Tarta z budyniem i galaretką |
Kruche ciasto na tartę z budyniem i galaretką możemy przygotować sobie dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce, można je nawet z powodzeniem zamrozić i wykorzystać przy najbliższej okazji.
Jedyną wadą takiej tarty jest to, że znika wprost błyskawicznie:) Polecam, smacznego:)
Jeśli lubicie ciasta z galaretką i budyniem, polecam również moje pyszne, leniwe ciasto bez pieczenia:
Przepis na tartę z budyniem i galaretką, składniki:
na kruchy spód:
250 g mąki
125 g zimnego masła
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
szczypta wanilii
nadzienie:
opakowanie budyniu waniliowego (na pół litra mleka),
300 ml mleka,
25 g masła,
cukier do smaku,
opakowanie galaretki,
szklanka malin lub innych owoców (świeżych lub mrożonych - mrożonych nie rozmrażamy)
Przepis na tartę z budyniem i galaretką, przygotowanie:
Przygotować kruchy spód: mąkę posiekać z cukrem i masłem, dodać żółtka i całość zagnieść (składniki muszą być zimne, jeśli ciasto jest zbyt sypkie, należy dolać troszkę bardzo zimnej wody). Zagniecione w kulkę ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować (ok.4 mm, najlepiej robić to między dwoma kawałkami papieru do pieczenia lub folii) i przełożyć do formy na tartę (moja ma 29 cm; można też wylepić formę ciastem bez wałkowania). Włożyć do lodówki na godzinę, nakłuć widelcem. Spód tarty obciążyć papierem z fasolkami (by zapobiec wyrastaniu ciasta i zjeżdżaniu boczków), piec w 180 stopniach ok. 10-15 minut, a następnie zdjąć obciążenie i piec do zarumienia (ja piekę bez obciążenia w sumie 15-20 minut, ale należy przy tym pilnować ciasta, by nie tworzyły się bąble i ciasto nie wyrastało - w tym przypadku można bardzo delikatnie przebić bąble widelcem).
Budyń przygotować, używając tylko 300 ml mleka i słodząc do smaku. Do gorącego budyniu wmieszać masło, wymieszać. Gdy się rozpuści, wylać budyń na upieczony spód, odstawić do lekkiego przestygnięcia. Galaretkę przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na budyniu ułożyć maliny, zalać owoce tężejącą galaretką. Odstawić tartę do lodówki na kilka godzin.
Pudding and Jello Tart Recipe:
for the crust:
250 g of flour,
125 g of cold butter, diced
2 yolks,
2 tbsp of powdered sugar,
a pinch of vanilla
250 g of flour,
125 g of cold butter, diced
2 yolks,
2 tbsp of powdered sugar,
a pinch of vanilla
for the filling:
1 package of unsweetened vanilla pudding mix (40 g; one requires 500 ml of milk),
300 ml of milk,
25 g of butter,
sugar, to taste,
1 package of jello (approx. 70 g),
1 cup of raspberries (fresh or frozen - do not defrost frozen fruit)
Prepare the crust: add butter to the flour and sugar, rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg yolks and press everything together (you can add a bit of cold water to make it easier). Form a disc, cover with plastic wrap and chill in the fridge for 30 minutes. Press the pastry into the bottom of the tart pan (29 cm). Prick with a fork and chill for additional hour. Bake the shell of the tart in preheated oven (200C), until golden brown for about 15 to 20 minutes - if there's any air bubbles and the pastry is rising unevenly, you can very gently try to pierce the bubble with a fork (you can also use a blind-baking method, to make sure it won't happen).
Prepare the pudding according to packege instructions, using just 300 ml of milk. Add sugar to taste followed by butter. Mix, until melts. Pour over the baked crust and let it chill for a bit. Prepare the jello according to package instructions. Place some berries on top of the pudding and cover with thickening jello. Chill in the fridge for few hours. Enjoy:)
Also see my Summer Fruit Tart with Homemade Pudding.
Uwielbiam ciasta z budyniem i to na pewno przypadnie mi do gustu. Wygląda pysznie! Zapisuję przepis! Pozdrawiam majowo!
OdpowiedzUsuńWole sernik bo Lubie sernik :)
OdpowiedzUsuńLooks delicious 😊 thanks for your sharing 😊 I noticed this recipes 😊
OdpowiedzUsuńojojoj budyń to nie dla mnie ale tarty lubie w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńUdanej majówki buziaki:*
Nowy post -> WWW>KARYN.PL
Wygląda jak z obrazka :D
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam tarty :)
OdpowiedzUsuńThe pudding tart looks incredible!
OdpowiedzUsuńTarty uwielbiam, więc i tę wypróbuję
OdpowiedzUsuń😉
Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńale pysznie to wygląda :D
OdpowiedzUsuńAll these wonderful, mouthwatering recipes! I've been reading them all and drooling all over the keyboard! LOL.
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam takie ciasta! ♡♡♡
OdpowiedzUsuńlooks so good!
OdpowiedzUsuńThis looks so absolutely delicious!! I'm going to try this for an upcoming family birthday!! Thanks so much for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Can't wait to try this, Natalia! The best of both worlds!!!
OdpowiedzUsuńThanks :)
This Pudding Jello Tart looks like something my family would love! It would be so perfect for summertime potlucks too!
OdpowiedzUsuńojeju ale cudowności:D
OdpowiedzUsuńMiałem ostatnio problem z kruchym ciastem, kiedy robiłem szarlotkę: wyszło za grube, twarde i zakalcowate w środku... ale jak dla mnie smaczne, chociaż był wstyd przed gośćmi. Muszę wyrpróbować Twój przepis!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Prosta i smaczna :-)
OdpowiedzUsuńWow, it looks really delicious!
OdpowiedzUsuńxx
I have never seen pudding mixes here! Sounds nice though. Have a good day, Diane
OdpowiedzUsuńLooks yummy.
OdpowiedzUsuńBeautiful colors!
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda taka tarta, można powiedzieć, że to wakacyjna wersja :)
OdpowiedzUsuńPiękna :)
OdpowiedzUsuńjello tart sound delicious...yummy
OdpowiedzUsuńHave a wonderful spring
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńOjj zjadłabym taką! :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAż wstyd się przyznać... Nigdy nie robiłam tarty. Ale tartaletki już mam za sobą :)
OdpowiedzUsuńAle pychota, mam w planach robić juro ciasto, także może skusze się na ten przepis.
OdpowiedzUsuńU nas też znikłaby bardzoooo szybko! Bardzo smakowite połączenie!
OdpowiedzUsuńThank you so much Natalia!! I'm so happy that you liked my new shirts :) Soon I'll show you new outfits with them, hehe. Happy day! Kss
OdpowiedzUsuń♥ ★ ♥ GINGER COLLAGE ♥ ★ ♥
Sama pychota
OdpowiedzUsuńwow. this looks so yummy. Tarts is my favorite.
OdpowiedzUsuńanyway, I like your blog, wanna follow each other? please let me know. thanks :)
JULIE ANN LOZADA BLOG
INSTAGRAM: @julieann_lozada
Thanks a lot :D
OdpowiedzUsuńhmmm, so delicious
NEW FASHION POST | THE KEY-PIECES FOR NEW SEASON!
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
lubię takie tarty
OdpowiedzUsuńmangerei una fetta volentieri *_*
OdpowiedzUsuńale narobiłaś mi ochoty a jakieś ciasto :)
OdpowiedzUsuńThis is the perfect spring cake!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Wow...this looks SO delicious!!
OdpowiedzUsuńI simply have to give it a try, I really love baking.😉😉
Have a great weekend xxx
Wygląda naprawdę smakowicie :D Chętnie wypróbuję przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Hummm love that!!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
Wow, prawdziwa pychotka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)