Kostka orzechowa |
Dziś przepis dla osób nie będących na diecie:) Moje ciasto warstwowe to rozpustna kostka orzechowa z mieszanką orzechów, kremem budyniowym z masłem orzechowym, cienką warstwą galaretki, czekoladą i bezą. Ciasto dzięki wszystkim warstwom jest bardzo wysokie, słodkie i sycące, idealne na zebranie w większym gronie. Nie jest tak pracochłonne jak się wydaje, blat bezowy polecam upiec dzień wcześniej, podobnie jak spód. Najlepiej kroi się po nocy spędzonej w lodówce. Smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na ciasta warstwowe :)
Polecam również moje pyszne ciasto Telimena z bezą i makiem:
Kostka orzechowa, składniki:
na blaszkę o wymiarach 35x24cm:
spód:
1/4 szklanki oleju,
3/4 szklanki mleka,
3/4 szklanki mleka,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 i 1/2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 i 1/2 szklanki mąki,
2 czubate łyżki kakao,
szczypta mielonej wanilii,
2 jajka,
szczypta mielonej wanilii,
2 jajka,
ok. 1/2 szklanki posiekanych orzechów (u mnie mieszanka orzechów laskowych, brazylijskich i pistacjowych)
krem:
900 ml mleka,
3 opakowania budyniu waniliowego (każdy po 40 g),
200 g masła,
opcjonalnie cukier puder, do smaku
ok. 5 łyżek masła orzechowego (lub do smaku)
2 galaretki
100 g czekolady
na bezę:
4 duże białka,
szczypta soli,
240 g cukru,
szczypta soli,
240 g cukru,
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej,
garść płatków migdałowych
Kostka orzechowa, przygotowanie:
Przygotować bezę: rozpocząć ubijanie białek, a gdy lekko się spienią, dodać szczyptę soli i ubijać do sztywnej piany. Kiedy tylko piana będzie sztywna, stopniowo dodawać po łyżce cukru i miksować, aż masa będzie biała, gęsta i lśniąca. Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Masę wyłożyć łyżką na płaską blachę (na przykład z wyposażenia piekarnika) w formie prostokąta wielkości blaszki, na której piekł się spód - 35x24cm (można odrysować jej kształt na papierze). Posypać migdałami. Piec ok. 50 minut w 140 stopniach, najlepiej z termoobiegiem. Pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Spód: w misce wymieszać mąkę, kakao i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem, szybko wymieszać. Ciasto nałożyć do wyłożonej papierem blaszki. Wcisnąć orzechy. Piec w 180 C ok. 25 minut. Wystudzić.
Krem: budyń ugotować, używając 900ml mleka, posłodzić do smaku. Do gorącego budyniu wrzucić pokrojone w kostkę masło i masło orzechowe, wymieszać, żeby masło się rozpuściło. Ciepły budyń wylać na ciasto. Odłożyć do wystygnięcia.
Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (można użyć mniejszej ilości wody). Gdy będą tężejące, wylać na krem budyniowy. Włożyć do lodówki do zastygnięcia.
Czekoladę roztopić. Wylać w formie esów-floresów na zastygniętą galaretkę. Gdy czekolada zastygnie nałożyć wystudzony blat bezowy. Chłodzić w lodówce.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
ENGLISH:
for the cake batter:
1/4 cup of oil,
3/4 cup of milk,
3/4 cup of sugar,
2 tsp of baking powder,
1 1/2 cup of flour,
2 heaping tbsp of cocoa,
a pinch of vanilla,
2 eggs,
approx. 1/2 cup of chopped nuts of your choice
for the filling:
900 ml-1 l of milk,
3 packages of vanilla pudding mix (40 g each, each one requires 500 ml of liquid),
some powdered sugar, to taste,
200 g of butter,
approx. 5 tbsp of peanut butter, or to taste
2 packages of strawberry jello, 70 g each
100 g of chocolate
for the meringue:
4 egg whites,
240 g of sugar,
2 tsp of potato starch,
a handful of almond flakes
Prepare the meringue: beat the egg whites, until stiff peaks form. Gruadually start adding sugar and mix, until thick and glossy. Add the potato starch and mix. Place the meringue onto the shallow baking tray lined with baking paper, forming a rectangle (35x24cm). Sprinkle with almonds. Bake for about 50 minutes in 140 C. Let cool completely in the oven (it is best to bake the meringue the day ahead).
Prepare the cake batter: mix the flour with baking powder and cocoa. In another bowl mix the eggs, oil, vanilla, sugar and milk. Add the dry ingredients and mix, just to combine. Pour the batter to the pan lined with baking paper (35x24cm), press some nuts into the batter and bake for about 25 minutes in 180C. Let it cool completely.
Prepare the filling: prepare the pudding according to package instructions, but using just 900 - 1 l of milk. To the hot pudding, add butter and peanut butter and whisk, until melts completely. Sweeten to taste. Pour over the cake base and set aside to set.
Prepare the jello according to package instructions. Cover the top of the cake with thickening jello. Chill in the fridge to set completely.
Melt the chocolate and pour it all over the jello, creating a swirl pattern. Let it set for few additional minutes.
Carefully place the meringue on top. Chill in the fridge. You can cut the cake easily, if left in the fridge overnight. Enjoy:)
Ale mi narobiłaś smaka! Muszę kupić składniki i zrobić!
OdpowiedzUsuńMam pytanie: Jak dodałaś baner instagrama?
ZAPRASZAM DO MNIE!
Mój blog
Mój Instagram
uuuua! zjadłabym!
OdpowiedzUsuńpracochłonne, ale wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńI have never had a dessert like this. It sounds amazing!
OdpowiedzUsuńIt is superb, yummy.
OdpowiedzUsuńThat looks good.
OdpowiedzUsuńLubię orzechowe ciasta :) Niestety nie lubię bezy :(
OdpowiedzUsuńYummy! I will try this!
OdpowiedzUsuńWspaniałe:))mniam mniam:))Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńThis cake looks wonderful, I wish I had a piece here right now! Thanks for sharing, hugs, y
OdpowiedzUsuńThe nuts on your plate are 'pistachio', my favorite nuts. I'll eat them in any form: whole, chopped, roasted or not. Any cake with pistachio is a cake of mine:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasto!
OdpowiedzUsuńGreat post.
OdpowiedzUsuńwww.paginasempreto.blogspot.com.br
Gorgeous! This would be perfect for company.
OdpowiedzUsuńOrzechy to raczej nie dla mnie ale popatrzeć i poczytać a nawet polecić innym przepis mogę . A co;))
OdpowiedzUsuńOMG, I want that! :)
OdpowiedzUsuń--
O diário da Inês | Facebook | Instagram
It looks delicious but I am wondering what it would do to the diet!!!! Keep well and have a good week Diane
OdpowiedzUsuńZa ciastami z orzechami nie przepadam ;)
OdpowiedzUsuńNati, na widok tego ciasta cieknie mi ślinka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Zdecydowanie moje smaki. Rewelacja!
OdpowiedzUsuńlubię takie ciasta z kremem. Niestety nie mogę jeść zwyklego mleka (czy tam pić, nie ważne). A raczej budyniu inaczej nie da się zrobić :(
OdpowiedzUsuńDa się, na domowym mleku kokosowym - przepis na takie mleko jest na blogu, budyń wychodzi bardzo dobry, podobnie jak na zwykłym! Pozdrawiam:)
UsuńO, jakie to musi być pyszne!! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńLooks good - but a lot of work!
OdpowiedzUsuńOh my god wow!! It looks really delicious!
OdpowiedzUsuńxx
now, I am drinking a cup of coffee...and your cake make me hungry....
OdpowiedzUsuń# Have a wonderful summer
Interesting cake. I would like a slice myself.
OdpowiedzUsuńLooks delicious and good to see the recipe in English. Potato Starch, interesting as not heaps of people use that in Australia, it's available in the supermarket.
OdpowiedzUsuńAnother beautiful and delicious creation, Natalia. I can never resist nutty treats :-)
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńlooks delicious :D
NEW REVIEW POST | NYX: BARE WITH ME FOUNDATION. WAKE UP AND MAKE UP :O
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Cudne i te orzechy <3
OdpowiedzUsuńMy goodness that really does look good, very tempting.
OdpowiedzUsuńJuż mam ochotę zrobić to ciasto, tak ładnie się prezentuje na zdjęciu :)
OdpowiedzUsuńApetycznue wygląda, chociaż trochę pracochłonne. Przepisem się częstuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Jak pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście rozpustna jest ta kostka :D
OdpowiedzUsuńmNIAM WYGLADA PYSZNIE ;]
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :) Pozdrawiam :) jusinx.blogspot.com.
OdpowiedzUsuńo matko ciasto marzenie <3
OdpowiedzUsuńWow! That looks incredibly delicious! It would go very nicely with my morning coffee! :o)
OdpowiedzUsuńNie ma mowy o diecie. hihi Super przepis, ciasto na samym zdjęciu mówi: JESTEM WYŚMIENITE, SPRÓBUJ. :)
OdpowiedzUsuńBosko wygląda.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda! <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Aleksandra
Natalia you do piece of art with food!!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
Wygląda mega apetycznie;)
OdpowiedzUsuńPrawdziwa uczta, na diecie od czasu do czasu też można sobie pozwolić na taką kosteczkę :)
OdpowiedzUsuńAleż to musi być pyszne!Składniki super, więc całość musi smakować rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńDużo różności w tym przepisie, ale na pewno ciasto jest grzechu warte !!!
OdpowiedzUsuńdo kawy ideał:D
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWcinam ;D
OdpowiedzUsuńLooks delicious and rich with calories! :)
OdpowiedzUsuńYay..yummy!
OdpowiedzUsuńCake with layer of peanut butter in pudding, so yummy!
Pyszne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńYum. Though I suspect it comes firmly into the 'a moment on the lips, a lifetime on the hips' category.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda! Aż muszę sprawdzić czy nie mam w domu czegoś słodkiego :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło ♡
Looks yummy! Would love to taste it.
OdpowiedzUsuńLooks absolutely delicious!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
just stop by to say hello
OdpowiedzUsuńThis looks so yummy!! Thanks fir sharing
OdpowiedzUsuńJadieegosh
Ależ kusisz ;)
OdpowiedzUsuńWow! dobrze że nie jestem na diecie :D ale to ciasto wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńSuper. Mniam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Pychota!. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńUm bolo delicioso, aproveito para desejar um bom fim-de-semana.
OdpowiedzUsuńAndarilhar
Dedais de Francisco e Idalisa
O prazer dos livros
Yummy
OdpowiedzUsuńKiedyś się skuszę ;-)
OdpowiedzUsuńIt does look a beautiful creation.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan