Fale Dunaju |
Dziś zapraszam na pyszne i bardzo popularne nie tylko w Polsce ciasto, czyli Fale Dunaju. To łatwe ciasto z budyniem i owocami jest świetnym pomysłem na deser.
Moje Fale Dunaju są z wiśniami, ale pasują do niego również jabłka, czereśnie lub brzoskwinie.
Mój przepis na Fale Dunaju nie jest klasycznym przepisem, ale zdecydowanie szybszą i łatwiejszą jego wersją. Zamiast ciasta biszkoptowego postawiłam na wilgotne i dłużej zachowujące świeżość ciasto z olejem, które jest moim sprawdzonym, uniwersalnym przepisem bazowym do wielu wypieków. Przygotowuje się je błyskawicznie, bez miksera i rozdzielania żółtek od białek. Poza tym znacznie zredukowałam ilość masła, którego użyłam do przygotowania kremu - w klasycznych przepisach należy użyć nawet kostki tłuszczu na jeden budyń. Ja wolę mniej maślane kremy, więc mój krem jest bardziej budyniowy, ale nic nie stoi na przeszkodzie,by dodać więcej masła, jeśli macie taką potrzebę. Sam krem również nie wymaga wiele pracy - zamiast żmudnego ucierania masła z budyniem, wystarczy całość wymieszać trzepaczką - nie ma stresu o zwarzenie się masy.
Bardzo polecam, smacznego:)
Jeśli lubicie ciasta z owocami i budyniem, polecam również moje pyszne ciasto Telimena:
Przepis na Fale Dunaju, składniki:
na blaszkę o wymiarach 36x25cm:
1/2 szklanki oleju,
1 i 1/2 szklanki mleka,
szklanka cukru,
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
3 i 1/2 szklanki mąki,
szczypta mielonej wanilii,
4 jajka,
1 i 1/2 szklanki mleka,
szklanka cukru,
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
3 i 1/2 szklanki mąki,
szczypta mielonej wanilii,
4 jajka,
2 płaskie łyżki kakao plus 2 łyżki mleka
ok. 350 g wydrylowanych wiśni (świeżych, z soku lub rozmrożonych)
na krem:
2 budynie waniliowe (po 40 g),
cukier puder do smaku,
150 g masła,
660 ml mleka,
polewa:
160 g czekolady, u mnie pół na pół mleczna z gorzką,
100 g śmietanki kremówki
Przepis na Fale Dunaju, przygotowanie:
W misce wymieszać mąkę i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem, szybko wymieszać trzepaczką - tylko do połączenia. Ciasto podzielić na pół, do jednej dodać przesiane kakao i 2 łyżki mleka. Do wyłożonej papierem blaszki wyłożyć jasne ciasto, a na nie warstwę ciemnego ciasta. Delikatnie wyrównać wierzch, w ciemną masę powciskać wiśnie (prawie do samego dołu). Piec w temp. 180 stopni ok. 40 minut. Wystudzić.
Przygotować krem: budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale używając 660 ml mleka. Gorący wymieszać z masłem i cukrem pudrem do smaku. Gdy masło się rozpuści, wylać masę na wystudzone ciasto. Schłodzić.
Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić na parze ze śmietanką. Wylać na wystudzony i stężały krem.
ENGLISH:
1/2 cup of oil,
1 1/2 cup of milk,
1 1/2 cup of sugar,
2 heaping tsp of baking powder,
3 1/2 cup of flour,
a pinch of vanilla,
4 eggs,
2 tbs of cocoa powder (levelled) plus 2 tbs of milk
approx. 350 g of pitted cherries (fresh or defrosted),
for the filling:
2 packagages of vanilla pudding milk (40 g each,each one requires 500 ml of milk),
660 ml of milk,
powdered sugar, to taste,
150 g of butter
for the glaze:
160 g of chocolate (dark and/or milk),
100 ml of heavy cream
Mix the flour and baking powder. In another bowl mix the eggs, oil, vanilla, sugar and milk. Add the dry ingredients and mix, just to combine. Divide the batter into two. Add sifted cocoa and 2 tbsp of milk to one part of the batter. Pour the light batter into the pan lined witch baking paper (36x25cm), add the dark batter on top, gently even the batter on top. Press cherries on top of the dark batter, making sure to press the fruit almost to the bottom of the pan. Bake for about 40 minutes in 180C. Set aside to cool for a bit.
Prepare the filling: prepare the pudding according to package instructions, but using just 660 ml of milk. To the hot pudding, add butter and whisk, until melts completely. Sweeten to taste. Pour over the cake base and refrigerate to set.
Melt the chocolate and cream on a double boiler, pour over the set filling. Enjoy:)
Love the "waves" in this cake! Neat recipe -- thanks.
OdpowiedzUsuńSo pretty, and the cherries make it healthy as well. I have not seen a dessert like this one before, it would be good to take to church or a picnic.
OdpowiedzUsuńFale Dunaju to pyszne ciasto. W moim rodzinnym domu często gościło na stole.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
ale pyszności! :) bardzo lubię wypieki z wiśniami;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńSmaka mi zrobiłaś :)
OdpowiedzUsuńLooks very wonderful 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńWhat a beautiful name to a beautiful, delicious cake - The Waves of Danube!
OdpowiedzUsuńGreat to have a recipe with cherries which are available fresh now.
OdpowiedzUsuńThis looks good, and was always the fave cake of my daughter. Thanks for sharing! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńjaaaa, to jest ciasto mojej mamy! ;D zaswsze je piecze i myślałam, że tlyko ona je zna hahah
OdpowiedzUsuńOne of the very popular cakes over here...thumbs up for you making your own, Natalia. Yours looks bakery perfect.
OdpowiedzUsuńa wiesz że jeszcze tego ciasta nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńThis looks fun to make. What a delicious design that is the result!
OdpowiedzUsuńThis looks delicious.
OdpowiedzUsuńDobrze, że trafiłam na ten przepis, bo już o nim zapomniałam, a teraz sezon na wiśnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńNo i jak tu się odchudzać skoro takie pyszności człowieka kuszą;))
OdpowiedzUsuńIt looks delicious!!!
OdpowiedzUsuńWypróbuję napewno
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się obłędnie, nic tylko jeść! Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńYet another wonderful recipe! I am so tempted to make this!
OdpowiedzUsuńThis looks absolutely delicious!! I would love to try it!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Love the swirl. I would not mind a slice.
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńhmmm, so delicious
NEW TIPS POST | DO YOU LINE UP IN THIS?!
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Baaardzo dawno nie jadłam tego ciasta, a jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńohhhhh delicious
OdpowiedzUsuńThat looks a nice cake, it's a pity not many eat cake in our house.
OdpowiedzUsuńmeravigliosa questa torta *_*
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to ciasto, ale bardzo dawno go też nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrosło ;)
OdpowiedzUsuńLooks like a great cake, wonderful recipe.
OdpowiedzUsuńHello, the cake looks delicious! YUM! Happy Thursday, enjoy your day! Have a happy weekend ahead.
OdpowiedzUsuńJak to przepysznie wygląda , z chęcią bym skosztowała. Dziękuje za przepis :-)
OdpowiedzUsuńI want one please.
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu ciasta, aż ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńchocolate on the top is enticing me....yummy
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne! Chyba się skuszę i przygotuję😊
OdpowiedzUsuńThank you for visiting me. This cake looks delicious and seems well named!
OdpowiedzUsuńwowww stunning!!!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
Yummy! Thanks for the wonderful recipe! hugs, de
OdpowiedzUsuńCiacho z dzieciństwa,wieki nie jadłam,pamiętam z wiśniami babcia robiła :-) Pysznie wygląda u Ciebie :-)
OdpowiedzUsuńPyszna klasyka!
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie<3
OdpowiedzUsuńThat looks incredible. Happy day, Diane
OdpowiedzUsuńJa raczej nie przepadam za owocami w ciastach, ale trzeba przyznać, że to ciasto wygląda imponująco.
OdpowiedzUsuńThank you, Natalia! I am now following you, too! hugs, de
OdpowiedzUsuńWow this looks so tasty
OdpowiedzUsuńJadieegosh
I am hungry for cake, yum yum !
OdpowiedzUsuńHi Natalie wow the cake looks so yummy,thankyou for sharing your recipe with us,hope you have a lovely day my friend xx
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńhmmm, so delicious :D
NEW MAN TO MAN POST | PERFECT SKIN CARE ROUTINE TO MODERN MEN!
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Smakowite ciasto! Piekłam z mamą, jak jeszcze byłam dzieckiem, fajnie że przypomniałaś przepis.
OdpowiedzUsuńMam niedługo gości to im zaserwuje
OdpowiedzUsuńHummm deve de ser delicioso este bolo e aproveito para desejar um bom fim-de-semana.
OdpowiedzUsuńAndarilhar
Dedais de Francisco e Idalisa
O prazer dos livros
My mother baked this when I was a kid!
OdpowiedzUsuńxx Rena
www.dressedwithsoul.com
Ciasto wygląda pysznie, muszę kiedyś wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńWe also make icings and fillings with pudding mixed with margarine :) Have you ever made a pokecake, poking holes in the sponge cake with a wooden spoon handle and then pouring pudding into the holes and topping everything with whipped cream? It's fun.
OdpowiedzUsuńI have heard about this cake and I will definitely give it a try soon!☺
UsuńSuper, pięknie Ci wyszły te fale, jak z najlepszej cukierni :)
OdpowiedzUsuńDelicious!
OdpowiedzUsuńCores do Vício
Dearest Natalia,
OdpowiedzUsuńHaving just been on a Danube cruise, PASSAGE TO EASTERN EUROPE, this looks perfect for having!
Hugs and happy weekend!
Mariette
Fale dunaju jest bardzo smacznym ciastem, dawno go nie piekłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Yummy, and with a surprise inside too!
OdpowiedzUsuńOh, I wish I had a piece of this to go with my coffee. It looks scrumptious and very moist. And that chocolate topping makes it. : )
OdpowiedzUsuń~Sheri
Dawno nie jadłam. Czas sobie przypomnieć. Mniam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
uwielbiam to ciasto :) u mnie najczęściej z jabłkami
OdpowiedzUsuńWhat a treat! My mouth is watering for it already!
OdpowiedzUsuńCiasto z dawnych lat, pyszne:)
OdpowiedzUsuńWtedy pieczone tylko z jabłkami.
Ja ten przepis zmodyfikowałam dawno temu i zmieniałam, min. na; wiśnie, gruszki.
Smacznie pozdrawiam znad aromatycznej kawki:)