kwietnia 01, 2019

Włoski chlebek z kurczakiem i warzywami / Chicken and Vegetable Stromboli

Włoski chlebek z kurczakiem i warzywami przepis
Włoski chlebek z kurczakiem i warzywami


Stromboli, czyli nadziewany chlebek z ciasta na pizzę, to najlepszy pomysł do wykorzystania wszelkich resztek. Mój włoski chlebek z kurczakiem i warzywami świetnie smakuje na ciepło i w temperaturze pokojowej.

W drożdżowym cieście na włoski chlebek z ciasta na pizzę możemy zamknąć kawałki ugotowanego lub pieczonego kurczaka i ulubionych warzyw. Moje stromboli powstało z części mięsa, które zostało mi po ugotowaniu rosołu. W połączeniu z podsmażonymi warzywami i aromatycznymi ziołami zupełnie odmieniło swój smak. Taki nadziewany chlebek bardzo dobrze smakuje z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Polecam smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów kuchni włoskiej

Jeśli lubicie włoskie smaki, polecam również moje łódeczki bolognese:



Przepis na włoski chlebek z kurczakiem i warzywami, składniki:

na 4 bagietki:

moje najlepsze ciasto na pizzę, (można też wykorzystać swoje sprawdzone ciasto, ale trzeba wtedy dostosować ilość składników)
600 g pieczonego, smażonego lub gotowanego mięsa z kurczaka,
czerwona papryka,
mała cukinia,
cebula,
2-3 ząbki czosnku,
garść oliwek,
kilka bardzo czubatych łyżek startego sera,
2-3 gałązki selera naciowego, opcjonalnie
3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego,
kilka łyżek posiekanej świeżej bazylii i/lub pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, tymianek

Przepis na włoski chlebek z kurczakiem i warzywami, przygotowanie:

Warzywa pokroić w kostkę, usmażyć do miękkości na niewielkiej ilości tłuszczu. Połączyć z pokrojonym mięsem kurczaka, posiekanymi oliwkami, ziołami i koncentratem pomidorowym. Doprawić do smaku. Wyrośnięte ciasto na pizzę podzielić na 4 kulki. Każdą część cienko rozwałkować na kształt prostokąta. Na dolny brzeg nakładać kilka łyżek nadzienia, posypać serem i zawinąć w bochenek, można naciąć wierzch w kilku miejscach (można też nadzienie rozłożyć na całym rozwałkowanym cieście i zwinąć jak roladę). Piec w 200 C około 20-25 minut.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:



ENGLISH:

for small 4 loaves:

my best pizza dough,
600 g of cooked chicken, shredded,
1 red bell pepper,
1 small zucchini,
1 onion,
2 -3 cloves of garlic,
a handful of olives,
few heaping tbsp of grated cheese,
2-3 stalks of celery,
2-3 tsp of tomato paste,
few tbsp of chopped basil and/or parsley,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot paprika, oregano, thyme

Dice the vegetables and cook, stirring, in a small amount of oil, until soft. Combine with chicken, chopped olives, herbs and tomato paste. Season well. Divide the risen pizza dough into 4 balls and roll each one into thin rectangle. Place few tbsp of the filling on the bottom of each rectangle, add some cheese and fold, creating a loaf (or spoon the filling onto whole surface of the rectangle and fold like a jelly roll). Bake for about 20-25 minutes in 200 C. Serve with tomato sauce of other sauce your choice. Enjoy:)






49 komentarzy:

  1. This wrap looks delicious, and healthy too. You have so many good recipes. Glad I found your blog. Have a wonderful week.

    ~Sheri

    OdpowiedzUsuń
  2. o mamuniu, kocham takie nadziewane chlebki :D I myślę, że bardzo by mi podpasował! Kiedy jestem w Darłowie, w jednej z piekarni mają przepyszne calzone :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, z chęcią bym taki zjadła 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Co prawda nie jadłam takiego chlebka faszerowanego, ale uwielbiam farsze z kurczakiem :D

    OdpowiedzUsuń
  5. These look amazing, Natalia! I'll be sure to keep a few leftovers for breakfast...
    Thank you :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo mi się podoba ten chlebek, muszę upiec u siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. woww can you send me this to my blog ahahahah
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  8. I just had my meal, but can certainly eat one or two more slices of this mouthwatering stromboli!

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajnie wygląda taki chlebek i na pewno dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bajecznie. Bardzo apetyczne. Chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chlebek wygląda po prostu przepysznie. Bardzo chętnie bym go spróbowała :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness

    OdpowiedzUsuń
  12. Yum yum, sounds very good to me. Have a good evening Diane

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłam kiedyś stromboli, dzięki za przypomnienie 😆

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię tego typu przekąski! Wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  15. Czasami taki robię :). Kiedyś gdzieś zobaczyłam, zasmakowało i od czasu do czasu robię. Zresztą ja akurat lubię gdy dania można dowolnie modyfikować w zależności od tego, co akurat mamy w lodówce itp. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny pomysł na wykorzystanie jedzeniowych resztek :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Kocham smaki włoskiej kuchni, także ten chlebek zrobię na pewno 🙂

    OdpowiedzUsuń
  18. Looks yummy but I just started a diet :( Thank you for visiting The World in Black and White and for commenting on my photo!

    OdpowiedzUsuń
  19. wyglądają naprawdę apetycznie no i pomysły na wykorzystanie resztek zawsze w cenie:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo fajny pomysł :) ojj to musi być pyszne! :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Włosi mają zawsze świetne pomysły! Twoje stromboli wyglądają bardzo smakowicie, zjadłabym chętnie jedno na lunch ;))

    OdpowiedzUsuń
  22. Oh, I can imagine this is yummy!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  23. chicken and vegetable are excellent combination for me....yummy...
    have a great day

    OdpowiedzUsuń
  24. Mniam, aż mam ślinotok :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Takie pyszności. Aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Chlebka w takiej odsłonie nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  27. Kradnę przepis uwielbiam takie smaki totalnie mój gust :)


    Buziaki:*
    Nowy post -> WWW.KARYN.PL

    OdpowiedzUsuń
  28. Super pomysł! Musi świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  29. *I left this comment on your previous post, but not sure you got it, so here it is:

    No, I've never been to Poland, but that sounds wonderful. I am part Polish and Greek also. Thank you for following us. I appreciate that very much. Have a sweet day.

    ~Sheri

    OdpowiedzUsuń
  30. Wyglądają przepysznie, szkoda że przez ekran nie można poczuć aromatu.

    OdpowiedzUsuń
  31. Terrific dish! Full of flavor, and fun to eat. Winner! :-)

    OdpowiedzUsuń
  32. i loved this one ,my mom used to make such roles with left overs
    and specially reddish roles were given to us for lunch
    thank you for wonderful blog and amazing recipes my friend!

    OdpowiedzUsuń
  33. Hi there to all, how is all, I think every one is getting more from this website,
    and your views are fastidious designed for new people.

    OdpowiedzUsuń
  34. great post, very informative. I ponder why the opposite experts of this sector don't realize this.
    You should proceed your writing. I am confident, you have
    a great readers' base already!카지노

    OdpowiedzUsuń
  35. Thanks for Reading This Clever Solar Box Evaluation.

    OdpowiedzUsuń
  36. Molly's is obtainable in powder and liquid detergents.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger