sierpnia 26, 2019

Sajgonki z tuńczykiem / Tuna Spring Rolls

Dzisiejsze sajgonki nie są absolutnie oryginalnym daniem kuchni azjatyckiej. To raczej ciekawa i bardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnych kanapek. Sajgonki z pastą z tuńczyka i warzywami to świetny pomysł na lekką kolację czy obiad. W papierze ryżowym możecie zamknąć wszystkie swoje ulubione pasty kanapkowe i dodatki do kanapek. Ogranicza Was tylko wyobraźnia i zawartość lodówki. Takie roladki są najlepsze świeże, do spożycia niedługo po przygotowaniu. Polecam, smacznego:)

na ok 6-7 sajgonek:

6-7 arkuszy papieru ryżowego,
puszka tuńczyka,
pół czerwonej cebuli,
kilka łyżeczek majonezu lub/i jogurtu greckiego,
kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie),
kilka posiekanych suszonych pomidorów,
garść oliwek (opcjonalnie)
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka granulowany czosnek,
marchewka,
duży ogórek

Odsączyć tuńczyka, wymieszać z posiekaną drobno cebulą, majonezem i jogurtem, natką pietruszki i pomidorami. Doprawić do smaku. Papier ryżowy przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, na każdy arkusz nakładać paski ogórka, oliwki, wstążki marchewki i pastę z tuńczyka. Zwinąć jak krokiety, zlepiając brzegi wodą.



ENGLISH:


for 6-7 spring rolls:

6-7 sheets of rice paper,
1 can of tuna, drained,
1/2 of a red onion,
few tsp of mayo or/and yogurt,
few tsp of chopped parsley, optional,
few chopped sun-dried tomatoes,
a handful of olives,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot paprika, granulated garlic,
1 carrot,
1 large cucumber

Combine the tuna with finely chopped onion, mayo, yogurt, parsley and tomatoes. Season well. Prepare the rice paper according to package instructions. On each sheet, place some tuna mixture, ribbons of carrot, strips of cucumber and olives. Fold, creating a spring roll, sealing the edges with some water. Enjoy:)



65 komentarzy:

  1. Ciekawa jestem tego smaku :)
    Może wspólna obserwacja?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbowałem dzisij na kolację i smakuje pysznie. Prosze o polecenia drukarni z podobna oferta do https://ragus.pl/ tutaj w komentarzach. mam nadzieje ze nie przeszkadzam

      Usuń
  2. Witaj Twoje Sajgonki wyglądają prawie tak dobrze jak te zjedzone w Wietnamie :) Zgaduję, że smakują niewiele gorzej, pytanie tylko ile zajmuje przygotowanie takiego posiłku? Z natury jestem mocno leniwy i mając do do wyboru pichcić przez dwie godziny dzwonie do lokalnego "chińczyka" lub, kiedy mam obsesja na punkcie zdrowego odżywiania, szukam np. na
    Caterobazar cateringu dietetycznego też zamawiam. Pozdrawiam i polecam pamieć dodawanie czasu i trudności przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wouldn't it be good if I could reach into the computer and pick out one of these rolls - they look sooooooooooo very good. Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sajgonki lubie ale nigdy sama nie robiłam. Przepis mega ciekawey bo tunczyka lubie - dodaje przepis do zakładek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Roladki wyglądają bardzo apetycznie a dodatkowo są bardzo delikatne.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. I always love rice paper rolls. They have such a nice chewy texture.

    OdpowiedzUsuń
  8. This is a good one for a light and healthy lunch.

    OdpowiedzUsuń
  9. These are awesome, and fancy looking. I have never worked with rice paper, but will look for it in the store today!

    OdpowiedzUsuń
  10. good recipe :) Thanks for your sharing...

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda całkiem apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. I love spring rolls. These look great!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ciekawe danie:))pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  14. We do make traditional Asian spring rolls, but these look equally delicious. It is good to experiment and modify old favourites.

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię sajgonki, więc i te muszą być super! Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. love the look of the rice paper.

    OdpowiedzUsuń
  17. wowww that sounds amazing I wanna try!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyglądają przepysznie i pewnie wyśmienicie smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  19. I must try this tuna filling. I have made Vietnamese spring rolls with traditional filling.
    Yours also sounds so good. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. They do look good - and relatively simple to make. Great party food.

    OdpowiedzUsuń
  21. These look and sound tasty.
    I do believe that I could make these.
    Thank you 💮

    OdpowiedzUsuń
  22. Great recipe.

    www.paginasempreto.blogspot.com.br

    OdpowiedzUsuń
  23. This looks so delicious!! I love tuna, so this is another one I need to try!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  24. Can you believe that I have never had tuna in my life? I do think these spring rolls look amazing though! I am sure my daughter would gobble them right up (she's a huge tuna fan).

    OdpowiedzUsuń
  25. Dawno nie jadłam tuńczyka :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Deliziosi questi involtini.
    Buona giornata

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam sajgonki! Najlepsze sa te w wersji wegetarianskiej pomimo tego, ze wegetarianka nie jestem to skradlo moje serce :D

    OdpowiedzUsuń
  28. Oh my, your spring rolls look good!

    OdpowiedzUsuń
  29. They look not that difficult to prepare, therefore thanks a lot for sharing!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  30. They look a little be scary to me :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Pyszne i dietetyczne. Super opcja.
    Miłego dnia
    Ela
    www.themomentsbyela.pl

    OdpowiedzUsuń
  32. Ale bym zjadła takie sajgonki :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Looks deli:)
    HAPPY WEEK
    xoxo
    https://stylishpatterns.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  34. springrollsy bardzo lubię i chyba muszę znowu je zrobić :) Fajne jest to, że można zawinąć to, co się najbardziej lubi :) za tuńczykiem i cebulą nie przepadam ale włożę w to miejsce coś innego :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Szczerze powiem ze nigdy nie próbowałam sajgonek, ale smacznie wyglądają, może kiedyś się skusze :)
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  36. kurczę, a ja jeszcze nigdy nie jadłam sajgonek :D muszę poprosić narzeczonego, żeby mi pomógł i zrobimy ;D!

    OdpowiedzUsuń
  37. Nigdy nie jadłam sajgonek tak jakoś wyszło ;)) Pewnie czas spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  38. ^_^ Kuchnia azjatycka to jedna z moich ulubionych ze świata. Chodzi za mną od paru dni onigiri, jednak nie jestem pewny czy będę umiał je przygotować.

    WOW. Domowe lody, to może być coś ciekawego.

    U mnie będą pojawiać się przeróżne zespoły/wykonawcy. :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  39. Zapisuję sobie ten przepis - wydaje się łatwy i szybki w przyrządzeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Zawsze chciałam przygotować sajgonki, ale się bałam.

    OdpowiedzUsuń
  41. Nigdy nie używałam papieru ryżowego, muszę to nadrobić i w końcu spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  42. całe wieki nie jadłam sajgonek ale mi smaku zrobiłas

    OdpowiedzUsuń
  43. thanks :D

    hmmm, looks delicious !

    NEW FASHION POST | TRANSPARENCIES? OF COURSE YES, DARLING!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  44. Ale jak świetnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  45. This looks so yummy! I want to try this.

    sarahrizaga.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  46. Hello from Turkey :) It looks like soo delicious. Thanks for recipe :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Oh this is fabulous, a really unusual take on spring rolls...and it looks so delicious!😊😊
    Many thanks!

    Big Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  48. Świetny pomysł, sajgonki wyglądają pięknie, jak z obrazka :)

    OdpowiedzUsuń
  49. Yummy! Those spring rolls look so good and fresh, I'm hungry now!

    OdpowiedzUsuń
  50. Oby było dobre :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger