Ciasto z kremem migdałowym otwiera na blogu sezon truskawkowy. Krem migdałowy przygotowywany jest jak krem patissiere, na bazie żółtek i mleka - pod koniec dodajemy do niego tylko zmielone migdały. Jest dość słodki, więc jeśli wolimy mniej słodkie kremy, można zmniejszyć ilość cukru - później można ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem gotowy krem. Do ciasta pasują wszelkie owoce jagodowe, wspaniale będą smakować tutaj maliny i borówki. Smacznego:)
na blaszkę o wymiarach 35x24 (lub troszkę mniejszą):
na spód:
1/4 szklanki oleju,
3/4 szklanki mleka,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 i 1/2 szklanki mąki,
3/4 szklanki mleka,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 i 1/2 szklanki mąki,
2 czubate łyżki kakao,
szczypta mielonej wanilii,
2 jajka
szczypta mielonej wanilii,
2 jajka
krem:
330 ml mleka,
4 żółtka,
1/3 szklanki cukru (lub mniej),
duża szczypta mielonej wanilii,
25 g mąki pszennej,
na wierzch:
truskawki lub inne owoce sezonowe
Przygotować spód: w misce wymieszać mąkę, kakao i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem, szybko wymieszać. Ciasto nałożyć do wyłożonej papierem blaszki. Piec w 180 C ok. 25 minut. Wystudzić.
Przygotować krem:ubić cukier z żółtkami na kogel mogel, następnie dodać mąkę. Podgrzać mleko z wanilią, gorące wlać powoli cienkim strumieniem do ubitego z żółtek, cukru i mąki koglu, wymieszać mikserem, a potem jeszcze raz wlać wszystko do rondelka i podgrzewać, mieszając, aż zgęstnieje. Wystudzić, przykryty folią. Do wystudzonego kremu wsypać zmielone migdały, dokładnie wymieszać. Krem wyłożyć na upieczony spód. Ułożyć owoce, posypać preparowanymi zbożami (jeśli zależy nam, by zboża pozostały chrupiące, należy posypać nimi ciasto tuż przed podaniem). Schłodzić, przechowywać w lodówce.
ENGLISH:
for the cake batter:
1/4 cup of oil,
3/4 cup of milk,
3/4 cup of sugar,
2 tsp of baking powder,
1 1/2 cup of flour,
2 heaping tbsp of cocoa,
a pinch of vanilla,
2 eggs
for the almond cream:
4 egg yolks,
1/3 cup of sugar (or less; the cream is quite sweet),
330 ml of hot milk,
a big pinch of vanilla,
25 g of flour,
approx. 1 cup of ground almonds
for the topping:
starwberries or other berries of your choice,
a handful of puffed rice
Prepare the cake batter: mix the flour with baking powder and cocoa. In another bowl mix the eggs, oil, vanilla, sugar and milk. Add the dry ingredients and mix, just to combine. Pour the batter to the pan lined with baking paper (35x24cm) and bake for about 25 minutes in 180C. Let it cool completely.
Prepare the filling: beat the egg yolks with sugar, until thick and pale in color. Add the flour, mix well. Gradually, strem in hot milk, mixing well after each addition. Cook everything on a small heat, until thickens (stir constantly). Cover with plastic wrap and set aside to cool. Mix with ground almonds. Smear the cream all over the cake. Place some fruit on top and sprinkle with puffed rice (sprinkle the cake with puffed rice just before serving, if you want the rice to remain crispy). Chill in the fridge.
Pierwsza klasa. Brawo :)
OdpowiedzUsuńLooks delicious. Valerie
OdpowiedzUsuńpyszny pomysł na krem ;)
OdpowiedzUsuńThe almond cream sounds especially good!
OdpowiedzUsuńWygląda ładnie :)
OdpowiedzUsuńThis would be delicious with a cup of coffee! Yum!
OdpowiedzUsuńCiasto z kremem migdałowym i truskawkami wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Wygląda pysznie, no i jeszcze te truskawki 😍
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bajeczne. Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńOh yum, this looks absolutely delicious!! Thank you for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
This is beautiful! And it looks like summer. You find the best recipes!
OdpowiedzUsuńLooks so good :)
OdpowiedzUsuńI love that almond cream! The cake looks so summery and tempting.
OdpowiedzUsuńAz slinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńNo BOSKIE <3
OdpowiedzUsuńLooks delicious especially with the fruit.
OdpowiedzUsuńChyba muszę wpaść do Ciebie na kawę i ciasto :D
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bajecznie. Zapisuje przepis.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOh wow! I love cakes and definetely I have to try this one ^^
OdpowiedzUsuńxx
Pycha :-)
OdpowiedzUsuńThank you for your comment! And our last name is Czosek - my husband is Polish and his grandparents were from Poland!
OdpowiedzUsuńGreat recipe.
OdpowiedzUsuńwww.paginasempreto.blogspot.com.br
Oh I love strawberries and almonds!!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
strawberry and cream cake, delicious for me....yummy
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńWhat a perfect summertime dessert recipe! I may have to try this one for our 4th of July celebrations. Thanks for the yummy recipe!
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto kochana :-)
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńZapraszam także do siebie na nowy post - KLIK
Looks so good! I love almond cake. Happy Wednesday!
OdpowiedzUsuńLooks heavenly, absolutely love roasted almonds and their taste! And it is the season of strawberries here in Europe!
OdpowiedzUsuńMmmm... it looks so good! I must try it.
OdpowiedzUsuńKisses
I love almonds!
OdpowiedzUsuńaż ślinka leci, pycha! <3
OdpowiedzUsuńOj jakie tu pychotki ;)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła takie ciacho :)
OdpowiedzUsuńGreat looking cake! Thanks. :-)
OdpowiedzUsuńThis looks so good! Nomnom:D
OdpowiedzUsuńThose cakes look so yummy. I love almond and your recipe for almond cream sounds so good :-)
OdpowiedzUsuńHi Natalia. That looks and sounds so good. Thanks for your kind visit and Happy Wednesday..Judy
OdpowiedzUsuńMniam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
That looks delicious! I love the combination of cake with fresh fruits.
OdpowiedzUsuńAleż ciasto musiało być pyszne.
OdpowiedzUsuńNatalia, it sounds really yummy. I am glad you asked for the almonds to be ground. It looks pretty too. My lunch today was a corn dog with a sliver of cheese melted in a crack I cut open, some cottage cheese, and some pieces of watermelon, so I need a healthy desert. Did you have leftovers?
OdpowiedzUsuńThanks for peeking in on my girls climbing the fence. The did get into a nice watertight with two boys swimming over there.
..
..
Thanks a lot :D
OdpowiedzUsuńhmmm, so delicious
NEW DRESS TO IMPRESS POST | DENIM ON DENIM
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Pysznie to się prezentuje, mniam ;-D
OdpowiedzUsuńDid you say you followed me on my google blogloving? I didn't see it. Thanks
OdpowiedzUsuńLubię ciasta z kremem który nie jest na bazie masła. Pyszne na pewno:-). Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńIt looks delicious!I love strawberries!Hugs!
OdpowiedzUsuńsuch a nice sounding cake
OdpowiedzUsuńthe strawberry almond cake looks so yummy , thanks for sharing ^^
OdpowiedzUsuńwww.torichux3.com
This looks and sounds divine!! I'm not a great baker but I'd definitely like to give this a go! Thank you!
OdpowiedzUsuńhttps://wordsandwinewithjade.blogspot.com/
Delicious looking - perfect for summer. And the presentation of your photos makes the dessert even more appealing!
OdpowiedzUsuńIt looks delightful!
OdpowiedzUsuńSuper, od razu wpada w oko i chce się sięgnąć po kawałek :)
OdpowiedzUsuńSame pyszności :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńeleganckie ciasto :)
OdpowiedzUsuńLubię truskawki. Przepis jest kreatywny i wydaje się zdrowy. Dobry artykuł. O tak, jestem teraz nowym zwolennikiem tego bloga. Dziękuję i szanuj
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńhave a nice day :D
NEW PERSONAL | IT’S MY B-DAY
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Would love your email address. Mine is skcz@comcast.net so I can write you back.
OdpowiedzUsuńto wygląda tak pysznie, że na sam widok ślinka mi zaczęła cieknąć:D
OdpowiedzUsuńdorey-doorey.blogspot.com
Uwielbiam ciasta z kakaowym spodem, a jeśli dorzuci się do tego owoce, to już w ogóle raj :D
OdpowiedzUsuńThese look delicious. Perfect for strawberry season.
OdpowiedzUsuńUwielbiam wypieki z truskawkami. :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie:))
OdpowiedzUsuńKrem migdałowy i truskawki to przepyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńGodne rozpoczęcie sezonu truskawkowego :) Muszę sobie zorobić coś ciekawego z truskawek, póki jeszcze są!
OdpowiedzUsuń