maja 10, 2019

Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym / Honey Garlic Chicken


Dziś kolejne szybkie danie z piersi kurczaka, czyli kurczak w sosie miodowo-czosnkowym z warzywami. Przepis to inspiracja smakami Azji, które bardzo lubimy. Dania z tej części świata są często bardzo proste, całkiem zdrowe i szybkie w przygotowaniu, idealne na środek zapracowanego tygodnia. Polecam z ryżem lub makaronem ryżowym, smacznego:)

500 g piersi kurczaka,
marchewka,
czerwona papryka,
cebula,
gałązka selera naciowego,
3 ząbki czosnku,
3-4 łyżki miodu (lub do smaku),
2 -3 łyżeczki soku z cytryny (lub do smaku),
2 łyżki sosu sojowego,
ok. 3/4 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
3/4 łyżeczki granulowanego czosnku,
3/4 łyżeczki granulowanego imbiru,
sól, pieprz
opcjonalnie łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu,
ziarenka sezamu (opcjonalnie)

Kurczaka pokroić w paski i oprószyć przyprawami, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po kurczaku dodać pokrojone w paski warzywa, smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany czosnek. Po minucie dołożyć kurczaka, zalać całość płynem (tak, by lekko zakrywał składniki). Dodać miód, sok z cytryny, sos sojowy i dusić na małym ogniu, do miękkości składników i zgęstnienia sosu (gdyby płyn za szybko wyparował, można dolać więcej w trakcie duszenia). Gdyby sos był rzadki, można zagęścić go mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Ewentualnie doprawić i dodać więcej miodu lub soku z cytryny do smaku. Całość posypać sezamem.

ENGLISH:

500 g of chicken breast,
1 carrot,
1 red bell pepper,
1 onion,
3 cloves of garlic,
1 stalk of celery,
3-4 tbsp of honey (or to taste),
203 tsp of lemon juice (or to taste),
2 tbsp of soy sauce,
approx. 3/4 cup of water or chicken stock,
3/4 tsp of granulated garlic,
3/4 tsp of granulated ginger,
salt, pepper,
1 tsp of corn or potato starch (optional),
some sesame seeds, optional

Cut the chicken into strips. Heat a small amount of oil in a pan, add the chicken and cook, until lightly golden. Set aside. To the same pan, add strips of vegetables and cook, stirring, for few minutes. Add finely chopped garlic. After a minute add the chicken back in and cover everything wwith liquid. Add honey, lemon juice and soy sauce. Simmer on low heat, until tender (add more liquid, if evaporates too quickly). Mix starch with some water and add the slurry to the sauce. Cook for additional minute, until thickens. Season and add more honey or lemon juice, to taste. Sprinkle with sesame seeds. Serve over rice or rice noodles. Enjoy:)

50 komentarzy:

  1. Znowu coś dla mnie! Wygląda niesamowicie, przepysznie! Zapisuje przepis! Miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  2. The flavor combination here sounds so mouthwatering good! I love one pot recipes like this!

    OdpowiedzUsuń
  3. looks absolutely delicious !have a nice weekend

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdyby nie sos, idealne byłoby to danie, ale myślę, że go można zastąpić jakimś innym 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. i miód i czosnek uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. I'm not sure if I have ever mixed garlic and honey. It sounds a little unusual.

    OdpowiedzUsuń
  7. This is another great chicken recipe. I am going to try this recipe the next time I buy chicken. Thank you for posting all these wonderful recipes.

    OdpowiedzUsuń
  8. that looks super yummy thanks for sharing how to make it!

    Jadieegosh   Instagram FacebookBloggerGroup

    OdpowiedzUsuń
  9. Tiene una pinta estupenda! Gracias por tu visita! Feliz noche! 💜💜💜

    OdpowiedzUsuń
  10. I love healthy recipes. Thanks a lot and have a wonderful weekend xoxo Cris
    https://photosbycris.blogspot.com/2019/05/grayson-monae-because-looking-and.html

    OdpowiedzUsuń
  11. It looks so delicious!! Another one I'm printing out to try!! Have a great weekend!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis z rodzaju moich ulubionych :) Uwielbiam orientalne smaki!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Thanks a lot :D

    OMGG, I'm hungry now!!

    NEW WISHES POST | OH, HI WEEKEND WISHLIST!!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  14. To musi być dopiero pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kolejny super przepis. Kiedy ja to wszystko zjem :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam musze sama wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  17. ale wygląda! magicznie! <3 szybkie i proste danie! takie to ja rozumiem! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Delicious food. I think it was healthy food too. I follow your blog now. Thx

    OdpowiedzUsuń
  19. Sounds quite delicious. Enjoy the rest of the weekend Diane

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja kurczaka w każdej odsłonie! Więc jak najbardziej jestem na tak!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  21. It's so special honey chicken with lemon, ginger, and garlic...so tasty...

    Thank you for special recipe
    Follow you..=D

    OdpowiedzUsuń
  22. Musi być przepyszne :)
    Ja jutro będę robiła potrawkę warzywną z soczewicą :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Looks really good, I love everything with garlic ^^
    xx

    OdpowiedzUsuń
  24. Rzeczywiście przepis jest prosty ,a danie wygląda przepysznie ☺
    Pozdrawiam
    Lili

    OdpowiedzUsuń
  25. This sounds wonderful and looks very colorful and appetizing too.

    OdpowiedzUsuń
  26. Thanks for sharing your recipe!

    OdpowiedzUsuń
  27. Przyznam się, że ostrożnie podchodzę do mieszania smaków, zwłaszcza gdy w grę wchodzi dodanie czegoś słodkiego do – powiedzmy – bardziej „tradycyjnego” dania. Jednak w tym przypadku na pewno bym się dał skusić… ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. O! To moje smaki. Brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Jak tylko wchodzę na twojego bloga, od razu robię się głodna...

    OdpowiedzUsuń
  30. Love the mix in with vegetables. Looks so good!!!

    www.fashionradi.com

    OdpowiedzUsuń
  31. To zdecydowanie moje smaki, dzięki za inspirację

    OdpowiedzUsuń
  32. This chicken recipe looks so delicious, I'd love to try it. I am also following your blog for more wonderful post.

    OdpowiedzUsuń
  33. Sos miodowo-czosnkowy? Brzmi genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  34. Oh, it looks delicious!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  35. Coś dla nas. Świetny przepis.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  36. Looks really good!
    Lovely evening,

    Hugs, Ida

    OdpowiedzUsuń
  37. Moja rodzinka byłaby zachwycona takim daniem :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Po latach zmagania się z kuchnią oddalam ja we władanie męża on pokochał gotowanie więc będę go tu zapraszać ;) Uwielbiam takie dania. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger