Polecam też ciasto Lambada:)
na tortownicę o średnicy 25-26 cm:
na spód:
szklanka mąki,
90 g zimnego masła,
żółtko,
4 łyżki cukru pudru,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
opcjonalnie 2 łyżki zimnej wody
budyń:
750 ml soku jeżynowego, malinowego lub z czarnej porzeczki,
2 budynie waniliowe (po 40 g),
cukier puder, do smaku,
ok. 300 g nektarynek lub brzoskwiń,
1 galaretka
opcjonalnie garść borówek amerykańskich
polewa:
160 g czekolady, u mnie pół na pół mleczna z gorzką,
100 g śmietanki kremówki
garść płatków migdałowych
Przygotować kruchy spód: zimne masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Gdy będzie w małych kawałeczkach, dodać żółtko i ewentualnie tyle wody, by ciasto dało się zagnieść w kulę. Schłodzić przez 30 minut w lodówce, a następnie wyłożyć nim dno tortownicy. Nakłuć widelcem, schłodzić kolejne 30 minut. Przygotowany spód podpiec w 190 C przez 15 minut (lub do zezłocenia).
Przygotować nadzienie: budyń ugotować, używając do niego 750 ml soku, zamiast mleka. Opcjonalnie dosłodzić do smaku. Na ciasto ułożyć pokrojone brzoskwinie. Wylać budyń. Odłożyć do wystygnięcia.
Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy będzie tężejąca, wylać na krem budyniowy, na którym uprzednio ułożyć borówki. Włożyć do lodówki do zastygnięcia.
Czekoladę rozpuścić na parze ze śmietanką. Delikatnie wystudzić i rozprowadzić na galaretce. Posypać migdałami. Schłodzić.
Facebook
Instagram
Twitter
ENGLISH:
for the crust:
1 cup of flour,
90 g of cold butter, dicved,
1 egg yolk,
2 tbsp of cold water (optional),
4 tbsp of powdered sugar,
1/2 tsp of baking powder
1 cup of flour,
90 g of cold butter, dicved,
1 egg yolk,
2 tbsp of cold water (optional),
4 tbsp of powdered sugar,
1/2 tsp of baking powder
for the filling:
approx. 300 g of diced peaches or nactarines (canned or fresh),
750 ml of blackberry, raspberry or black current juice,
2 packages of vanilla pudding mix (40 g each, each one requires 500 ml of milk),
some powdered sugar to taste, optional
1 package of fruit jello (70 g)
a handful of blueberries, optional
for the chocolate glaze:
160 g of chocolate, (half and half dark and milk),
100 g of heavy cream,
some almond flakes
Prepare the crust: mix the flour, sugar and baking powder. Add diced butter and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg yolk and form into a ball (add a bit of cold water, if it's too dry). Form a disc, cover with plastic wrap and chill in the fridge for about 30 minutes. Press into the bottom of a springform pan (25-26cm), prick with a fork and let it chill again for additional 30 minutes. Bake the crust in 190C for about 15 minutes or until golden.
Prepare the filling: prepare the pudding according to package instructions, but using 750 ml of juice, istead of milk. Sweeten to taste.
Place peaches on the base of the cake, pour the pudding on top. Let it chill in the fridge, until sets.
Place some blueberries on top of the set pudding. Prepare the jello according to package instructions. Cover the blueberries with thickening jello. Chill in the fridge to set completely.
Melt the chocolate with cream on a double boiler. Let it cool slightly and gently smear over the set jello. Sprinkle with almonds. Chill in the fridge. Enjoy:)
Also see my Lambada Cake:)
Przepięknie wygląda to ciasto, bardzo lubię takie warstwowe słodkości, zawsze robią wrażenie :)
OdpowiedzUsuńale ciekawe musi być w smaku;)
OdpowiedzUsuńale pieknie wyglada! fajny pomysl na halloqeenowy deserek ;)
OdpowiedzUsuńhalloweenowy*
OdpowiedzUsuńLooks so delicious. Thanks for sharing! Have a great week, Valerie
OdpowiedzUsuńI have never seen a cake like this before. It looks both richly satisfying, but refreshing as well. It would really impress people!
OdpowiedzUsuńHello, another delicious dessert. I love anything with chocolate. YUM! Thanks for sharing. Enjoy your day, have a happy new week!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciacho. Zrobię na weekend :)
OdpowiedzUsuńScreeny zrobione, będzie jedzone :D
OdpowiedzUsuńThat sounds so interesting. I've never had a cake like this one before.
OdpowiedzUsuńWhat a unique recipe!
OdpowiedzUsuńU mnie by się zajadali :P. Połączenie galaretki i czekolady zawsze się u mnie sprawdza :D
OdpowiedzUsuńThis cake has such a beautiful presentation. Delicious too!
OdpowiedzUsuńHmmm the cake Looks s tasty :)
OdpowiedzUsuńdefinetly Need to try this recipe.
take a look at my BLOG and my INSTAGRAM
Twilight Cake: what a magical name. It looks delicious.
OdpowiedzUsuńCudowne ciasta tworzysz, zapisuję sobie przepis! Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńMy goodness, that looks amazing - so many wonderful summer fruits, too!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie, aż chce się sięgnąć po kawałek.
OdpowiedzUsuńI am enjoying our winter - but how I miss the summer fruits you feature today.
OdpowiedzUsuńAmazing to look at and I bet amazing to taste. Have a good week, Diane
OdpowiedzUsuńIt looks delicious!
OdpowiedzUsuńBeautiful cake.
OdpowiedzUsuńwww.paginasempreto.blogspot.com.br
Those blueberries are huge!
OdpowiedzUsuńLooks great! You pay attention to details and it shows.
OdpowiedzUsuńThis looks absolutely delicious!! Yum!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Hummmm que aspecto mais delicioso e aproveito para desejar uma boa semana.
OdpowiedzUsuńAndarilhar
Dedais de Francisco e Idalisa
Livros-Autografados
Such a mysterious and delicious looking cake!
OdpowiedzUsuńI have never ever seen anything like this - but it is BEAUTIFUL!
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńI love the filling so much!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, jestem ciekawa jak smakuje :))
OdpowiedzUsuńCiekawe ciasto :)
OdpowiedzUsuńrobi wrażenie i musi być smaczne!
OdpowiedzUsuńSince it is jello and fruit inside, I'd probably like it with white chocolate on top!
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuń„Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK”
apetyczne i ciekawe czyli tak jak lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńO matko, no boskie, wygląda pięknie i smakuje na bank :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie <3
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńkolorystyka ciasta niesamowita;)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie widziałam takiego ciasta ;) wygląda bardzo ciekawie :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis😍😍😍
OdpowiedzUsuńBardzo fajna opcja, lubię piec, więc wypróbuję wariant jagodowy :)
OdpowiedzUsuńOh yum! This looks delicious! Thank you so much for sharing :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe ciasto :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Czuję, że zjadłabym do ostatniego okruszka. ;)
OdpowiedzUsuńWow. Very colourful cake. Never had such cake before. I dont mind a slice, please!
OdpowiedzUsuńLooks interesting and yummy! I would love to taste the cake.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńMój blog ♥
Wow! That looks incredible and sounds delicious! A very special treat! :o)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie kochana :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńOh WOW, this looks absolutely amazing...I just HAVE to try it!!
OdpowiedzUsuńThank you so much!😊😊
Hugs xxx
I ten cały Zmierzch ładnie się prezentuje :) Ja mam dzisiaj klasyczny deser z galaretką, bitą śmietaną i kitkatem :)
OdpowiedzUsuńthe taste must be delicious...
OdpowiedzUsuńthank you for recipe
Mniam mniam
OdpowiedzUsuńThis is an unusual recipe. It would be interesting to try this.
OdpowiedzUsuńwygląda mega pusznie :D Smaczne :D
OdpowiedzUsuńI've never heard of Twilight cake before. It looks so unusual and tasty. And I like the dish you served it on, so pretty.
OdpowiedzUsuń~Sheri
It looks very refreshing for summer dessert!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuń