Czarny Las to popularne na świecie ciasto czekoladowe z kremem i wiśniami. U mnie dziś w formie kostki - taki pomysł podpatrzyłam na mojej ulubionej stronie z wypiekami, ale w dużej części go zmodyfikowałam. Zastąpiłam spód brownie znacznie lżejszym ciastem z kakao, dzięki temu, jest ono jeszcze szybsze i prostsze w przygotowaniu (poza tym odrobinę mniej kaloryczne). Oprócz tego zrezygnowałam z dodatku żelatyny do kremu śmietankowego. Z przepisu oryginalnego zostawiłam tylko warstwę pysznej wiśniowej frużeliny, którą możemy przygotować z wiśni mrożonych i świeżych. Bardzo, bardzo polecam, smacznego:)
na blaszkę o wymiarach 35x24cm:
spód:
1/4 szklanki oleju,
3/4 szklanki mleka,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 i 1/2 szklanki mąki,
3/4 szklanki mleka,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 i 1/2 szklanki mąki,
2 czubate łyżki kakao,
szczypta mielonej wanilii,
2 jajka
szczypta mielonej wanilii,
2 jajka
krem:
500 g mascarpone
250 g śmietanki kremówki,
duża szczypta mielonej wanilii,
cukier puder do smaku
frużelina wiśniowa:
350 g wiśni (mrożonych nie rozmrażamy)
2 łyżeczki żelatyny w proszku,
6 łyżek cukru,
łyżka soku z cytryny,
łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1-2 łyżkach wody
W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem, szybko wymieszać. Ciasto nałożyć do wyłożonej papierem blaszki. Piec w 180 C ok. 25 minut. Wystudzić.
Przygotować krem. Śmietankę ubić na sztywno, zmiksować z mascarpone, cukrem i wanilią do smaku. Krem nałożyć na wystudzony spód.
Przygotować frużelinę: żelatynę zalać 4 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia. Wiśnie zagotować z cukrem, gdy cukier się rozpuści, a owoce puszczą sporo soku, dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Zagotować, zdjąć z palnika i wymieszać z napęczniałą żelatyną. Odstawić do lekkiego zgęstnienia. Gdy masa będzie lekko tężeć, polać wierzch ciasta. Włożyć do lodówki, do zastygnięcia.
ENGLISH:
for the cake batter:
1/4 cup of oil,
3/4 cup of milk,
3/4 cup of sugar,
2 tsp of baking powder,
1 1/2 cup of flour,
2 heaping tbsp of cocoa,
a pinch of vanilla,
2 eggs,
for the filling:
500 g of mascarpone cheese,
250 g of heavy cream,
a big pinch of vanilla,
powdered sugar, to taste
for the cherry topping:
350 g of sour cherries (fresh or frozen - do not defrost),
2 tsp of gelatine powder,
1 tbsp of lemon juice,
6 tbsp of sugar,
1 tsp of potato starch or corn starach mixed with 1-2 tbsp of water
Prepare the cake batter: mix the flour with baking powder and cocoa. In another bowl mix the eggs, oil, vanilla, sugar and milk. Add the dry ingredients and mix, just to combine. Pour the batter to the pan lined with baking paper (35x24cm) and bake for about 25 minutes in 180C. Let it cool completely.
Prepare the filling: beat the cream, until stiff peaks form, whisk with mascarpone cheese. Add sugar and vanill, to taste. Spread over the cooled cake.
Prepare the topping: mix the gelatine with 4 tbsp of water and set aside to plump up. Mix cherries with sugar and heat, until sugar melts. Add lemon juice and starch and boil. Take from the heat and add gelatine, mix well. Set aside, until slightly thicker. Pour over the mascarpone layer. Cool in the fridge for few hours, until sets completely. Enjoy:
Black forest cherry cake is one of my faves. Thanks for sharing the recipe. Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńHello, these Black Forest Bars look delicious. I love chocolate and cherries, yum! Thanks for sharing the recipe! Enjoy your day, wishing you a happy new week!
OdpowiedzUsuńHow delicious! The vibrant cherry topping makes it even more appetizing.
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne, aż chce się spróbować:)
OdpowiedzUsuńOh wow!! It really looks great, I'm sure it tastes delicious ^^
OdpowiedzUsuńxx
apetyczne, sezon na ciasta owocowe otwarty!
OdpowiedzUsuńPysznosci
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto, wszystko pasuje do siebie idealnie, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie <3
OdpowiedzUsuńLooks absolutely delicious, black forest is one of my favourite cakes.
OdpowiedzUsuńAle ładnie wygląda na zdjęciu. Aż by się zjadło coś słodkiego :)
OdpowiedzUsuńAleż ono apetycznie wygląda, Marzenie :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! Zawsze gdy widzę takie ciasto na zdjęciu, zaraz wpisuję przepis do kategorii- zapisuję, muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Chętnie zjadłabym takie apetyczne ciacho przy porannej kawusi !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
One of my favourite German cakes is black forest cake. This looks super tempting and delicious.
OdpowiedzUsuńLooks delicious 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńThe cake looks delicious! Your recipe is unbeatable!
OdpowiedzUsuńWell, you can't go wrong with ingredients such as: milk, cocoa, vanilla, cherries, cheese, lemon juice.
Jeśli tylko zbiorę na działce wiśnie, na pewno zrobię 😊
OdpowiedzUsuńmusze chyba spróbować zrobić jakieś ciacho własnoręcznie, moze w kolejnym tygodniu :D
OdpowiedzUsuńOh my goodness, this looks absolutely delicious!! Yum!! Can't wait to try it!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Oh, that looks delicious!
OdpowiedzUsuńU nas w domu bardzo lubią ciasto czarny las :) super wygląda do tego jeszcze kawka i nic więcej mi nie potrzeba :D Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCiekawie zmodyfikowane i podejrzewam, że nadal bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam to ciasto
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńFajnie, że zmodyfikowałaś ten przepis, teraz jest lżejszy ale równie dobry :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Ale pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńYummy black forest bars!
OdpowiedzUsuńThank you for the recipe.
ja chcę to pożreć:D
OdpowiedzUsuńVery delicious.
OdpowiedzUsuńwww.paginasempreto.blogspot.com.br
lovely recipe...unbeatable...
OdpowiedzUsuńSo instangrammable!!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
Pychotka❣
OdpowiedzUsuńFajny przeis :)
OdpowiedzUsuńJaka cudna i smakowita kostka ;)
OdpowiedzUsuńApetyczna :)
OdpowiedzUsuńJejku, od samego rana namawiasz mnie do grzechu, wygląda obłędnie! Świetny blog, zostawiam obserwację i na pewno jeszcze zajrzę do Ciebie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Weronika. https://veersonblog.blogspot.com/
Wygląda smakowicie:))
OdpowiedzUsuńprzepyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńHow wonderful. We have fresh cherries in the shops now.
OdpowiedzUsuńI wish I know how to bake. I tasted black forest cake. Not bar.
OdpowiedzUsuńWow! That looks incredibly delicious! Thank you for visiting my blog and leaving a sweet comment! :o)
OdpowiedzUsuńUn dolce molto goloso e invitante!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Jeszcze nie robiłam takiego ciasta. Trzeba będzie wypróbować ten przepis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńlooks delicious my dear
NEW REVIEW POST | 3 REVOLUTIONPRO PRIMERS THAT ARE WORTH!!!
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Idealne ciacho do kawki:)
OdpowiedzUsuńYou can’t beat chocolate and cherries
OdpowiedzUsuńwww.thepulpitandthepen.com
O tej porze roku ciasta z galaretką są wręcz rozchwytywane :)
OdpowiedzUsuńYum!
OdpowiedzUsuńWonderful dessert. Looks delicious!
OdpowiedzUsuńlooks so yummy 💕
OdpowiedzUsuńwww.torichux3.com
Mmmm... this cake looks so yummy! Thanks for sharing the receipt.
OdpowiedzUsuńKisses
Oh my goodness, these black forest bars look amazing! I wish I had one to go with my coffee right now. ; ) Do you know CHERRY is my favorite fruit?
OdpowiedzUsuń~Sheri
Schwartzwald is probably my fave flavour in cakes and tortes :) We've got a new icecream with that flavour here to as well this year.
OdpowiedzUsuńI love reading a post that will make men and women think.
OdpowiedzUsuńAlso, thank you for permitting me to comment!