500-600 g piersi z kurczaka,
300-400 g pieczarek,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
ok. 1/4 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
2 szklanki bulionu drobiowego lub wody,
1-2 łyżeczki musztardy (lub do smaku),
łyżeczka koncentratu pomidorowego,
3 małe ogórki kiszone,
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, suszony tymianek
Kurczaka pokroić w paski lub kostkę, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Na patelnię po kurczaku wrzucić plastry pieczarek oraz drobno posiekaną cebulę. Smażyć kilka minut, a następnie dodać drobno posiekany czosnek. Wrzucić mięso, zalać całość bulionem lub wodą, tak, by płyn lekko zakrywał składniki. Doprawić, dodać musztardę i koncentrat. Dusić na małym ogniu, do miękkości składników. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę ogórki oraz śmietanę lub jogurt, rozmieszany uprzednio z niewielką ilością gorącego sosu. Jeśli sos jest za rzadki, zagęścić go mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody.
ENGLISH:
500-600 g of chicken breast,
300-400 g of button mushrooms,
1 large onion,
2-3 cloves of garlic,
approx. 1/4 cup of sour cream or Greek yogurt,
2 cups of chicken stock or water,
1-2 tsp of mustard,
1 tsp of tomato paste,
3 small fermented cucumbers/Polish pickles (optional),
1-2 tsp of corn or potato starch,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot paprika, dry thyme
Heat a small amount of oil in a pan, add the chicken cut into strips or cubes. Cook, until lightly golden and set aside. To the same pan, add finely chopped onion and slices of mushrooms. Cook for few minutes and add finely chopped garlic. Add the meat back in, cover with liquid. Season well and add mustard, followed by tomato paste. Simmer on low heat, until tender. Add chopped pickles and yogurt or cream, mixed with some hot Stroganoff sauce. If the sauce is to thin, mix the starch with some water, creating a slurry. Add to the sauce. Serve over potatoes. Enjoy:)
Pyszne! Bardzo lubię takie potrawy.Zrobię przy najbliższej okazji.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńReally like the idea of this spin on a traditional favorite. Good stuff -- thanks.
OdpowiedzUsuńThis sounds very yummy! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńBardzo lubię połączenie kurczaka i pieczarek, to danie na pewno fajnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńAleż to pysznie wygląda. Nigdy tego dania nie robiłam z kurczaka.
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować.
Pozdrawiam:)
pyszności ! :) zapraszam również do mnie https://sweeetdreamsx.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńThis sounds like perfect comfort food.
OdpowiedzUsuńO tym daniu nie słyszałam 🙂
OdpowiedzUsuńI adore stroganoff, but have never tried the version with chicken. It looks so good!
OdpowiedzUsuńO kurczę! W końcu wiem, co to jest strogonow! U mnie w domu się tej potrawy nie przygotowywało, więc jest mi zupełnie obca... Ale wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńLove it! :)
OdpowiedzUsuń--
O diário da Inês | Facebook | Instagram
Akurat szukam pomysłów na obiad, muszę wypróbować ten przepis :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam strogonowa, ale z wersji z kurczakiem nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuńAle pychotka. Bardzo lubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńKiedyś jadłam drobiowy, choć nic nie zastąpi smaku itp. wołowego :P
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda :D!
OdpowiedzUsuńKiedyś jadłam to danie z kluseczkami :D Było pycha :) Jak dobrze wiedzieć, że można przygotować je tak łatwo :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie zapisać ten przepis i zrobić na obiad :)
OdpowiedzUsuńchicken?....make me feel hungry....
OdpowiedzUsuńThis looks so delicious!! Perfect for a chilly, rainy May day like today!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
yes, I think so
Usuńyes, indeed....I like chicken tings
UsuńMuszę kiedyś wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMoi panowie bardzo lubią takie dania :-)
OdpowiedzUsuńWitaj
OdpowiedzUsuńI ja przygotowałam kiedyś tę zupę z mięsa drobiowego.
Nazwalam to danie zupą, gdyż ja nie zagęszczam jej mocno.
A przy odpowiednim doprawienie, dodaniu świeżych ziół wyszła pyszna:)
Pozdrawiam:)
Coś dla fanów mięsa ;)
OdpowiedzUsuńLubie takie dania
OdpowiedzUsuńMyśle, ze strogonow z kurczakiem jest bardziej delikatny w smaku. a mięso nie sprawia wrażenia twardego.
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńLooks very delicious, yummy!
OdpowiedzUsuńJa niestety nie przepadam za tym daniem :p
OdpowiedzUsuńZapraszam także do siebie na nowy post - KLIK
It looks delicious, thanks for the recipe!
OdpowiedzUsuńxx
Looks delicious.
OdpowiedzUsuńWersja drobiowa? Hmmmm... w sumie dlaczego nie :)
OdpowiedzUsuńI think this chicken stroganoff looks even better than beef stroganoff. All these ingredients sound Yummy, especially the Greek yogurt and mushrooms. Did I ever tell you that I'm part Greek? My father's mom was Polish, and my father's dad was Greek. You make the best meals. : )
OdpowiedzUsuń~Sheri
Muszę zrobić zakupy i na pewno wykonam ten strogonow :)
OdpowiedzUsuńI love that recipe!!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
I cooked this dish often with my mother but we never tried to prepare it using mustard, I will try your recipe too...
OdpowiedzUsuńThe next time I am looking for a new recipe, I am coming to your blog - you have interesting meals to try! Thanks for your recent visit to my blog!
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńyummy, so delicious :D
NEW BRANDING POST | SMOOTH AND PERFECT SKIN!!
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Przepis brzmi i zdjęcie wygląda apetycznie. Muszę spróbować. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
OdpowiedzUsuńKocham strogonow. Takiego jeszcze nie jadłam. Muszę wypróbować przepis.
OdpowiedzUsuńPyszności !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Looks great! With chicken sounds so good.
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobię na obiad. Ciekawy przepis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam strogonowa a z kurczakiem nigdy nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńSmaczne i pożywne danie :)
OdpowiedzUsuńPachnie u mnie właśnie już tym strogonowem. Właśnie się robi, ciekawa jestem jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie, wszystko, to, co lubię w jednym :D
OdpowiedzUsuńmoja ulubiona zupa ;)
OdpowiedzUsuń