Tarta Niebo z borówkami i bezą |
Aby ułatwić sobie pracę podczas przygotowań tarty z borówkami i mascarpone, można użyć gotowych bezików, ale po upieczeniu spodu i tak zostaną nam białka, które naprawdę warto wykorzystać i szybko upiec swoje - te domowe są zdecydowanie najlepsze.
Ciasto na spód do tarty z białą czekoladą można przygotować dzień wcześniej i chłodzić przez noc w lodówce lub upiec dzień wcześniej. Tarta z kremem będzie też fantastycznie smakować z malinami lub innymi owocami jagodowymi.
Tarta Niebo z borówkami, kremem i bezą to naprawdę przepyszny deser. Bardzo, bardzo polecam, smacznego:)
Jeśli lubicie kruche ciasta z kremem i bezą, polecam również moja pyszną kostkę pomarańczową z kremem z mascarpone i bezą:
Tarta Niebo z borówkami i bezą, składniki:
na blaszkę o średnicy 28 cm:
na kruchy spód:
250 g mąki
125 g zimnego masła
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
szczypta wanilii
krem:
250 g serka mascarpone,
125 ml śmietanki kremówki 36%
100 g białej czekolady,
opcjonalnie cukier puder do smaku,
szczypta wanilii,
garść borówek amerykańskich lub jagód
kilka bezików lub:
2 białka,
120 g cukru,
płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
szczypta soli
Tarta Niebo z borówkami i bezą, przygotowanie:
Spód: Mąkę posiekać z cukrem i masłem, dodać żółtka i całość zagnieść. (Składniki muszą być zimne, jeśli ciasto jest zbyt kruche, należy dolać troszkę bardzo zimnej wody). Zagniecione w kulę ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować (ok.4 mm, najlepiej robić to między dwoma kawałkami papieru do pieczenia lub folii) i przełożyć do formy na tartę (można też wylepić formę ciastem bez wałkowania - ja tak robię). Włożyć do lodówki na godzinę, nakłuć widelcem. Spód tarty obciążyć papierem z fasolkami (by zapobiec wyrastaniu ciasta i zjeżdżaniu boczków), piec w 180 stopniach ok. 10-15 minut, a następnie zdjąć obciążenie i piec do zarumienia (ja piekę bez obciążenia w sumie 15-20 minut, ale należy przy tym pilnować ciasta, by nie tworzyły się bąble i ciasto nie wyrastało - w tym przypadku można bardzo delikatnie przebić bąble widelcem).
Przygotować krem: śmietankę ubić na sztywno z wanilią, dodać mascarpone i stopniowo rozpuszczoną, lekko ostudzoną czekoladę (powinna być płynna i najlepiej wmieszać ją łyżką lub szpatułką). Opcjonalnie dosłodzić. Krem wyłożyć na upieczony spód. Nałożyć borówki. Schłodzić w lodówce.
Przygotować bezy: rozpocząć ubijanie białek, a gdy lekko się spienią, dodać szczyptę soli i ubijać do sztywnej piany. Kiedy tylko piana będzie sztywna, stopniowo dodawać po łyżce cukru i miksować, aż masa będzie biała, gęsta i lśniąca. Dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Łyżką nakładać masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 140 stopniach, najlepiej z termoobiegiem. Bezy powinny być białe i chrupiące z wierzchu, ale miękkie, piankowe w środku - czas pieczenia/ suszenia zależy od ich wielkości. Wystudzone bezy pokruszyć na tartę.
Zmodyfikowany przepis ze strony mojewypieki.com.
Heaven Tart with Blueberries and Meringue Recipe:
for the crust:
250 g of flour,
125 g of cold butter, diced
2 yolks,
2 tbsp of powdered sugar,
a pinch of vanilla
for the crust:
250 g of flour,
125 g of cold butter, diced
2 yolks,
2 tbsp of powdered sugar,
a pinch of vanilla
for the filling:
250 g of mascarpone cheese,
125 ml of heavy cream,
a big pinch of vanilla,
100 g of white chocolate, melted
some powdered sugar (optional)
a big handful of blueberries
few meringues or:
2 egg whites,
120 g of sugar,
a pinch of salt,
1 tsp of potato starch (optional)
Prepare the crust: add butter to the flour and sugar, rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg yolks, press everything together (you can add a bit of cold water to make it easier). Form a disc, cover with plastic wrap and chill in the fridge for 30 minutes. Press the pastry into the bottom of the tart pan (28 cm). Prick with a fork and chill for additional hour. Bake the shell of the tart in prehated oven (200C), until golden brown for about 15 to 20 minutes - if there's any air bubbles and the pastry is rising unevenly, you can very gently try to pierce the bubble with a fork (you can also use blind-baking method to make sure it won't happen).
Prepare the filling: beat the cream with the mascarpone and vanilla. Using a spatula, fold in melted and slightly cooled chocolate (it should still be liquid), sweeten to taste (optional). Place the cream mixture onto the baked crust, add some blueberries on top. Chill in the fridge for few hours.
Sprinkle the meringues on top. To bake your own meringues, beat the egg whites, untill stiff peaks form (add a tiny bit of salt at the beggining of whisking). Gruadually, spoon by spoon, start adding sugar and mix, until thick and glossy. Add the potato starch and mix. Using a heaping tablespoon, place the meringues onto the baking tray lined with baking paper and bake for about 40 minutes in 140 C or until crisp on the outside and slightly soft in the inside. Let cool completely. Crush the meringues on top of the frosting. Enjoy:)
Modified recipe from this site.
Borówki uwielbiam więc ta tarta to coś dla mnie , wygląda przepysznie. :)
OdpowiedzUsuńApetyczna :)
OdpowiedzUsuńYymny. I would love a slice. With lots of blueberries.
OdpowiedzUsuńprawdziwy smak nieba:)
OdpowiedzUsuńMy partner would like this. My lazy self is not going to show him this post.
OdpowiedzUsuńI love white chocolate 😊 thanks for your recipes 😊
OdpowiedzUsuńOh gosh, I wish I had a piece of this right now!! It looks amazing!! Have a great weekend!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Zjadłabym taką teraz :)
OdpowiedzUsuńfaktycznie wygląda niebiańsko :)
OdpowiedzUsuńThe plate is fantastic! Pie looks good too. :)
OdpowiedzUsuńBlueberries will soon be ripe here. Yummy.
OdpowiedzUsuńOh I would love this with a cup of coffee! The blueberries look so festive on top.
OdpowiedzUsuńHi Natalia. This is my first time visiting and if any of your creations taste as good as they look, they must be wonderful. I'd say that you are quite accomplished in the kitchen.
OdpowiedzUsuńwygląda mega wybornie <3
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, borówki mnie przekonują, choć fanką bezy nie jestem :P
OdpowiedzUsuńThis looks and sounds delicious. I am going to try and ketofy this for my current way of eating
OdpowiedzUsuńDelicious looking tart. I love blueberries. Have a nice weekend.
OdpowiedzUsuńoooooh how beautiful, and you have served it on such a pretty plate!!!
OdpowiedzUsuńZjadłabym i pewnie nie skończyłoby się na jednym kawałku, uwielbiam borówki :)
OdpowiedzUsuńBeautiful.
OdpowiedzUsuńOh Wow...this looks so heavenly!!😊😊
OdpowiedzUsuńI will try baking it as soon as I have the ingredients. Please wish me luck, as I doubt mine will look anywhere near as beautiful as yours does!
Gosh, you are so talented!!
Have a fabulous weekend!
Big Hugs xxx
That looks fantastic! I love blueberries! :o)
OdpowiedzUsuńZapragnęłam zrobić <3
OdpowiedzUsuńRobię ;D
OdpowiedzUsuńIt looks like heaven, too! And blueberries are in season now!
OdpowiedzUsuńCudna tarta ❤
OdpowiedzUsuńTarty uwielbiam :) A na słodko to już szczególnie :)
OdpowiedzUsuńNati, Twoja tarta wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńGdyby nie śmietana zjadłabym kawałeczek.
Udanego weekendu:)
Summer time is berry time! The tart looks sensational, Natalia.
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńOch, wow, to wygląda pyszne kochanie
Pysznie
OdpowiedzUsuńO jeju jeju, musi smakować wybornie! Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńWiedziałam, w którym momencie tu zajrzeć! Wpadłam jak śliwka w kompot. Od kilku dni chodzi za mną tarta, a tu proszę.. jutro robie! :D
OdpowiedzUsuńblue berries one of my favorites fruit, ...fruit insides the tart must be delicious....yummy
OdpowiedzUsuńHave a great weekend
I love anything with blueberries!
OdpowiedzUsuńI'm a great lover of blueberries; they upgrade any bake. Sadly, they don't grow in my country and import is expensive. So, I sometimes buy preserved items that contain blueberries (confiture, gems), and make use of it .
OdpowiedzUsuńI love blueberries. That looks good.
OdpowiedzUsuńBeautiful blueberries, so blue.
OdpowiedzUsuńIt's really tasty tart with the blueberries topping.
OdpowiedzUsuńEnjoy your weekend!
Już sobie wyobrażam po opisie jaka musi być pyszna ;-D
OdpowiedzUsuńwygląda to przepysznie:)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda i zapewne smakuje ;)
OdpowiedzUsuńit looks delicious Natalia.
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
I tuoi dolci sono sempre golosissimi!!!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :) już od samego patrzenia ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale i wpisuje się w moje smaki, myślę, że podejmę próbę zrobienia takiej <3
OdpowiedzUsuńIt looks delicious, I love this!
OdpowiedzUsuńxx
Wygląda pysznie! Dziękuję za udostępnienie :)
OdpowiedzUsuńLooks so good. I love white chocolate so much!
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę apetycznie. Jestem przekonana, że i tak smakuje.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam. ;)
Blueberry tart looks good. Have a blessed Sunday!
OdpowiedzUsuńNatalia jak to pysznie wygląda! Tak musi smakować niebo <3
OdpowiedzUsuńOj, jak beza to odpada.
OdpowiedzUsuńWygląda prze pysznie <3 koniecznie musze wypróbować dopóki sezon na borówki w pełni :D
OdpowiedzUsuńUdanego dnia :*
rzeczywiście niebiańska!:)
OdpowiedzUsuńyummie lovely cake this
OdpowiedzUsuńO jejku! Ale mi narobiłaś ochotę!
OdpowiedzUsuńKojarzy mi się z Gumisiami :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście ciasto zapowiada się niebiańsko :)
OdpowiedzUsuńWow! This is an amazing recipe! Very fast and looks delicious!
OdpowiedzUsuńhttp://www.recklessdiary.ru
That looks delicious! Thanks for sharing the recipe. Have a wonderful week.
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńhmmm, delicious :D
NEW BRANDING POST | I MADE MY OWN CLINIQUE CREAM!!
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Uwielbiam wszystko z bezą !
OdpowiedzUsuńBuziaki!
wygląda mega !
OdpowiedzUsuńI love blueberry season. I have a lot in my fridge right now and this looks like a great way to put them to good use!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie tarty :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszelkiego rodzaju tarty, a już dłuuugo ich nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda. Na pewno smaczne.
OdpowiedzUsuńOh, how I wish I had a piece of your blueberry tart to go with my tea right now. It's one of the most amazing desserts I've seen. I can only imagine how it must taste.
OdpowiedzUsuńEnjoy the rest of the Summer days.
~Sheri
ps....I just saw that the Polish Festival is coming soon. Me and my son go every year. The Polish sausages are sooooo good.
Pyszności. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńCzytam twojego bloga już długo i naprawdę co artykuł to lepszy
OdpowiedzUsuń