Dziś zapraszam na szybki gulasz z kurczaka i czarnej fasoli - pełen białka i bardzo pożywny. Tworząc przepis, inspirowałam się moją ukochaną kuchnią włoską, stąd w gulaszu świeża bazylia i orzeszki piniowe. Gulasz dobrze smakuje z ryżem, ziemniakami i makaronem. Przed podaniem możemy posypać go startym parmezanem. Smacznego:)
Polecam też inne moje przepisy na gulasz:)
500 g piersi z kurczaka,
mała czerwona papryka,
cebula,
2 ząbki czosnku,
ok. 3 czubatych łyżek koncentratu pomidorowego,
puszka czarnej fasoli,
kilka łyżek posiekanej świeżej bazylii,
garść orzeszków piniowych (opcjonalnie),
ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek, bazylia, oregano, granulowany czosnek
Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz drobno posiekaną cebulę, smażyć parę minut, do zeszklenia cebuli. Dodać drobno posiekany czosnek, a następnie koncentrat. Smażyć pół minuty, zalać całość wodą lub bulionem, tak, by lekko zakrywał składniki. Doprawić. Dusić na małym ogniu, do miękkości składników i zgęstnienia sosu. Pod koniec gotowania wrzucić odsączoną fasolę, orzeszki i świeżą bazylię.
ENGLISH:
500 g of chicken breast,
1 red bell pepper,
1 onion,
2 cloves of garlic,
approx. 3 heaping tbsp of tomato paste,
1 can/cup of black beans,
few tbsp of chopped basil,
a handful of pine nuts (optional),
approx. 2 cups of water or chicken stock,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot paprika, thyme, basil, oregano, granulated garlic
Cut the chicken into bite size pieces. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and cook, until lightly golden. Add diced red bell pepper, followed by finely chopped onion. Cook, until, transluscent. Add finely chopped garlic, followed by tomato paste. Cook, stirring, for 30 seconds and cover everything with stock or water. Season well. Simmer on low heat, until tender and thick. Add drained beans and nuts. sprinkle with fresh basil. Serve over poatoes, rice or pasta. Enjoy:)
Also see my other stew recipes:)
Looks delish!
OdpowiedzUsuńNati!
OdpowiedzUsuńZrobiłam się bardzo głodna na widok tego pysznego gulaszu.
Miłego weekendu:)
Your food always looks delicious!
OdpowiedzUsuńI love black beans. This sounds so good.
OdpowiedzUsuńOne plate for me without the chicken, please, just beans!
OdpowiedzUsuńSuch a delicious recipe, I have never tried chicken breast and beans.
OdpowiedzUsuńThis looks wonderful, I wish I had a plateful here right now! Thanks for sharing! Have a great weekend, hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńPożywny :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gulasze, ale takiej wersji jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńThank you so much Natalia!! I'm so glad that you like it! I find it very original and a few years ago when I bought it, I was very mad about owls, hehe. By the way, your dish looks sooo tasty! :P Happy weekend! Kss
OdpowiedzUsuń♥ ★ ♥ GINGER COLLAGE ♥ ★ ♥
This sounds wonderful! Thank you!
OdpowiedzUsuńThis looks like a hearty, delicious stew!
OdpowiedzUsuńomg this looks super yummy!!
OdpowiedzUsuńJadieegosh
Looks delicious 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńFotka piękna, miłego weekendu :)
OdpowiedzUsuńThis looks delicious.
OdpowiedzUsuńPhil loves black beans, I will have to try this!
OdpowiedzUsuńsycące i apetyczne danie:)
OdpowiedzUsuńPokusiłabym się o wersję wegetariańską :)
OdpowiedzUsuńI love gulasz.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! Zainspiruję się :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę pysznego weekendu :-)
This is another special chicken recipe, yummy!
OdpowiedzUsuńHappy weekend.
Mniam :D Na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, u mnie lubią tego typu dania :)
OdpowiedzUsuńTaki gulasz musi być przepyszny i bardzo sycący, sam muszę gulaszu upichcić, bo dawno nie gotowałem, a już od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie :D Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńI need to come eat with you.
OdpowiedzUsuńI am a huge fan of the legume family. Thank you.
OdpowiedzUsuńVery nice post dear :) Happy weekend :)
OdpowiedzUsuńhttps://bubasworld.blogspot.com/
Wygląda bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
black bean looks delicious...yummy
OdpowiedzUsuńThis looks so tasty! I want to try it :)
OdpowiedzUsuńHi Natalia oh this recipe looks so yummy ,think i will have to make this one,thankyou for sharing your recipe with us xx
OdpowiedzUsuńThis looks absolutely delicious!! I'm printing it out to try when it isn't so hot here!! Have a great weekend!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
se ve muy delicioso me encanta el pollo,un plato tentador,abrazos.
OdpowiedzUsuńThis dish is perfect for the cold days here in Australia xoxo Cris
OdpowiedzUsuńhttps://photosbycris.blogspot.com/2019/07/alchimie-forever-because-your-skin.html
Looks delicious! You are a good cook!
OdpowiedzUsuńFajny gulasz!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurczaka, danie wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńTaki gulasz w stylu meksykańskim :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za fasolą, jednak ta potrawa wydaję się być smakowita ;)
OdpowiedzUsuńnie przepadam za takimi daniami, ale to wygląda bardzo smakowicie !
OdpowiedzUsuńHave a nice Sunday with delicious foods.
OdpowiedzUsuńThose ingredients would be tasty. Lovely.
OdpowiedzUsuńLooks delicious, a hearty winter warmer.
OdpowiedzUsuńOh this recipe loojks delicious~ thanks for share with us
OdpowiedzUsuńxx
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńI love the combo of black beans and chicken. The stirfry looks really tasty and healthy.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie chociaż ja zamiast kurczaka pewnie dałabym tofu ze względu na fakt że jestem wege:D
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglada 🙂
OdpowiedzUsuńThank you! This looks wonderful
OdpowiedzUsuńooo coś dla mnie :) akurat na wtorek mam zaplanowany gulasz ;)
OdpowiedzUsuńale bym to jadła:D
OdpowiedzUsuńHummmm já comia, aproveito para desejar um bom Domingo.
OdpowiedzUsuńAndarilhar
Dedais de Francisco e Idalisa
Livros-Autografados
Lubimy fasolę więc chętnie przygotuję takie danie
OdpowiedzUsuńŚwietne pożywne danie! Podoba mi się to połączenie smaków.
OdpowiedzUsuńOh that looks delicious! Thanks for sharing the recipe. Cheers!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńThat looks both delicious and nutritious.
OdpowiedzUsuńLooks amazing, thanks for the recipe!
OdpowiedzUsuńHave a nice weekend
OdpowiedzUsuńthis sounds delicious natalia. i love chicken and beans of all sorts:-) And all the spices and seasonings sound brilliant. cheers sherry
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńhmmm, so delicious :D
NEW OUTFIT POST | SLOW FASHION IS THE NEW FASHION!
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń„Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK”
Wyglada pysznie, ale tym razem propozycja jednak nie dla mnie- jestem wegetarianką.
OdpowiedzUsuńAle Twoje poprzednei FAle Dunaju czekają u mnie na zrobienie :-D
Hello, this looks healthy and delicious! Thanks for sharing. Enjoy your day, wishing you a great new week!
OdpowiedzUsuńSeems like a perfect dish for a cold winter's night.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pysznie <3
OdpowiedzUsuńPycha :-)
OdpowiedzUsuńyou share wonderful recipes...this is something i would love to make!!
OdpowiedzUsuńOh my gosh, this looks amazing. You are such a good cook. I bet your kitchen smells wonderful all the time. : )
OdpowiedzUsuń~Sheri
This sounds delicious...
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie :-)
OdpowiedzUsuńI'm transitioning to the SCD diet and this looks like it would be a good recipe for it, though I'll have to make my own tomato paste as canned isn't allowed on that diet. Yum!
OdpowiedzUsuńBardzo go lubię, w wersji z orzeszkami nie jadłam.
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda, zatem musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńAleż apetycznie wygląda. Super.
OdpowiedzUsuń