Kurczak fajitas |
Taki kurczak po meksykańsku jest pysznym nadzieniem do tortilli, ale tak naprawdę możecie go je podać z ryżem czy pieczonymi ziemniakami. Kurczak fajitas będzie też dobrze smakował w domowej bułce do kebabu czy chlebku pita. Polecam wszystkim fanom ostrych smaków. Smacznego:)
Jeśli szukacie pomysłu na obiad z kurczakiem, polecam moje kotlety z kurczaka po zbójnicku:
Kurczak fajitas, składniki:
500 g piersi kurczaka,
1-2 czerwone papryki,
duża cebula,
na marynatę:
2 łyżki oleju,
czubata łyżeczka oregano,
łyżeczka chili (lub mniej, jeśli wolicie mniej ostre smaki),
płaska łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego),
1/2-3/4 łyżeczki granulowanego czosnku,
sok z połowy limonki lub małej cytryny,
sól, pieprz,
posiekana natka pietruszki,
Kurczak fajitas, przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, dokładnie połączyć ze składnikami marynaty (można odstawić na 30 minut). Mięso smażyć do zarumienienia, dodać paski papryki i cebulę pokrojoną w piórka. Smażyć do miękkości. Posypać natką i opcjonalnie skropić dodatkowym sokiem z limonki.
Oryginalny przepis TUTAJ.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Chicken Fajitas Recipe:
500 g of chicken breast,
1-2 red bell peppers,
1 large onion,
for the marinade:
2 tbsp of oil,
a heaping tsp of dry oregano,
1 tsp of chili (or less),
1 tsp of cumin, levelled,
1/2-3/4 tsp of granulated garlic,
juize from 1/2 lime or lemon,
salt and pepper,
chopped parsley
Cut the meat into bite size pieces and cover with the marinade ingredients (you can set aside the meat for 30 minutes). Cook the meat on well heated skillet, until lightly golden and add strips of pepper and onion cut into halfmoons. Cook, until tender. Sprinkle with parsley and add additional lime juice, if you like. Serve in a tortilla wrap or with rice or baked potatoes. Enjoy:)
See the original recipe
Sounds great! I will copy this recipe!
OdpowiedzUsuńThanks!
: )
Ooo prosto zwiezle i na temat, a ja sie zastanawialam co dzis zrobic na obiad, kupie bataty i zrobie danie meksykanskie w tym wydaniu *.*
OdpowiedzUsuńmoje smaki:)
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie
OdpowiedzUsuńFajitas are great! And chicken ones are SO good -- and much lighter than beef ones. Good recipe -- thanks.
OdpowiedzUsuńMiłego dnia, u mnie burzowo :)
OdpowiedzUsuńGood recipes 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńThis sounds very delicious, thanks for sharing. Have a great evening, hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńpyszne zdrowe i pożywne;)
OdpowiedzUsuńUn bel piatto per la sera.
OdpowiedzUsuńBuona serata
Uwielbiam dania meksykańskie często sama robię :)
OdpowiedzUsuńBuziaki:*
Dziś post z serii ślubnej, czyli nasze winietki, podziękowania dla gości oraz zawieszki na butelki wszystko DIY :) ZAPRASZAM
Simple and yummy! I love it, Natalia.
OdpowiedzUsuńChicken fajitas are quite popular, here. I have to omit the bell peppers, however, as it makes me burp! :D
OdpowiedzUsuńKolejny przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńPo składnikach stwierdzam, że to na pewno jest pyszne ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńLove fajitas! :)
OdpowiedzUsuń--
O diário da Inês | Facebook | Instagram
I have never made Fajitas. Your recipe looks very easy!
OdpowiedzUsuńPychotka, uwielbiam takie fajne propozycje na kurczaka. Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńOstre smaki lubię, danie wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńYou make me hungry!
OdpowiedzUsuńChicken fajitas are so good.
OdpowiedzUsuńI znów coś dla mnie. :) Uwielbiam tortille i jej nadzienia.
OdpowiedzUsuńPolecam Muzeum Narodowe w Warszawie. Może sale ze sztuką nowoczesną specjalnie do mnie nie przemawiają (nie znam się za bardzo), to pozostałe ekspozycje stałe są bardzo zacne.
Pozdrawiam!
Fajny pomysl
OdpowiedzUsuńVery delicious recipe.
OdpowiedzUsuńwww.paginasempreto.blogspot.com.br
Lubię meksykańskie, tego kurczaka z chęcią spróbuję
OdpowiedzUsuńOne of my very favorite dishes!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
o proszę, a ja nigdy nie dodawałam cytryny czy limonki do mięsa.
OdpowiedzUsuńOh, my goodness, Natalia! These look so delicious! Thank you:)
OdpowiedzUsuńYummy!
OdpowiedzUsuńLooks delicious and healthy too!
OdpowiedzUsuńI know chicken fajita is a Mexican dish....
OdpowiedzUsuńIs it Polish dish too?
I love it....delicious
It is Mexican, but I like Mexican food ☺
UsuńI LOVE me some fajitas. I usually just use a packet of dry Italian dressing over my chicken and veggies, but I'll have to try your seasonings next time to see which I prefer.
OdpowiedzUsuńThe chicken eater in this house would probably like these. Thank you.
OdpowiedzUsuńZdrówko :)
OdpowiedzUsuńI prefer that so spicy. Bon appetit!
OdpowiedzUsuńwłaśnie się zastanawiam " co na obiad?" ale nie mam papryki, a szkoda, bo danie wygląda mega!!
OdpowiedzUsuńFajita! Yes, I love it!
OdpowiedzUsuńI always buy chicken fajita on the go, finally I got this recipe here. Thank you so much :)
What a flavorful dish, Natalia! I can smell it from here! And so useful for a variety of dishes!
OdpowiedzUsuńNatalia, I have a big favor. Would it be possible to add the Google TRANSLATE button at the top of your sidebar? So that we can better read your blog? I hope you don't mind me asking that.
Best wishes for a lovely weekend!
hugs,
de
Great suggestion, I will definitely keep that in mind and do something about it!☺
UsuńPycha! Uwielbiam takie dania. Totalnie moje smaki!
OdpowiedzUsuńzdecydowanie moje smaki! jadłabym <3~!
OdpowiedzUsuńLooks yummy. I love wraps.
OdpowiedzUsuń❤️
OdpowiedzUsuńA ja zapytam o patelnię. Co to za patelnia? :)
OdpowiedzUsuńTefal☺
UsuńDziękuję.. Jesteś z tej patelni zadowolona? Masz ją już długo? Mama kupuję patelnie w sklepach typu Mrówka z Galicji ale one nie są wytrzymałe mimo iż dba się o patelnie ;/
UsuńJestem z niej bardzo zadowolona, przyrządzam na niej mnóstwo dań, nic nie przywiera, nie trzeba wlewać dużo tłuszczu i jest bardzo łatwa do czyszczenia☺
UsuńSzkoda,że nie pamietasz modelu.... ona jest cięzka - większość patelni Tefal jakie widzialam to takie lekkie były
UsuńTak, ta moja jest całkiem ciężka ☺
UsuńDziękuję... Szkoda ze nie pamiętasz modelu.. a próbowałaś smażyć bez tłuszczu na suchej? ;)
UsuńTak, dobrze się smaży, nie przywiera,ale ja i tak zawsze daję trochę tłuszczu, bo bez niego niektóre potrawy nie są takie chrupiące lub zrumienione jak powinny ☺
UsuńO tak tłuszcz dodaje smaku :)
UsuńPychota! pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńI love chicken fajitas, but never made them on my own.
OdpowiedzUsuńI definetly Need to Change that! :)
This Looks so good.
take a look at my BLOG and my INSTAGRAM
Yum. Who doesn't like chicken fajitas?
OdpowiedzUsuńPersonally, I prefer flour wraps to corn.
Niestety nowotwory są coraz częstsze. Z drugiej strony jest pocieszenie takie, że formy leczenia też są coraz lepiej przygotowane do walki z tą chorobą.
OdpowiedzUsuńA dzięki. Też w takim razie wszystkiego dobrego w kwestii osoby z Twojej rodziny.
Pozdrawiam!
Oh wow. Looks so yummy!
OdpowiedzUsuńYummy, indonesian people say "lezat".
OdpowiedzUsuńQue buena pinta , quiero probar ! 😋 Gracias 😋😋por tu visita , espero tu opinión en mi última selección de vestidos , espero que te gusten ! 👗👗👗 Feliz día ! ♡♡♡
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńdelicious
NEW OUTFIT POST | LIFE UPDATE AND VERSION 2.0!
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Pysznie :-) Udanego weekendu :-)
OdpowiedzUsuńTienen muy buena pinta :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na farsz do tortilli lub naleśników :)
OdpowiedzUsuńMmm pychotka ! uwielbiam tego typu dania! ;)
OdpowiedzUsuńWOW, this looks so delicious! I adore Mexican food, so can't wait to try these...thank you so much!! :))
OdpowiedzUsuńHave a super weekend! xxx
lubię takie jedzonko 🎔
OdpowiedzUsuńFajne smaki, myślę że smakuje wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam potrawy z kurczakiem w roli głównej, więc chętnie wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Fajita
OdpowiedzUsuńThese Chicken fajitas are making me feel hungry :)
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
we cook chicken almost same way but name is different "karahi"
OdpowiedzUsuńwyglada super! lubie kuchnie mexykanska :)
OdpowiedzUsuń