na ok 6-7 sajgonek:
6-7 arkuszy papieru ryżowego,
puszka tuńczyka,
pół czerwonej cebuli,
kilka łyżeczek majonezu lub/i jogurtu greckiego,
kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie),
kilka posiekanych suszonych pomidorów,
garść oliwek (opcjonalnie)
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka granulowany czosnek,
marchewka,
duży ogórek
Odsączyć tuńczyka, wymieszać z posiekaną drobno cebulą, majonezem i jogurtem, natką pietruszki i pomidorami. Doprawić do smaku. Papier ryżowy przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, na każdy arkusz nakładać paski ogórka, oliwki, wstążki marchewki i pastę z tuńczyka. Zwinąć jak krokiety, zlepiając brzegi wodą.
ENGLISH:
for 6-7 spring rolls:
6-7 sheets of rice paper,
1 can of tuna, drained,
1/2 of a red onion,
few tsp of mayo or/and yogurt,
few tsp of chopped parsley, optional,
few chopped sun-dried tomatoes,
a handful of olives,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot paprika, granulated garlic,
1 carrot,
1 large cucumber
Combine the tuna with finely chopped onion, mayo, yogurt, parsley and tomatoes. Season well. Prepare the rice paper according to package instructions. On each sheet, place some tuna mixture, ribbons of carrot, strips of cucumber and olives. Fold, creating a spring roll, sealing the edges with some water. Enjoy:)
Ciekawa jestem tego smaku :)
OdpowiedzUsuńMoże wspólna obserwacja?:)
Spróbowałem dzisij na kolację i smakuje pysznie. Prosze o polecenia drukarni z podobna oferta do https://ragus.pl/ tutaj w komentarzach. mam nadzieje ze nie przeszkadzam
UsuńSmaku sajgonek nie znam ;)
OdpowiedzUsuńWitaj Twoje Sajgonki wyglądają prawie tak dobrze jak te zjedzone w Wietnamie :) Zgaduję, że smakują niewiele gorzej, pytanie tylko ile zajmuje przygotowanie takiego posiłku? Z natury jestem mocno leniwy i mając do do wyboru pichcić przez dwie godziny dzwonie do lokalnego "chińczyka" lub, kiedy mam obsesja na punkcie zdrowego odżywiania, szukam np. na
OdpowiedzUsuńCaterobazar cateringu dietetycznego też zamawiam. Pozdrawiam i polecam pamieć dodawanie czasu i trudności przepisów :)
Wouldn't it be good if I could reach into the computer and pick out one of these rolls - they look sooooooooooo very good. Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSajgonki lubie ale nigdy sama nie robiłam. Przepis mega ciekawey bo tunczyka lubie - dodaje przepis do zakładek :)
OdpowiedzUsuńto musi być pycha:)
OdpowiedzUsuńRoladki wyglądają bardzo apetycznie a dodatkowo są bardzo delikatne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
I always love rice paper rolls. They have such a nice chewy texture.
OdpowiedzUsuńThis is a good one for a light and healthy lunch.
OdpowiedzUsuńThese are awesome, and fancy looking. I have never worked with rice paper, but will look for it in the store today!
OdpowiedzUsuńgood recipe :) Thanks for your sharing...
OdpowiedzUsuńWygląda całkiem apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńI love spring rolls. These look great!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie:))pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńWe do make traditional Asian spring rolls, but these look equally delicious. It is good to experiment and modify old favourites.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię sajgonki, więc i te muszą być super! Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńlove the look of the rice paper.
OdpowiedzUsuńwowww that sounds amazing I wanna try!!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
Wyglądają przepysznie i pewnie wyśmienicie smakują:)
OdpowiedzUsuńI must try this tuna filling. I have made Vietnamese spring rolls with traditional filling.
OdpowiedzUsuńYours also sounds so good. :)
They do look good - and relatively simple to make. Great party food.
OdpowiedzUsuńThese look and sound tasty.
OdpowiedzUsuńI do believe that I could make these.
Thank you 💮
Great recipe.
OdpowiedzUsuńwww.paginasempreto.blogspot.com.br
This looks so delicious!! I love tuna, so this is another one I need to try!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Can you believe that I have never had tuna in my life? I do think these spring rolls look amazing though! I am sure my daughter would gobble them right up (she's a huge tuna fan).
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam tuńczyka :)
OdpowiedzUsuńGenialnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDeliziosi questi involtini.
OdpowiedzUsuńBuona giornata
Uwielbiam sajgonki! Najlepsze sa te w wersji wegetarianskiej pomimo tego, ze wegetarianka nie jestem to skradlo moje serce :D
OdpowiedzUsuńOh my, your spring rolls look good!
OdpowiedzUsuńThey look not that difficult to prepare, therefore thanks a lot for sharing!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
They look a little be scary to me :)
OdpowiedzUsuńPyszne i dietetyczne. Super opcja.
OdpowiedzUsuńMiłego dnia
Ela
www.themomentsbyela.pl
Ale bym zjadła takie sajgonki :)
OdpowiedzUsuńLooks deli:)
OdpowiedzUsuńHAPPY WEEK
xoxo
https://stylishpatterns.blogspot.com
springrollsy bardzo lubię i chyba muszę znowu je zrobić :) Fajne jest to, że można zawinąć to, co się najbardziej lubi :) za tuńczykiem i cebulą nie przepadam ale włożę w to miejsce coś innego :)
OdpowiedzUsuńSzczerze powiem ze nigdy nie próbowałam sajgonek, ale smacznie wyglądają, może kiedyś się skusze :)
OdpowiedzUsuńBuziaki!
Dawno nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńkurczę, a ja jeszcze nigdy nie jadłam sajgonek :D muszę poprosić narzeczonego, żeby mi pomógł i zrobimy ;D!
OdpowiedzUsuńdziś sobie zrobię;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam sajgonek tak jakoś wyszło ;)) Pewnie czas spróbować:)
OdpowiedzUsuń^_^ Kuchnia azjatycka to jedna z moich ulubionych ze świata. Chodzi za mną od paru dni onigiri, jednak nie jestem pewny czy będę umiał je przygotować.
OdpowiedzUsuńWOW. Domowe lody, to może być coś ciekawego.
U mnie będą pojawiać się przeróżne zespoły/wykonawcy. :)
Pozdrawiam!
Zapisuję sobie ten przepis - wydaje się łatwy i szybki w przyrządzeniu :)
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam przygotować sajgonki, ale się bałam.
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie używałam papieru ryżowego, muszę to nadrobić i w końcu spróbować :D
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńI love spring rolls!
OdpowiedzUsuń:)
oj daaawno nie jadłam sajgonek
OdpowiedzUsuńale pyszne!
OdpowiedzUsuńcałe wieki nie jadłam sajgonek ale mi smaku zrobiłas
OdpowiedzUsuńthanks :D
OdpowiedzUsuńhmmm, looks delicious !
NEW FASHION POST | TRANSPARENCIES? OF COURSE YES, DARLING!
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Ciekawy pomysł na sajgonki :)
OdpowiedzUsuńAle jak świetnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńThis looks so yummy! I want to try this.
OdpowiedzUsuńsarahrizaga.blogspot.com
Hello from Turkey :) It looks like soo delicious. Thanks for recipe :)
OdpowiedzUsuńOh this is fabulous, a really unusual take on spring rolls...and it looks so delicious!😊😊
OdpowiedzUsuńMany thanks!
Big Hugs xxx
Świetny pomysł, sajgonki wyglądają pięknie, jak z obrazka :)
OdpowiedzUsuńYummy! Those spring rolls look so good and fresh, I'm hungry now!
OdpowiedzUsuńtuna is healthy and delicious
OdpowiedzUsuńit looks very nice :)
OdpowiedzUsuńpróbowałam spring rolls, ale nie smakowały mi :)
OdpowiedzUsuńOby było dobre :)
OdpowiedzUsuń