500 g mielonego mięsa wieprzowego,
1-2 jajka,
ok. 1/4 szklanki bułki tartej,
1-2 ząbki czosnku,
mała podsmażona i pokrojona w kostkę cebula,
2 łyżeczki kuminu,
czubata łyżeczka słodkiej papryki,
2 łyżeczki oregano,
łyżeczka suszonej bazylii,
łyżeczka mielonej kolendry,
skórka starta z jednej cytryny,
sól, pieprz
Połączyć wszystkie składniki, dodając tyle bułki tartej, by masę dało się formować i nie spadała z patyczków. Patyczki do szaszłyków obklejać mięsną masą, nadając formę podłużnych kotlecików. Opcjonalnie schłodzić. Piec w piekarniku około 25 minut w 180 C (czas pieczenia zależy od wielkości szaszłyków) lub grillować do zrumienienia i miękkości.
ENGLISH:
500 g of ground pork,
1-2 eggs,
approx. 1/4 cup of breadcrumbs
1-2 cloves of garlic,
1 small onion, diced and cooked, until transluscent,
2 tsp of cumin,
1 heaping tsp of sweet paprika,
2 tsp of oregano,
1 tsp of basil,
1 tsp of ground coriander,
zest from 1 lemon,
salt and pepper
Mix all the ingredients, adding enough breadcrumbs to form koftas. Form koftas, sticking them to skewers. Optinally chill in the fridge. Bake for about 25 minutes in 180 C (the baking time depends on the size of the kebabs) or grill, untill golden and tender. Serve with tzatziki sauce or in a pita bread. Enjoy:)
Intagram
Ja jak wiesz bezmięsna, ale foto jak zawsze super :)
OdpowiedzUsuńThese look great! Want. Now. :-)
OdpowiedzUsuńSounds good.
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńI love kebab....
OdpowiedzUsuńthank you for your recipe.
Miałem kilka podejść do nich, ale zawsze mi się jakoś rozpadały albo były za suche...
OdpowiedzUsuńReading this has made me hungry....Sounds delicious. Valerie
OdpowiedzUsuńFajnie to wygląda na talerzu ;)
OdpowiedzUsuńSuper danie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńCzekam na jakiś wegetariański przepis ;)
OdpowiedzUsuńI have never eaten kofta. I will have to look for vegetarian versions to give it a try.
OdpowiedzUsuńI chociaż kumin rzymski znany jest od 5000 lat, ja go nie toleruję. To jedyna przyprawa, której dosłownie nie znoszę. Nati, ciekawi mnie z co podałaś do szaszłyków. Rozpoznaję jedynie tartą marchewkę.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
To sałatka z kaszy bulgur, inspirowana tabbouleh, pozdrawiam☺☺
Usuńjak ja je lubię!
OdpowiedzUsuńZ chlebkiem pita zjadłabym z chęcią :)
OdpowiedzUsuńIdealne na imprezę
OdpowiedzUsuńI love all of the colors in this dish! So tasty and healthy!
OdpowiedzUsuńcan't wait to try this thanks!
OdpowiedzUsuńOh yum, these look so good! A perfect recipe for summer.
OdpowiedzUsuńLooks delicious 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam kofty ;)
OdpowiedzUsuńKofta kebab, yummy!!
OdpowiedzUsuńYou find the most amazing recipes!! This looks so delicious!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Can I join you for the lunch? The kofta looks really tempting!
OdpowiedzUsuńThis looks like a wonderful summer recipe, and so does the strawberry cake in the post below. I am hosting a ladies' gathering in a couple of weeks - I think I will make this cake. Thanks for providing such wonderful recipes!
OdpowiedzUsuńYummy, it seems delicious
OdpowiedzUsuńI think so
UsuńThey look delicious, so very tasty.
OdpowiedzUsuńPyszne i aromatyczne szaszłyki 💛
OdpowiedzUsuńKofta is new to me but it sure looks delicious!
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszności u ciebie kochana :-)
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńPyszna danie z mielonego. Lubię takie dania. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńojeju ale bym to jadła:D
OdpowiedzUsuńCan't say anything about the dish as I'm vegetarian, but I adore square plates!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności :)
OdpowiedzUsuńthis one looks really yummy, i wanna try this.
OdpowiedzUsuńJULIE ANN LOZADA BLOG
INSTAGRAM: @julieann_lozada
Chętnie bym spróbowała, bo pysznie się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
No trochę oryginalne te szaszłyki, ale trzeba spróbować. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńOMGGG, I'm hungry now!
delicious :D
NEW BRANDING POST | 4 MODELS OF GLASSES IN WHICH YOU SHOULD INVEST!
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Q sam raz na sezon grillowania ;)
OdpowiedzUsuńale narobiłaś mi smaka - koniecznie bede musiala wypróbować :)
OdpowiedzUsuńObserwuje, zapraszam do mnie :*
I am sure they taste great!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńWow! It looks really great!
OdpowiedzUsuńKisses
...dinner as art!
OdpowiedzUsuńQue buena pinta ! Feliz fin de semana bonit@! ♥️♥️♥️
OdpowiedzUsuńThat looks good enough to eat. Nice ingredients.
OdpowiedzUsuńI dalej wszystko przepysznie u Ciebie wygląda. I tak smacznie i tak zdrowo, kolorowo :)
OdpowiedzUsuńwhat an amazing post dear :)
OdpowiedzUsuńhave a nice weekend!
https://bubasworld.blogspot.com/
Looks so delicious!!
OdpowiedzUsuńNatalia I'm following you, do you wanna follow me back?
xoxo
marisasclosetblog.com
Yummy! I am hungry now :P
OdpowiedzUsuńShoot for the stars | ☆ ☆ ☆ | Facebook page | ☆ ☆ ☆ | Instagram
Oh, how delicious it looks! Thanks for the recipe :)
OdpowiedzUsuńMY NEW POST
Bet they are delicious ~ thanks ^_^
OdpowiedzUsuńHappy Day to you,
A ShutterBug Explores,
aka (A Creative Harbor)
Oh very good recipe darling
OdpowiedzUsuńxx
The kebabs look incredible and so do the rice I will make both Have a lovely weekend xoxo Cris
OdpowiedzUsuńhttps://photosbycris.blogspot.com/2019/06/interview-with-cris-by-swarnaz.html
Thanks a lot :D
OdpowiedzUsuńhave an amazing weekend, my friend :D
NEW WISHLIST POST | CAME THE TIME OF "I DON'T NEED ANYTHING, BUT ...
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Love these meat sticks. They look so yummy.
OdpowiedzUsuńwww.fashionradi.com
Una splendida idea questi spiedini, grazie Natalia!
OdpowiedzUsuńja dziś robię też mięso mielone;) Ale w innej formie;)
OdpowiedzUsuńwe cook kabab and kofta separate here but you united them so brilliantly !
OdpowiedzUsuńmust try dish i would say
thank you again my friend!
kofty przygotowuję głównie latem- przepis bardzo podobny tylko bez kuminu( nie odpowiada nam zupełnie:)
OdpowiedzUsuńBardzo je lubię :-)
OdpowiedzUsuńwszystko razem wygląda tak pysznie, że odrazu zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńVery tasty. Thanks for sharing 😊
OdpowiedzUsuńMakes me hungry just looking at it.
OdpowiedzUsuń