czerwca 24, 2019

Ciasto Kubuś z galaretką i czekoladą / 'Kubus" Cake with Chocolate and Jello


Ciasto Kubuś z galaretką przepis
Ciasto Kubuś z galaretką 


Dziś zapraszam na ciasto Kubuś z galaretką i budyniem ugotowanym na owocowych sokach przecierowych. Można spotkać wiele jego wersji, z bitą śmietaną, kremem, a nawet z delicjami zatopionymi w galaretce - wtedy zielona wersja nazywa się Shrek, a różowa Fiona:) 

U mnie dziś ciasto Kubuś z galaretką i czekoladą - moim zdaniem w smaku przypomina właśnie delicje. Zamiast biszkoptu upiekłam szybszy w przygotowaniu spód na bazie ciasta, którego używam czasem do wypieku babeczek. Jeśli wolicie, możecie zamiast niego upiec jasny biszkopt z 4 lub 5 jajek (polecam mój ulubiony biszkopt na przykład z ciasta Biskup

Do przygotowaniu budyniu można użyć soku o dowolnym smaku, dobrze sprawdzą się smaki egzotyczne, na przykład z mango czy bananem. Smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na moje ciasta warstwowe :)

Polecam również moje Ciasto Bajeczne:


Ciasto Kubuś z galaretką, składniki:


na blaszkę o wielkości 35x24 cm:

na spód (można zamiast tego spodu upiec biszkopt z 4  jajek):

1/4 szklanki oleju,
3/4 szklanki mleka,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 i 3/4 szklanki mąki,
szczypta mielonej wanilii,
2 jajka,


krem budyniowy:

900 ml-1 l soku przecierowego typu Kubuś,
3 opakowania budyniu (każdy po 40 g),
200 g masła,
opcjonalnie cukier puder, do smaku

2 galaretki

na polewę czekoladową:

 160 g czekolady, u mnie pół na pół mleczna z gorzką,
100 g śmietanki kremówki

opcjonalnie wiórki kokosowe do posypania ciasta

Ciasto Kubuś z galaretką, przygotowanie:


Przygotować spód: W misce wymieszać mąkę i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem, szybko wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem blaszki, piec w temp. 180 stopni ok. 25 minut minut. Wystudzić. Jeśli ciasto urośnie z górką, można ją ściąć, by uzyskać bardziej płaski spód.

Krem: budyń ugotować, używając do niego soku przecierowego, zamiast mleka.  Do gorącego budyniu wrzucić pokrojone w kostkę masło, wymieszać, żeby masło się rozpuściło. Opcjonalnie dosłodzić do smaku. Ciepły budyń wylać na ciasto. Odłożyć do wystygnięcia. 

Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy będą tężejące, wylać na krem budyniowy. Włożyć do lodówki do zastygnięcia. 

Czekoladę rozpuścić na parze ze śmietanką. Wylać na galaretkę. Opcjonalnie posypać wiórkami. Schłodzić.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


ENGLISH:

for the cake base:

1/4 cup of oil,
3/4 cup of milk,
3/4 cup of sugar,
2 tsp of baking powder,
1 3/4 cup of flour,
a pinch of vanilla,
2 eggs,

for the filling:

900 ml-1 l of fruit juice or fruit juice concentrate,
3 packages of vanilla pudding mix (40 g each, each one requires 500 ml of liquid),
some powdered sugar, to taste,
200 g of butter

2 packages of jello, 70 g each

for the chocolate ganache:

160 g of chocolate, (dark and/or milk),
100 g of heavy cream,
some coconut flakes, optional

Prepare the cake base: Mix the flour with baking powder. In another bowl mix the eggs, oil, vanilla, sugar and milk. Add the dry ingredients and mix, just to combine.  bPlace into a baking tray lined with baking paper (35x24cm), bake for about 25 minutes in 180C. Set aside to cool down. 

Prepare the filling: prepare the pudding according to package instructions, but using fruit juice instead of milk. To the hot pudding, add butter and whisk, until melts completely. Sweeten to taste. Pour over the cake base and set aside to set. 

Prepare the jello according to package instructions. Cover the top of the cake with thickening jello. Chill in the fridge to set completely.

Melt the chocolate with cream on a double boiler. Pour over the set jello. Sprinkle with coconut. Chill for additional hour to set. Enjoy:)



55 komentarzy:

  1. Pyszności, już od pewnego czasu przymierzam się do ciasta na kubusiu. Mogła bym jeść i jeść.

    OdpowiedzUsuń
  2. O! Krem bez mleka to coś dla mnie. Ciasto wygląda bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. What a beautiful cake. It sounds delicious with those layers.

    OdpowiedzUsuń
  4. This recipe seems great 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. This sounds like a great summer recipe, thanks for sharing! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  6. Very interesting recipe.

    www.paginasempreto.blogspot.com.br

    OdpowiedzUsuń
  7. This looks so cooling and pretty!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Sound very yummy. Hope all is well Diane

    OdpowiedzUsuń
  9. The chocolate ganache looks scrumptious. It not only looks pretty, but I'm sure it tastes so good. I wish I had a piece to go with my coffee this morning. There's always something wonderful baking in your kitchen. : )

    Enjoy the rest of the June days.

    ~Sheri

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow this cake looks amazing Thanks darling for the recipe xoxo Cris
    http://photosbycris.blogspot.com/p/maxi-dresses.html?m=1

    OdpowiedzUsuń
  11. Thanks for sharing the recipe for this cake. We will like to do a Shrek version for a friends birthday party. He would love it. Looks delicious. Have a great rest of your week.
    World of Animals

    OdpowiedzUsuń
  12. What a decadent cake! Mmmm!
    I found out recently that coconut is not very friendly to my digestion. I wonder why.
    Luckily, in this cake the coconut flakes (ganache)are optional.

    OdpowiedzUsuń
  13. Oh my gosh, this looks so delicious!! Yum!! Thank you for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  14. I am drinking afternoon coffee now....
    and your cake come in, make my lips watery....ehmmm

    OdpowiedzUsuń
  15. I love all those beautiful layers! A masterpiece, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  16. Już patrząc na to tak kolorowe ciasto ma się ochotę powiedzieć- Poproszę kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  17. Que buena pinta tiene esa tarta! La tengo que probar!😋😋😋

    OdpowiedzUsuń
  18. Narobiłaś mi teraz ochoty i to tak z rana :P

    OdpowiedzUsuń
  19. Thanks a lot :D

    hmmm, I'm hungry now!
    looks delicious

    NEW REVIEW POST | MAC STUDIO FIX FOUNDATION: WORTH THE PRICE?
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Please send me a piece of that cake Natalia. A very large piece!

    OdpowiedzUsuń
  21. Chyba jeszcze nie miałam okazji jeść takiego ciasta

    OdpowiedzUsuń
  22. Prezentuje się świetnie. Bardzo oryginalne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  23. I've never seen anything like that before but it looks interesting.

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo jestem ciekawa, jak smakuje. Nie jadłam takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Fajny przepis:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  26. Hmmm the cake Looks so tatsy.
    Thanks for this lovely recipe, definetly Need to try it :)

    take a look at my BLOG and my INSTAGRAM

    OdpowiedzUsuń
  27. Looks absolutely fantastic and I am sure that it is also very tasty. I have a sweet tooth and I will love to try your your recipe, thanks for sharing.

    OdpowiedzUsuń
  28. I must remember to look at your blog only after I have eaten as it always makes me hungry!

    OdpowiedzUsuń
  29. Beautiful layered cake. Looks tasty.

    OdpowiedzUsuń
  30. nice blog my friend..
    please visit my blog too

    OdpowiedzUsuń
  31. Pierwszy raz słyszę o "Kubusiu", ale smak delicji kusi :D

    OdpowiedzUsuń
  32. Pyszne, robię podobne ciasto Shrek na zielonym soku :)

    OdpowiedzUsuń
  33. How fun - Shrek and Fiona! Looks really yummy!

    OdpowiedzUsuń
  34. Ciasto paluszki lizać :-). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  35. The layers look so colorful, and I bet it tastes wonderful too.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger