Czekoladowa tarta z malinami |
Jednym z deserów, który przygotowuję co roku w sezonie malinowym jest nasza ulubiona krucha tarta czekoladowa z malinami. Jest naprawdę przepyszna, znika wprost błyskawicznie!
Tarta z czekoladą i malinami jest bardzo prosta w przygotowaniu i można do niej użyć ulubionej czekolady. Będzie pasować mleczna lub gorzka, ale ja najbardziej lubię połączenie obu. Do kruchej tarty z kremem świetnie sprawdzą się też brzoskwinie lub inne owoce, dobrze komponujące się z czekoladą.
Kruche ciasto na tartę można przygotować dzień wcześniej i piec kolejnego dnia - ja wylepiam formę wieczorem i piekę dobrze schłodzoną tartę nazajutrz. Ciasto można też zamrozić i upiec w dowolnym momencie. Jeśli macie mniejszą formę i po jej wylepieniu zostanie Wam porcja ciasta, można upiec z niego ciasteczka.
Polecam tę pyszną czekoladową tartę wszystkim wielbicielom czekolady, smacznego:)
Jeśli lubicie kruche ciasta z kremem, polecam też pyszną kostkę pomarańczową z mascarpone:
Przepis na tartę czekoladową z malinami, składniki:
na formę do tarty o średnicy 29-30 cm:
240 g mąki,
160 g zimnego masła,
90 g cukru pudru,
2 żółtka
wierzch tarty:
maliny,
240 g czekolady (u mnie po połowie mlecznej i gorzkiej)150 g śmietany kremówki
2 łyżki masła
opcjonalnie wiórki kokosowe
Przepis na tartę czekoladową z malinami, przygotowanie:
Mąkę posiekać z cukrem i masłem, dodać żółtka i całość zagnieść (jeśli ciasto jest zbyt kruche, należy dolać troszkę bardzo zimnej wody). Zagniecione ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować (najlepiej robić to między dwoma kawałkami papieru do pieczenia lub folii) i przełożyć do formy na tartę (można też wylepić formę ciastem bez wałkowania - ja tak robię). Włożyć do lodówki na godzinę lub na noc, nakłuć widelcem. Spód tarty obciążyć papierem z fasolkami (by zapobiec wyrastaniu ciasta i zjeżdżaniu boczków), piec w 180 stopniach ok. 10-15 minut, a następnie zdjąć obciążenie i piec do zarumienia (ja piekę bez obciążenia w sumie 15-20 minut, ale należy przy tym pilnować ciasta, by nie tworzyły się bąble i ciasto nie wyrastało - w tym przypadku można bardzo delikatnie przebić bąble widelcem).Czekoladę rozpuścić ze śmietanką i masłem, wylać na upieczony spód. Na lekko wystudzony krem nałożyć owoce (nie należy kłaść malin na gorący krem, ponieważ mogą puścić sok), opcjonalnie posypać kokosem. Schłodzić kilka godzin w lodówce.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
ENGLISH:
240 g of flour,
150 g of cold butter,
90 g of powdered sugar,
2 egg yolks
for the top:
some raspberries,
240 g of chocolate (dark or milk; on my tart it is half and half dark and milk),
150 g of cream,
2 tbsp of butter
Prepare the crust: add butter to the flour and sugar, rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg yolks, press everything together (you can add a bit of cold water to make it easier). Form a disc, cover with plastic wrap and chill in the fridge for 30 minutes. Press the pastry into the bottom of the tart pan (29-30m). Prick with a fork and chill for additional hour or overnight. Bake the shell of the tart in prehated oven (200C), until golden brown for about 15 to 20 minutes - if there's any air bubbles and the pastry is rising unevenly, you can very gently try to pierce the bubble with a fork (you can also use blind-baking method to make sure it won't happen). If you have a smaller tart pan and you are left with some additional pastry, you can freeze it or cut out and bake some cookies.
Prepare the filling: melt the chocolate with cream and butter, pour it over the crust. Let it cool and arrange some raspberries on top (do not place the berries on top of the hot chocolate). Chill in the fridge for few hours. Enjoy:)
This looks so pretty! And bet it tastes better than it looks. :-) Thanks!
OdpowiedzUsuńale pięknie się prezentuję:)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała, bo wygląda bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję przepis :D Pozdrawiam!
wy-stardoll.blogspot.com
Very fancy and delicious looking!
OdpowiedzUsuńOj coś czuję, że u mnie by furorę zrobiła :D
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńThis sounds so delicious, you have the best ideas. Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńNati! Twoja tarta wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńMam ciasto zamrożone, maliny też już są w ogrodzie, tylko czekolady brak.
Tylko muszę dać jakiś zamiennik za śmietanę.
Pozdrawiam:)
Wyglada obłednie !! Nqarobilas mi smaka na slodkie :D
OdpowiedzUsuńAleż pysznie wygląda, jeszcze bardziej mi żal, że nie mam nic na jutro do porannej kawy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Ale cudeńko. Aż się człowiek robi głodny :)
OdpowiedzUsuńO rany, jaka piękna tarta! ♥ Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńRaspberries and chocolate is a match made in heaven. And raspberries are my very favourite berry.
OdpowiedzUsuńChyba jutro wybiorę się po czekoladę i składniki! Nie stop, jutro jest święto ;) :D W piątek się wybiorę, by na sobotę mieć ciasto.
OdpowiedzUsuńZAPRASZAM DO MNIE!
Mój blog
Mój Instagram
Mój Studygram
Uwielbiam tarty! :)
OdpowiedzUsuńWow that looks delicious!!
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis z wykorzystaniem malin. W tym roku bardzo dużo ich mamy na krzaczku.
OdpowiedzUsuńSerdeczności.
Uwielbiam połączenie malin z czekoladą :)
OdpowiedzUsuńOh that looks so very yummy! Thank you for the delicious looking temptation.
OdpowiedzUsuńSuch a perfect summer tarte!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
it looks perfect...i'll bet it tastes even better!!!
OdpowiedzUsuńGorgeously Displayed - Oh Baby, Wish I Could
OdpowiedzUsuńCheers
Ale pychotka!
OdpowiedzUsuńYummy!
OdpowiedzUsuńLocal raspberries are available here. Great idea! Chocolate and raspberries!
OdpowiedzUsuńYum!! This look so delicious!! Thanks for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
It is almost too pretty to eat, but I will eat it anyway! Thank you, Natalia:)
OdpowiedzUsuńThat's dangerous to be around me. I'd for sure eat the whole thing all by myself!
OdpowiedzUsuńChocolate and raspberry are one of my favourite combo. The tart looks sensational, Natalia.
OdpowiedzUsuńTyle malin, że aż się prosi żeby coś takiego przyrządzić
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekoladę! Tarta wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńCzekolada z malinami zawsze wspaniale smakuje :-)
OdpowiedzUsuńHmmm the cake look so tasty.
OdpowiedzUsuńI definetly Need to try this recipe. Lovely.
take a look at my BLOG and my INSTAGRAM
Oooh, I do ever so love me malinky in anything! I have a bush in my yard and I mash a handful of raspberries and put them in my ice tea during summer. We call them 'maline' here :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie! Uwielbiam maliny! <3 chyba Muszę odpalić piekarnik:P
OdpowiedzUsuńPycha! Połączenie czekolady i malin w jednym cieście to niebo na talerzu <3
OdpowiedzUsuńMaliny i czekolada, czy może być coś lepszego :)
OdpowiedzUsuńOh my god, that looks delicious!!
OdpowiedzUsuńxx
Super wygląda, zjadłabym taki kawałeczek do kawki :)
OdpowiedzUsuńPiękna :)
OdpowiedzUsuńTa tarta wyglada oblednie! Jak juz zejde z diety na pewno ja stworze! :D Zapisuje twoj blog i na pewno bede wracac po slodkie inspiracje do Ciebie :)
OdpowiedzUsuńA very pretty looking dessert and no doubt delicious! I will enjoy making this for my friends next time they come over for dinner. Thank you so much for another wonderful recipe.
OdpowiedzUsuńAkurat mam maliny, także zrobię na pewno :)
OdpowiedzUsuńYum...
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńThis looks very delicious.
OdpowiedzUsuńo ludu dawaj kawała:D
OdpowiedzUsuńBeautiful tart especially with the raspberries.
OdpowiedzUsuńYou always bake the most delicious looking cakes and tarts! I am so tempted!
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda ale narobiłaś apetytu
OdpowiedzUsuńTarta wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńCudownie smakuje ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Tarta prezentuje się przepysznie.
OdpowiedzUsuńAle smakowicie to wygląda! Akurat kupiłam wczoraj maliny więc muszę je wykorzystać!
OdpowiedzUsuńhttps://redamancyy.blogspot.com/
Un lujo de tarta se ve linda y exquisita me tomaría un buen trozo,abrazos.
OdpowiedzUsuńThat looks so yummy! It wasn't a good year for our raspberries this year. We didn't get very many. I might have to buy some extras to make this! :o)
OdpowiedzUsuńJa za dużo ciast nie robię, bo nie umiem ;)Za to bardzo lubię je jeść, a to wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńlooks so yum :) x
OdpowiedzUsuńwhat an amazing post dear :) happy weekend!
OdpowiedzUsuńKisses, Buba
https://bubasworld.blogspot.com/
yummy….love strawberry....
OdpowiedzUsuńthank you for recipe....
Yum.
OdpowiedzUsuńWoww I love that!!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
Pycha, uwielbiam tarte :)
OdpowiedzUsuń„Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK”
uwielbiam maliny, wygląda przepysznie! *_*
OdpowiedzUsuńooo a zawsze robiłam prawie idnetyczną, ale zamiast czekolady dawałam mascarpone! muszę koniecznie spróbować z czekoladą ;)
OdpowiedzUsuńOh how beautiful...and, I bet, delicious!!
OdpowiedzUsuńWow, raspberries and chocolate...what a fantastic combination.😊😊
Love and hugs ❤❤❤❤❤❤❤
Looks wonderful! I love raspberries and chocolate together.
OdpowiedzUsuńLooks pretty!
OdpowiedzUsuńależ ona kusząco wygląda
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie ;)
OdpowiedzUsuńI enjoy raspberries and dark chocolate together :)
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Mniam, ale kusisz tymi słodkościami :-)
OdpowiedzUsuńBardzo kusząco wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń