na blaszkę o wymiarach 10x20cm:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:
1 i 1/2 szklanki mąki,
szklanka suszonej żurawiny,
3-4 łyżki maku,
3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej),
3/4 szklanki cukru,
100 g masła (w temperaturze pokojowej),
4 jajka (w temperaturze pokojowej),
łyżka skórki startej z cytryny,
2 łyżki soku z cytryny,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody
Żurawinę obtoczyć w niewielkiej ilości mąki. Mąkę wymieszać z makiem, skórką z cytryny, sodą i proszkiem. Jogurt lub śmietanę połączyć z sokiem z cytryny. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać jajka, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Następnie wsypać stopniowo suche składniki, na przemian ze stopniowo dodawanym jogurtem. Wmieszać żurawinę, Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki i piec około 45-50 minut w 180 C.
Zmodyfikowany przepis z książki Muffinkowe poczęstunki.
ENGLISH:
1 1/2 cup of flour,
1 cup od dried craberries,
3-4 tbsp of poppy seeds,
3 tbsp of sour cream or Greek yogurt,room temperature,
3/4 cup of sugar,
100 g of butter, room temperature,
4 eggs, room temperature,
1 tbsp of lemon zest,
2 tbsp of lemon juice,
1 1/2 tsp of baking powder,
1/2 tsp of baking soda,
Coat the cranberries in a bit of flour, set aside. Mix the flour, poppy seeds, lemon zest, soda and baking powder. Combine yogurt/cream with lemon juice. In another bowl cream the butter with sugar, until fluffy. Gradually add egss, whisking well after each addition. Gradually add your dry ingredients and yogurt, mix well, to combine. Fold in the cranberries. Place the batter in a bread pan lined with baking paper (10x20cm) and bake for about 45 to 50 minutes in 180C. Enjoy:)
uwielbiam takie babki:)
OdpowiedzUsuńIt looks so delicious!! Thanks so much for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
This sounds delicious with a cup of coffee for breakfast.
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńfajne szybkie i smaczne ciasto
OdpowiedzUsuńI love cranberries!!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
Ale dawno nie jadłam ciasta z makiem! :) fajnie wygląda ta babka:) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPoppy and cranberry are my husband's favourites. This loaf has a beautiful smooth and tender crumb and is definitely a perfect treat for him.
OdpowiedzUsuńMusi smakować obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńThis looks so good, thanks for sharinv the recipe, too. I just had blueberry pancakes. Have a great week, hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńA zjadłabym coś słodkiego :)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję Twój przepis:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńLooks delicious, I am a great fan of cranberries that we usually have over the Christmas period.
OdpowiedzUsuńAle fajne urozmaicona . Aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńyummy!
OdpowiedzUsuńLoved this recipes 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńZ żurawiną to musi fajnie smakować :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie ^^ Może skuszę się przetestować przepis ^^
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Nati! Twoja babka wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńMam ogromną ochotę na coś słodkiego. Bardzo rzadko robię ciasta ponieważ ale mój Eryk nie przepada za nimi.
Pozdrawiam serdecznie:)
Takiej babki nie jadłam.
OdpowiedzUsuńTakie ciasta to ja mogę piec:)
OdpowiedzUsuńcranberry is one of my favorites...yummy
OdpowiedzUsuńNie przepadam za makiem 😉
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :D
OdpowiedzUsuńMak i żurawina - ciekawe zestawienie smaków. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńI would enjoy this for breakfast with a hot cup of tea. It sounds scrumptious!
OdpowiedzUsuńCranberries and poppy seed combination sounds great. I love cakes with poppy seed. I'd love to try this recipe, this cake looks delicious.
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńI really need to try this recipe!
looks delicious
NEW REVIEW POST | L'ÓREAL: INFAILLIBLE 24H FRESH WEAR FOUNDATION!!
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Such a delicious cake, I ove it and I will try it next weekend.
OdpowiedzUsuńI will try too
UsuńI would love a slice.
OdpowiedzUsuńI learn to enjoy poppy seeds not long ago.
Apetyczne ciasto. Ciekawy przepis! Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!!! Serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Proste i smaczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju babki :) Moja ulubiona to oczywiście czekoladowa :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglada🙂
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe babki! Bo kupne są za suche dla mnie, a ta ma jeszcze dodatkowo żurawinkę!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMercy, pass a slice over, please! It looks and sounds delicious, Natalia! Thanks for recipe!
OdpowiedzUsuńthe bread look so yummy ❤️
OdpowiedzUsuńwww.torichux3.com
Great recipe.
OdpowiedzUsuńwww.paginasempreto.blogspot.com.br
Ciekawe połączenie smaków.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.
My very favorite ingredients: cranberries, poppy seeds, greek youghurt, lemon juic, baking powder/soda. I'll usually be stingy on butter and sugar.
OdpowiedzUsuńThe slice of bread on the plate looks delicious.
It looks so good! Great recipe.
OdpowiedzUsuńwww.fashionradi.com
Me gustaría probar un trozo se ve muy exquisito,abrazos.
OdpowiedzUsuńI imagine this smells great in the oven!
OdpowiedzUsuńI think so
UsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńhave a nice day, my friend
NEW OS5MAIS POST | 5 DRESSES TO ROCK THIS SPRING!!
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Choć maku nie lubię to na tą babkę skusiłabym się bez dwóch zdań,
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuńJej! Wygląda mega apetycznie! ♥
OdpowiedzUsuńfascyNATKA
Such an interesting recipe. Looks delicious!
OdpowiedzUsuńPyszna babeczka :)
OdpowiedzUsuńTo ja chętnie :-)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńI wish I had some of your cranberry poppy seed bread to go with my coffee right now. Looks wonderful!
OdpowiedzUsuń~Sheri