lipca 03, 2019

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym / Pork Tenderloin in Creamy Mushroom Sauce

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym przepis
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym 

Dziś zapraszam na bardzo szybkie i proste w przygotowaniu polędwiczki w sosie pieczarkowym. To świetny pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad.

Aby mięso z polędwiczki pozostało delikatne i mięciutkie, warto pamiętać, by za długo go nie smażyć, wystarczy kilka minut z każdej strony - polędwiczki mają dogotować się w sosie. My najbardziej lubimy sos pieczarkowy z ziemniaczanym puree, ale będzie też świetnie komponował się z ryżem czy makaronem. Smacznego:)

Jeśli szukacie pomysłu na obiad z polędwicy wieprzowej, polecam też mój gulasz z polędwiczek:


Przepis na polędwiczki w sosie pieczarkowym, składniki:


mała polędwiczka wieprzowa,
400-500 g pieczarek,
cebula,
2 ząbki czosnku,
ok. 1/4 szklanki śmietanki 30% (lub do smaku),
1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn

Przepis na polędwiczki w sosie pieczarkowym, przygotowanie:


Polędwiczkę pokroić w średniej grubości plastry, oprószyć solą i pieprzem. Delikatnie zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, smażąc kilka minut z każdej strony, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić plasterki pieczarek, smażyć kilka minut, dodać drobno pokrojoną cebulę, a pod koniec smażenia drobno posiekany czosnek. Wrzucić mięso, zalać płynem, doprawić i dusić całość kilka minut, do miękkości mięsa. Gdyby sos był za rzadki, zagęścić go niewielką ilością mąki rozmieszanej w sosie, bulionie lub wodzie.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:



Pork Tenderloin in Creamy Mushroom Sauce Recipe:

1 small pork tenderloin,
400-500 g of button mushrooms,
1 onion,
2 cloves of garlic,
approx. 1/4 cup of heavy cream, or to taste,
approx. 1 1/2 cup of chicken stock or water,
seasonings to taste: salt, pepper, thyme, rosemary

Cut the meat into medium thick slices, season with salt and pepper. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and cook, until lighly golden, for about few minutes on each sides. Set aside. To the same pan add sliced mushrroms, sautee for few minutes, add finely chopped onion and cook, until almost soft. Add finelly chopped garlic, cook for additional minute and add the meat back in. Pour in the stock and cream, season well. Simmer for additional few minutes, until tender. If the sauce is too thin, add some slurry (flour mixed with a little bit of water). Serve over potato puree, rice or noodles. Enjoy:)




57 komentarzy:

  1. I can't eat mushroom I'm intolerant!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  2. I love mushrooms so this sounds really good to me.

    OdpowiedzUsuń
  3. Akurat ja staram się ograniczać mięso, ale sos na pewno wykorzystam do innej ''bazy'' typu kalafior czy placki ziemniaczane.

    ZAPRASZAM DO MNIE!
    Mój blog
    Mój Instagram

    OdpowiedzUsuń
  4. No pysznie u nas zdania sa zawsze podzielone jedni krzyczą "ziemniaki" a drudzy "ryż" ale polędwiczki wszyscy lubią;)

    OdpowiedzUsuń
  5. We make mushrooms sauce often but never creamy. My chef is the cook of us two so I will have to see if I can get him take make a creamy one!

    OdpowiedzUsuń
  6. Looks so comforting, and easy to make as well!

    OdpowiedzUsuń
  7. Polędwiczki to już nie dla mnie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki obiad to ja rozumiem

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam dania z dodatkiem pieczarek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Polędwiczki z pieczarkami, w mojej wersji bez śmietany.
    Chyba zrobię w niedzielę.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam polędwiczki w sosach - wszelakich! Ta propozycja wydaje się być też obłędna... Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. This looks so delicious!! Thank you for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  13. I love mushrooms. This sounds great!

    OdpowiedzUsuń
  14. I think the mushroom sauce would be great over noodles too!

    OdpowiedzUsuń
  15. Looks delicious - I think I would substitute wild mushrooms that we have collected.

    OdpowiedzUsuń
  16. Hmm. I could imagine the taste and smell. Look like very simple recipe. I would like to try it out one day.

    Thanks for sharing.

    OdpowiedzUsuń
  17. This looks super duper delicious! The tenderloin must have tasted amazingly juicy with that mushroom sauce.

    OdpowiedzUsuń
  18. It's early in the morning, but your recipe has made me hungry for dinner! Thanks for sharing, hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  19. I love the sound of this recipe and looks such an easy make. One that I will be keeping and trying.

    OdpowiedzUsuń
  20. Mój tata by to zajadał że hej :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam polędwiczki w takim wydaniu! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. pomysł na smaczną kolację już mam. Dzięki za inspiracje.

    OdpowiedzUsuń
  23. That sounds really good. Have a good day and take care, Diane

    OdpowiedzUsuń
  24. mój to by zjadł to wszystko sam:)

    OdpowiedzUsuń
  25. W mojej wersji polędwiczki drobiowe :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Na pewno pyszne danie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  27. I'm a vegetarian, so this recipe isn't one I can make, but those chocolate chip buns in the post below look oh so very tempting...

    OdpowiedzUsuń
  28. It looks really good, thanks for the recipe ^^
    xx

    OdpowiedzUsuń
  29. lovely post dear :)
    I like your blog, wanna follow each other? please let me know. thanks :)

    https://styleoflifet.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  30. This dish is perfect for the cooler weather here in Australia It looks so delicious xoxo Cris
    http://photosbycris.blogspot.com/2019/07/avila-world-without-limits.html

    OdpowiedzUsuń
  31. Hello Natalie - thanks for visiting and commenting on my blog.
    You have a beautiful one with some really lovely looking recipes.

    OdpowiedzUsuń
  32. What a delicious looking dish!
    I'm happily following along with you ~

    OdpowiedzUsuń
  33. Proste i bardzo smaczne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  34. Uwielbiam pieczarki, więc dla mnie jak najbardziej na tak! Ostatnio jadłam podobną wersję z ryżem :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  35. Właśnie dzisiaj kupiłam polędwiczki i... kurki. Zrobię je podobnie lecz w sosie kurkowym.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  36. Wygląda smakowicie 🙂 ja ostatnio prawie nie jem mięsa 🙂

    OdpowiedzUsuń
  37. Z pieczarkami ja zawsze chętnie wszytko :)

    OdpowiedzUsuń
  38. mmm, looks yummy. i like it. thanks for sharing xx

    would you like follow each other?
    SelfCactii

    OdpowiedzUsuń
  39. O, lubię takie pieczarkowe sosy. Akurat mam trochę w domu, to może zrobię :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  40. mushroom is one of favorite foods....yummy

    OdpowiedzUsuń
  41. U mnie ostatnio na tapecie też wszystko z pieczarkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  42. Uwielbiam takie danie. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  43. Pyszne danie, tak jak lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  44. Looks so delicious. Yummy! Love the tenderloin

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger