Curry z kurczaka / Chicken Madras |
Dziś zapraszam na pyszne i rozgrzewające curry z kurczaka. Dziś to szybka wersja kurczaka madras przygotowanego z dodatkiem pysznej pasty o tej samej nazwie. W jej skład wchodzi mnóstwo aromatycznych indyjskich przypraw oraz sporo papryczki chili. Jest naprawdę ostra, więc warto dostosować jej ilość do własnych kubków smakowych:) Takie curry z kurczaka możecie wzbogacić o dodatek ulubionych warzyw. Ja podałam je z ryżem basmati z warzywami, wzbogaconym o chutney z mango. Curry dobrze sprawdza się jako danie obiadowe w popularnych lunchboxach.
Do jego przygotowania użyłam produktów firmy Pataks, z którym to właśnie rusza ciekawy konkurs na Instagramie. Jeśli macie ciekawe pomysły na indyjskie dania do lunchboxów, trzymam za Was kciuki! Smacznego:)
Polecam też inne moje przepisy na curry:
curry z klopsikami
curry z kurczakiem i nerkowcami
curry z kurczakiem i soczewicą
curry wegetariańskie
PRZEPIS NA CURRY Z KURCZAKA (MADRAS):
500 g piersi kurczaka,
cebula,
puszka pomidorów,
łyżeczka indyjskiej pasty madras,
1/2-3/4 szklanki wody,
kilka łyżek słodkiej śmietanki lub mleczka kokosowego do smaku,
kilka łyżeczek posiekanej kolendry lub natki pietruszki
na ryż z warzywami:
100 g ugotowanego ryżu,
pół czerwonej papryki,
pół czerwonej cebuli,
mała starta na wiórki marchewka,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżeczek chutney z mango (do smaku),
sól, pieprz
Kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się zeszkli, dodać pastę madras, smażyć około 30 sekund. Zalać całość wodą i pomidorami. Dusić na małym ogniu do redukcji płynu i miękkości mięsa. Wlać śmietankę do smaku, posypać ziołami.
Warzywa pokroić w kostkę, smażyć do miękkości. Dodać ryż, dokładnie wymieszać. Dodać chutney z mango, sól i pieprz do smaku.
CHICKEN MADRAS RECIPE:
500 g of chicken breast,
1 can of tomatoes,
1 onion,
1 tsp of madras paste (or to taste),
1/2-3/4 cup of water,
few tbsp of heavy cream of coconut milk, to taste,
few tsp of chopped cilantro or parsley
for the rice:
100 g of cooked basmati rice,
1/2 of a red bell pepper,
1/2 of a red onion,
1 small carrot, grated,
2 cloves of garlic,
few tsp of mango chutney, to taste,
salt and pepper to taste
Cut the meat into bite size pieces. Heat a small amount of oil in a pan, add the chicken and cook, until lightly golden. Add chopped onion, cook, until transluscent and add madras paste. Cook for additional 30 seconds and cover with water. Pour in the tomatoes. Simmer on low, until reduced and tender. Add some cream to taste and sprinkle with herbs.
Heat a small amount of oil or clarified butter in a pan, add chopped vegetables and cook, stirring, until tender. Add the rice, heat it through and stir well. Add some mango chutney and seasonings to taste. Enjoy:)
meatball curry
chicken and cashew curry
chicken and lentil curry
vegetarian curry
Bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńThis sounds very good, thanks for sharing. Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńLove such recipes!
OdpowiedzUsuńile aromatów!
OdpowiedzUsuńOh, does this sound good, Natalia! I cannot wait to try it! Thank you:)
OdpowiedzUsuńLooks yummy!
OdpowiedzUsuńThis is perfect for cooler weather, and I bet it would taste even better re-heated.
OdpowiedzUsuńLove Indian food! This looks like a wonderful dish -- thanks.
OdpowiedzUsuńI love curries but I have yet to try cooking Indian curries.
OdpowiedzUsuńSmakowitości z tej firmy :)
OdpowiedzUsuńOttimo il pollo così cucinato!
OdpowiedzUsuńMoja paczka zaginęła :( Ale twoje danie wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBuziaki:*
Zapraszam na nowy post -> WWW.KARYN.PL
Oj, szkoda...Może jeszcze się odnajdzie i dotrze z opóźnieniem ☺
Usuńojej ale to musi być aromatyczne;)
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła, napewno pięknie pachnie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWow! Wygląda bardzo apetyczne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Sounds great. My wife, especially, loves Indian food. Thanks for sharing the recipe.
OdpowiedzUsuńSo very appetizing and tasty! I love all sorts of curries.
OdpowiedzUsuńI don't really like curry, but I think your dish is delicious. I love "Chicken Tandori" ... that is really tasty!
OdpowiedzUsuńI also discovered your YouTube channel ... what are you good at cooking!
Hugs from the Netherlands!
Thank you so much, hope you stay tuned for new recipes on my channel every Sunday☺ I also love Tandori Chicken, so delicious☺ Have a lovely evening☺
OdpowiedzUsuńYummy chicken curry!
OdpowiedzUsuńThat sounds just perfect to me. Have a good day, Diane
OdpowiedzUsuńI always enjoy coming to your blog and looking at these wonderful dishes. Thank you Natalia. This recipe looks delicious!
OdpowiedzUsuńA ja to bym z rybą zrobiła. :)
OdpowiedzUsuńThis looks so delicious!! I've never heard of madras paste but I'll have to look for it on my next shopping trip!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Bardzo lubię takie indyjskie klimaty, to jest przepyszne! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńIt looks good!
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda nie jadłam tej potrawy.
OdpowiedzUsuńOne of my partner's favourite meals (though neither of us like cilantro leaves).
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis na szybkiego kurczaka :) Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie do siebie :)
OdpowiedzUsuńhttp://autografymalutkiej.blogspot.com/2019/09/stanisawa-celinska.html
mam przyjemność posiadać game tych smakowitych produktów, ale bedzie gotowanie :D
OdpowiedzUsuńI make curries often, and Indian recipes are some of my favorites. Your chicken curry looks delicious. :)
OdpowiedzUsuńSalam kenal ya
OdpowiedzUsuńSemoga sukses selalu
this sounds so good, i like the ingredients!!
OdpowiedzUsuńI use Patak's curry pastes too.
OdpowiedzUsuńDry version of curry. I dont mind but I do like some gravy to go with white rice when I have curry.
OdpowiedzUsuńI should try do it
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie rozgrzewające dania :) Pysznie wygląda! <3
OdpowiedzUsuńLubię curry z kurczaka :)
OdpowiedzUsuńThanks a lot :D
OdpowiedzUsuńhmm, so delicious :D
NEW BRANDING POST | YOUR HAIR NEEDS THIS!!
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Looks and sounds good. I am a fan of a good curry.
OdpowiedzUsuńAż jeśc mi się zachciało :D
OdpowiedzUsuńA practical meal!
OdpowiedzUsuń❤️
OdpowiedzUsuńHappy to find you.Will be back definitely !
OdpowiedzUsuńSo glad to find you ! Will be back :-)
OdpowiedzUsuńCzasem można korzystać z takich "gotowców" - okazują się pomocne ;)
OdpowiedzUsuńBuona giornata
OdpowiedzUsuńHello, looks like another yummy meal. Thanks for sharing the recipe. Enjoy your day, wishing you a happy weekend ahead.
OdpowiedzUsuńFajne danie, idealne na początek chłodnych dni :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania i nawet chyba mam w domu jeden z sosów tej firmy :)
OdpowiedzUsuńAle to musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania, ale dawno go nie robiłam.
OdpowiedzUsuńzrobię w weekend;)
OdpowiedzUsuńChyba nigdy nie jadlam takiego dania
OdpowiedzUsuńYour chicken curry sounds wonderful and I'm sure the rice tastes good too. Mango chutney is a favorite at my house!
OdpowiedzUsuńwygląda pycha!
OdpowiedzUsuńUwielbiam te danie za smak i za zdrowie :D Ale tych produktów jeszcze nie widziałam nigdzie
OdpowiedzUsuńWgląda wytrawnie
OdpowiedzUsuńThis looks delicious!
OdpowiedzUsuńUwielbiam curry pod każdą postacią :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie, wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńComfort food,lovely combo yum
OdpowiedzUsuńBardzo lubię sosy z Patakis muszę sobie zrobić takie curry.
OdpowiedzUsuńI would love to try a dish with curry... haven't before!
OdpowiedzUsuńI smell delicious....yummy
OdpowiedzUsuńThis dish sounds so flavorful!
OdpowiedzUsuńIndian foods are so spicy and In here because there are so many indian who live across the country dear Natalia
OdpowiedzUsuńi loved this one ,almost similar what we cook here
best of luck for competition my friend!
Tyle różności, trzeba wypróbować. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
OdpowiedzUsuńThanks for this recipe!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Zjadłam na obiad takie danie, apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCurry zawsze uwielbiam z kurczakiem, a to danie z pewnością wypróbuję w swojej kuchni.
OdpowiedzUsuńJa bym na to mówiła curry z kury (czytaj jak się pisze) :P już mi ślinka cieknie, dania na ostro najlepsze ^^
OdpowiedzUsuńI nie jest to taki skomplikowany przepis :) Super :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie kurczaka i curry także ta propozycja jest idealna dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńBędę musiała spróbować. Czuję, że polubię to danie. :)
OdpowiedzUsuńyummmy yuuumy
OdpowiedzUsuńLooks colorful and delicious!
OdpowiedzUsuńCurry is a favourite in our house, but I serve it with cauliflower rice.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Uwielbiam curry z kurczaka :)
OdpowiedzUsuńsuper, jeden z fajniejszych pomysłów na obiad :)
OdpowiedzUsuńpróbowałam curry parę razy, ale niestety nie przemawia do mnie :(
OdpowiedzUsuń