Ciasto Truskawkowa Chmura |
W zależności od sezonu do kruchego ciasta z galaretką można użyć dowolnych owoców - już niedługo świetnie sprawdzą się maliny czy brzoskwinie, w zimie natomiast z powodzeniem przygotujemy ciasto z bananami czy mrożonymi owocami jagodowymi.
Tradycyjnie bezę do ciasta Truskawkowa Chmura piecze się w całości jako jeden blat. Zależało mi na czasie, więc upiekłam małe beziki, które następnie pokruszyłam na warstwę kremu - z podanych proporcji można oczywiście upiec bezowy blat, czas pieczenia się jednak wydłuży.
Kruche ciasto można upiec dzień wcześniej, warto też przypomnieć, że surowe ciasto może leżakować w lodówce nawet kilka dni, a jeszcze dłużej w zamrażarce.
Truskawkowa Chmura to pyszne warstwowe ciasto z kremem i bezą, jest idealnym wyborem na spotkania rodzinne, zwłaszcza w sezonie truskawkowym. Polecam, smacznego:)
Jeśli lubicie ciasta z galaretką, polecam Wam moje pyszne ciasto Arbuz z kremem i borówkami:
Przepis na ciasto Truskawkowa Chmura, składniki:
na blaszkę o wymiarach 35x24 cm:
na kruchy spód:
300 g mąki,
200 g zimnego masła,
100 g cukru pudru,
3 żółtka
200 g zimnego masła,
100 g cukru pudru,
3 żółtka
3 galaretki truskawkowe
ok. 500 g truskawek,
krem:
400-500 m śmietanki kremówki,
250 g mascarpone,
duża szczypta mielonej wanilii,
kilka łyżeczek cukru pudru, do smaku
na bezę:
3 białka,
150 g cukru,
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przepis na ciasto Truskawkowa Chmura, przygotowanie:
Przygotować kruchy spód: mąkę posiekać z masłem (masło powinno być w małych kawałeczkach), a następnie dodać żółtka i cukier. Wszystko połączyć i szybko zagnieść w kulę. Włożyć na pół godziny do lodówki. Wyłożyć ciastem blaszkę. Chłodzić kolejne 30-40 minut. Nakłuć spód ciasta widelcem. Piec w 200 stopniach około 15-20 minut (gdyby ciasto rosło i wybrzuszało się podczas pieczenia, można bardzo delikatnie przekłuć bąble powietrza widelcem).
Galaretki przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu (można trochę zmniejszyć ilość wody). Przekrojone na pół truskawki ułożyć na wystudzonym cieście, zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Przygotować krem: ubić śmietankę na sztywno, następnie dodać serek, wanilię i cukier puder do smaku. Krem wyłożyć na galaretkę. Schłodzić.
Przygotować bezy: ubić białka na sztywno i stopniowo dodawać cukier. Gdy całość będzie gęsta i lśniąca, dodać mąkę ziemniaczaną, szybko zmiksować. Na blaszkę wyłożoną papierem nakładać łyżką porcje bezy, piec około 25- 30 minut w 140 C (gdy nakładamy po czubatej łyżce masy) lub do momentu, gdy beza będzie sucha i chrupiąca z wierzchu i piankowa w środku. Wystudzone bezy pokruszyć na krem.
Strawberry Cloud Shortcake Recipe:)
for the crust:
300 g of flour,
200 g of cold butter (diced),
100 g of powdered sugar,
3 egg yolks
3 packages of starwberry jello (70 g each, each one requires 500 ml of water),
approx. 500 g of strawberries,
for the frosting:
250 g of mascarpone cheese,
400-500 ml of heavy cream,
a big pinch of vanilla powder,
few tsp of powdered sugar, to taste
for the meringue:
3 egg whites,
150 g of sugar,
1 tsp of potato starch
Prepare the crust (you can bake the crust a day ahead or store the pastry in the fridge for few days): add butter to the flour and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg yolks and sugar. Form a disc, cover with plastic wrap and chill in the fridge for 30 minutes. Press the pastry into the bottom of the baking tray covered witch baking paper (36x25 cm). Prick with a fork. Chill for additional 30 to 40 minutes. Bake for about 15 to 20 minutes (200 C) or until golden brown (if there's any air bubbles and the cake is rising unevenly, you can very gently try to pierce the bubble with a fork).
Prepare the jello according to package instructions (ypu can use slightly less water), set aside, until thicker. Place halves of strawberries on the cooled crust and cover with thickening jello. Chill in the fridge, until sets completely.
Beat the heavy cream, until stiff peaks form, add mascarpone, vanilla and sugar to taste. Spread the frosting all over the jello. Chill in the fridge.
Prepare the meringue layer: beat the egg whites, until stiff peaks form. Gruadually start adding sugar and mix, until thick and glossy. Add the potato starch and mix. Using a heaping tablespoon, place the meringues onto the baking tray lined with baking paper and bake for about 25-30 minutes in 140 C or until crisp on the outside and slightly soft in the inside. Let cool completely. Crush the meringues on top of the frosting. Enjoy:)
Takie desery najlepsze na letnią porę:))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńWspaniałe, smakowitości na lato :)
OdpowiedzUsuńThis looks like a delicious version of strawberry shortcake with that berry center! Always a favorite of mine since childhood.
OdpowiedzUsuńAleż to niesamowicie wygląda, aż się głodna zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńWyglada smakowicie. Uwielbiam ckiasta z truskawkami - wygrywaja u mnie w porownaniu z innymi z owocami
OdpowiedzUsuń😋 wonderful recipes ... Thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńEverybody's favourite summer cake! We usually make it with apples here all year long.
OdpowiedzUsuńWow, wygląda mega apetycznie<3
OdpowiedzUsuńale apetyczne! spróbuję:)
OdpowiedzUsuńIt is really lovely, and looks so cooling. I also love your tips!
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam malinowa chmurkę.
OdpowiedzUsuńwww.natalia-i-jej-świat.pl
Kocham ciasta z truskawkami!
OdpowiedzUsuńCiasto wymarzone dla mnie!
OdpowiedzUsuńCoś w stylu malinowej chmurki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta, coś przepysznego! Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńMusi być bardzo pyszne, wygląda obłędnie 😍
OdpowiedzUsuńFollowed you back dear :*
OdpowiedzUsuńBeautyshapes3.blogspot.hr
This looks wonderful, I would like some cake now! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że znajdę czas na wykonanie tego ciasta! Ale jest piękne i tak też musi smakować!
OdpowiedzUsuńThat looks so very delicious!
OdpowiedzUsuńNatalia what lovely and delicious strawberry tart!
OdpowiedzUsuńI think so...yummy
UsuńOh my! That looks wonderful. Hope you have a nice weekend!
OdpowiedzUsuńyou always make a cake when I drink a cup of coffee, make my mouth watery...hehehe...lol..
OdpowiedzUsuńHave a great weekend
I am drooling over that mascarpone cream! The cake looks so inviting!
OdpowiedzUsuńsure...
UsuńEven though I just finished having peach cobbler with vanilla ice cream - I would definitely eat this, right now! looks delicious.
OdpowiedzUsuńPychotka😍 uwielbiam ciasta z owocami 😁
OdpowiedzUsuńŁadnie się prezentuje :).
OdpowiedzUsuńNo i znalazłam ciasto idealne na ten weekend :) Wygląda super i z pewnością jest przepyszne.
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńhmmm, so delicious :D
NEW TIPS POST | SUMMER LEGS? YES, PLEASE! :O
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Looks yummy. So good to have for tea!
OdpowiedzUsuńQue rico 😋😋😋! Es un placer leerte! Gracias por la visita! 💋💋💋
OdpowiedzUsuńRzeczywiście delikatna jak chmurka ;)
OdpowiedzUsuńI am a great fan of shortcake so this looks very enticing.
OdpowiedzUsuńnie przepadam za galaretką :(
OdpowiedzUsuńThis looks so delicious!! Strawberries are my favorite!! Have a great weekend!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Such a perfect summertime dessert! I'd have to eat 2 servings, that's how yummy it looks!
OdpowiedzUsuńStrawberry and cheese, yum, yum, yum
OdpowiedzUsuńThanks for recipe.
Sezon truskawkowy trwa, a ja...mam uczulenie na truskawki :D
OdpowiedzUsuńAle są jeszcze inne owoce do wyboru haha :P
Pozdrawiam :)
Oh what a nice post! I love everything :)
OdpowiedzUsuńSaw your blog and thought if you would like to follow each other? Follow me and I'll follow back asap. Let me know what you think. I'd love to hear something from you! :)
www.cielofernando.com
FACEBOOK | INSTAGRAM
I love anything with strawberries. Looks amazing!
OdpowiedzUsuńWygląda lekko i radośnie :) Szkoda tylko, że truskawki zaczynają się kończyć.
OdpowiedzUsuńWow, It looks delicious! Thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńI hope you´ll visit my blog soon. Have a nice day!
wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wyglada
OdpowiedzUsuńomom ale cudo:D
OdpowiedzUsuńchcialabym zeby mi wyszlo cos takiego, ale chyba potrzebowalabym nadzoru jakiegos speca jednak haha <3
OdpowiedzUsuńdorey-doorey.blogspot.com
Oh great recipe this look super yummy
OdpowiedzUsuńxx
Pychotka, chętnie bym spróbowała takiej chmurki :)
OdpowiedzUsuńtarta maravillosa me encanta la crema mascarpone ,es muy tentadora,abrazos.
OdpowiedzUsuńW tym okresie najlepsze ciasto na świecie. Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńP.S podoba mi się Twój blog, będę zaglądać.
Pysznie wygląda Twoje ciacho :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie cista! Zapisuję przepis! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńLooks absolutely delicious!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
nice article.
OdpowiedzUsuńthanks for sharing
oj zjadlabym sobie :)
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńhmmm, loved it
NEW OUTFIT POST | DO YOU ALSO DO THIS? :O
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Pysznie wygląda *.*
OdpowiedzUsuńMy husband would love this, sadly strawberries do not like me!! Lovely set of photos. Have a good week, Diane
OdpowiedzUsuńHummmm deve de ser delicioso, aproveito para desejar um excelente mês de Julho.
OdpowiedzUsuńAndarilhar
Dedais de Francisco e Idalisa
O prazer dos livros
jakich owoców byśmy nie użyli to ciasto jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńWoww I want to eat that!!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
matko, jak to mega smakowicie wygląda! czego jestem takim kuchennym lamusem:(
OdpowiedzUsuńOh my! That looks so tasty <3
OdpowiedzUsuńhttps://sarahrizaga.blogspot.com/
Cudnie wygląda.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
ale fajne ciasto
OdpowiedzUsuńThis seems like such a perfect cake for summer, light and delicious. I love strawberries.
OdpowiedzUsuńhttps://modaodaradosti.blogspot.com/
Jedno z lepszych ciast jakie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńLovely jubly.
OdpowiedzUsuńWith The Smart Solar Box those days are extended gone.
OdpowiedzUsuń