czerwca 17, 2019

Ciasto marchewkowe z truskawkami i galaretką / Carrot Strawberry Jello Cake

Dziś zapraszam na oryginalne w smaku ciasto marchewkowe z truskawkami i galaretką. Krem do ciasta przygotowałam na bazie kremowego serka i masła - to typowy dodatek do klasycznego ciasta marchewkowego. Do galaretki sprawdzą się dobrze inne owoce, które pasują do cynamonu - pyszny będzie dodatek brzoskwiń czy bananów. Wierzch będzie też smaczny bez galaretki, z samym kremem i owocami. Smacznego:)

na blaszkę o wielkości 35x24 cm (lub troszkę mniejszą):

2 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka jabłek startych na wiórki,

1 szklanka startej na wiórki marchewki,
1/2- 3/4 szklanki cukru,
1/2 szklanki oleju,
2 jajka w temperaturze pokojowej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,

opcjonalnie ok. 1/3 szklanki dowolnych orzechów lub suszonych owoców (u mnie suszone gruszki),
1 łyżeczka cynamonu,  
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i granulowanego imbiru,

kilka łyżek mleka (opcjonalnie)

400 g kremowego serka w temperaturze pokojowej,

100 g masła w temperaturze pokojowej,
cukier puder do smaku,
szczypta mielonej wanilii

2 galaretki,
truskawki

Jajka ubić z cukrem na jasna masę, wlać olej, zmiksować. Dodać odciśnięte jabłka i marchewkę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, bakaliami i przyprawami. Delikatnie wymieszać (tylko do połączenia; gdyby ciasto było bardzo gęste, dolać kilka łyżek mleka), przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min w 180 C. Wystudzić.


Przygotować krem: zmiksować serek z masłem, wanilią i cukrem do smaku. Wyłożyć na spód marchewkowy., schłodzić w lodówce. Galaretkę przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na krem wyłożyć owoce, zalać tężejącą galaretką, schłodzić kilka godzin w lodówce.

Facebook
Instagram
Twitter

ENGLISH:

2 cups of flour,
1 cup of grated carrot,

1 cup of grated apple,
1/2- 3/4 cup of sugar,
1/2 cup of oil,
2 eggs,room temperature,
2 tsp of baking powder,

1/3 cup of nuts or dry fruits, optional,
1 tsp of cinnamon, 

1/4 tsp nutmeg and granulated ginger,

few tbsp of milk, optional

for the frosting:
400 g of cream cheese. room temperature,
100 g of butter, room temperature,
a big pinch of vanilla, 
powdered sugar, to taste

2 packages of jello (70 g each)
fresh strawberries or other fruit of your choice

Beat the eggs with sugar, until light and fluffy. Add oil and mix. Add grated carrot and apple, followed by  flour mixed with baking powder, nuts or dry fruits and spices. Mix, just to combined.  Add milk, if batter is to thick. Place into tray lined with baking paper (35x24cm) and bake for about 25 minutes in 180C. Let it cool. 

Beat all the frosting ingredients. Smear all over the cake, let it chill. Prepare the jello according to package instructions. Place strawberries on top of the frosting. Cover with thickening jello and chill in the fridge for few hours. Enjoy:) 



59 komentarzy:

  1. Świetne, dawno nie robiłam marchewkowego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką wersją można się zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. letnia wersja tego ciasta bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Looks delicious 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Natalia, you should work for a food magazine; your cake picture is awsome!
    I like all the ingredients, except the carrot stuff. Me and carrots are not " in a relationship", as they say on facebook:)

    OdpowiedzUsuń
  6. It looks already delicious!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Speaking of galaretki, we get the chocolate covered one from your Goplana in our shops :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto marchewkowe piekłam- owszem. Ale bez dodatków, czyli truskawek i galaretki.
    Pysznie wygląda, idealne do kawusi ulubionej:)
    Smacznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto smakowicie wygląda :D Chętnie wypróbuję przepis :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. I always love carrot cake and yours looks scrumptious with jello topping.

    OdpowiedzUsuń
  11. Oh, your cake looks delicious and I would love a slice of it. Great combo of ingredients, bet it's moist and tasty!

    OdpowiedzUsuń
  12. Your carrot cake looks so Yummy and moist. I think the cream cheese frosting makes it. You know, I love carrot cake, especially in the Fall. So many wonderful dishes you make, my friend.

    ~Sheri

    OdpowiedzUsuń
  13. Sporadycznie piekę ciasta. Blaszka dla dwóch osób wystarczy na kilka niedziel. Dopiero skończyliśmy ciasta ze świąt wielkanocnych. Teraz mamy w zamrażalce z moich (czerwcowych)urodzin. Zastanawiałam się co mam upiec bo zbliżają się moje imieniny. Teraz już wiem. Twoje dzisiejsze ciasto. Też brałam pod uwagę m.in. ciasto marchewkowe. Z truskawkami (sezon) wygląda przepysznie.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ostatnio robiłyśmy babeczki marchewkowe:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  15. This looks wonderful. I baked poppy seed cake at the weekend. Valerie

    OdpowiedzUsuń
  16. Na połączenie ciasta marchewkowego i truskawek jeszcze nie wpadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale fajny pomysł na połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale apetycznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zjadłabym chętnie przez ekran, ale dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  20. To ciasto jest bardzo oryginalne, dużo się dzieje: i marchewkowe, i krem, i galaretka, i truskawki. Ja właśnie takie ciasta lubię najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  21. It is beautiful! And I bet it tastes just as good.

    OdpowiedzUsuń
  22. This looks so delicious!! Yum!! Thanks so much for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  23. This sounds really unique and delicious!

    OdpowiedzUsuń
  24. strawberry is one of my favorite fruits... and cake is my "best friend" when I drink coffee...yummy.

    Have a great day

    OdpowiedzUsuń
  25. Akurat za ciastem marchewkowym nie przedpadam

    OdpowiedzUsuń
  26. Que rico ! Espero tu opinión en mi último post! Feliz día! 😘😘😘

    OdpowiedzUsuń
  27. Jadłam same ciasto marchewkowe ale nigdy w takim połączeniu - muszę spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  28. That looks so tasty, the mix of strawberries and carrot sounds delicious.

    OdpowiedzUsuń
  29. Ciasto musi być wilgotne skoro zawiera jabłka i marchewkę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  30. hm ciasto marchewkowe z truskawkami? odważnie i oryginalnie - ja bym chętnie spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Narobiłaś mi ochoty na takie ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  32. Bardzo fajny pomysł, wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Oh very nice post darling :)
    Have a successful day dear!


    http://itsmetijana.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  34. Mouth watering. Have a good week Diane

    OdpowiedzUsuń
  35. Napewno jest pyszne, warto spróbować. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  36. Przepysznie wygląda. Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Great post and delicious recipe.

    www.paginasempreto.blogspot.com.br

    OdpowiedzUsuń
  38. this looks absolutely beatiful Natalia!!

    OdpowiedzUsuń
  39. Thanks a lot :D

    absolutelly delicious my friend

    NEW OUTFIT POST | YOU ARE THE ENERGY THAT YOU WANT TO ATTRACT!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  40. Ciasto marchewkowe zazwyczaj kojarzy mi się ze świętami - może to przez ten cynamon ;)

    OdpowiedzUsuń
  41. JAdłem kiedyś ciasto marchewkowe i smakowało mi :D

    OdpowiedzUsuń
  42. Ciasto marchewkowe uwielbiam. W takiej odsłonie nie miałam okazji próbować, jednak wygląda pysznie:)
    Pozdrawiam,
    Aleksandra

    OdpowiedzUsuń
  43. Oh my God, it looks so yummy! :-) Thanks for the receipt.

    Kisses

    OdpowiedzUsuń
  44. Ciasto marchewkowe kojarzy mi się z zimą, ale taka letnia wersja też musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  45. this is remarkable dish dear friend !

    i LOVE carrot and how amazing to have carrot cake

    thank you for the recipe i really appreciate it

    OdpowiedzUsuń
  46. Pyszne to ciasto musi być :-)

    OdpowiedzUsuń
  47. Takiego połączenia jeszcze nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger