na mały bochenek:
3 szklanki mąki chlebowej (lub więcej),
1 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży,
2 płaskie łyżeczki soli,
łyżeczka cukru,
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody,
1 - 1 i 1/2 łyżki czarnuszki,
2-3 płaskie łyżki ulubionych włoskich ziół (u mnie mieszanka suszonej bazylii, oregano, tymianku i rozmarynu)
Połączyć drożdże i cukier, zalać wodą. Odstawić na 5 minut lub do czasu, aż drożdże lekko się spienią. Połączyć wszystkie składniki na chleb, wymieszać drewnianą łyżką, aż ciasto da się zagnieść w luźną kulę - w razie potrzeby dodać więcej mąki, ale ciasto może się kleić. Przykryć ściereczką, odstawić na 12-18 godzin do wyrośnięcia (najlepiej na noc, wtedy chleb upieczemy drugiego dnia na śniadanie). Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat obficie posypany mąką - ciasto po wyrastaniu będzie luźne i klejące, należy obsypać je mąką tak, by uformować bochenek i ułożyć na papierze do pieczenia. Garnek żeliwny włożyć do piekarnika nagrzanego do 220-230C. Gdy garnek będzie gorący, ostrożnie przełożyć do niego papier z uformowanym chlebkiem. Zakryć pokrywką i piec 30 minut. Po tym czasie ściągnąć pokrywkę i piec kolejne 15 minut lub do czasu, gdy chlebek się zarumieni.
Zmodyfikowany przepis Laury Vitale.
ENGLISH:
for one small loaf:
3 cups of bread flour,
1 1/4 tsp of dry yeast,
2 tsp of salt,
1 tsp of sugar,
1 1/2 cup of warm water,
1 - 1 1/2 tbsp of nigella seeds,
2-3 tbsp of favourite Italian herb mix (for example basil, oregano, rosemary, thyme)
- Mix the yeast with the sugar and warm water, set aside until the yeast is foamy and activated, about 5 minutes. Add the remaining ingredients and mix using a wooden spoon (you can add more flour,if necessary). Form a loose and a bit sticky ball, cover with some plastic wrap and leave it somewhere undisturbed for about 18 hours. Preheat your oven to 220-230 degrees. Place a dutch oven in the oven to preheat it as well. Scrape the dough (which will be very thin and sticky) on a well floured surface and just pull it together into a loose ball, place it on a parchment paper and add it to the hot dutch oven. Put the lid on and put it in the oven for 30 minutes, after 30 minutes remove the lid and bake for an additional 15 minutes or until golden brown.
Modified recipe by Laura Vitale
Ekmek tarifi 😄çok seviyorum . Türkiye de özellikle her yemekte, kahvaltıda mutlaka ekmek yenir ...
OdpowiedzUsuńThis bread looks really yummy. Thanks for sharing the receipt.
OdpowiedzUsuńKisses
This sounds delicious. Thanks for sharing, hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńZ pewnością smaczny :)
OdpowiedzUsuńZrobiłem i polecam. Chociaz ja tak wolę kupować chleby, bo bardzo czasochłonne w przygotowaniu jakiekolwiek by nie były. W kazdym razie warto poznawać nowe rzeczy i uczyć się czegoś ciekawego!
UsuńThe bread looks absolutely delicious!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
jak smacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńA perfect bread to pair with an Italian meal. Yummy!
OdpowiedzUsuńChlebuś wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńChleb! It's the same in Russian.
OdpowiedzUsuńLooks delicious I should try making bread one day.
OdpowiedzUsuńidealny chleb
OdpowiedzUsuńTaki domowy chleb jest najpyszniejszy!
OdpowiedzUsuńWspaniały, czarnuszka rządzi :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała takiego chlebka :D Zapisuję sobie przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Ależ apetyczny chleb, lubię takie duże dziurki i chrupiącą skórkę :)
OdpowiedzUsuńTaki chlebek to chętnie zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńI love bread, and this looks so good!! I love the no kneading!
OdpowiedzUsuńIt turned out great! I love the add of nigella seeds and herbs.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńWypróbuje napewno - pycha - już widzę
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu chlebki domowej roboty :) Pychota!
OdpowiedzUsuńLooks amazing, Natalia. I will definitely give this one a try! Thank you!
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie piekłam chleba
OdpowiedzUsuńSounds simple - that's what I like about it. No need to knead.
OdpowiedzUsuńThe bread slices look great and yummi! Thanks for sharing as bread is loved by everyone.
Piękny i zapewne smaczny :)
OdpowiedzUsuńkolejny wspaniały chleb który ostatnio oglądam chyba nie mam wyjścia i muszę też upiec
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńseeds and herbs make healthy...and delicious...yummy
OdpowiedzUsuńmusi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam chleba.
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Świetny dodatek do włoskich dań. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńCudowny chlebuś kochana :-)
OdpowiedzUsuńComplimenti, un'ottimo pane!
OdpowiedzUsuńJuż sobie wyobrażam smak takiego domowego chlebka:) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBread is a real weakness! Fantastic looking recipe -- thanks.
OdpowiedzUsuńZjadłabym taki świeży chlebek z masełkiem :).
OdpowiedzUsuńCzęsto piekę różne chlebki, koniecznie z datkiem nasion, czarnuszki także:)
OdpowiedzUsuńSmacznie pozdrawiam:)
Sounds quite savory with the added herbs. Nice addition to a meal.
OdpowiedzUsuńI can simply imagine it warm with some butter on top... nom nom nom.... Nigella is the same as cumin, right?
OdpowiedzUsuńCudownie wyrósł Twój chleb! Uwielbiam taki z dużymi dziurami :D
OdpowiedzUsuń