sierpnia 23, 2019

Ciasto Balladyna / 'Balladyna" Raspberry Cream Cake

Ciasto Balladyna przepis
Ciasto Balladyna 
Ciasto Balladyna przepis
Ciasto Balladyna przepis

Dziś zapraszam na przepyszne warstwowe ciasto  o wdzięcznej nazwie ,,Balladyna". Dzięki wielu warstwom jest wysokie i spokojnie może być wykorzystane jako tort. 

Poszczególne warstwy ciasta Balladyna to dwa ciemne, biszkoptowe blaty, warstwa serowa, herbatnikowa i kajmakowa. Jeśli chcecie, aby przygotowanie ciasta było szybsze, użyjcie ulubionej masy kajmakowej/krówkowej z puszki. Ja do jego przygotowania po raz pierwszy wypróbowałam przepis na szybki kajmak - trochę oszukany, bo z dodatkiem białej czekolady, ale bardzo smaczny. Na pewno wykorzystam go jeszcze nie raz do tego typu warstwowych ciast.

Kwaskowate maliny i galaretka powodują, ze całość nie jest przesłodzona i ciężka. Biszkopt polecam upiec dzień wcześniej, wtedy łatwiej się przekroi; dzień wcześniej można przygotować też kajmak. Bardzo polecam, również poza sezonem malinowym (wtedy do ciasta Balladyna wykorzystujemy mrożone maliny), smacznego:)

Jeśli lubicie ciasta warstwowe na biszkopcie, polecam również moje pyszne ciasto Telimena:


Przepis na ciasto Balladyna, składniki:

na blaszkę o wielkości 36x25cm:

na biszkopt:

5 jajek (w temperaturze pokojowej),
3/4 szklanki cukru,,
3/4 szklanki mąki,

2 czubate łyżki kakao,
pół szklanki mąki ziemniaczanej,
łyżeczka proszku do pieczenia


na warstwę serową:

650-700 g sera z mielonego trzykrotnie (może być z wiaderka),
duża szczypta mielonej wanilii,
cukier puder (do smaku),
250 ml śmietanki kremówki 36%,
4 łyżeczki żelatyny

ok. 300 g herbatników

350-400 g masy kajmakowej z puszki lub:

100 g cukru,
150 g kremówki 30 lub 36%,
łyżka masła
100 g białej czekolady

2 malinowe galaretki (70 g każda),
ok. 400 g malin


Przepis na ciasto Balladyna, przygotowanie:

 Jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Posypać wierzch masy jajecznej i delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką. Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki(tylko spód). Piec około 30 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto będzie upieczone, zrzucić blaszkę z wysokości piekarnika na podłogę (to tzw. ,,biszkopt rzucany" - zrzucenie blaszki spowoduje, że biszkopt będzie równy i nie opadnie) - można pominąć ten krok i wystudzić ciasto jak zwykle. 

Jeśli nie używamy masy kajmakowej z puszki, należy przygotować szybki kajmak: podgrzać śmietankę, odstawić na bok. Cukier podgrzewać w rondlu lub patelni o grubym dnie i bokach (to ważne, by cukier się nie spalił) do momentu karmelizacji (uzyskania bursztynowego koloru) - podczas tego procesu nie mieszamy cukru, ewentualnie potrząsamy patelnią lub garnkiem. Wlać ciepłą śmietankę (uwaga, będzie dużo bąbli) i bardzo szybko wymieszać (gdyby zrobiły się twarde grudki, można je rozpuścić w osobnym garnuszku). Odstawić masę do lekkiego przestygnięcia, gdy będzie jeszcze ciepła, dodać masło i czekoladę. Wymieszać do ich rozpuszczenia. Odstawić do lodówki. W czasie chłodzenia masa jeszcze bardziej zgęstnieje. 

Przygotować masę serową: żelatynę zalać niewielką ilością wody, odstawić do napęcznienia. śmietankę ubić na sztywno Ser zmiksować z cukrem pudrem, wanilią i ubitą na sztywno śmietanką. Żelatynę rozpuścić na parze i stopniowo połączyć z masą serową (warto skorzystać z porady na niepowstawanie grudek w żelatynie, o której pisałam tutaj).

Biszkopt przekroić na dwie części (warto najpierw ściąć wierzch). Pierwszą część ułożyć na dnie blaszki. Posmarować go połową masy serowej. Na masy serowej poukładać herbatniki, na nie nałożyć masę kajmakową (najprościej jest posmarowanie każdego ciastka przed ich ułożeniem). Przykryć kolejną warstwą herbatników. Na herbatniki nałożyć pozostałą część masy serowej. Schłodzić w lodówce. 

Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na cieście poukładać maliny. Gdy galaretka będzie tężejąca, wylać na owoce. Schłodzić całość najlepiej przez całą noc.

Inspiracją dla mojego ciasta był ten przepis.
Oryginalny przepis na kajmak

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


ENGLISH:

Balladyna Raspberry Cream Cake Recipe:

for the sponge cake:

5 eggs,
3/4 cup of sugar,
3/4 cup of flour,
2 heaping tbsp of cocoa,
1/2 cup of potato starch,
1 tsp of baking powder

for the cheese layer:
650-700 g of Polish cheesecake filling (Tvarog),
some powdered sugar, to taste, 
a big pinch of vanilla powder,
250 ml of heavy cream,
4 tsp of gelatine powder

approx. 300 g of thin biscuits,

350-400 g of dulce de leche or for preparing quick butterscotch filling :

100 g of sugar,
150 g of heavy cream.
100 g of white chocolate,
1 tbsp of butter

2 packages of  raspberrry jello (70 g each),
approx. 400 g of fresh or frozen raspberries

Prepare the sponge cake (a day before is best for this recipe): beat the eggs with sugar for about 7-10 minutes or until light and fluffy. Mix flour, baking powder and cocoa. Sprinkle the dry ingredietns all over the egg mixture and gently fold them in. Pour over the baking pan (25x35cm - line only the bottom with baking paper). Bake for about 30 minutes in 180C. When it is fully cooked, to make sure your cake is nice and even, drop the cake in a baking pan on a floor (you can also ommit this step and let the cake cool as always). Let cool completely,

Prepare quick butterscotch filling: warm up the cream. Caramelize the sugar in a pan with thick sides and bottom, making sure not to stir during the process (you can shake the pan, if necessary). Pour in the cream (be careful, it is bubbly) and whisk (if any hard lumps form, you can quickly melt them in another pot). Let cool for few minutes and when it's still warm, add in the butter and chocolate. Stir, until melts. Set aside or chill in the fridge to firm.

Prepare the cheesecake cream filling: cover the gelatine with some water and set aside, until swells.beat the cream, until stiff peeks form. Mix with cheesecake filling, sugar and vanilla. Melt the gelatine in a  double boiler and  beat breifly, until you see some bubbles. Gradually add 3 tsp of cream to the gelatine and when it's combined, add to the rest of the cream. 

Cut the sponge cake into two layers (you can cut off the top if it's too high). Place one layer on the bottom of your pan. Smear with half of the cheesecake mixture. Arrange biscuits on top and smear them with all of the dulce de leche/butterscotch filling. Cover with the rest of biscuits. Place the remaining cheesecake mixture on top of that and chill in the fridge. 

Prepare the jellos according to packages instructions. Arrange raspberries on top of the cake. Cover with thickening jello. Chill in the fridge (best to refrigerate overnight). Enjoy:)


See the original recipes (for the cake and butterscotch)


66 komentarzy:

  1. Good heavens! Incredible looking!

    OdpowiedzUsuń
  2. yummy! thanks for the recipe:)
    HAPPY WEEKEND
    xoxo
    https://stylishpatterns.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, lubię takie przekładane ciasta, choć za kajmakiem nie przepadam :P

    OdpowiedzUsuń
  4. What a great recipe, I would love to try it. Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  5. Looks so nom! I love it when cakes have different layers!

    OdpowiedzUsuń
  6. wow all those beautiful fresh raspberries! I want a HUGE slice too, Natalia :-))

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepięknie wygląda,a przepis koniecznie muszę podesłać mamie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Faktycznie jest wysokie, przepis zapisany :)

    OdpowiedzUsuń
  9. I appreciate your recipes very much but I also appreciate your beautiful photos. Thank you very much :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Aż ślinka cieknie, jak się na nie patrzy. Chętnie zrobię w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepięknie i przepysznie wygląda! Maliny mam, ale rano upiekłam ciasto czekoladowe z cukinią ;-)
    Trudno, przepis musi troszkę poczekać ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda pięknie, a jeśli smakuje jak to z dwoma rodzajami kremów i ciemnym biszkoptem (tak, zrobiłem go), no to niebo w gębie! Pozdrawiam serdecznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało!☺ Pozdrawiam☺

      Usuń
  13. Bardzo lubię takie ciasta z owocami:))wygląda pysznie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  14. Same pyszności u Ciebie:) Pozdrawiam gorąco:)

    OdpowiedzUsuń
  15. You keep tempting me with raspberries don't you? I long for them to be back in season again.

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam! Tyle tu pyszności w jednym cieście. Przepis brzmi bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pięknie się prezentuje to ciasto i aż ślinka cieknie :-). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  18. Incredible cake! Love the raspberries on top.

    OdpowiedzUsuń
  19. I am drinking coffee now.....how nice if with your cake.....yummy

    OdpowiedzUsuń
  20. Oh my gosh, this looks amazing!! I wish I lived close to you so I could visit your kitchen and eat these delicious goodies!! Yum!! Have a great weekend!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  21. Mouthwatering! I really hope Dezzy makes his way over here and sees this recipe. He's always up for some raspberries!

    OdpowiedzUsuń
  22. this looks so yummy..but i need to fight the calories hehehe

    OdpowiedzUsuń
  23. Yuuum! looks so delicious
    Happy Weekend :)

    https://www.abdelkhalekleblog.com/

    OdpowiedzUsuń
  24. Jejku zobaczyłam i aż zgłodniałam :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Nigdy takiego jeszcze nie robiłam,cudowne❤

    OdpowiedzUsuń
  26. wow, bunch of raspberry. sweet and fresh !

    OdpowiedzUsuń
  27. Raspberries are one of my favourite fruits …

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  28. Lubię ciadta z kremami, a ti wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  29. ciasto wygląda zachwycająco, aż mi ślinka poleciała, gdy pomyślałam jak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Wow, it looks really great!! Thanks for the recipe ^^
    xx

    OdpowiedzUsuń
  31. WOW...this is absolutely stunning...I honestly don't think I've ever seen anything quite so beautiful!!
    Oh thank you so much for sharing your fantastic recipes...you are such an inspiration!😊😊

    Big Hugs ❤❤❤❤❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  32. Skoro Balladyna, to musi być zabójcze - oczywiście w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Balladyna- jaka świetna nazwa dla malinowego deseru.Chyba nikt, kto jako tako kojarzy literaturę nie zapomni nazwy.

    OdpowiedzUsuń
  34. Wygląda naprawdę smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Thanks a lot :D

    hmmm, delicious :D

    NEW REVIEW POST | CATRICE WATERPROOF EYE SHADOW PRIMER!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  36. Hello, your raspberry creme cake looks delicious! Thanks for sharing the recipe. Enjoy your day, wishing you a great new week ahead! PS, thanks also for visiting my blog.

    OdpowiedzUsuń
  37. ıt looks very delicious :) Thanks for sharing

    OdpowiedzUsuń
  38. Ale pycha, uwielbiam maliny :)
    „Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  39. Pięknie wygląda to ciasto i ma bardzo ładną nazwę :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Oh, my dear! That looks absolutely divine!

    OdpowiedzUsuń
  41. Jaka piękna nazwa ciasta literacka :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Yum! Looks so delicious and decadent. I'd love to try this one.

    OdpowiedzUsuń
  43. Jak ta Balladyna pyszna musi być :-)

    OdpowiedzUsuń
  44. pierwszy raz widzę takie ciasto i bardzo mi się podoba :) chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger