maja 17, 2019

Kotlety schabowe zapiekane a la pizza / Pizza Pork Chops

Kotlety schabowe zapiekane a la pizza
Kotlety schabowe zapiekane à la pizza
Kotlety schabowe zapiekane à la pizza

Dziś zapraszam na ucztę dla wszystkich mięsożerców - kotlety schabowe zapiekane a la pizza (z serem, odrobiną sosu pomidorowego i ulubionymi dodatkami na pizzę). Kilka prostych składników zupełnie odmienia zwykłe kotlety.

Do moich kotletów z piekarnika zapiekanych z serem możecie wykorzystać wszystkie te składniki, które najbardziej lubicie na pizzy. Wykorzystajcie to, co akurat macie w lodówce.

Zapiekane kotlety schabowe to świetny pomysł na zebrania w większym gronie, mięso można usmażyć wcześniej, a przed obiadem włożyć do piekarnika, aby się podgrzały, a ser roztopił. Polecam nie tylko na niedzielny obiad, smacznego:)

Jeśli szukacie pomysłu na obiad z kotletami w roli głównej, polecam również moje kotlety po zbójnicku:


Przepis na kotlety schabowe zapiekane a la pizza, składniki:


6 małych kotletów schabowych,
2 duże jajka,
1-2 szklanki bułki tartej,
sól, pieprz

1-2 szklanki domowego sosu pomidorowego (na przykład takiego),
1/2 dużej czerwonej papryki,
ok. 200 g pieczarek,
garść posiekanych oliwek,
cebula,
kilka czubatych łyżek startego ser, sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek (do smaku),

Przepis na kotlety schabowe zapiekane a la pizza, przygotowanie:

Kotlety rozbić, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w rozmieszanych jajkach i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, odłożyć. Paprykę, cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, usmażyć do miękkości na niewielkiej ilości tłuszczu, doprawiając do smaku. Na dno naczynia do zapiekania wlać sos pomidorowy, układać kotlety, na każdy nałożyć porcje dodatków i posypać serem. Piec do podgrzania całości i rozpuszczenia się sera ok. 10-15 minut.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:



Pizza Pork Chops Recipe:

6 small pork chops,
2 large eggs, beaten,
1-2 cups of breadcrumbs,
salt and pepper

1-2 cups of homemade tomato sauce,
1/2 of a large red bell pepper,
approx. 200 og of button mushrooms,
a handful of chopped olives,
1 onion,
salt, pepper, oregano, thyme, basil (to taste)
few heaping tbsp of grated cheese

Beat the pork chops, until thin. Season with salt and peper. Coat in beaten eggs and then breadcrumbs. Heat a small amount of oil in a pan, add the pork chops and cook, until tender, crispy and golden brown. Set aside. Finely chop your 'pizza' toppings. Cook, stirring, until tender. Season to taste. Pour some tomato sauce into the bottom of a baking tray, place your pork chops and add some toppings on each one. Sprinkle generously with grated cheese. Bake for about 10-15 minutes or until heated through. Enjoy:)






50 komentarzy:

  1. These pork chops looks soooooooooooooooo good, I am hungry just looking! Thanks for sharing. Have a great weekend, hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  2. What a creative idea! And it looks super yummy too. Have a wonderful weekend, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Niby proste, a jak trudno czasem wpaść na coś takiego.Świetny pomysł, godny naśladowania!
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. W takiej formie schabowych jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  5. looks delicious, perfect for pizza lovers.

    OdpowiedzUsuń
  6. Another tasty looking meal. Great recipe.

    OdpowiedzUsuń
  7. Very unique! I would like to try this with eggplant on the bottom. Yummy!

    OdpowiedzUsuń
  8. To musi być wyjątkowy kotlet:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Nati, kapitalny pomysł na kotlety schabowe.
    Bardzo rzadko je robię ale skorzystam z Twojego pomysłu.
    Miłego, słonecznego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Prawdziwa uczta :) pysznie wyglądają takie kotlety.

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie kotlety-pizza to naprawdę świetny pomysł! Bardzo kreatywne podejście.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Oh my gosh, I've never heard of pizza pork chops. These look amazing. I love pizza and crave it sometimes. What a delightful dish.

    Wishing you wonderful May days.

    ~Sheri

    OdpowiedzUsuń
  13. Takich jeszcze nie jadłam. Muszą smakować niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takiej wersji schabowych nie widziałam, ale muszą być pyszne 😊

    OdpowiedzUsuń
  15. These look absolutely delicious!! Yum!! Have a great weekend!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  16. The topping are so good, yum..yum..

    Have a wonderful day!

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo fajny pomysł na kotlety :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Great pizza recipe, thanks for sharing!

    https://modaodaradosti.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. Thanks a lot :D

    hmmm, I'm hungry now!
    looks so yummy!

    NEW FASHION POST | NATURAL IS THE NEW BLACK!!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Chętnie skorzystam z przepisu, bo wygląda smakowicie :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  21. omom coś wspaniałego na obiad:D

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo fajny pomysł na pyszne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Mniam, ależ to musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  24. Próbowałam i są pyszne. Również polecam.

    OdpowiedzUsuń
  25. Ale pysznie to wygląda! Jak dla mnie bardzo ciekawa propozycja!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  26. Przepis prosty a efektowny. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  27. Una verdadera delicia me encanta,abrazos.

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo ciekawy pomysł taki kotlet o smaku pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  29. O! Takiego przepisu jeszcze nie widziałam :) Świetny pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  30. Świetny pomysł na obiad :) Nie dość, że pysznie, to jeszcze atrakcyjnie wizualnie :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Na starcie już by same oczy jadły. :)

    OdpowiedzUsuń
  32. This is a perfect dinner, easy and delicious with classic Italian flavours. It looks so pretty too, thanks for sharing :D

    OdpowiedzUsuń
  33. Napewno spróbuję takiego schabu w innym wykonaniu. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  34. Ale kusisz smakołykami takie kotlety kiedyś robiłam, a teraz smakiem mogę się obejść ;)

    OdpowiedzUsuń
  35. I've never seen pork chops done this way. Interesting.

    OdpowiedzUsuń
  36. This is a nice variation on fixing pork chops.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger