na blaszkę o wielkości 35x24 cm (lub troszkę mniejszą):
2 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka jabłek startych na wiórki,
1 szklanka startej na wiórki marchewki,
1/2- 3/4 szklanki cukru,
1/2 szklanki oleju,
2 jajka w temperaturze pokojowej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
opcjonalnie ok. 1/3 szklanki dowolnych orzechów lub suszonych owoców (u mnie suszone gruszki),
1 łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i granulowanego imbiru,
kilka łyżek mleka (opcjonalnie)
400 g kremowego serka w temperaturze pokojowej,
100 g masła w temperaturze pokojowej,
cukier puder do smaku,
szczypta mielonej wanilii
2 galaretki,
truskawki
Jajka ubić z cukrem na jasna masę, wlać olej, zmiksować. Dodać odciśnięte jabłka i marchewkę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, bakaliami i przyprawami. Delikatnie wymieszać (tylko do połączenia; gdyby ciasto było bardzo gęste, dolać kilka łyżek mleka), przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min w 180 C. Wystudzić.
Przygotować krem: zmiksować serek z masłem, wanilią i cukrem do smaku. Wyłożyć na spód marchewkowy., schłodzić w lodówce. Galaretkę przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na krem wyłożyć owoce, zalać tężejącą galaretką, schłodzić kilka godzin w lodówce.
ENGLISH:
2 cups of flour,
1 cup of grated carrot,
1 cup of grated apple,
1/2- 3/4 cup of sugar,
1/2 cup of oil,
2 eggs,room temperature,
2 tsp of baking powder,
1/3 cup of nuts or dry fruits, optional,
1 tsp of cinnamon,
1/4 tsp nutmeg and granulated ginger,
few tbsp of milk, optional
for the frosting:
400 g of cream cheese. room temperature,
100 g of butter, room temperature,
a big pinch of vanilla,
powdered sugar, to taste
2 packages of jello (70 g each)
fresh strawberries or other fruit of your choice
Beat the eggs with sugar, until light and fluffy. Add oil and mix. Add grated carrot and apple, followed by flour mixed with baking powder, nuts or dry fruits and spices. Mix, just to combined. Add milk, if batter is to thick. Place into tray lined with baking paper (35x24cm) and bake for about 25 minutes in 180C. Let it cool.
Beat all the frosting ingredients. Smear all over the cake, let it chill. Prepare the jello according to package instructions. Place strawberries on top of the frosting. Cover with thickening jello and chill in the fridge for few hours. Enjoy:)
Yum!
OdpowiedzUsuńŚwietne, dawno nie robiłam marchewkowego :)
OdpowiedzUsuńTaką wersją można się zajadać :)
OdpowiedzUsuńletnia wersja tego ciasta bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńLooks delicious 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńNatalia, you should work for a food magazine; your cake picture is awsome!
OdpowiedzUsuńI like all the ingredients, except the carrot stuff. Me and carrots are not " in a relationship", as they say on facebook:)
It looks already delicious!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Speaking of galaretki, we get the chocolate covered one from your Goplana in our shops :)
OdpowiedzUsuńPyszności !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ciasto marchewkowe piekłam- owszem. Ale bez dodatków, czyli truskawek i galaretki.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, idealne do kawusi ulubionej:)
Smacznie pozdrawiam:)
Ciasto smakowicie wygląda :D Chętnie wypróbuję przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Apetyczne, lekkie ciasto :)
OdpowiedzUsuńo mniam! Smakowicie to wygląda :D
OdpowiedzUsuńI always love carrot cake and yours looks scrumptious with jello topping.
OdpowiedzUsuńOh, your cake looks delicious and I would love a slice of it. Great combo of ingredients, bet it's moist and tasty!
OdpowiedzUsuńYour carrot cake looks so Yummy and moist. I think the cream cheese frosting makes it. You know, I love carrot cake, especially in the Fall. So many wonderful dishes you make, my friend.
OdpowiedzUsuń~Sheri
Sporadycznie piekę ciasta. Blaszka dla dwóch osób wystarczy na kilka niedziel. Dopiero skończyliśmy ciasta ze świąt wielkanocnych. Teraz mamy w zamrażalce z moich (czerwcowych)urodzin. Zastanawiałam się co mam upiec bo zbliżają się moje imieniny. Teraz już wiem. Twoje dzisiejsze ciasto. Też brałam pod uwagę m.in. ciasto marchewkowe. Z truskawkami (sezon) wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
What an interesting idea.
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłyśmy babeczki marchewkowe:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńThis looks wonderful. I baked poppy seed cake at the weekend. Valerie
OdpowiedzUsuńNa połączenie ciasta marchewkowego i truskawek jeszcze nie wpadłam :)
OdpowiedzUsuńAle fajny pomysł na połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym chętnie przez ekran, ale dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest bardzo oryginalne, dużo się dzieje: i marchewkowe, i krem, i galaretka, i truskawki. Ja właśnie takie ciasta lubię najbardziej!
OdpowiedzUsuńIt is beautiful! And I bet it tastes just as good.
OdpowiedzUsuńThis looks so delicious!! Yum!! Thanks so much for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
This sounds really unique and delicious!
OdpowiedzUsuństrawberry is one of my favorite fruits... and cake is my "best friend" when I drink coffee...yummy.
OdpowiedzUsuńHave a great day
Akurat za ciastem marchewkowym nie przedpadam
OdpowiedzUsuńQue rico ! Espero tu opinión en mi último post! Feliz día! 😘😘😘
OdpowiedzUsuńJadłam same ciasto marchewkowe ale nigdy w takim połączeniu - muszę spróbować :D
OdpowiedzUsuńThat looks so tasty, the mix of strawberries and carrot sounds delicious.
OdpowiedzUsuńmamasmercantile> I think so
UsuńCiasto musi być wilgotne skoro zawiera jabłka i marchewkę. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhm ciasto marchewkowe z truskawkami? odważnie i oryginalnie - ja bym chętnie spróbowała :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochoty na takie ciacho.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńOh very nice post darling :)
OdpowiedzUsuńHave a successful day dear!
http://itsmetijana.blogspot.com/
Mouth watering. Have a good week Diane
OdpowiedzUsuńNapewno jest pyszne, warto spróbować. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda. Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńGreat post and delicious recipe.
OdpowiedzUsuńwww.paginasempreto.blogspot.com.br
this looks absolutely beatiful Natalia!!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo dumnie:D
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńabsolutelly delicious my friend
NEW OUTFIT POST | YOU ARE THE ENERGY THAT YOU WANT TO ATTRACT!
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Ciasto marchewkowe zazwyczaj kojarzy mi się ze świętami - może to przez ten cynamon ;)
OdpowiedzUsuńJAdłem kiedyś ciasto marchewkowe i smakowało mi :D
OdpowiedzUsuńHappy Wednesday!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Ciasto marchewkowe uwielbiam. W takiej odsłonie nie miałam okazji próbować, jednak wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Aleksandra
Oh my God, it looks so yummy! :-) Thanks for the receipt.
OdpowiedzUsuńKisses
Ciasto marchewkowe kojarzy mi się z zimą, ale taka letnia wersja też musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie 😍
OdpowiedzUsuńthis is remarkable dish dear friend !
OdpowiedzUsuńi LOVE carrot and how amazing to have carrot cake
thank you for the recipe i really appreciate it
Pyszne to ciasto musi być :-)
OdpowiedzUsuńTakiego połączenia jeszcze nie widziałam :)
OdpowiedzUsuńCarrot cake--YUM!!
OdpowiedzUsuń