego sera,
2-3 gałązki selera naciowego, opcjonalnie
3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego,
kilka łyżek posiekanej świeżej bazylii i/lub pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, tymianek
Przepis na włoski chlebek z kurczakiem i warzywami, przygotowanie:
Warzywa pokroić w kostkę, usmażyć do miękkości na niewielkiej ilości tłuszczu. Połączyć z pokrojonym mięsem kurczaka, posiekanymi oliwkami, ziołami i koncentratem pomidorowym. Doprawić do smaku. Wyrośnięte ciasto na pizzę podzielić na 4 kulki. Każdą część cienko rozwałkować na kształt prostokąta. Na dolny brzeg nakładać kilka łyżek nadzienia, posypać serem i zawinąć w bochenek, można naciąć wierzch w kilku miejscach (można też nadzienie rozłożyć na całym rozwałkowanym cieście i zwinąć jak roladę). Piec w 200 C około 20-25 minut.Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
ENGLISH:
for small 4 loaves:
my best pizza dough,
600 g of cooked chicken, shredded,
1 red bell pepper,
1 small zucchini,
1 onion,
2 -3 cloves of garlic,
a handful of olives,
few heaping tbsp of grated cheese,
2-3 stalks of celery,
2-3 tsp of tomato paste,
few tbsp of chopped basil and/or parsley,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot paprika, oregano, thyme
Dice the vegetables and cook, stirring, in a small amount of oil, until soft. Combine with chicken, chopped olives, herbs and tomato paste. Season well. Divide the risen pizza dough into 4 balls and roll each one into thin rectangle. Place few tbsp of the filling on the bottom of each rectangle, add some cheese and fold, creating a loaf (or spoon the filling onto whole surface of the rectangle and fold like a jelly roll). Bake for about 20-25 minutes in 200 C. Serve with tomato sauce of other sauce your choice. Enjoy:)
This wrap looks delicious, and healthy too. You have so many good recipes. Glad I found your blog. Have a wonderful week.
OdpowiedzUsuń~Sheri
o mamuniu, kocham takie nadziewane chlebki :D I myślę, że bardzo by mi podpasował! Kiedy jestem w Darłowie, w jednej z piekarni mają przepyszne calzone :D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, z chęcią bym taki zjadła 😊
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :)
OdpowiedzUsuńCo prawda nie jadłam takiego chlebka faszerowanego, ale uwielbiam farsze z kurczakiem :D
OdpowiedzUsuńThese look amazing, Natalia! I'll be sure to keep a few leftovers for breakfast...
OdpowiedzUsuńThank you :)
Bardzo mi się podoba ten chlebek, muszę upiec u siebie :)
OdpowiedzUsuńwoww can you send me this to my blog ahahahah
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
I just had my meal, but can certainly eat one or two more slices of this mouthwatering stromboli!
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda taki chlebek i na pewno dobrze smakuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie. Bardzo apetyczne. Chętnie zrobię :)
OdpowiedzUsuńInteresujący pomysl
OdpowiedzUsuńChlebek wygląda po prostu przepysznie. Bardzo chętnie bym go spróbowała :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness
Mega smacznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńYum yum, sounds very good to me. Have a good evening Diane
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś stromboli, dzięki za przypomnienie 😆
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tego typu przekąski! Wypróbuję!
OdpowiedzUsuńCzasami taki robię :). Kiedyś gdzieś zobaczyłam, zasmakowało i od czasu do czasu robię. Zresztą ja akurat lubię gdy dania można dowolnie modyfikować w zależności od tego, co akurat mamy w lodówce itp. :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na wykorzystanie jedzeniowych resztek :D
OdpowiedzUsuńKocham smaki włoskiej kuchni, także ten chlebek zrobię na pewno 🙂
OdpowiedzUsuńnarobiłaś mi apetytu!:)
OdpowiedzUsuńLooks yummy but I just started a diet :( Thank you for visiting The World in Black and White and for commenting on my photo!
OdpowiedzUsuńwyglądają naprawdę apetycznie no i pomysły na wykorzystanie resztek zawsze w cenie:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł :) ojj to musi być pyszne! :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńI love stuffed bread. Yums!
OdpowiedzUsuńWłosi mają zawsze świetne pomysły! Twoje stromboli wyglądają bardzo smakowicie, zjadłabym chętnie jedno na lunch ;))
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wyglada :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie :)
OdpowiedzUsuńOh, I can imagine this is yummy!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
chicken and vegetable are excellent combination for me....yummy...
OdpowiedzUsuńhave a great day
Mniam, aż mam ślinotok :-)
OdpowiedzUsuńTakie pyszności. Aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńRewelacja :-) Coś pysznego.
OdpowiedzUsuńChlebka w takiej odsłonie nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuńSo tasty!
OdpowiedzUsuńXoxo.
Cores do Vício
Kradnę przepis uwielbiam takie smaki totalnie mój gust :)
OdpowiedzUsuńBuziaki:*
Nowy post -> WWW.KARYN.PL
Super pomysł! Musi świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuń*I left this comment on your previous post, but not sure you got it, so here it is:
OdpowiedzUsuńNo, I've never been to Poland, but that sounds wonderful. I am part Polish and Greek also. Thank you for following us. I appreciate that very much. Have a sweet day.
~Sheri
Wyglądają przepysznie, szkoda że przez ekran nie można poczuć aromatu.
OdpowiedzUsuńależ bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńOoo. Takie rzeczy to ja lubię!
OdpowiedzUsuńTerrific dish! Full of flavor, and fun to eat. Winner! :-)
OdpowiedzUsuńi loved this one ,my mom used to make such roles with left overs
OdpowiedzUsuńand specially reddish roles were given to us for lunch
thank you for wonderful blog and amazing recipes my friend!
Hi there to all, how is all, I think every one is getting more from this website,
OdpowiedzUsuńand your views are fastidious designed for new people.
great post, very informative. I ponder why the opposite experts of this sector don't realize this.
OdpowiedzUsuńYou should proceed your writing. I am confident, you have
a great readers' base already!카지노
Thanks for Reading This Clever Solar Box Evaluation.
OdpowiedzUsuńMolly's is obtainable in powder and liquid detergents.
OdpowiedzUsuńGrеat ρost.
OdpowiedzUsuń