Najlepsze lody czekoladowe |
Przygotowuję je już od kilku lat, zawsze powtarzając, że są to najlepsze lody czekoladowe, jakie jadłam. Wykonane tradycyjnie z żółtek, mleka, śmietanki i dwóch rodzajów czekolady. Bardzo ważnym składnikiem domowych lodów z maszynki jest dodatek prawdziwego ekstraktu waniliowego (na bazie wódki) lub alkoholu. Jego dodatek jest tak mały, że jest absolutnie niewyczuwalny. Powoduje jednak, że tradycyjne lody czekoladowe nie zamarzają na kość i dają się porcjować łyżką do lodów (przed porcjowaniem należy jednak odpowiednio wcześniej wyciągnąć je z zamrażarki). Po wymieszaniu w maszynie możecie też przelać mieszankę do foremek do lodów na patyku. Bardzo polecam, smacznego:)
Szukać pomysłu na pyszny letni deser? Polecam moje leniwe ciasto na zimno bez pieczenia:
Przepis na tradycyjne lody czekoladowe, składniki:
na 700 ml lodów:300 ml śmietanki 30 lub 36%,
300 ml pełnego mleka (3,2%),
4 żółtka,
90 g cukru,
100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości,
60 d mlecznej czekolady dobrej jakości,
łyżka ekstraktu waniliowego lub alkoholu
Przepis na tradycyjne lody czekoladowe, przygotowanie:
Żółtka zmiksować z cukrem na kogel mogel, W garnku zagotować mleko ze śmietanką. Ściągnąć z ognia i stopniowo, łyżkami, połączyć z żółtkami. Ponownie postawić na małym gazie, podgrzewać, cały czas mieszając, do lekkiego zgęstnienia (nie można doprowadzić do wrzenia) - około 10 minut. Ściągnąć z palnika, dodać alkohol i połamaną czekoladę. Wymieszać. Gdyby czekolada nie chciała się do końca rozpuścić, zmiksować ręcznym blenderem. Odstawić do wystygnięcia, zakryć folią (tak, by dotykała masy) i włożyć do lodówki na całą noc. Mieszankę przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z instrukcją jej użytkowania. Gotowe lody przelać do pudełka lub foremek i zamrozić.Oryginalny przepis tutaj.
ENGLISH:
Best Chocolate Ice Cream Recipe:
for 700 ml of ice cream:
300 ml of heavy cream,
300 ml of whole fat milk,
4 egg yolks,
90 g of sugar,
100 g of good quality dark chocolate,
60 g of good quality milk chocolate,
1 tbsp of vanila extract (or 1 tbsp of any alcohol you have on hand - you won't taste it in a final product)
Beat the egg yolks with sugar, until light and fluffy. Heat up milk and heavy cream. Gradually, spoon by spoon, add hot milk to the egg yolk mixture and whisk. Put the mixture on a low heat and cook, stirring constantly, until slightly thickens (about 10 minutes) - the mixture can not boil! Set aside and add 1 tbsp of vanilla extract/alcohol and pieces of chocolate. Mix, until melts or use a blender to make sure the chocolate melts completely, Lei it cool, cover with plastic wrap (making sure it touches the surface) and rerfigerate overnight. Place the mixture in the ice cream machine and let it mix. Place the ice cream in a container or individual molds. Freeze for few hours. Enjoy:)
See the original recipe.
Ahhh pysznosci, jako milosniczka czekolady mysle ze cos wykabinuje z lodami i ciachem na cieplo <3
OdpowiedzUsuńPerfekcyjne połączenie ☺
UsuńI love ice-cream, and this looks so good!
OdpowiedzUsuńOoo, uwielbiam lody :)
OdpowiedzUsuńI love ice cream. Hope to try your recipe one of these days.
OdpowiedzUsuńLooks delicious!
OdpowiedzUsuńHave a nice weekend
https://sosweetgirlythings.blogspot.com/
Takie przepisy to ja rozumiem ;)
OdpowiedzUsuńLooks delicious 😊 thanks for your recipes ...
OdpowiedzUsuńIt just doesn't get any better than this!!! Thank you, Natalia :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie domowe lody :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować przepis :)
Il mio gusto preferito!!!!
OdpowiedzUsuńI like it that you emphasize the quality of the chocolate. Indeed, good quality of the ingredients make for a successful result.
OdpowiedzUsuńWspaniałe są:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńmuszą być maksymalnie czekoladowe:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekoladowe lody, te wyglądają fenomenalnie. Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie robiłam lodów :)
OdpowiedzUsuńHummm deve de ser muito bom, aproveito para desejar um bom fim-de-semana.
OdpowiedzUsuńAndarilhar
Dedais de Francisco e Idalisa
Livros-Autografados
Ciekawa jestem smaku :). Ja od roku mam pod nosem lokal oferujący Rzemieślnicze lody własnej produkcji i czekoladowe mają tam genialne :P
OdpowiedzUsuńI soooooooooo love chocolate ice-cream, yummy! Will try this when I have visitors again. Have a great weekend, hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńIt is a couple of years since I have had ice cream, but my partner loves it. Thank you for this recipe.
OdpowiedzUsuńJust had some homemade ice cream. Delicious!
OdpowiedzUsuńvery nice
OdpowiedzUsuńZnowu proponujesz ciekawy przepis. :)
OdpowiedzUsuńJak na razie czekam co wyniknie w tych firmach, co wysłałem CV do nich. Bo w sumie 11 ich jest na razie.
Średniowiecze ma swoje ciekawe aspekty, jednak ciężej nam sobie wyobrazić pewne kwestie. XIX czy początek XX wieku jest pod tym względem lepszy.
Pozdrawiam!
kusi mnie by zrobić lody, ciekawe jak by z alkoholem smakowały:)
OdpowiedzUsuńI loveeee ice cream!!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
Never made ice cream, looks so good
OdpowiedzUsuńThis looks delicious!! I haven't had homemade ice cream in forever!! Have a great weekend!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Home made ice-cream definitely the best!
OdpowiedzUsuńVery very creamy and tasty!
OdpowiedzUsuńrobię bardzo podobne jednak bez alkoholu ze względu na dzieci:)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować połączenia z mleczną czekoladą, zwykle używam jedynie gorzkiej. Za to kropla alkoholu jest absolutnie niezbędna :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńI have the same icecream scoop and never know how to use it exactly LOL
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńKiedyś mi nie wyszły te domowe lody czekoladowe, może spróbuję z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńAdoro il cioccolato.
OdpowiedzUsuńBuona giornata
muszą być przepyszne;)
OdpowiedzUsuńPowiedz proszę jak zrobić lody z żółtkiem w ten sposób aby nie było czuć posmaku jajka. Ilekroć próbowałam zrobić lody z jajkiem zawsze miały ten dziwny posmak. Dlatego lody robię bez jaj.
OdpowiedzUsuńHmm, przy waniliowych troszkę ten posmak czuć, ale w tym przepisie nie czuję go wcale☺ Próbowałaś lodów z taką ilością czekolady jak w tym przepisie? Mam wrażenie, że to ona przysłania ten posmak. Innego sposobu niestety nie znam. Też niedługo będę próbować lodów bez jajek☺
UsuńI want some
OdpowiedzUsuńOh this looks SO delicious...I simply have to make some!!😊😊
OdpowiedzUsuńHugs xxx
perfect for summer...
OdpowiedzUsuńI love chocolate taste....
Mi ostatnio bardzo smakują kokosowo-czekoladowe :)
OdpowiedzUsuńOh very nice recipe darling
OdpowiedzUsuńxx
I need to practice this recipe, never done ice cream yet :)
OdpowiedzUsuńThank you and enjoy your weekend
Omg I love how creamy it looks amazing darling xoxo Cris
OdpowiedzUsuńhttps://photosbycris.blogspot.com/2019/08/i-am-sharing-my-secret.html
Biorę całe :D
OdpowiedzUsuńLody z żółtkami to tradycyjny przepis, ale najlepszy jaki do tej pory przygotowywałam :) lubię wszystkie, ale czekoladowe chyba najbardziej:)
OdpowiedzUsuńTo nie takie trudne widzę. Kurcze, ciekawi mnie ich smak.
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglądają te lody :)
OdpowiedzUsuńO smacznie lubię lody
OdpowiedzUsuńWow ! na pewno są pyszne ! Szkoda, że nie mam tej magicznej maszyny do lodów...
OdpowiedzUsuńMożna przygotować bez maszyny, ale podczas procesu zamarzania należy je kilkakrotnie zmiksować☺
UsuńPycha - ale nie dla mnie :( nie trawię mleka ostatnio - tylko kozie
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować bo kocham czekoladowe lody :D
OdpowiedzUsuńGreat post dear, so nice and interesting, love it!
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe lody, takie czekoladowe muszą smakować genialnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe lody :-)
OdpowiedzUsuńZrobilas mi smaka na wieczor
OdpowiedzUsuńSama nigdy nie robilam jeszcze, ale smacznie wygladaja. :)
OdpowiedzUsuńI'm convinced this is the best chocolate ice-cream!
OdpowiedzUsuńxx Rena
www.dressedwithsoul.com
Domowe lody są najlepsze ❣
OdpowiedzUsuńJa to już od dawna nie zbliżam się do Wisły, jeszcze brakuje mi kąpieli w takiej wodzie. @_@
OdpowiedzUsuńPodobno pogoda ma się niedługo zmienić, będzie chłodniej i z deszczem chyba.
Pozdrawiam!
nigdy nie robiłam lodów sama, musze spróbowac, jak przeczytałam nie wydaje sie to az tak trudne:)
OdpowiedzUsuńO mniam, ale bym takie lody sobie zjadła:)
OdpowiedzUsuńLooks so good!
OdpowiedzUsuńThat sounds delicious!
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńhmmm, looks delicious
NEW BRANDING POST | SEPTEMBER GOODIES!
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Domowe lody? Najlepsze!
OdpowiedzUsuńPrawda! Czekam na kolejny wpis :)
OdpowiedzUsuńApetycxnie wyglądają, uwielbiam lody:)
OdpowiedzUsuńRecipe looks good, my Grandson would love this chocolate ice-cream :)
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Ale narobiłas ochoty, kocham lody czekoladowe <3
OdpowiedzUsuńBuziaki!
Ja jestem maniaczka lodów. Latem moge je jest na okrągło i zimna w sumie tez byle w ciepłym pomieszczeniu :D sama jeszcze nigdy nie robiłam ale z chęcią bym spróbowała jak smakują takie wlasnorobne :)
OdpowiedzUsuńhow incredibly talented you are dear Natalia
OdpowiedzUsuńthis is wonderful yummy recipe indeed ,never had homemade icecream
hope vadka is not necessary
mmmm ale mam teraz smaka na lody czekoladowe <3 muszę je w końcu zrobić :)
OdpowiedzUsuńCzekoladowe lody to coś pysznego dla mojego Eryka.
OdpowiedzUsuńdomowe lody są najlepsze!!!
OdpowiedzUsuńI love ice cream :)
OdpowiedzUsuńI can't say no to ice cream--yum!
OdpowiedzUsuń