Ciasto Kubuś z galaretką |
U mnie dziś ciasto Kubuś z galaretką i czekoladą - moim zdaniem w smaku przypomina właśnie delicje. Zamiast biszkoptu upiekłam szybszy w przygotowaniu spód na bazie ciasta, którego używam czasem do wypieku babeczek. Jeśli wolicie, możecie zamiast niego upiec jasny biszkopt z 4 lub 5 jajek (polecam mój ulubiony biszkopt na przykład z ciasta Biskup)
Do przygotowaniu budyniu można użyć soku o dowolnym smaku, dobrze sprawdzą się smaki egzotyczne, na przykład z mango czy bananem. Smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na moje ciasta warstwowe :)
Polecam również moje Ciasto Bajeczne:
Ciasto Kubuś z galaretką, składniki:
na blaszkę o wielkości 35x24 cm:
na spód (można zamiast tego spodu upiec biszkopt z 4 jajek):
1/4 szklanki oleju,
3/4 szklanki mleka,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 i 3/4 szklanki mąki,
szczypta mielonej wanilii,
2 jajka,
krem budyniowy:
900 ml-1 l soku przecierowego typu Kubuś,
3 opakowania budyniu (każdy po 40 g),
200 g masła,
opcjonalnie cukier puder, do smaku
2 galaretki
na polewę czekoladową:
160 g czekolady, u mnie pół na pół mleczna z gorzką,
100 g śmietanki kremówki
opcjonalnie wiórki kokosowe do posypania ciasta
Ciasto Kubuś z galaretką, przygotowanie:
Przygotować spód: W misce wymieszać mąkę i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem, szybko wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem blaszki, piec w temp. 180 stopni ok. 25 minut minut. Wystudzić. Jeśli ciasto urośnie z górką, można ją ściąć, by uzyskać bardziej płaski spód.
Krem: budyń ugotować, używając do niego soku przecierowego, zamiast mleka. Do gorącego budyniu wrzucić pokrojone w kostkę masło, wymieszać, żeby masło się rozpuściło. Opcjonalnie dosłodzić do smaku. Ciepły budyń wylać na ciasto. Odłożyć do wystygnięcia.
Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy będą tężejące, wylać na krem budyniowy. Włożyć do lodówki do zastygnięcia.
Czekoladę rozpuścić na parze ze śmietanką. Wylać na galaretkę. Opcjonalnie posypać wiórkami. Schłodzić.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
ENGLISH:
for the cake base:
1/4 cup of oil,
3/4 cup of milk,
3/4 cup of sugar,
2 tsp of baking powder,
1 3/4 cup of flour,
a pinch of vanilla,
2 eggs,
for the filling:
900 ml-1 l of fruit juice or fruit juice concentrate,
3 packages of vanilla pudding mix (40 g each, each one requires 500 ml of liquid),
some powdered sugar, to taste,
200 g of butter
2 packages of jello, 70 g each
for the chocolate ganache:
160 g of chocolate, (dark and/or milk),
100 g of heavy cream,
some coconut flakes, optional
Prepare the cake base: Mix the flour with baking powder. In another bowl mix the eggs, oil, vanilla, sugar and milk. Add the dry ingredients and mix, just to combine. bPlace into a baking tray lined with baking paper (35x24cm), bake for about 25 minutes in 180C. Set aside to cool down.
Prepare the filling: prepare the pudding according to package instructions, but using fruit juice instead of milk. To the hot pudding, add butter and whisk, until melts completely. Sweeten to taste. Pour over the cake base and set aside to set.
Prepare the jello according to package instructions. Cover the top of the cake with thickening jello. Chill in the fridge to set completely.
Melt the chocolate with cream on a double boiler. Pour over the set jello. Sprinkle with coconut. Chill for additional hour to set. Enjoy:)
Pyszności, już od pewnego czasu przymierzam się do ciasta na kubusiu. Mogła bym jeść i jeść.
OdpowiedzUsuńO! Krem bez mleka to coś dla mnie. Ciasto wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
What a beautiful cake. It sounds delicious with those layers.
OdpowiedzUsuńThis recipe seems great 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńThis sounds like a great summer recipe, thanks for sharing! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńVery interesting recipe.
OdpowiedzUsuńwww.paginasempreto.blogspot.com.br
This looks so cooling and pretty!!
OdpowiedzUsuńale smacznie wyszło:)
OdpowiedzUsuńYummy cake!!
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńSound very yummy. Hope all is well Diane
OdpowiedzUsuńThe chocolate ganache looks scrumptious. It not only looks pretty, but I'm sure it tastes so good. I wish I had a piece to go with my coffee this morning. There's always something wonderful baking in your kitchen. : )
OdpowiedzUsuńEnjoy the rest of the June days.
~Sheri
Ależ ono pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńThis looks so delicious!
OdpowiedzUsuńWow this cake looks amazing Thanks darling for the recipe xoxo Cris
OdpowiedzUsuńhttp://photosbycris.blogspot.com/p/maxi-dresses.html?m=1
Thanks for sharing the recipe for this cake. We will like to do a Shrek version for a friends birthday party. He would love it. Looks delicious. Have a great rest of your week.
OdpowiedzUsuńWorld of Animals
What a decadent cake! Mmmm!
OdpowiedzUsuńI found out recently that coconut is not very friendly to my digestion. I wonder why.
Luckily, in this cake the coconut flakes (ganache)are optional.
Robię podobne :)
OdpowiedzUsuńOh my gosh, this looks so delicious!! Yum!! Thank you for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
I am drinking afternoon coffee now....
OdpowiedzUsuńand your cake come in, make my lips watery....ehmmm
I love all those beautiful layers! A masterpiece, Natalia.
OdpowiedzUsuńJuż patrząc na to tak kolorowe ciasto ma się ochotę powiedzieć- Poproszę kawałek!
OdpowiedzUsuńQue buena pinta tiene esa tarta! La tengo que probar!😋😋😋
OdpowiedzUsuńMmmm...delicious
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi teraz ochoty i to tak z rana :P
OdpowiedzUsuńKochana świetne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńfajowe to ciacho :)
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńhmmm, I'm hungry now!
looks delicious
NEW REVIEW POST | MAC STUDIO FIX FOUNDATION: WORTH THE PRICE?
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Another beautiful looking cake.
OdpowiedzUsuńPlease send me a piece of that cake Natalia. A very large piece!
OdpowiedzUsuńChyba jeszcze nie miałam okazji jeść takiego ciasta
OdpowiedzUsuńPrezentuje się świetnie. Bardzo oryginalne ciasto :)
OdpowiedzUsuńI've never seen anything like that before but it looks interesting.
OdpowiedzUsuńAle pyszności wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBuziaki:*
Ja wracam po ponad dwóch tygodniach z nowym postem -> WWW.KARYN.PL
Bardzo jestem ciekawa, jak smakuje. Nie jadłam takiego :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńHmmm the cake Looks so tatsy.
OdpowiedzUsuńThanks for this lovely recipe, definetly Need to try it :)
take a look at my BLOG and my INSTAGRAM
Apetyczne ciacho :)
OdpowiedzUsuńLooks absolutely fantastic and I am sure that it is also very tasty. I have a sweet tooth and I will love to try your your recipe, thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńI must remember to look at your blog only after I have eaten as it always makes me hungry!
OdpowiedzUsuńLooks very nice!
OdpowiedzUsuńvery beautiful !
OdpowiedzUsuńBeautiful layered cake. Looks tasty.
OdpowiedzUsuńnice blog my friend..
OdpowiedzUsuńplease visit my blog too
Oh my God, it looks so yummy!!! :-)
OdpowiedzUsuńKisses
Pyszne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńLooks tasty.
OdpowiedzUsuńXoxo.
Cores do Vício
Pierwszy raz słyszę o "Kubusiu", ale smak delicji kusi :D
OdpowiedzUsuńGreat recipe ☺️
OdpowiedzUsuńPyszne, robię podobne ciasto Shrek na zielonym soku :)
OdpowiedzUsuńnice article my friend...
OdpowiedzUsuńHow fun - Shrek and Fiona! Looks really yummy!
OdpowiedzUsuńCiasto paluszki lizać :-). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńThe layers look so colorful, and I bet it tastes wonderful too.
OdpowiedzUsuń