Ciasto czekoladowe z orzechami |
Dziś zapraszam na wilgotne i puszyste ciasto czekoladowe z orzechami i kruszonką. To idealny wypiek na chłodne miesiące, dzięki porządnej dawce czekolady natychmiast poprawia humor:) Do mojego ciasta z czekoladą użyłam orzechów laskowych, przez to ciasto w smaku przypomina trochę Nutellę. Jeśli wolicie, użyjcie innych orzechów, na przykład włoskich.
Ciasto orzechowe z czekoladą jest błyskawiczne w przygotowaniu, całość wystarczy tylko szybko wymieszać trzepaczką i przełożyć do blaszki. Dodatkowych walorów smakowych dodaje mu gruba warstwa kruszonki z kakao. Pasuje do herbaty, kawy i mleka. Bardzo polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z czekoladą, a TUTAJ więcej przepisów z orzechami:)
Jeśli macie ochotę na szybki deser z czekoladą, polecam też błyskawiczne czekoladowe muffinki z malinami:
Przepis na ciasto czekoladowe z orzechami, składniki:
na blaszkę o wymiarach 10x20cm:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:
1 i 3/4 szklanki mąki,
szklanka jogurtu greckiego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka cukru
2 jajka,
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki oleju
1/4 szklanki ciemnego kakao,
łyżeczka cynamonu,
szczypta mielonej wanilii,
ok. 70-100 g orzechów
70-100 g ulubionej czekolady
na kruszonkę:
4 czubate łyżki mąki,
2 łyżki kakao,
¼ szklanki cukru,
3 łyżki zimnego masła
¼ szklanki cukru,
3 łyżki zimnego masła
Czekoladowe ciasto z orzechami, przygotowanie:
Składniki na kruszonkę połączyć i zagnieść w kulkę, odłożyć do lodówki (gdyby całość była za sucha, dodać więcej masła; jeśli będzie za bardzo klejąca, dodać mąki). Połączyć mąkę, kakao, cukier i proszek. W drugiej misce wymieszać jajka, olej jogurt. Szybko wymieszać zawartość obu misek (nie mieszamy za długo, tylko do połączenia składników, inaczej ciasto może wyjść suche!). Połowę ciasta przelać do wyłożonej papierem formy, powciskać połowę orzechów i posiekanej czekolady. Wylać resztę ciasta, ułożyć pozostałą czekoladę i orzechy. Z ciasta na kruszonkę odrywać duże kawałki i posypać nimi ciasto. Piec w 180 stopniach około 50-60 minut.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
ENGLISH:
Chocolate Nut Cake Recipe:
1 and 3/4 cup of flour,
1 cup (250ml) of greek youghurt or sour cream,
2 tsp of baking powder,
1 cup of sugar,
2 eggs,
1/4 cup of cocoa powder,
1 tsp of cinnamon,
a pinch of vanilla powder,
1/3 cup of oil,
70-100 g of chopped hazelnuts or any other nuts of your choice,
70-100g cup of chopped chocolate
for the crumble:
3 tbsp of cold butter,
4 heaping tbsp of flour,
2 tbsp of cocoa,
1/4 cup of sugar
Prepare the crumble: mix sugar, flour and cocoa. With your hands, work in butter, until large clumps form. Press everything together and form a ball, cover and chill in the fridge (if it's too dry, add more butter; if it's too wet, add more flour). Mix all the dry ingredients (flour, cocoa, sugar and baking powder). In another bowl mix the eggs, youghurt and oil. Add the dry ingredients and mix just to combine. Place half of the batter into a bread pan (10x20cm; lined with baking paper). Press half of the chocolate and nuts, cover with remaining batter and add the rest of nuts and cocolate. Add big lumps of your chilled crumble pastry on top. Bake for about 50 to 60 minutes. Enjoy:)
Chocolate and nuts, it can't get better! Have a great weekend, hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńSicuramente buona!!
OdpowiedzUsuńBuona serata.
Bardzo lubię takie ciasta z orzechami :-) Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńNie mam pytań, jakie cudeńko, pycha :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!!! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńLooks like it has a wonderful deep dark chocolate flavor!
OdpowiedzUsuńThis loaf cake looks so lovely with that buttery crumble topping.
OdpowiedzUsuńpyszne, jesienne, wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńlove chocolate, thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńis the baking temperature 350F?
OdpowiedzUsuńYes, it is☺
UsuńGreat post dear, so nice and interesting, love it!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wprost ciasto czekoladowe :) Zamiast orzechów dodaję najczęściej banany :)
OdpowiedzUsuńMmmm that does look good. Have a good weekend, Diane
OdpowiedzUsuńTakie ciasta są przepyszne, wspaniałe słodkości! Pozdrawiam cieplutko! ;)
OdpowiedzUsuńTakiego ciasta mi teraz potrzeba ❤️💙💚
OdpowiedzUsuńOoooo, zapisuje sobie przepis i wiem co zrobie na niedziele :)
OdpowiedzUsuńBuziaki :*
No i zaśliniłam się :)
OdpowiedzUsuńWygląda jak piernik, a ja kocham pierniki :D
OdpowiedzUsuńOh very good recipe darling
OdpowiedzUsuńxx
I will try it.
OdpowiedzUsuńThat does sound (and look) delicious. I have bookmarked it to make later.
OdpowiedzUsuńWow... I love chocolate cake!!!
OdpowiedzUsuńO rany to coś idealnego dla mnie! Czekolada+orzechy. Muszę to sprawdzić!
OdpowiedzUsuńWonderful, chocolate and nuts the perfect combination.
OdpowiedzUsuńCynamonu always goes well with kakao!
OdpowiedzUsuńpozamieniam kilka składników i zrobię sobie wegańskie :)
OdpowiedzUsuńBLOG
YOUTUBE
Na jesień jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńAchei este conteúdo interessante e compartilhei em meu facebook.
OdpowiedzUsuńSaude cap rio preto
Pyszne ciasto bo i orzechy lubię i czekoladowe smaki. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńLubię ciasta czekoladowe oraz orzechy w nich :)
OdpowiedzUsuń💋
OdpowiedzUsuńU mnie też ruszył sezon na czekoladowe :) to chyba znak, że jesienne chłody już za rogiem :)
OdpowiedzUsuńCudowne :-) uwielbiam takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńU ciebie zawsze smacznie
OdpowiedzUsuńmany people love chocolate and nut...yummy
OdpowiedzUsuńCzekoladowa pycha :D
OdpowiedzUsuńpołączenie idealne:)
OdpowiedzUsuńNa taką porę będzie świetne :)
OdpowiedzUsuńHi! Thanks for sharing, I note the recipe!
OdpowiedzUsuńI hope you´ll visit my blog soon. Have a nice day!
Chocolate and nuts...wow, what a fantastic combination!!
OdpowiedzUsuńI can't wait to try this.😊😊
Thank you so much for sharing!
Hugs xxx
Thanks for sharing! I love it *_*
OdpowiedzUsuńShoot for the stars | ☆ ☆ ☆ | Facebook page | ☆ ☆ ☆ | Instagram
Musi byc pyszne!
OdpowiedzUsuńCiacho pierwsza klasa :-)
OdpowiedzUsuńThis recipe is fantastic dear :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, ale muszę się pochwalić, że mój syn też robi odlotowe brownie:-)
OdpowiedzUsuńTeraz to przesadzilas :D uwielbiam takie ciasta. Dieta poszla do lasu
OdpowiedzUsuńYou can't go wrong with chocolate cake! Yum!
OdpowiedzUsuńLooks delicious!
OdpowiedzUsuńI love anything with nuts. :-)
Joy!
Właśnie takiego przepisu szukałam, w tym roku mój orzech włoski obrodzil i mam masę orzechów. Wykorzystam przepis. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńCzekolada i orzechy... idealne połączenie :)
OdpowiedzUsuńPychota, jestem wielką fanką takich ciast czekoladowych.
OdpowiedzUsuńI just tried this, thanks it is sooo delicious!
OdpowiedzUsuńI'm so happy you liked this! Thank you very much, Christine☺
Usuńwinter is baking season here dear Natalia so thank you for delicious recipe :)
OdpowiedzUsuńgreek yogart is hard to find here though i just learnt from web to try this one
Wygląda trochę jak chlebek :)
OdpowiedzUsuń