Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym |
Aby mięso z polędwiczki pozostało delikatne i mięciutkie, warto pamiętać, by za długo go nie smażyć, wystarczy kilka minut z każdej strony - polędwiczki mają dogotować się w sosie. My najbardziej lubimy sos pieczarkowy z ziemniaczanym puree, ale będzie też świetnie komponował się z ryżem czy makaronem. Smacznego:)
Jeśli szukacie pomysłu na obiad z polędwicy wieprzowej, polecam też mój gulasz z polędwiczek:
Przepis na polędwiczki w sosie pieczarkowym, składniki:
mała polędwiczka wieprzowa,
400-500 g pieczarek,
cebula,
2 ząbki czosnku,
ok. 1/4 szklanki śmietanki 30% (lub do smaku),
1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
Przepis na polędwiczki w sosie pieczarkowym, przygotowanie:
Polędwiczkę pokroić w średniej grubości plastry, oprószyć solą i pieprzem. Delikatnie zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, smażąc kilka minut z każdej strony, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić plasterki pieczarek, smażyć kilka minut, dodać drobno pokrojoną cebulę, a pod koniec smażenia drobno posiekany czosnek. Wrzucić mięso, zalać płynem, doprawić i dusić całość kilka minut, do miękkości mięsa. Gdyby sos był za rzadki, zagęścić go niewielką ilością mąki rozmieszanej w sosie, bulionie lub wodzie.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Pork Tenderloin in Creamy Mushroom Sauce Recipe:
1 small pork tenderloin,
400-500 g of button mushrooms,
1 onion,
2 cloves of garlic,
approx. 1/4 cup of heavy cream, or to taste,
approx. 1 1/2 cup of chicken stock or water,
seasonings to taste: salt, pepper, thyme, rosemary
Cut the meat into medium thick slices, season with salt and pepper. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and cook, until lighly golden, for about few minutes on each sides. Set aside. To the same pan add sliced mushrroms, sautee for few minutes, add finely chopped onion and cook, until almost soft. Add finelly chopped garlic, cook for additional minute and add the meat back in. Pour in the stock and cream, season well. Simmer for additional few minutes, until tender. If the sauce is too thin, add some slurry (flour mixed with a little bit of water). Serve over potato puree, rice or noodles. Enjoy:)
I can't eat mushroom I'm intolerant!!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
I love mushrooms so this sounds really good to me.
OdpowiedzUsuńAkurat ja staram się ograniczać mięso, ale sos na pewno wykorzystam do innej ''bazy'' typu kalafior czy placki ziemniaczane.
OdpowiedzUsuńZAPRASZAM DO MNIE!
Mój blog
Mój Instagram
This looks so good!
OdpowiedzUsuńNo pysznie u nas zdania sa zawsze podzielone jedni krzyczą "ziemniaki" a drudzy "ryż" ale polędwiczki wszyscy lubią;)
OdpowiedzUsuńWe make mushrooms sauce often but never creamy. My chef is the cook of us two so I will have to see if I can get him take make a creamy one!
OdpowiedzUsuńLooks so comforting, and easy to make as well!
OdpowiedzUsuńPolędwiczki to już nie dla mnie;)
OdpowiedzUsuńI love mushrooms! :)
OdpowiedzUsuń--
O diário da Inês | Facebook | Instagram
Taki obiad to ja rozumiem
OdpowiedzUsuńale pycha!
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania z dodatkiem pieczarek :)
OdpowiedzUsuńLooks easy and delicious!
OdpowiedzUsuńPolędwiczki z pieczarkami, w mojej wersji bez śmietany.
OdpowiedzUsuńChyba zrobię w niedzielę.
Pozdrawiam:)
Uwielbiam polędwiczki w sosach - wszelakich! Ta propozycja wydaje się być też obłędna... Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńThis looks so delicious!! Thank you for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
I love mushrooms. This sounds great!
OdpowiedzUsuńI think the mushroom sauce would be great over noodles too!
OdpowiedzUsuńLooks delicious - I think I would substitute wild mushrooms that we have collected.
OdpowiedzUsuńHmm. I could imagine the taste and smell. Look like very simple recipe. I would like to try it out one day.
OdpowiedzUsuńThanks for sharing.
Looks good!
OdpowiedzUsuńLooks delicious.
OdpowiedzUsuńThis looks super duper delicious! The tenderloin must have tasted amazingly juicy with that mushroom sauce.
OdpowiedzUsuńIt's early in the morning, but your recipe has made me hungry for dinner! Thanks for sharing, hugs, Valerie
OdpowiedzUsuń😯it looks delicious
OdpowiedzUsuńI love the sound of this recipe and looks such an easy make. One that I will be keeping and trying.
OdpowiedzUsuńjakie pysznosci
OdpowiedzUsuńMój tata by to zajadał że hej :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam polędwiczki w takim wydaniu! :)
OdpowiedzUsuńpomysł na smaczną kolację już mam. Dzięki za inspiracje.
OdpowiedzUsuńThat sounds really good. Have a good day and take care, Diane
OdpowiedzUsuńmój to by zjadł to wszystko sam:)
OdpowiedzUsuńW mojej wersji polędwiczki drobiowe :)
OdpowiedzUsuńAleż smaczna propozycja!
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszne danie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńI'm a vegetarian, so this recipe isn't one I can make, but those chocolate chip buns in the post below look oh so very tempting...
OdpowiedzUsuńIt looks really good, thanks for the recipe ^^
OdpowiedzUsuńxx
lovely post dear :)
OdpowiedzUsuńI like your blog, wanna follow each other? please let me know. thanks :)
https://styleoflifet.blogspot.com/
This dish is perfect for the cooler weather here in Australia It looks so delicious xoxo Cris
OdpowiedzUsuńhttp://photosbycris.blogspot.com/2019/07/avila-world-without-limits.html
Hello Natalie - thanks for visiting and commenting on my blog.
OdpowiedzUsuńYou have a beautiful one with some really lovely looking recipes.
What a delicious looking dish!
OdpowiedzUsuńI'm happily following along with you ~
questa ricetta deliziosa *_*
OdpowiedzUsuńProste i bardzo smaczne danie :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczarki, więc dla mnie jak najbardziej na tak! Ostatnio jadłam podobną wersję z ryżem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Właśnie dzisiaj kupiłam polędwiczki i... kurki. Zrobię je podobnie lecz w sosie kurkowym.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie 🙂 ja ostatnio prawie nie jem mięsa 🙂
OdpowiedzUsuńZ pieczarkami ja zawsze chętnie wszytko :)
OdpowiedzUsuńmmm, looks yummy. i like it. thanks for sharing xx
OdpowiedzUsuńwould you like follow each other?
SelfCactii
O, lubię takie pieczarkowe sosy. Akurat mam trochę w domu, to może zrobię :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Too bad you don't live close by!
OdpowiedzUsuńmushroom is one of favorite foods....yummy
OdpowiedzUsuńPycha!!
OdpowiedzUsuńU mnie ostatnio na tapecie też wszystko z pieczarkami ;)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny obiad :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie danie. Pycha!
OdpowiedzUsuńPyszne danie, tak jak lubię :-)
OdpowiedzUsuńLooks so delicious. Yummy! Love the tenderloin
OdpowiedzUsuń