Kurczak Caprese z pesto i mozzarellą |
Dziś zapraszam na przepysznego kurczaka caprese z zielonym pesto, mozzarellą i pomidorami. Danie to klasyka kuchni włoskiej. Oryginalny przepis podpatrzyłam u mojej ulubionej gotującej Włoszki, Laury Vitale, ale wprowadziłam kilka drobnych zmian, między innymi wzbogacając potrawę o oliwki i orzeszki piniowe.
Kurczaka caprese możecie przyrządzić również z udek bez skóry i kości - w przeciwieństwie do piersi o wiele trudniej je wysuszyć i zawsze są soczyste.
Kurczak caprese to świetny pomysł na obiad. Bardzo polecam wszystkim fanom kuchni włoskiej, smacznego:)
Nie macie pomysłu na obiad z kurczaka? Koniecznie wypróbujcie mojego kurczaka a la pizza:
Przepis na kurczaka caprese (z pesto i mozzarellą), składniki:
2 piersi z kurczaka,
łyżka musztardy,
łyżka octu balsamicznego,
3-4 łyżki oleju,
przyprawy do oprószenia kurczaka: sól, pieprz, suszona bazylia, tymianek,oregano, natka pietruszki, czosnek, słodka papryka
kilka łyżeczek pesto,
kilka plastrów mozzarelli,
puszka krojonych pomidorów lub szklanka posiekanych świeżych pomidorów (świetnie sprawdzą się koktajlowe),
mały ząbek czosnku,
garść oliwek lub kaparów,
garść orzeszków piniowych,
opcjonalnie świeża bazylia
Przepis na kurczaka caprese (z pesto i mozzarellą), przygotowanie:
Kurczaka kilkakrotnie ponacinać z wierzchu, oprószyć przyprawami, zamarynować w musztardzie, occie balsamicznym i oleju. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie smażyć z obu stron do zarumienienia. Pod koniec smażenia dodać pomidory, oliwki, starty na tarce ząbek czosnku. Przykryć i dusić całość do miękkości mięsa. Doprawić sos solą, pieprzem, świeżą bazylią i oregano, wrzucić orzeszki. Każdą pierś posmarować pesto, nałożyć po dwa grube plastry mozzarelli. Zakryć i dusić jeszcze minutę, do rozpuszczenia sera.Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Chicken Caprese Recipe:
2 chicken breasts,
1 tbsp of mustard,
1 tbsp of balsamic vinegar,
3-4 tbsp of oil,
seasonings for the chicken: salt, pepper, dry basil, parsley, oregano, thyme, granulated garlic, sweet paprika
few tsp of basil pesto,
few slices of mozzarella,
1 can of chopped tomatoes or 1 cup of fresh tomatoes, chopped,
1 small clove of garlic,
a handful of olives or capers,
a handful of pine nuts,
fresh basil, optional
Cut the chicken on a surface, season well and marinade in mustard, balsamic and oil. Set aside for 30 minutes. Cook, until deeply golden brown for about few minutes on each side. Add tomatoes and olives, followed by grated clove of garlic. Cover and simmer on low heat, until the chciken is cooked through. Season the sauce with some salt, pepper, oregano and fresh basil. Add the pine nuts. Smear eaach breast with pesto, place the cheese on top and simmer, until melted. Enjoy:)
Recipe by Laura Vitale
this looks so delicious i am craving!
OdpowiedzUsuńxoxo, rae
http://www.raellarina.net
INSTAGRAM | TWITTER | FACEBOOK
I always love caprese, but never made one with chicken. It looks really tasty and inviting.
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńThis loos absolutely delicious!! Yum!! Have a great weekend!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
lovely menu for weekend....
OdpowiedzUsuńthank you for sharing your recipe
This looks wonderful!! You are also talented at taking mouth watering photos of your food.
OdpowiedzUsuńpyszne połączenie smaków;)
OdpowiedzUsuńWow this looks super tasty!
OdpowiedzUsuńJadieegosh Instagram
Każdy przepis na kurczaka podkradam:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńMyślę, że takie danie posmakowałoby mojej rodzinie :)
OdpowiedzUsuńnever seen/ taste about chicken caprese before, but it look so yummy ^^
OdpowiedzUsuńhttps://www.torichux3.com/
Sounds great. Thanks for sharing. Have a wonderful day, hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńKurczak tak ale oliwki bym wybrał ;p
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńprzepychota! :D
OdpowiedzUsuńwhat a mouthwatering dish dear Natalia
OdpowiedzUsuńi never tried Italian food ,this one sound easy and simple
thank you for sharing my friend!
takiego kurczaka spróbuję z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńThanks for the recipe, it looks great!
OdpowiedzUsuńxx
Moje smaki
OdpowiedzUsuńPerfect for hot summer days I think. Thanks for sharing!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Oh yum! Really great chicken dish :-)
OdpowiedzUsuńExcelente plato y colorido me encanta el pollo,abrazos.
OdpowiedzUsuńPycha!! na lato idealne danie- szybko i bardzo aromatycznie:)
OdpowiedzUsuńThe sauce looks great with olive, even more by adding cheese on chicken, yummy!!
OdpowiedzUsuńapetyczne danie
OdpowiedzUsuńPyszności :-)
OdpowiedzUsuńthis sounds delicious natalia. i must give it a go soon. cheers sherry
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na kurczaka, bardzo podoba mi się ta wersja :)
OdpowiedzUsuńTwoje przepisy zazwyczaj trafiają w moje gusta! Ten muszę koniecznie wypróbować, bo zawiera sporo ciekawych dodatków! To musi być mega pyszne!Zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
what a nice blog!
OdpowiedzUsuńwould you like to follow each other?
https://bubasworld.blogspot.com/
Yum.
OdpowiedzUsuńThat looks really good. However, we are not too keen on pine nuts so may leave those out.
OdpowiedzUsuńHello Natalia, the dish looks wonderful and the ingredients are my favourites. :)
OdpowiedzUsuńHave a happy week ahead!
This looks delicious!
OdpowiedzUsuńHello, this looks delicious. I love most chicken meals. Enjoy your day, wishing you a happy new week!
OdpowiedzUsuńTo są moje smaki :)
OdpowiedzUsuńThat sounds so good. I would definitely eat this.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie, prezentuje się apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności :)
OdpowiedzUsuńI love it ☺️
OdpowiedzUsuńI love this one! I'll have to try it! It reminds me of my trip to Italy! :o)
OdpowiedzUsuńJej jaksmacznie wyglada !
OdpowiedzUsuńI was extremely pleased to uncover this great site. I need
OdpowiedzUsuńto to thank you for ones time for this particularly
wonderful read!! I definitely enjoyed every part of it and I have you bookmarked to check
out new things on your site.
Jejku, ale to musi być pyszne danie!
OdpowiedzUsuń