Polecam też inne moje przepisy na chleb i bułeczki:)
na bochenek:
350 g mąki pszennej,
75 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
75 g mąki kukurydzianej (nie skrobi!),
300 ml ciepłej wody,
7g suchych drożdży,
łyżeczka soli (lub troszkę więcej),
łyżka oliwy lub oleju,
łyżka płynnego miodu,
sezam do posypania chlebka
Drożdże połączyć z wodą i miodem, odstawić na 5 minut do napuszenia. Po tym czasie dodać do reszty składników. Wyrabiać około 10 minut. Uformować ciasto w kulę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut (można też włożyć na noc do lodówki). Po tym czasie uformować 6 podłużnych bułeczek, ułożyć ściśle obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Posypać sezamem. Piec w 210-220 C około 25 minut.
Przepis znalazłam tutaj.
ENGLISH:
for one loaf:
350 g of bread flour,
75 g of whole wheat flour,
75 g of corn flour (the yellow one, not the starch!),
300 ml of warm water,
7 g of dry yeast,
1 tsp of salt, (or a bit more),
1 tbsp of oil,
1 tbsp of liquid honey,
some sesame seeds
Add the yeast and sugar to the water, set aside for 5 to 10 minutes. Combine with the rest of ingredients and knead for about 15 minutes. Form a ball, cover with kitchen towel and let it rise for 60 to 90 minutes (or let it rise in the fridge overnight). Divide the dough into 6 pieces, form into an oblong bun shape. Place the buns on a baking tray lined with baking paper (place the buns closely to each other, forming a loaf shape). Let it rise for additional 30 to 40 minutes. Sprinkle with sesame seeds and bake in 210-220C for about 20 minutes. Enjoy:)
See the original recipe.
Great post, Thanks for sharing,
OdpowiedzUsuńI'm following you! X.
Bardzo apetyczny chlebek, wart wypróbowania :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Agness:)
Muszę kiedyś spróbować! Nie lubię jasnych, sklepowych chlebów, chyba, że mają jakieś dodatki. A ten chleb ma mój ulubiony sezam i jest prosty w zrobieniu.
OdpowiedzUsuńZAPRASZAM DO MNIE!
Mój blog
Mój Instagram
Mój Studygram
Great recipe, I love bread. Have a great weekend, hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy wypiek;)
OdpowiedzUsuńThis bread is very special with sprinkle of sesame seeds :)
OdpowiedzUsuńI'm a great lover of bread, corn flour, greek products, sesame seeds. We have it all here in your recipe. Yummi!It looks good on the plate!
OdpowiedzUsuńKupne chleby przestały mi smakować, więc ten przepis wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńThat sounds like a very tasty bread! I should try making it. Need to buy some yeast.
OdpowiedzUsuńThis bread is gorgeous! A warm slice with some butter, please...
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńI really need to try
NEW REVIEW POST | MAKEUP REVOLUTION EYE SHADOWS, WORTH IT?
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Nie jadlam takiego ;)
OdpowiedzUsuńYum! Looks great!
OdpowiedzUsuńWyglada naprawde apetycznie, pytanie jak smakuje <3 Musze sie kiedys odwazyc na upieczenie takiego chleba, ale po ostatniej cytrynowce (ciacho) zrezygnowalam z pieczenie - zakalec jak nic
OdpowiedzUsuńI love bread! :)
OdpowiedzUsuń--
O diário da Inês | Facebook | Instagram
Nigdy nie jadłam takiego chleba :D
OdpowiedzUsuńMoże kiedyś wyprobuje
OdpowiedzUsuńZ dżemem musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńIt's amazing just two tsp of liquid hold all this together.
OdpowiedzUsuńNa pewno pysznie smakuje z dżemem . Pyszności na śniadanko na tarasie i nie tylko:)
OdpowiedzUsuńLooks good with the sesame seeds on top.
OdpowiedzUsuńI could probably eat the whole loaf of hleb myself!
OdpowiedzUsuńDzięki
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo chciałabym nauczyć się piec chleb. ;)
OdpowiedzUsuńYum. There is very little which smells better than baking bread...
OdpowiedzUsuńThis looks so delicious!! I love bread!! Have a great weekend!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Homemade bread is way to go! This looks scrumptious!
OdpowiedzUsuńNothing beats a fresh loaf of bread. I'd use some Irish butter and serve it with some warm tea. Yum!
OdpowiedzUsuńLove the ingredients in this recipe It looks amazing too xoxo Cris
OdpowiedzUsuńhttp://photosbycris.blogspot.com/2019/08/you-are-in-charge.html
Przymierzałam się kiedyś do pieczenia chleba. Może w końcu spróbuję :)
OdpowiedzUsuńChe meraviglia il tuo pane, complimenti!!!!
OdpowiedzUsuńA beautiful loaf of bread. Happy weekend!
OdpowiedzUsuńAle jak pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńOh this bread looks absolutely scrumptious!!
OdpowiedzUsuńWow, I simply have to bake some...😊😊
Thank you so much for sharing!
Have a fabulous weekend!
Big Hugs ❤❤❤❤❤❤❤
Pyszny chlebek. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńyummmmmmm! How beautiful and tasty! I'm coming right over, Natalia! hugs, de
OdpowiedzUsuńSmaczny wypiek
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek jak malowany :-)Uwielbiam domowe pieczywo.
OdpowiedzUsuńLooks like a hearty and tasty bread!
OdpowiedzUsuńBrzmi tak łatwo i przyjemnie... :) a wygląda - smakowicie! nie jestem zbyt dobra w wypiekach, ale prostota tego przepisu bardzo mnie kusi! Chyba spróbuję :)
OdpowiedzUsuńAmazing. We're also very big on bread... in Bulgaria.
OdpowiedzUsuńMam robiła chleb,ale nie taki ❣
OdpowiedzUsuńJako, że chlebek lubię piec to na pewno przepis wypróbuję, dzięki :)
OdpowiedzUsuńSounds amazingly simple!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Zjadłabym taki domowy i smaczny chlebek. Bardzo apetycznie wygląda ten chleb grecki.
OdpowiedzUsuńIl pane che faceva mio nonno nel suo forno a legna ... bei ricordi
OdpowiedzUsuńbuona serata
Wygląda smakowicie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
Wygląda obłędnie, aż ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńIt looks delicious.
OdpowiedzUsuńI did not make bread for a while. But always love homemade bread. 😊
Nie znam tego chlebka, ale wygląda bardzo fajnie, ma bardzo ciekawy kształt :)
OdpowiedzUsuńLooks really good, thanks for sharing!
OdpowiedzUsuńxx
Bardzo apetycznie wygląda, może go upiekę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Thanks a lot :D
OdpowiedzUsuńhave a nice day, my friend
NEW OUTFIT POST | IT’S ALL ABOUT NUDE!!
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
wygląda rzeczywiście jak z greckiej piekarni:)
OdpowiedzUsuńojaaa! zjadłabym!
OdpowiedzUsuńTaki chleb, to prawdziwa magia :)
OdpowiedzUsuńWow the bread looks delicious <3 Thank you for sharing it *_*
OdpowiedzUsuńHave a nice day :*
I followed you. I hope you can follow back :D
http://makeyourperfectstyle.blogspot.com/
oh i love bread...and how wonderful to make it yourself. it looks really good, your pictures are always so beautiful!!!
OdpowiedzUsuńOh, this Greek bread made me smile. I think I could eat bread and butter alone for dinner. I don't know if I told you, but I'm part Greek also. My father was Greek and Polish. : )
OdpowiedzUsuń~Sheri
This does look good, many thanks for sharing the recipe.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
looks compelling my friend!
OdpowiedzUsuńmy late mom was fond of yeast ,she used to make yeast by her own and would use it to make many dishes she used for her health care
Super, zjadłabym :-)
OdpowiedzUsuńsmakowicie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńmake me want to taste it...yummy
OdpowiedzUsuńnigdy nie słyszałam o tym chlebie :)
OdpowiedzUsuńOstatnio chodzi za mną by spróbować upiec samodzielnie chlebek - ten z Twojego przepisy wydaje mi się akuratny. Smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuń