Bułki z ziołami / Herb Rolls |
Dziś łatwy przepis na pyszne bułki z ziołami. To mój kolejny przepis związany z testami naturalnych przypraw od Knorra, których gotowe mieszanki sprawdzają się w pieczywie idealnie. Jeśli wolicie, możecie skomponować dowolną mieszankę ulubionych ziół i dodać je do bułek. Bułki z ziołami są idealną bazą do smacznych kanapek. Zawierają mąkę pełnoziarnistą, ale są puszyste w środku. Mają miękką skórkę i długo zachowują świeżość. Polecam, smacznego:)
Polecam tez moje bułki paprykowe i wiele innych przepisów na bułki.
Przepis na bułki ziołowe:
na 12 bułek:
2 szklanki ciepłej wody,
3 łyżeczki suchych drożdży,
4 płaskie łyżeczki cukru,
2 łyżeczki soli,
8 łyżek oliwy lub oleju,
5 szklanek mąki (pół na pół pszenna z pełnoziarnistą; plus trochę więcej po podsypywania),
2 opakowania Sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego Knorr (lub 1 i 1/2 łyżki ulubionych suszonych ziół)
W misce połączyć wodę, drożdże i cukier. Odstawić na 5-10 minut, do delikatnego spienienia drożdży. Spienione drożdże wymieszać z mąką, przyprawami i solą, wyrabiać około 10-15 minut, do momentu, gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne (można podsypywać mąką). Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać olej lub oliwę. Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie z ciasta uformować 12 bułek, ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut.
ENGLISH:
HERB ROLLS:
2 cups of warm water,
3 tsp of dry yeast,
4 tsp of sugar, levelled,
2 tsp of salt,
8 tbsp of oil,
5 cups of flour (half and half white and wholewheat; plus and more for dusting),
1 1/2 tbsp of your favourite dry herbs blend
Combine sugar, water and yeast, cover with kitchen towel and set aside for 5-10 minutes, until bubbly on the surface. Mix with flour, seasonings and salt. Knead for about 10-15 minutes. After 7-10 minutes of kneading, gradually add oil. Form a ball, cover with kichen towel, set aside for an hour. Turn the dough onto a floured surface and form into 12 buns. Place on a baking paper, cover with kitchen towel and let them rise for about 30 to 40 minutes. Bake for about 20 to 25 minutes (180C). Enjoy:)
It seems delicious mmm:)
OdpowiedzUsuńCan you cook that with fresh herbs?
In my opinion fabricated products such as knorr is not good for health.
Best wishes:)
Yes,you are right, usually they aren't healthy at all and I also don't use them.These ones, however, are different.They are just a blend of natural spices which you can subsitute very easily with whatever you have on hand. Fresh herbs should work great,too. Thank you for your comment and have a great day☺
UsuńThe rolls sound very delicious. Thanks for sharing, hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńLove freshly baked rolls! These look like they have lovely flavor -- thanks.
OdpowiedzUsuńAnd the house will smell glorious! Sounds like a great recipe! Thank you, Natalia:)
OdpowiedzUsuńmuszę kiedyś zrobić sobie domowe bułki:)
OdpowiedzUsuńPeso siano di mio gradimento.
OdpowiedzUsuńBuona serata
bułeczki wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńi muszą tak smakować:)
UsuńSo good recipe darling
OdpowiedzUsuńxx
Wypróbuję napewno - już sobie zapisuję przepis
OdpowiedzUsuńWyglądają mega apetycznie, upiekę takie bułeczki, te sklepowe mi nie smakują ;)
OdpowiedzUsuńYummy again!
OdpowiedzUsuńWonderful! I like to use rosemary or thyme to my bread.
OdpowiedzUsuńFajny przepis, z chęcią bym powtórzyła :)
OdpowiedzUsuńYum. And doesn't the kitchen smell amazing when bread is baking...
OdpowiedzUsuńWidzę, że wyszły idealne :D
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńLove fresh baked bread!
OdpowiedzUsuńAleż dawno nie piekłam bułeczek, Twoje wyglądają przepysznie i na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Agness:)
This looks delicious!
OdpowiedzUsuńThey are beautiful! They look so light, airy, and tender!
OdpowiedzUsuńThe rolls look very delicious!
OdpowiedzUsuńDelicious rolls!
OdpowiedzUsuńThese look and sound absolutely delicious!! Yum!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Ja się przerzuciłem na grachamki :)
OdpowiedzUsuńYour 'bulki' look great! I bet they also smell good.
OdpowiedzUsuńNa pewno są pyszne :)
OdpowiedzUsuńI want those rolls right now! I wish I had someone to bake goodies for me all day long :) I have no time, personally.
OdpowiedzUsuńOooo, ja to chyba będę piekła! Takie pyszności!
OdpowiedzUsuńA jakiś przepis na bułeczki z mąki razowej, albo orkiszowej może się znajdzie. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug przesyła Krysia
OdpowiedzUsuńJest już kilka takich przepisów u mnie na blogu, ale na pewno jeszcze pojawią się nowe☺
UsuńLooks deli!
OdpowiedzUsuńHAPPY WEEK
xoxo
https://stylishpatterns.blogspot.com/
Yummy! Thank you for the recipe! I definitely want to make these rolls! hugs, de
OdpowiedzUsuńfresh baked rolls smell so good and are so yummy!! these look so good!!
OdpowiedzUsuńHello, the rolls look delicious! I would like one with just butter or jam. Yum! Wishing you a happy day!
OdpowiedzUsuńTakie bułeczki mogłabym jeść na każde śniadanie :)
OdpowiedzUsuńLubię bułki domowej roboty :)
OdpowiedzUsuń„Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK”
I hope to try this one day. The buns look fluffy!
OdpowiedzUsuńThese looks VERY delicious!
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie. Muszę kiedyś spróbować zrobić taki domowy wypiek!
OdpowiedzUsuńKolejny cudowny przepis. Bułeczki wyglądają smakowicie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Z samym masłem muszą cudnie smakować :)
OdpowiedzUsuńBułeczki zachęcają, żeby je zrobić. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrosły <3
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie. Mi niestety czesto brak czasu na pieczenie pieczywa a bardzo załuje bo kiedyś robiłam i zapach w domu był niesamowity :)
OdpowiedzUsuńtakich bułek z ziołami nie jadłam
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńKradnę przepis bo lubię piec po swojemu i jak najmniej kupować sklepowych produktów.
OdpowiedzUsuńYum wish bread liked me as much as I like it Natalia!!
OdpowiedzUsuńZapachniało aż u mnie. Chętnie się poczęstuję :)
OdpowiedzUsuńFajne bułeczki:)
OdpowiedzUsuńSounds delicious. Sorry not visiting much. Just a very busy time for us. Cheers Diane
OdpowiedzUsuńThose rolls look very nice, I'm sure they are delicious.
OdpowiedzUsuńThanks for sharing the recipe.
All the best Jan
I am a sucker for dinner rolls. These look like something I'd absolutely love!
OdpowiedzUsuńwhat beautiful hern rolls !!
OdpowiedzUsuńfreshly baked rolls....love it
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ziołowe bułeczki:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie i napewno tak smakują.:)
OdpowiedzUsuńComplimenti, molto invitanti!
OdpowiedzUsuńit looks simple recipe but very delicious.
OdpowiedzUsuńNew post on My Blog | Instagram | Bloglovin
Mógłby mi zasmakować
OdpowiedzUsuńBardzo lubię bułki na kanapki. Te są dodatkowo zdrowe. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają :) ja mam ambitny plan od przyszłego tygodnia też zacząć robić domowe pieczywko :)
OdpowiedzUsuńYum...these rolls sound really delicious...and healthy!
OdpowiedzUsuńThank you so much 😊😊
Hugs xxx
They look absolutely delicious. We will try this recipe since we are very fond of enjoying different kinds of bread,
OdpowiedzUsuńYum! I am waiting until it cools down enough to bake! Today's temperature will be 98F-100F!
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńMuszą pachnieć niepowtarzalnie! ♥ Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńJuż na sam widok zdjęcia dostaję ślinotoku. Bułeczki wyglądają apetycznie.
OdpowiedzUsuńwyglądają smacznie ;) tylko raz piekłam bułki i mi nie wyszły. Może warto spróbować drugi raz ;)
OdpowiedzUsuń