Dziś zapraszam na niecodzienną zupę z kurczakiem i makaronem z fasoli mung. Nie jest to w żadnym wypadku tradycyjny przepis, raczej moja inspiracja smakami tej części świata. W zupie oprócz makaronu mung dobrze sprawdzi się też ryż lub makaron ryżowy. Możemy do niej dorzucić większość ulubionych warzyw. Ilość sosu sojowego w zupie uzależniamy od tego, ile zawiera soli. Smacznego:)
ok. 2 - 2.5 l domowego bulionu drobiowego,
500 g piersi z kurczaka,
80 -100 g makaronu z fasoli mung,
szklanka ugotowanej fasoli adzuki,
cebula,
2 ząbki czosnku,
1/2 małej cukinii,
mała czerwona papryka
mała marchewka,
kilka łyżek sosu sojowego,
kilka łyżeczek soku z cytryny (do smaku),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany imbir, słodka papryka, chili
Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić pokrojone w kostkę warzywa; cukinię, marchew, paprykę i cebulę. Po paru minutach dodać czosnek. Wrzucić z powrotem kurczaka. Zalać całość płynem i gotować na małym ogniu, do miękkości składników. Pod koniec gotowania dorzucić fasolę adzuki, doprawić do smaku sosem sojowym i sokiem z cytryny, ewentualnie doprawić (zupa powinna być ostra i delikatnie kwaśna). Do miseczek nałożyć porcje przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu makaronu, zalać zupą.
ENGLISH:
approx. 2 - 2.5 l of homemade chicken stock,
500 g of chicken breast,
80-100 g of mung bean noodles,
1 cup of cooked adzuki beans,
1 onion,
2 cloves of garlic,
1/2 of a small zucchini,
1 small red bell pepper,
1 carrot,
few tbsp of soy sauce, to taste,
few tsp of lemon juice, to taste,
seasonings to taste: sal, pepper, granulated ginger, sweet paprika, chili
Cut the meat into bite size pieces, season well. Heat a small amount of oil in a pan, add the chicken and cook, until lightly golden. Set aside. To the same pan, add diced vegetables: zucchini, carrot, bell pepper and onion. Cook, stirring, for few minutes, Add finely chopped garlic, Add the chicken back in, cover with stock and simmer on low heat, until tender. Add adzuki beans, some soy sauce and lemon juice to taste (the soup should be spicy and a bit sour). Season to taste. Prepare the noodles according to package instructions. Place them into the bowls and cover with soup. Enjoy:)
Świetna zupa,z chęcią bym zjadła :-)
OdpowiedzUsuńThis sounds gorgeous, a wonderful combination. As children we were given chicken soup to cure all ills! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńlove the ingredients, this looks and sounds so yummy!!!
OdpowiedzUsuńI love how you always use beans in your recipes.
OdpowiedzUsuńNa pewno takie danie bardzo małkaloryczne i zdrowe dla organizmu. Muszę spróbować. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug maarskich przesyła Krysia
OdpowiedzUsuńLooks good to me. Must try this. Have a good week. Cheers Diane
OdpowiedzUsuńGreat post .
OdpowiedzUsuńwww.paginasempreto.blogspot.com.br
Zupka wydaje się bardzo smakowita, z przyjemnością wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Per me un ghiottissimo piatto unico!
OdpowiedzUsuńThe noodles are a unique addition to this classic soup.
OdpowiedzUsuńz chęcią sobie zrobię :D
OdpowiedzUsuńz chęcią bym spróbowała tej zupy:)
OdpowiedzUsuńMniam! Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym jej spróbowała, bo wygląda naprawdę smacznie. Pozdrawiam :) jusinx.blogspot.com.
OdpowiedzUsuńSo good Natalia !!
OdpowiedzUsuńLove asian flavours but rarely use them in soup. Thanks for the reminder.
OdpowiedzUsuńAnother delicious looking meal. Thank you for sharing the recipe.
OdpowiedzUsuńThis looks so good! Warm and comforting.
OdpowiedzUsuńNever had adzuki, but sounds interesting!
OdpowiedzUsuńOoooo, I love Asian food, and this looks so good. Soups are delicious and comforting during the cold Winter months. I wanted to thank you for having your recipes in English also. That is thoughtful of you.
OdpowiedzUsuń~Sheri
Pysznie wygląda. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńThat looks wonderful. Know what I am making today for dinner - fresh Polish Sausage!
OdpowiedzUsuńInteresting pasta soup. Never try mung bean pasta before.
OdpowiedzUsuńHi Natalia what a lovely recipe thankyou for sharing,this will certainly warm us up xx
OdpowiedzUsuńchicken and beans - a perfect combination. your soup looks very tasty natalia! cheers Sherry
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńhmmmm, delicious :D
NEW BRANDING POST | MY SUMMER ESSENTIAL!
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Przyznam, że jeszcze nigdy nie jadłam niczego w stylu azjatyckim. A to tak popularna kuchnia :)
OdpowiedzUsuńThanks for your detailed review! :)
OdpowiedzUsuńNie było mi dane poznać kuchnię azjatycką ;)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takiej zupy i przyznam że z chęcią bym spróbowała ;)
OdpowiedzUsuńCiekawe czy mojemu mężowi by posmakowała :)
OdpowiedzUsuńGood cuisine, expect, I can't eat the chicken, or anything when with meat.
OdpowiedzUsuńAbsolutely Beautiful - Very Creative - Much Appreciated
OdpowiedzUsuńCheers
Pyszna inspiracja Natalio
OdpowiedzUsuńCiekawa zupa, coś dla mojego męża, lubi azjatyckie smaki :)
OdpowiedzUsuńA wonderful array of ingredients, looks like a good tasty soup.
OdpowiedzUsuńBrzmi smakowicie :)
OdpowiedzUsuńchętnie bym zjadła to cudo:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiej zupy, ale przyznam że mam ochotę spróbować. Bo zupka chinska to nie to samo, nie ma się co oszukiwać :P
OdpowiedzUsuńnie przepadam za azjatycką kuchnią ;)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem smaku, uwielbiam zupy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zupki! Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam zupy azjatyckiej;)
OdpowiedzUsuńZaciekawiłaś mnie tą zupą, więc chętnie wypróbuję przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
This looks delicious and your photos are pretty. Thank you so much for sharing and for stopping by my blog and leaving a comment. It was very much appreciated :)
OdpowiedzUsuńIt looks really good.
OdpowiedzUsuńFajna zupka, muszę spróbować 🙂
OdpowiedzUsuńProsta, szybka i do tego pełna smaku. Jak dla mnie idealna zupka :)
OdpowiedzUsuńLubię smaki Azji, zupa na pewno by mi posmakowała.
OdpowiedzUsuńAnother delicious recipe!
OdpowiedzUsuńo to na pewno zrobie! narzeczony będzie zachwycony :))!
OdpowiedzUsuńapetyczna miseczka z pewnością bogata w smaku :)
OdpowiedzUsuńAwesome soup!
OdpowiedzUsuńChicken Soup is good for health...love it
OdpowiedzUsuńCan I come for dinner?
OdpowiedzUsuńlooks delicious and I do love the noodles that are used! Yum!
OdpowiedzUsuńWonderful different recipe!
OdpowiedzUsuńxx Rena
www.dressedwithsoul.com
Great post, Thanks for sharing,
OdpowiedzUsuńI'm following you! X.
Nutritious and tasty too!
OdpowiedzUsuńZawsze nas ciekawi jak smakuje ten makaron.
OdpowiedzUsuńBogata ta zupa
OdpowiedzUsuńexcellent dish it sounds my friend
OdpowiedzUsuńexcept two ingredients all are familiar but i can search if we call them with different names
and yeas we keep pieces of chicken in our soup really small instead
Interresting recipe dear thanks for sharing :)
OdpowiedzUsuńI usually use fat egg noodles in my chicken soup, so I really like the change of the thin Asian noodles you used here. Looks tempting!
OdpowiedzUsuńChętnie się poczęstuję Twoją zupką:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za inspirację kulinarną:)